Solo camperreizen - Alles over alleen reizen met de camper

1 september 2020 in Ervaringen, Camper- en campingtips, Tips voor reizigers, Alles over Corona, Europa & Camperreisverhalen

Kaylee van Dam droomde er al een tijdje van om te gaan solo camperreizen en is nu onderweg. Ze deelt haar ervaring met ons en laat ons ook direct weten hoe het is om op vakantie te zijn tijdens corona. Reizen in een camper is een veilige optie maar is het ook leuk om te reizen tijdens een pandemie? 

Een roadtrip van 5 dagen was genoeg. Ik woonde in Zweden en huurde samen met drie meiden een camper om een klein stuk van het gigantische land te ontdekken. Daarna wist ik het zeker: ooit koop ik mijn eigen camperbusje en dan ga ik erin wonen. Het sparen begon en iedereen die het wilde horen vertelde ik over mijn plan. Ik heb me vele regenachtige zondagen vermaakt met het kijken van YouTube filmpjes over het camperleven en ieder busje dat ik zag rijden op de weg werd door mij grondig nagekeken. Na twee jaar onderzoek doen en sparen was het zover. Ik kon een camperbusje kopen. Binnen een week was ik eigenaar van een Volkswagen T4 uit 1991. Er werd wat geklust en er kwamen, zoals dat er helaas bij hoort, wat onverwachte rekeningen op me af maar dat mocht de pret niet drukken. Er stond namelijk een vertrekdatum in mijn agenda. 6 april 2020 zou ik solo gaan camperreizen!

Goboony Solo camperreizen - alleen reizen met camperGoboony Solo camperreizen - alleen reizen met camper

Het Coronavirus

Zoals je vast meteen begrijpt is het niet gelukt om die datum te vertrekken. In maart laaide binnen enkele weken het Coronavirus op. Ik werk freelance dus had voor mijn reis alle projecten afgerond en de werkplek die ik huurde opgezegd. Toen we allemaal thuis moesten blijven had ik dus helemaal niets te doen. Hoop had ik echter nog wel. Misschien kan ik eind april weg dacht ik eerst, daarna hoopte ik op mei of juni maar na een tijdje realiseerde ik me dat het Coronavirus écht de hele wereld in z’n greep hield. Ik probeerde daarom maar weer wat werk te zoeken en mijn reisplan even te vergeten. Dat was erg jammer maar omdat de hele wereld in zo’n korte tijd veranderde, en ik dus niet de enige was, kon ik me er overheen zetten. Mijn droomreis zou beginnen zodra het weer kan.

Alleen reizen met de camper (als vrouw)

Alleen reizen met de camper als vrouw voelde voor mij vanzelfsprekend. Natuurlijk trof ik de nodige voorbereidingen en heb ik me afgevraagd of ik het wel aandurfde. Er is echter maar een manier om daarachter te komen: gewoon doen! Het komt allemaal vanzelf wel goed dacht ik. Toen ik veel verbaasde vragen kreeg veranderde mijn gevoel. ‘Ga je écht helemaal alleen op reis? In een camper?’ ‘Durf je dat wel?’ ‘Is dat wel veilig?’ En misschien wel de stomste: ‘Waarom wacht je niet tot je een vriend hebt?’ De eerste paar keer toen ik dergelijke vragen kreeg zocht ik er nog niet veel achter maar toen ze bleven komen liep de spanning op. Ik begon te piekeren en mijn lijst met voorbereidingen groeide. Het is verstandig om je goed voor te bereiden maar veel dingen vinden vanzelf wel een weg wanneer het zover is. Je bent immers ook niet van de aardbodem verdwenen. Er is overal internet, je kunt overal wat kopen en over sommige dingen heb je simpelweg geen controle.

Begin juli gingen veel landsgrenzen open, de Coronazomer ging van start. Normaal gesproken geeft reizen in een camper je de ultieme vrijheid. Reizen met een camper is daardoor op dit moment een redelijk veilige keuze. Je bent snel weer thuis en je bent niet afhankelijk van anderen. Dat de zomer van 2020 anders is dan voorgaande zomers is echter wel een gegeven. Voor mij was dat weer iets wat de spanning opvoerde en zorgde voor vragen. Wat als een land op slot gaat en ik helemaal alleen in mijn camper zit met beperkte voorzieningen? Wat als ik in één keer duizenden kilometers naar huis moet rijden? Vind ik het nog leuk als ik constant alleen ben omdat weinig mensen reizen? Het antwoord op die vragen had ik natuurlijk niet en gelukkig heb ik meestal het vertrouwen dat dingen goed komen. Daarom besloot ik gewoon te vertrekken.

Goboony Solo camperreizen - alleen reizen met camper

De eerste weken in mijn camper

Nadat ik een paar nachten bij mijn opa en oma langs was geweest op een camperplek in Frankrijk kon mijn solo reis echt beginnen. De eerste bestemming was het eiland Île de Ré. Dat was een heel goede beslissing. Een eiland is namelijk overzichtelijk en compact. Daardoor is de kans groot dat je dezelfde mensen vaker tegenkomt. Daarnaast biedt Île de Ré zowel mooie plekjes voor wildkamperen als campings en camperplekken. Voor mij was dat perfect om uit te vinden wat ik prettig vind. Wildkamperen was namelijk de droom maar hoe ik een fijne en veilige plek kon vinden was iets wat ik moest ontdekken. Dat is soms best spannend om alleen te doen. De eerste keer ‘off road’ was een van de slechtste wegen die ik had kunnen treffen, weet ik nu ik dit bijna twee maanden later schrijf. Ik had nog niet veel rijervaring dus het kostte wat zweet maar dat heeft wel meteen het ijs gebroken. Al vrij snel wist ik dat camperplekken niet mijn ding zijn. Wildkamperen doe ik het liefst!

Na een aantal dagen op Île de Ré begon ik al te wennen en gaandeweg begon mijn campertje als thuis te voelen. Ik reed langs de Franse kust, bezocht veel plekken in het Spaanse Baskenland en ben nu, na bijna 2 maanden, in het zuiden van Portugal. Ik heb op de mooiste plekken gestaan in het wild: Kliffen met uitzicht op de zee waar ik soms met de achterklep open slaap, op 2000 meter hoogte boven de wolken met uitzicht op de bergen en waar ’s nachts een wolf een bezoekje kwam brengen en nog veel meer. Elke keer denk ik: mooier dan dit gaat het niet worden en toch wordt het overtroffen.

Goboony Solo camperreizen - alleen reizen met camperGoboony Solo camperreizen - alleen reizen met camperGoboony Solo camperreizen - alleen reizen met camper

Op vakantie tijdens corona, verschillen per land

Het zijn in verhouding maar kleine delen, maar ik heb in korte tijd 3 landen bezocht en ervaren hoe de invloed van Corona daar is. In Frankrijk merkte ik weinig. Er werd gepaste afstand gehouden en het was rustig maar de sfeer was niet gespannen. In Spanje was dat anders. Mijn eerste stop was San Sebastián 2 dagen nadat Spanje het mondkapje weer had ingevoerd. Daar kwam ik overigens pas achter toen ik op de fiets de stad in ging en door de politie werd gestopt. Zowel in de stad als op de stranden werd gecontroleerd of men een mondkapje droeg. Je kunt je vast voorstellen dat dat zorgde voor een meer gespannen sfeer tussen toeristen en locals. Iedereen baalde er natuurlijk van dat het mondkapje weer werd ingevoerd en dat werkte niet positief op het humeur van de meeste mensen. Gelukkig heb ik er ook om kunnen lachen want er deed zich een situatie voor die ik niet snel zal vergeten: op een vol strand liep één man bijna bloot rond, een mondkapje was het enige wat hij nog droeg!

Behalve in de steden had ik weinig last van het dragen van een mondkapje. Ik bezocht vooral rustige plekken in de natuur waar weinig mensen waren en je simpelweg veel afstand kon houden. Toch was het fijn om in Portugal aan te komen. Hier is namelijk alleen binnen een mondkapje verplicht. Behalve in het nachtleven… Dat is bizar genoeg op sommige plekken in volle gang. Met een vette knipoog word je verzocht om een mondkapje te dragen en je handen te desinfecteren. Die knipoog komt bij iedereen goed binnen, niemand houdt zich namelijk aan de regels.

Goboony Op vakantie tijdens corona

Wanneer je op vakantie gaat tijdens corona is het belangrijk de regels van het land waar je bent te respecteren. Je bent te gast en je hebt geluk dat je welkom bent. Als we dat zo willen houden dan is de regels van het land respecteren het minste wat je kunt doen. Verder kan iedereen voor zichzelf bepalen wat goed voelt wat reizen betreft. Mijn conclusie is in ieder geval heel simpel: ik ben heel blij dat ik mijn reis ben begonnen! Het is misschien anders en je moet met een aantal dingen rekening houden, maar in de praktijk is de invloed daarvan maar klein. Mijn advies is daarom om gewoon te gaan, maar met een beetje respect.

Solo Camperreizen tips

Ga jij ook alleen reizen met de camper? Dit zijn mijn tips:

  • Blijf bij jezelf. Mensen projecteren vaak hun eigen angsten op anderen en vooral de mensen die om je geven zullen bezorgd zijn. Luister ernaar maar laat je niet gek maken. Jouw plan is een top plan! 

  • Kies een klein gebied, zoals een eiland, om de eerste paar nachten te bezoeken. Dat is overzichtelijk en geeft je de rust om te wennen. Op een eiland zal je ook vaak dezelfde mensen tegenkomen.

  • Neem de tijd om te ontdekken wat bij je past! Er is een groot verschil tussen wildkamperen, een camperplek of een camping qua kosten, services en veiligheid.

  • Als je gaat wildkamperen kijk dan of er andere campers zijn en vraag of zij ook blijven slapen. Als vrouw alleen zou ik nooit ergens alleen overnachten.

  • Luister altijd naar je gevoel. Als een plek, om welke reden dan ook, niet veilig voelt zoek dan een andere plek. Ook als het al donker is. Op een camping kun je altijd terecht.

  • Vooraf informatie lezen over wonen in een camper doe je hier. 

  • Volg me op Instagram, ik neem je mee in mijn reis en mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik ze graag! 

Goboony Solo camperreizen - alleen reizen met camper

Bekijk aanbod