The North East 250 route met een camper

27 oktober 2022 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Verenigd Koninkrijk

In vergelijking met de North Coast 500 route of de South West Coastal 300, is The North East 250 route een iets kortere en minder druk bezochte route die rond de noordoostelijke uithoeken van Schotland loopt. Onderweg kom je langs whiskystokerijen, een prachtig kustlandschap, historische dorpen, een aantal musea die de moeite waard zijn, veel (heel veel!) kastelen, gebergtes, maar ook bossen en wilde dieren. Het feit dat je dit allemaal in drie tot zes dagen voorbij ziet komen, maakt dat dit een unieke route is om te rijden. Uitermate geschikt voor reizigers die graag een hoop zien in een korte tijd en van een divers landschap houden. 
Goboony The North East 250 route met camper

The North East 250 route met een camper

Het maakt in principe niet uit waar je begint of eindigt, want de route loopt in een rondje. Ideaal! De drie officiële startpunten zijn Glenshee, Ballindalloch en Aberdeen. In onze versie van de route beginnen we in Aberdeen, aangezien veel mensen hier naartoe vliegen vanuit de Belgische en Nederlandse luchthavens. Je kunt vervolgens in Aberdeen eenvoudig een camper huren. Na Aberdeen trek je in westelijke richting naar Cairngorms National Park, om vervolgens omhoog te gaan via Speyside naar de kust van Moray Firth. Je rijdt daarna via de oostkust terug en doet daar nog een aantal prachtige vissersdorpjes aan om vervolgens weer in het prachtige Aberdeen te eindigen.
Goboony The North East 250 route met camper

Wildkamperen in Schotland

We helpen je graag op weg met het vinden van de beste campings langs The North East 250 route, maar voor de avonturiers die graag buiten de gebaande paden gaan is er goed nieuws: De Scottish Outdoor Access Code stelt iedereen in staat om te genieten van de meer afgelegen delen van dit bijzondere landschap. Dat betekent dat iedereen vrij is om in het wild te kamperen!

Er zijn natuurlijk wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Het is gelukkig vrij eenvoudig, kampeerders dienen een zogeheten Leave No Trace-principe te volgen. Een paar essentiële tips als je van plan bent om te gaan wildkamperen:

  1. Voorkom overbevolking door naar een andere plek te gaan als je op een plek aankomt waar het al enorm druk is. 
  2. Gebruik waar mogelijk een kachel in plaats van een open vuur. Steek nooit een open vuur aan tijdens droge periodes of bij kwetsbare stukken natuur, zoals bossen of veengrond.
  3. Ruim je afval op en overweeg ook om het afval van een ander op te ruimen indien je dit ziet liggen. Kleine moeite, toch?!
  4. Vraag bij twijfel altijd de grondeigenaar om advies. Hun advies kan je misschien helpen een betere wildkampeerplek te vinden. 

Helaas zijn deze toegangsrechten niet van toepassing op gemotoriseerde voertuigen. Hoewel veel mensen met een auto of camper gaan wildkamperen, kan dit problemen veroorzaken voor de omliggende natuur. Dus wees verstandig wanneer je van plan bent om te gaan wildkamperen met een camper en voorkom schade of het vormen van een obstakel. Een paar tips voor wie van plan is om The North East 250 zonder campings te volbrengen:

  1. Blokkeer geen toegangswegen tot velden of gebouwen. 
  2. Maak het anderen niet moeilijk om een weg of baan te kunnen gebruiken. 
  3. Respecteer de veiligheid van anderen.
  4. Beschadig geen bermen. 
  5. Maak gebruik van parkeerplaatsen en overnacht in een tent wanneer je kunt. 

Goboony The North East 250 route met camper

  1. Aberdeen

De eerste stop van The North East 250 route is Aberdeen. Aanraders zijn een historische wandeltocht door de stad maken en het maritiem museum bezoeken. Zoek je liever de natuur op? Ga dan naar Donmouth Local Nature Reserve, een stadsstrand in het historische deel van de oude stad, waar de rivier de Don de zee ontmoet. Overigens ook een geweldige plek om zeehonden en verschillende vogels te spotten! 

Overnachten doe je op Deeside Holiday Park, een rustig toevluchtsoord in de zuidelijke vallei van de rivier de Dee. Op het park vind je verschillende staanplaatsen voor busjes, campers en caravans. Verder vind je er een modern en verwarmd sanitairgebouw, een televisiekamer, een eendenvijver en een barbecueplek buiten. 

  1. Braemar 

Reis vanuit Aberdeen richting het westen, richting het dorpje Braemar. Hier vind je in het centrum de prachtige middeleeuwse ruïnes van het Kindrochit Castle en een eeuwenoude brug die over de rivier Clunie Water loopt. Het kasteel van Braemar, net buiten het dorp, is ook open voor publiek. Maar ook de omgeving is de moeite waard, vooral wandelaars kunnen hun hart ophalen in het bergachtige, dunbevolkte landschap. Ben je rond september in Braemar? Zorg er dan absoluut voor dat je de jaarlijkse Braemar Gathering bijwoont! Het is een van de plekken waar de bekende historische Highland Games gespeeld worden. Je kunt kijken bij traditionele sporten, zoals paalwerpen, de traditionele Schotse dans onder de knie krijgen en natuurlijk luisteren naar de typische Schotse doedelzakmuziek. Echt een unieke ervaring! 

  1. Cairngorms National Park

Trek vanuit Braemar verder het majestueuze Cairngorms National Park in. Hoe verder je het park ingaat, hoe spannender het landschap wordt en hoe mooier de dorpen zijn. Wees gewaarschuwd, het park is echt enorm! Maar Aviemore is een goede plek om te starten. Dit deel staat namelijk vol met bergen, meren, tuimelende watervallen, kastelen op eilandjes, rotswanden en eindeloze routes voor wandelaars, fietsers en ruiters. Dus beklim een berg, maak een wandeling langs het meer Loch an Eilein of voel het zand tussen je tenen op het strand van Loch Morlich

Ook aan wildlife geen gebrek: in de Cairngorms komen de meeste wilde katten van Schotland voor, evenals de enige vrij grazende kudde rendieren van het Verenigd Koninkrijk, maar je vindt hier ook berghazen, sneeuwgorzen, steenarenden, sneeuwhoenders en de auerhoen. Spot je graag wilde dieren? Ga dan naar Speyside Wildlife in het Caledonian Pine Forest bij Aviemore. Zij zijn gespecialiseerd in begeleide dagtochten en rondleidingen. Na een dag de natuur en de fauna verkennen, is het gaaf om naar de Glenlivet Single Malt distillery op het landgoed Glenlivet in Tomintoul te gaan. Moet je daarna nog rijden? Dan kun je beter het whisky proeven even overslaan. 

Strijk neer op een afgelegen plekje in het nationaal park of zet je camper neer op Braemar Caravan Park. Een camping in het centrum van de Cairngorms. Onthoud dat de avonturen niet stoppen wanneer de zon ondergaat! Doe een warme trui aan en geniet van het uitzicht in Tomintoul en Glenlivet - Cairngorms Dark Sky Park. Dit is het meest noordelijke Dark Sky Park ter wereld en de donkerste van heel het Verenigd Koninkrijk! Als je geluk hebt, kun je hier het noorderlicht spotten… 
Goboony The North East 250 route met camper

  1. Speyside

Verlaat de Cairngorms en rijd richting het noorden naar Speyside. Bezoek hier de Aberlour Shortbread fabriekswinkel om de authentieke smaak van de beroemde zoete koekjes te proeven. Ook Balvenie Castle, de Knockando Wool mill en Ballindalloch Castle en tuinen zijn dikke aanraders. Hadden we al gezegd dat Speyside bekend staat om de Malt Whisky Trail? Een route die je langs de beste distilleerderijen van Speyside brengt! De lekkerste whisky proef je naar mijn mening in de Ballindalloch Single Malt Distillery

Verblijf op de Speyside Camping and Caravanning Club Site. Vanaf deze camping ben je dichtbij alle bovengenoemde activiteiten en kun je tegelijkertijd genieten van de prachtige omgeving. De camping heeft een relaxed en ontspannend sfeertje. 

  1. De Moray Firth 

Voor de volgende bestemming op The North East 250 route buigen we verder af richting het noorden naar de Moray Firth. De kustlijn van Moray, ook wel de Sunshine Coast genoemd, is door National Geographic uitgeroepen tot een van de mooiste kustgebieden ter wereld! Er zijn dan ook tal van onmisbare plekken te vinden aan deze kustlijn, maar de eerste stop is het dorpje Portknockie. Het dorp kijkt uit over de Firth, maar ook de oude vissershaven is een geweldige plek om te stoppen voor een traditionele fish and chips en het spotten van dolfijnen! 

Om de hoek ligt de Bow Fiddle Rock, een prachtige rotsformatie die uitsteekt in de zee. Erg fotogeniek! Net voorbij Portknockie ligt de Cullen Sea School. Hier kun je genieten van verschillende watersportactiviteiten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook leren boten bouwen. Je hebt geen ervaring nodig om aan de cursussen deel te kunnen nemen, maar houd er wel rekening mee dat het waterprogramma van mei tot oktober loopt. 

  1. De oostkust 

Voordat je koers zet richting Fraserburgh, zijn er nog een paar andere vissersdorpen langs de oostkust die het bezoeken waard zijn als je de tijd hebt: Pennan, Crovie en Gardenstown. In deze dorpjes vind je eeuwenoude kerken, traditionele huisjes, verwilderde kastelen, afgelegen stranden en wandeltochten langs klifkusten. Verder langs de kust ligt het stadje Portsoy, waar in juli het Scottish Traditional Boat Festival wordt gehouden. Portsoy is ook de thuisbasis van The Salmon Bothy Museum, waar je meer leert over de rijke visserijgeschiedenis van de omgeving. 

Als je op zoek bent naar een beetje een avontuurlijke overnachtingsplek, ga dan naar ACE Adventures & Hideaways in Auchnagairn. Deze camping ligt in een afgelegen berkenbos en biedt een unieke kampeerervaring net naast een centrum voor avontuurlijke activiteiten. In de avonduurtjes kun je hier lekker koken boven een kampvuur in de gemeenschappelijke kampeerkeuken en in de ochtend kun je na het wakker worden raften, cliffdiven, canyoning of nieuwe vaardigheden leren tijdens een cursus bushcraften of eerste hulp in de buitenlucht. 

Ben je op zoek naar iets meer rust tijdens je roadtrip langs de oostkust? Ga dan naar West Beach Caravan Park. Een rustiger, door een familie gerunde camping. Gelegen aan het water van de Firth (en schijnt een muggenvrije zone te zijn!). Alle staanplaatsen op de camping zijn verhoogd en hebben een harde ondergrond en zijn voorzien van elektrische aansluitingen van 16 ampère. 
Goboony The North East 250 route met camper

  1. Fraserburgh 

De weg van de Moray Firth langs de oostkust richting Fraserburgh is ongekend mooi. De uitzichten veranderen voortdurend: laaggelegen akkerland wordt afgewisseld met ruige rotsformaties en zandstranden. Eenmaal in Fraserburgh aangekomen moet je een bezoekje brengen aan het Museum Of Scottish Lighthouses. Hier komt de maritieme geschiedenis van Schotland tot leven en kun je adembenemende uitzichten vanaf de vuurtoren van Kinnaird Head Castle waarnemen. Het museumcafé heeft uitzicht op de Moray Firth, dus neem ook daar zeker even een kijkje. 

Bij Peterhead en Slains Castle wordt de kustlijn dramatischer en steiler en vormt het uitzicht de perfecte weerspiegeling van de wilde, turbulente Noordzee. Het vervallen Slains Castle was naar verluidt de inspiratie voor Dracula van Bram Stoker. Een deel is hier zelfs geschreven! Als het donkere en macabere je intrigeert, bezoek dan ook het Peterhead Prison Museum. Ooit de meest beruchte gevangenis van Groot-Brittannië! Om de hoek ligt Cruden Bay, de ingestorte grot van Bullers of Buchan. Ga op het randje staan en laat je fascineren door het uitzicht op de zee die door de boog naar binnen stroomt. 

Voordat je doorrijdt naar Aberdeen, maak een stop bij het Forvie National Nature Reserve. Het fijne, gouden zand van Balmedie Beach is niet alleen een lust voor het oog, maar ook de basis van zo’n 225 vogelsoorten. Heb je nog meer tijd over? Maak dan ook nog een kleine stop bij het strand van Newburg, waar je zeehonden kunt spotten! Liefhebber van ambachtelijk bier? Dan is Brouwerij Brewdog, een klein stukje landinwaarts bij Ellon, echt iets voor jou. Ooit een kleine onderneming in Fraserburgh, nu een van de grootste bierproducenten in Groot-Brittannië. Neem een rondleiding door de brouwerij en ga lekker proeven. 

Wil je na de bierproeverij geen kilometers meer maken? Dan raden we Peterhead Marina Bay Holiday Park als overnachtingsplek aan. Vanaf hier is het ook slechts een korte wandeling van het stadscentrum naar het strand.
Goboony The North East 250 route met camper

De beste reistijd voor The North East 250 route

Als je van wandelen en andere buitenactiviteiten houdt, dan kun je het beste van mei tot oktober de route rijden in verband met het weer. In deze tijd vinden ook de meeste festivals, bijeenkomsten en andere festiviteiten plaats. De natuur is het meest magisch in de late zomer, wanneer de heide paars kleurt, of begin van de herfst, wanneer de bladeren goudkleurig zijn. Desalniettemin kan de winter ook prachtig zijn wanneer de sneeuw de heuvels en pijnbomen bedekt. 

Extra tips

  • Een leuk weetje: je kunt een North East 250 paspoort krijgen. Een leuker aandeken van je avonturen door het oosten van Schotland bestaat er denk ik niet! Verzamel alle postzegels om je reis en alle fantastische plaatsen die je hebt bezocht vast te leggen. Het paspoort is een onderdeel van het bezoekers lidmaatschap, dat ook een kaart, een autoruit sticker en toegang tot alle online reisroutes omvat. 
  • Schotland heeft strikte limieten voor rijden onder invloed en deze verschillen van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Lees je dus goed in over de specifieke regels, of nog beter, laat de drank staan als je van plan bent kilometers te maken. Zorg er ook voor dat je lichaam voldoende tijd heeft gekregen om de alcohol te verwerken voordat je ‘s ochtends weer op pad gaat. 
  • Op de route kun je niet-bewegwijzerde scherpe bochten, vee, dieren in het wild, achteruit rijdende auto’s, fietsers, wandelaars en ander langzaam rijdende voertuigen tegenkomen. Let dus goed op, wees geduldig en attent en rijd altijd met aandacht. 
  • Tot slot, als je na The North East 250 route meer van Schotland zou willen zien, bekijk dan ook deze 5 mooie camperroutes door Schotland of ga de Snow Roads Scenic Route rijden.