7 tips voor een duurzame gezinsvakantie

31 augustus 2022 in Tips voor reizigers en Duurzaam reizen

Na vliegschaamte treedt er bij sommige mensen nu ook al vakantieschaamte op. Voor niets nodig! Met kleine aanpassingen hoef je niet te kiezen tussen duurzaamheid en ontspanning. Er is genoeg plezier te maken, ook op een ecologische manier. 

tips duurzame familie vakantie gezin camper mobilhome goboony

Heb je al eens overwogen om een camper te huren voor je reis? Het is een perfecte manier om comfortabel te reizen, zeker het met hele gezin. Je kunt rechtstreeks van een particuliere eigenaar huren, duurzamer wordt het haast niet. Een camper biedt je vrijheid  en comfort om de ultieme, milieuvriendelijke reis mogelijk te maken. 

7 tips voor een duurzame vakantie met het hele gezin

1. Van kleins af aan 

Jong geleerd, oud gedaan! Door ze van kleins af in contact te laten komen met duurzame thema’s en het belang ervan, wordt het de normaalste zaak van de wereld. Dat stimuleert het juiste gedrag in die mate dat ze er zelfs niet meer over hoeven na te denken. 

Leg elke duurzame beslissing die je neemt uit zodat je kind het kan begrijpen. Vertel ze waarom je een camper verkiest boven een vlucht. Waarom je kiest voor dichtbij en traag i.p.v. veel en verre bestemmingen. Kinderen zijn nieuwsgierig, dus doe een beroep op die nieuwsgierigheid door ze mee te betrekken in die beslissingen.

Maak er een spelletje van en ze dingen laten aanwijzen die 'goed' of 'slecht' zijn, zoals zwerfvuil vs. een vuilnisbak of laat ze auto’s tellen vanop de achterbank. Het helpt hen om het probleem te visualiseren. We zijn geen heiligen, dus laat gerust zien dat het niet altijd lukt of sommige dingen moeilijk zijn. 

2. Maak het plezierig

Liefst van al zouden we willen dat onze kinderen de hele tijd buiten spelen! Soms gaat dat op één- twee-drie en kunnen we ze amper uit de speeltuin meekrijgen. Andere momenten lijkt het onmogelijk om ze los te weken van het scherm. 

Wat voor ons goed werkt is een spelelement toevoegen. Stuur ze niet zomaar de camper uit met de melding “Ga maar buiten spelen!”, maar geef ze een spel mee. Eén van mijn favoriete manieren om dit te doen is door een natuurspeurtocht voor kinderen te maken, waarbij ik een lijstje maak van te vinden dingen. Dit was bv. onze laatse zoektocht:

  • 1 blauwe bloem
  • 2 insecten
  • 3 verschillende bladeren
  • Iets oranje
  • 1 veer

Het belangrijkste is dat ze rondrennen, naar de natuur kijken en er echt mee bezig zijn. Je kunt er ook een wedstrijdje van maken tussen je kinderen of anderen op de camping - een geweldige manier om vriendjes te maken.

Voor kinderen die daar nog wat te jong voor zijn, kun je een gieter en een schepje meenemen. Een modder keukentje is gegarandeerd succes! Het is de moeite waard om te zien hoe ze hun handen vuil maken en zich uitleven. Zand-ijsje iemand? 

Door ze in de natuur te laten zijn en ervan te laten genieten, kun je ze gemakkelijk uitleggen waarom het zo belangrijk is dat we er zorg voor dragen. Je kunt een verband leggen tussen zwerfafval en de eekhoorn die ze zagen, en uitleggen hoe een blikje hen verwondt. Je kunt de droge bladeren laten zien die zo opbranden als we een vuurtje stoken. Kinderen leren het best door te visualiseren en de gedachte aan iets tastbaars te koppelen. 

Tips duurzame gezinsvakantie camper mobilhome goboony

3. Meer herineringen, minder souvenirs

Soms is het zo verleidelijk om gewoon toe te geven en voor je kinderen dat smakeloze souvenir te kopen dat ze willen. Maar het is belangrijk om stil te staan bij “Wil je dit écht?” of “Wil je een herinnering aan onze vakantie?”. 

Probeer je te richten op ervaringen in plaats van souvenirs. Concentreer je op dingen doen met je kinderen en het maken van herinneringen, in plaats van die herinneringen vast te leggen in voorwerpen die ze snel weer vergeten. 

Een manier waarop ik probeer een souvenir voor de vakantie te maken is door een notitieboekje te kopen en hen enkele voorwerpen van hun speurtocht te laten verzamelen (bv. bladeren of een veer). Zodra we thuis zijn, maken we een bladzijde voor die reis en help ik hen met het schrijven van plaatsen, namen of herinneringen. Zo maak je een aandenken aan de reis, stimuleer je ze om de natuur te verkennen en is het een geweldige manier om die souvenirs van lage kwaliteit te vermijden. 

4. Geef prioriteit aan herbruikbare spullen

In ons geval zijn de wegwerpartikelen die we kopen, meestal voor onze kinderen. We doen ons best om geen fast fashion te kopen of herbruikbare waterflessen te gebruiken, maar voor onze kleintjes kopen we natte doekjes en in plastic verpakte snacks. 

Het is als ouder telkens weer de afweging maken tussen gebruiksgemak en impact. We hoeven het niet altijd zo moeilijk te maken. Maar dit geeft kinderen niet altijd de kans om te leren over duurzaamheid en zal hen aanmoedigen om items op dezelfde manier te behandelen.

Er zijn tegenwoordig prima herbruikbare alternatieven voor de meeste artikelen die je voor kinderen nodig hebt, dus het is de moeite waard om te kijken of die in je budget en planning passen. Herbruikbare billendoekjes op vakantie zijn een echte uitdaging zonder wasmachine, maar die apart verpakte koekjes zijn misschien wel op te lossen door een grotere verpakking koeken en RVS-doosjes. 

5. Digital detox

Zoals ik al eerder zei, kinderen afschermen van schermtijd is een ware uitdaging. No parent shaming hier. Smartphones en tablets hebben menig ouder tijdens lange autoritten gered van een zenuwinzinking. #teamgeduldverloren

Maar een kampeertrip is een geweldige manier om met het hele gezin de stekker er letterlijk en figuurlijk uit te trekken. Verbruik minder elektriciteit door de apparaten de hele tijd op te laden, krijg frisse lucht en quality time in ruil. En daarmee bedoel ik het hele gezin. Je kinderen zullen maar moeilijk begrijpen dat schermtijd slecht is als jij naar je telefoon blijft staren. Kinderen kopiëren gedrag, dus geef het goede voorbeeld en let die aandachtzuiger even weg. 

Een van de voordelen van reizen in een camper is de ruimte die je hebt. Je hoeft niet heel je huishouden mee te zeulen, maar het is wel de moeite waard om een paar bordspelletjes en een pak kaarten mee te nemen. Je zult versteld staan hoeveel spelletjes je met een pak kaarten speelt, en veel van die spelletjes zijn niet al te moeilijk voor kinderen. Of mijn aller favoriet: bij valavond een tas thee drinken met z’n allen en de kinderen hun ervaringen van de dag laten vertellen.

Tips duurzame gezinsvakantie herbruikbare kampeeritems camper goboony

6. Gebruik lokale producten

In het huishouden is de keuken dé plaats bij uitstek waar afval opduikt. Thuis zijn we ons hier vaak meer van bewust dan op vakantie, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Gebruik je vakantie als een uitnodiging om het net iets anders te doen ! Een geweldige eigenschap van campers is dat je je eigen maaltijden kunt koken, wat niet alleen helpt om je reis budgetvriendelijk te maken, maar je ook de mogelijkheid geeft om te genieten van lokale producten. In plaats van alles in de supermarkt te kopen, ga je aanvullend naar boerenmarkten of lokale fruit- en groentewinkels. Probeer lokale delicatessen als die er zijn. 

Een andere fijne vakantie activiteit met kinderen is fruit plukken! Plukboerderijen of boomgaarden waar je voor een klein bedrag fruit en/of groenten plukt zijn een fantastisch, trage activiteit met veel ruimte voor de kinderen. Laat ze roepen, in de bomen klimmen en maak nadien samen eten klaar met de ingrediënten. 

7. In beweging blijven 

Neem fietsen/stepjes/… mee op vakantie, zodat je je camper kunt parkeren en vervolgens de lokale omgeving op wielen kan verkennen. I.p.v. naar de winkel of verschillende plaatsen te rijden, maak van de reis ernaartoe een activiteit op zich. Er zijn tal van zero footprint-activiteiten die je een middagje kunt doen, zoals wandelen, fietsen of kajakken. 

Het is niet alleen gemakkelijker dan ooit om met je gezin duurzaam op vakantie te gaan, maar het is ook belangrijker dan ooit. Maak een verschil door ervoor te zorgen dat je volgende reis duurzaam is. Betekent dit dat je nooit meer kan vliegen of op vakantie kan? Hell no. Maar alle beetjes helpen. Bekijk meer tips om afval tijdens je reis te verminderen, en vergeet niet een camper van een particuliere eigenaar te huren. Zo delen we samen wat er al is, zodat er niet nog meer hoeft te zijn!

Deze blog is een vertaling van een eerder gepubliceerde blogpost op Goboony.co.uk