Ultiem avontuur: 2x een uitgestippelde roadtrip door Zweden 

1 maart 2024 in Bestemmingen en Zweden

Drie jaar geleden ging ik voor het eerst naar Zweden. In de zomers die volgden ging ik weer die kant op en was het even fijn. De temperatuur is aangenaam, de landschappen soms lieflijk en dan weer ruig, de mensen heel vriendelijk en de huizen en tuinen zien eruit alsof ze rechtstreeks uit een prentenboekje komen. Tel daar een dagelijkse fika bij op en voor mij is de zomer compleet. Zelf ontdekken? Deze twee roadtrips door Zweden laten je kennismaken met het land!Roadtrip Zweden, merengebied

Over Zweden 

Ik ben echt gek op Zweden. Het voelt voor mij echt alsof ik zelf een prentenboekje in ben gestapt zo midden tussen de groene heuvels met hier en daar een rood huisje. Het is lieflijk, weids en rustig en tegelijkertijd vind je er in het noorden ook een stuk ruigere natuur, perfect voor een lange hike. Verder vind je in het land volop meren. Sommige heel groot en een heel aantal een stuk kleiner. Vooral die laatste zijn fijn om te zwemmen omdat de temperatuur vaak heel aangenaam is. Je sup of je kano kan ook mee, er zijn veel routes die je af kunt leggen. 

Allemansrecht

Het leuke is dat je aan die meren vaak ook gewoon mag kamperen. Het allemansrecht zorgt er namelijk voor dat wildkamperen is toegestaan in Zweden. Houd daarbij wel genoeg afstand van huizen, kampeer niet op plekken waar aan is gegeven dat het niet mag en laat een plek netter achter dan je hem aantrof. Zo kan iedereen blijven genieten van dit mooie recht. De leukste plekjes vind je via Park4Night. Af en toe op een camping staan, is trouwens ook niet verkeerd. Zo steun je de lokale ondernemers en kun je je camper weer even klaarmaken voor een paar dagen in de wildernis. Schoon water is trouwens bij elk tankstation te krijgen!

Ook onderdeel van het allemansrecht is wildplukken. Afhankelijk van het moment in de zomer vind je er volop bosaardbeitjes, frambozen, bosbessen, kruipbramen, bramen en cantharellen. Zo vers uit de natuur smaken die nog lekkerder!Roadtrip Zweden, wildkamperen langs rivier

Steden

Maar niet alleen het landschap is mooi, ook de steden zijn prachtig. Hier vind je leuke koffietentjes, interessante musea, winkels met Scandinavisch design en nog veel meer. Zoek ook zeker naar meer informatie over de rijke Vikinggeschiedenis. Er zijn talloze Vikingoverblijfselen en archeologische vondsten in het hele land.

Midsommar

Ben je op de langste dag van het jaar in Zweden? Sluit dan aan bij een Midzomerfeest (Midsommar). Het is een van de belangrijkste traditionele feesten en de Zweden dansen rond de meiboom, dragen bloemenkransen en genieten van traditioneel Zweeds eten. Gewoon de natuur ingaan kan ook. De zon gaat (bijna) niet onder, erg bijzonder om mee te maken. 

Fika

Ook zo’n fijn gebruik in Zweden: fika. Een belangrijk concept in de Zweedse cultuur, die staat voor veel meer dan alleen koffie drinken. Het is een dagelijkse gewoonte om even te ontspannen en te genieten van koffie of thee met traditionele Zweedse lekkernijen. Denk aan kanelbullar, kardemummabullar en semlor (roomsoesjes met amandelspijs en slagroom). Het is extra leuk om je fika momentje te plannen in een klein cafeetje of in een theetuin. Die vind je overal, al zijn ze wel vaak alleen in het weekend geopend. Hier krijg je direct een volle pot koffie of kun je je kopje steeds weer bijvullen.

Tip! Erder stippelde ik al drie camperroutes door Zweden uit met m’n favoriete tips!roadtrip Zweden, kaneelbroodjes

Handige weetjes voor je roadtrip door Zweden

Snelheid

Voordat je de weg op gaat in Zweden is het goed om te weten dat er niet veel snelwegen zijn. Neem bijvoorbeeld de E45 die vanuit Göteborg naar het noorden loopt. Op een aantal plekken is deze weg 100km p/u maar meestal rijd je hier een stuk langzamer omdat het op veel plekken een tweebaansweg is. Je zult in Zweden ook regelmatig op grindwegen rijden. Dat is heel normaal, helemaal op weg naar mooie natuur en wildkampeerplekken. De maximumsnelheid is op deze wegen vaak 70 km p/u maar mijn advies is om hier 50 km p/u te rijden. De paden zitten vol gaten, heuvels en bochten en voor je het weet komt er een Zweed de bocht om vliegen. Als je wat rustiger rijdt, houd je wat meer grip op de weg en kun je tegenliggers en gaten ontwijken. De M langs deze paden staat trouwens voor 'meeting', hier kun je elkaar wat makkelijker passeren.

Milieuzones

Er is een straat in Stockholm waar een milieuzone geldt voor sommige personenauto’s. Waarschijnlijk zul je daar met de camper sowieso al niet snel komen, omdat je die vaak op een camperplaats of camping buiten het centrum laat staan. Wanneer je in andere steden een bord ziet over milieuzones, is dit bedoeld voor vrachtwagens. 

Tolwegen

Zweden heeft enkele tolwegen. Hier wordt je kenteken gescand en op basis daarvan krijg je de rekening later thuis gestuurd. Betaal deze direct. Mijn tol van €7,- ben ik compleet vergeten, uiteindelijk werd de boete €50,-. Zonde! Roadtrip Zweden, wildkamperen

Plan je reis naar Zweden

Er zijn verschillende manieren om met de auto vanuit Nederland naar Zweden te reizen, zowel over de weg als per boot. Hier zijn enkele populaire opties:

Via Denemarken

De meest gebruikelijke route vanuit Nederland naar Zweden is via Duitsland en Denemarken. Je kunt vanuit Duitsland alles over de weg doen, maar dan kom je over tolbruggen. Je kunt ook vanuit Puttgarden een boot naar Rødby nemen, deze oversteek duurt zo’n 45 minuten. Je kunt gewoon aan komen rijden en aansluiten in de rij, maar je kunt de boot ook van tevoren reserveren. Je moet er dan wel echt op tijd zijn en je hebt een creditcard nodig om dit te kunnen doen. Ter plekke kun je gewoon met de pinpas betalen. Vanuit Denemarken neem je de Øresundbrug naar Zweden. Deze brug verbindt Kopenhagen en Malmö met elkaar. Ook dit is een tolbrug, maar je kunt direct een retourtje kopen voor de terugreis. 

Je kunt de Øresundbrug ook overslaan en iets ten noorden van Kopenhagen de boot nemen. Die gaat tussen Helsingør en Helsingborg. Ook hier kun je gewoon aansluiten, maar reserveren is ook mogelijk. 

Via Duitsland

Een andere optie is om vanuit Duitsland de veerboot te nemen. Populaire veerbootroutes vertrekken vanuit Duitse havens zoals Kiel, Travemünde of Rostock en komen aan in Zweedse havens zoals Trelleborg en Ystad. Je kunt ook direct de veerboot nemen van Kiel naar Göteborg. Deze boot doet er wat langer over, maar aan boord zijn hutten om in te slapen en er is meer dan genoeg vermaak in de avond. Het all you can eat buffet is ook een aanrader. Alle informatie over deze veerdiensten is te vinden op Direct Ferries.

Ik heb zelf ervaring met de overtocht van Rostock naar Trelleborg, van Kiel naar Göteborg en van Puttgarden naar Rødby en dan over de Øresundbrug. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. De meeste mensen baseren hun keuze op de kosten. Dat doe je door een rekensommetje van de kosten voor de boot en het te rijden kilometers te maken. De boot tussen Kiel en Göteborg is bijvoorbeeld een dure, maar het scheelt je wel weer een heel aantal km’s rijden en een overnachting. Het rijden over de Øresundbrug is dan weer een hele ervaring. Kijk dus vooral zelf naar wat het beste binnen jouw plannen en budget past. 

Camper huren

Roadtrippen is fantastisch en kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld met de motor, met een auto en een (dak)tent of met de camper natuurlijk. Zelf ben ik altijd het liefst op pad met mijn blauwe Volkswagenbusje. Die is perfect om mee over de wegen te tuffen en op de mooiste plekken te parkeren. 

Wil je dat ook? Bij Goboony zijn volop Volkswagen camperbusjes te huur. Maar niet alleen die. Je vindt er ook grotere camperbussen, familiecampers in alle soorten en maten of campers om comfortabel met z’n tweetjes op pad te gaan. Bij veel van die campers mag de hond ook mee! Kijk zelf maar:

Roadtrip Zweden: 2 uitgestippelde routes

Route 1: de zuidelijke route

Je hoeft niet het hele land door te reizen om kennis te maken met Zweden. Deze route brengt je zo noordelijk als Mora, iets onder het midden van het land. 

Dag 1-4: Malmö en Skåne
Je avontuur begint in de bruisende stad Malmö, waar je het opvallende Turning Torso-gebouw kunt bewonderen. Ook leuk om te bezoeken is Malmöhus Slott. In dit historische kasteel vind je verschillende musea, waaronder het Malmö Kunstmuseum, het Stadsmuseum en het Aquarium. 

Het is ook heerlijk slenteren door de stad. Bezoek Stortorget, het centrale plein van Malmö dat is omgeven door historische gebouwen en levendige cafés. Of ga naar Lilla Torg. Een sfeervol plein dat omringd is door kleurrijke gebouwen, restaurants en bars. Loop ook door de Slottsträdgården. Deze prachtige tuinen liggen in de buurt van Malmöhus Kasteel en zijn mooi om te gaan picknicken. Dat kan trouwens ook in Folkets Park. Een prachtig stadspark waar de locals graag samen komen. 

In Malmö overnacht je op Pildammspark Malmö. Een camperplaats waar je 24 uur kunt staan. Let op, er zijn geen voorzieningen, dus een eigen toilet is wel handig om te hebben.

Na de stad strek je verder Skåne in waar pittoreske dorpjes zoals Ystad en Lund wachten om ontdekt te worden. In Ystad is de serie Wallander opgenomen. Ben je fan? Zoek dan de bekende plekjes op. Hier in de buurt vind je het strand Sandhammaren. Ook het vikinggraf Ales Stenar is dichtbij. Lund is een knus stadje waar je onder andere het Lunds Historisch Museum vindt. Net buiten deze stad zes vind je mooie plekjes om wild te kamperen tussen de groene heuvels. Roadtrip Zweden, uitzicht op meer

Dag 5-7: onderweg naar Stockholm
Neem een paar dagen de tijd om vanuit Malmö naar Stockholm te rijden. Een paar leuke plekken om te stoppen de volgende:

  • Stora Mosse Nationaal Park: dit is het grootste nationale park van Zweden. Prachtig om te wandelen. Met een beetje geluk spot je er je eerste eland!
  • Café Nydala: in Nydala vind je een café in een oud landhuis. Ze serveren hier heerlijke koffie en nog betere gebakjes. Ik ben er twee keer voor omgereden. 
  • Astrid Lindgrens Värld: dit pretpark is helemaal ingestoken op de verhalen van Astrid Lindgren. Ik ben er zelf, tot m’n grote spijt, nog steeds niet geweest. Pippi blijft toch m’n jeugdheldin en het lijkt me fantastisch om in haar wereld rond te lopen.

Dag 8-10: Stockholm
Gamla Stan is het historische hart van Stockholm, met geplaveide straten, kleurrijke gebouwen en mooie pleinen. Verken de smalle steegjes en stop hier en daar voor een kop koffie. 

In Stockholm vind je ook volop musea. In het Vasa Museum vind je een 17e-eeuws oorlogsschip dat ooit zonk en later werd geborgen. Skansen is het oudste openluchtmuseum ter wereld en biedt een kijkje in de Zweedse geschiedenis en cultuur. Het ABBA Museum gaat over de legendarische popgroep. Fotografiska is gewijd aan hedendaagse fotografie en biedt wisselende tentoonstellingen van internationale fotografen. In het stadhuis kun je een rondleiding volgen om een kijkje te nemen in het iconische gebouw waar de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs is. 

Is het mooi weer en ben je liever buiten? Ga naar de botanische tuinen Bergianska Trädgården en de Rosendals Trädgård. Of maak een boottocht langs de archipel van Stockholm. Je kunt ook zwemmen en picknicken op afgelegen eilandjes.

Om de stad te bezoeken kun je overnachten op Bredäng Camping Stockholm. Dicht bij de ingang vind je een metrostation die je de stad in brengt. Roadtrip Zweden, Stockholm

Dag 12-15: Siljanmeer en Mora
Ga dan door naar het Siljanmeer en Mora. Het Siljanmeer is heerlijk om in te zwemmen, om over te kanoën of kajakken, op te suppen of in te vissen. Kijk wel even of je voor dat laatste een vergunning nodig hebt. Die kun je vaak bij een toeristen informatiecentrum wel afsluiten. 

Mora staat bekend om zijn houtsnijwerk en is de geboorteplaats van de beroemde Dalarna-paardjes. Bezoek een van de lokale ambachtswinkels om deze prachtige handgemaakte souvenirs te kopen. Wil je hier overnachten op een camping? Ga dan naar Steiner's Camping & Lodge.

Dag 16-18: Orebro en Vänermeer
Rijd op de terugweg langs Örebro. Hier vind je het indrukwekkende Örebro Slott, het openluchtmuseum Wadköping en het Örebro Konstmuseum. 

Ook kun je hier lekker de natuur in. De stad zelf heeft een stadspark waar je fijn kunt wandelen. Langs de rivier de Svartån en het kanaal van Göta vind je mooie routes. Die kun je trouwens ook op de fiets afleggen. Ben je een adrenaline junkie? Er zijn volop mogelijkheden om te kajakken, kanoën klimmen en andere buitensporten te doen.

Verder op weg naar het zuiden kom je langs het Vänernmeer, het grootste meer van Zweden. Hier kun je zeilen, kajakken, kanoën en vissen. Langs het meer is het heerlijk fietsen. Er zijn goed gemarkeerde fietspaden en -routes. 

Langs het meer vind je het stadje Mariestad. Hier is het Vänern Aquarium waar je meer leert over het meer en de onderwaterwereld. Het is informatief en leuk voor zowel volwassenen als kinderen. Een ander leuk stadje aan het meer is Lidköping. Hier vind je historische gebouwen en gezellige cafés voor een laatste Fika. 

Dag 19-21: via Malmö terug naar huis
Begin aan je terugreis naar Malmö en geniet nog even van het Zweedse landschap en de mooie kampeerplekjes. Stop onderweg naar huis nog ergens op een knusse boerencamping om je reis fijn af te sluiten.Roadtrip Zweden, Zweedse huisjes

Route 2: dwars door het land

Deze route zal wat langer duren dan drie weken, want hij neemt je het hele land door. Wil je niet helemaal naar het noorden? Vanaf de Höga Kusten kun je ook direct naar Östersund en vanaf daar de weg naar het zuiden weer in zetten. Je kunt er ook direct een roadtrip door Scandinavië van maken!

Dag 1-3: Göteborg
Göteborg is de op een na grootste stad van Zweden en een mooi vertrekpunt van je reis. Het is er heerlijk slenteren door de straten, door de wijk Haga, over de vismarkt Feskarn, de boulevard Avenyn en door het stadspark Slottsskogen. Bij Café Husaren eet je je eerste kanelbullar van de reis. Je hoeft er trouwens maar een te kopen met z’n tweeën, de kaneelbroodjes zijn enorm!

Zin om een museum te bezoeken? Het Universeum is het grootste wetenschapsmuseum van Scandinavië. Het Konstmuseum vind je aan de Avenyn. Göteborgs Naturhistoriska Museum ligt in het Slottsskogen park. Dit is een natuurhistorisch museum, en ik vond het er prachtig!

Je kunt ook met de boot Göteborg verkennen. Maak een boottocht over de grachten van Göteborg om de stad vanaf het water te bekijken. Of vaar naar de prachtige eilanden in de archipel van Göteborg, zoals Vrångö en Styrsö, waar je kunt wandelen, zwemmen en van de natuur genieten. De Botaniska Trädgården zijn ook heerlijk om doorheen te wandelen. 

Bij Göteborg vind je Lisebergsbyn familiecamping. Hier kun je goed overnachten.  Roadtrip Zweden, wildkamperende campers

Dag 5-7: Uppsala
Rrijd vanuit Göteborg naar Uppsala, een historische stad met een indrukwekkende kathedraal en de oudste universiteit van Zweden. Veel in de stad doet daar nog aan denken. Zo vind je er het Gustavianum. Hier kun je leren over de geschiedenis van de medische wetenschap. Neem ook een kijkje bij de Uppsala Universiteitsbibliotheek. Tussendoor neem je tijd voor een fika in een van de gezellige cafés die je overal in de studentenstad vindt. 

Zin in groen om je heen? Linnaeus Garden is een prachtige botanische tuin die is vernoemd naar Carl Linnaeus, een beroemde Zweedse botanicus. Naast de Linnaeus-tuin kun je de uitgestrekte Uppsala Botanische Tuinen bezoeken. Allebei erg mooi. 

Dag 8-10: Höga Kusten
De Höga Kusten is een prachtig gebied dat bekend staat om zijn dramatische kustlijn, prachtige natuur en outdoor-activiteiten. Je vindt hier onder andere het Skuleskogen National Park met veel wandelpaden. Wandel ook over de Höga Kusten-brug. 

Langs de kust is het heerlijk zwemmen in de Botnische Golf. Er zijn veel stranden waar je kunt zonnebaden. Het is ook leuk om het water op te gaan in een kajak of kano. Het rustige water is er perfect voor! Zin in meer actie? Probeer rotsklimmen in het gebied van Skuleberget. Er zijn rotsen en kliffen van verschillende moeilijkheidsgraden voor klimmers van alle niveaus. Roadtrip Zweden, kustlijn

Dag 11-12: Umeå en Västerbotten
Umeå was de culturele hoofdstad van Europa in 2014. Bezoek hier het Umedalen Skulpturpark, de Stadskyrka en Guitars – the Museum. Verder is het een prima stad om op de fiets te verkennen. 

Wil je meer over de provincie te weten komen? Dan is Västerbottens de moeite waard. Misschien rijd je na het bezoekje aan dit museum wel met andere ogen door het landschap op naar het noorden. 

Dag 13-15: Jokkmokk
Jokkmokk ligt in Zweeds Lapland, midden in het gebied van de Sami. Alles in de stad doet je daar aan denken. Zo is er het Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Hier leer je meer over de geschiedenis en cultuur van de Sami-bevolking en het bergachtige gebied van Zweden. Bezoek ook Sámi Duodji, een traditioneel Sami-handwerkatelier. Verder zijn er een heel aantal rendierboerderijen in de omgeving en kun je Sami-gerechten eten. 

De omgeving van Jokkmokk is prachtig. Je vindt er het Laponia World Heritage Site. Dit maakt deel uit van de door UNESCO erkende Laponia World Heritage Site, dat enkele van de laatste ongerepte wildernisgebieden in Europa beschermt. Verder zijn er volop wandelmogelijkheden. Roadtrip Zweden, landschap

Dag 16-21: Kiruna en Abisko
De natuur rondom Kiruna en Abisko is fantastisch. Dat maakt van dit gebied een waar wandelparadijs. In Abikso begint de langeafstandswandeling Kungsleden, maar ook voor wie maar een dag of een paar dagen wil wandelen, is het gebied perfect. Zo vind je er Abisko Nationaal Park. Dit nationale park staat bekend om zijn bergen, valleien, meren en de beroemde Abisko-kloof. Het is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. In het Nationaal Park Bezoekerscentrum kom je meer te weten over de flora en fauna van het gebied. Hier kun je ook terecht voor wandelkaarten en informatie. Tussen beide stadjes vind je de Kebnakaise, de hoogste top van Zweden. 

In Kiruna is het mooi om de prachtige houten kerk te bezoeken en mee te gaan op een mijn toer. Hier krijg je een rondleiding in de ondergrondse mijnen van Kiruna en kom je meer te weten over de ijzerertsmijnbouw in de regio. Ben je er eind augustus/begin september dan heb je in het Aurora Sky Station de kans om het noorderlicht te zien. 

Dag 21-23: terug naar het zuiden
Rijd vanaf Abisko terug naar het zuiden tot het plaatsje Idre. Onderweg kom je langs Östersund en door eindeloze bossen. Stop zo nu en dan even aan een meer, rijd rond de schemering om elanden te spotten, maak een wandeling en sla genoeg kaneelbroodjes in om je eigen fika pauze in te lassen. 

Tip! Heb je echt de tijd? Verleng je reis dan met de Wildernisroute door Zweden!

Dag 24-26: Idre en Nationaal Park Fulufjället
Idre is een klein plaatsje midden in de natuur. Er valt niet heel veel te beleven, maar het is wel in de buurt van mooie wandelgebieden. Iets ten noorden vind je bijvoorbeeld Grövelsjön. Hier kun je korte en lange wandelingen maken. In de omgeving vind je een aantal leuke cafés zoals het Alpaca café en de Sjöstugan. Bij die laatste eet je heerlijke wafels met jam van kruipbramen. 

Ook Nationaal Park Fulufjället is dichtbij Idre. Dit is de thuisbasis van de hoogste waterval van Zweden, Njupeskär. Het is een prachtige waterval die zeker het bezoeken waard is. Mocht je nog niet klaar zijn met wandelen: in dit natuurgebied vind je meerdaagse hikes tussen een aantal berghutten.Roadtrip Zweden, njupeskar waterval

Dag 26-28: Sälen
Sälen is een populaire wintersportbestemming. Dat merk je wel, want in de zomer is het er niet heel druk. Toch heb je hier ook mooie wandelpaden en in een aantal skigebieden vind je downhill tracks voor de mountainbike. Mijn reden om naar Sälen te gaan? De sauna! De sauna van SkiStar Experium Sälen is echt fantastisch en wel verdiend na al die lange wandelingen in de natuur. Voor gezinnen zit er trouwens een tof zwemparadijs bij!

Dag 29-31: terug naar Göteburg:
Vanuit Sälen rijd je langzaamaan weer terug naar Göteborg. Een aantal toffe plekken op de route zijn:

  • Glaskogen Natuurreservaat: een heerlijk gebied om te wandelen, of gewoon even niks te doen aan de rand van een mooi meer. Je mag in het reservaat trouwens niet wildkamperen met je camper. Er zijn hier wel een aantal campings zoals Föreningen Sölje Camping.
  • Het schiereiland onder het dorpje Säffle: hier spot je rond de schemering een heel aantal elanden, mét jongen.
  • Nationaal park Kosterhavet: iets van de route liggen deze eilandjes voor de kust van Strömstad. Ik vond ze ontzettend mooi en heerlijk om te wandelen en te zwemmen in de zee. Voor fika ga je naar Kosters Trädgårdar. 
  • Fjällbacka: dit plaatsje aan de kust is zoals je ze in een Scandinavische reclamefolder aantreft. Erg leuk om even rond te kijken. Zeker ook de moeite zijn de rotstekeningen van Tanum die stammen uit de Noordse Bronstijd
  • Campeprlaats Sunnanå Hamn: niet per se heel bijzonder en toch een heerlijke plek om te staan. Ideaal ook om even te douchen, je vuilwater te legen en je schone water weer aan te vullen. 

Roadtrip Zweden, jongen bij meer

Zo zitten beide roadtrips door Zweden er alweer op. Gebruik beide routes als leidraad en voel je vrij af en toe van de route af te wijken. Sowieso is het leuk om soms gewoon maar een grindpad in te slaan en te kijken waar je uitkomt. Soms levert je dat avontuur op over een net iets te steil pad, een andere keer kom je uit in een waar paradijsje helemaal voor jou alleen!