Tol Duitsland

10 oktober 2018 in Tips voor reizigers, Duitsland & Tolwegen en -vignetten

Er wordt al lange tijd gesproken over tol in Duitsland. Er gaan veel verschillende verhalen rond over of het nu wel of niet doorgaat. Om het allemaal een beetje duidelijker te maken, heb ik in deze blog alle informatie even op een rijtje gezet. Het komt er op neer dat je je nu nog niet heel veel zorgen hoeft te maken, maar er kan in 2020 verandering in komen. Hoe die tolheffing in Duitsland dan zal gaan? Dat lees je in deze blog.

Goboony tol Duitsland

Wat er aan vooraf ging

Duitsland heeft al een aantal jaar plannen om tol te gaan heffen. Vanuit Nederland is er veel kritiek gegeven op de plannen rondom de tol in Duitse. Minister Van Nieuwenhuizen vindt de plannen discriminerend, Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt de tolheffing oneerlijk en de ANWB is zelfs van mening dat de tolplannen tegen het principe van vrij verkeer van goederen en personen in de Europese Unie gaat. Ook vanuit Oostenrijk is er tegenspraak. Ook Oostenrijk is er op tegen. Door het protest van andere landen zijn de plannen in Duitsland inmiddels al uitgesteld tot 2020. In Duitsland zelf is trouwens ook niet iedereen het eens met het plan. Daar zegt Hannelore Kraft, minister-president van Noordrijn-Westfalen tot 2017, dat buren elkaar geen geld afhandig horen te maken. Ook hamerden tijdens het debat in de Duitse Bondsdag op 26 februari 2015 linkse politici erop dat het plan maar weinig geld oplevert en niets met investeringen in de infrastructuur te maken heeft. Maar hoe zit het dan nu?

Het Duitse tolplan

Eerder was er protest tegen het Duitse tolplan omdat het erop leek dat tol voor de Duitse inwoners zou worden gecompenseerd met verlaging van de wegenbelasting. Dit plan is al van tafel, omdat de Europese Unie dit niet goedkeurde. Dat punt en een aantal andere punten zijn aangepast. Inmiddels is er een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die maar kort gebruik maken van het Duitse wegennet. Ook geldt de compensatie niet meer voor Duitse automobilisten, maar bezitters van milieuvriendelijke auto's betalen wel minder tolheffing. Dus mocht het plan in of na 2020 doorgaan, dan valt het voor ons dus nog wel een beetje mee. Al helemaal als je een nieuwe en/of schone camper hebt.

Welke wegen

Er wordt alleen tol geheven op de Duitse snelwegen. Hiermee wordt voorkomen dat mensen die dichtbij de grens wonen voor altijd tol moeten betalen als ze even boodschappen over de grens gaan doen. Je zou zelfs naar Berlijn kunnen rijden zonder over een snelweg te rijden en dus tol te betalen. Op zich is dat voor camperaars fijn om te weten. Vele camperaars vermijden snelwegen liever omdat het op de kleinere wegen een stuk lekkerder rijdt en je ook nog eens langs hele mooie wegen komt. Helaas gaat de tolheffing in Duitsland wel met een vignet, dus je moet van tevoren goed je route bekijken om te checken of je niet per ongeluk toch een stuk over de snelweg gaat.  

Kosten

De tolkosten in Duitsland zullen niet gaan via tolpoortjes maar via een vignet. Zoals eerder genoemd worden de kosten van dat vignet bepaald door het soort auto. Als je een milieuvriendelijke camper hebt, dan kost het je minder tol dan wanneer je een vervuilende camper hebt. Er zullen drie verschillende prijzen gehanteerd worden. Je kunt een vignet aanschaffen voor een periode van 10 dagen, het goedkoopste vignet heb je al vanaf 5 euro, maar de duurste is wel vijftien euro. Je kunt ook kiezen voor een vignet voor twee maanden. De prijzen lopen vanaf zestien euro tot maximaal dertig euro. Als je meerdere malen per jaar naar Duitsland reist is het het handigst om een jaarkaart aan te schaffen voor 130 euro. Als verhuurder is dat misschien wel goed om alvast even rekening mee te houden. Door een keer per jaar dit vignet aan te schaffen, kunnen veel huurders op hun gemakt door Duitsland reizen. En check als huurder altijd even of de gehuurde camper al een vignet heeft of niet!

Houd er wel even rekening mee dat deze prijzen nog onder voorbehoud zijn. Deze prijzen komen namelijk nog uit het oorspronkelijke plan en waarschijnlijk zullen de prijzen voor de verschillende vignetten voor buitenlanders goedkoper uitvallen. Hierover zal later meer informatie beschikbaar komen.