Milieusticker Frankrijk

8 januari 2018 in Tips for owners

Sinds enige tijd is het in een aantal Franse steden verplicht om een milieusticker te hebben. Welke soorten milieuzones zijn er in Frankrijk, waarom hebben de Fransen deze milieusticker ingevoerd, wat voor soort milieustickers zijn er en waar en wanneer zijn welke verplicht om te hebben? Na het lezen van deze blog weet je het allemaal.

milieustickers frankrijk header goboony

Waarom?

Sinds juli 2016 is Frankrijk begonnen met de milieustickers, met als eerste stad Parijs. Dit hebben zij gedaan om oude en andere vervuilende voertuigen te kunnen weren uit grote steden en gebieden. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit verbeterd.

Soorten milieuzones

In Frankrijk zijn er twee soorten milieuzones bepaald. De eerste is ‘Zone à Circulation Restreinte’, ook wel ZCR. Dit is een milieuzone die permanent van kracht is. De tweede soort milieuzone is ‘Zone de Protection de l’Air’, oftewel ZPA. Dit is een milieuzone die alleen van kracht is op dagen dat de luchtkwaliteit heel slecht is.

Welke stickers zijn er?

Er zijn in totaal zes verschillende milieustickers welke wij hieronder allemaal kort toelichten. Op de website die specifiek gaat over alle milieuregels in Frankrijk vind je ook een uitgebreide toelichting welke voertuigen welke soort sticker moeten hebben.

De groene milieusticker

De groene sticker is voor de milieuvriendelijkste voertuigen. Een voertuig met deze sticker beschikt over een volledig elektrische motor of een motor op basis van een brandstofcel. Dit kunnen zowel personenauto’s, brommers als vrachtwagens zijn.

De paarse milieusticker (1)

De paarse sticker met het nummer een is voor iets minder milieuvriendelijke voertuigen. Hier gaat het om voertuigen uit de afgelopen jaren met een moderne gasinstallatie of een benzine/diesel/hybride motor.

De gele milieusticker (2)

Nog iets oudere voertuigen krijgen de gele milieusticker met het nummer twee. Deze voertuigen stoten meer schadelijke stoffen uit, maar mogen in 2018 wel nog alle milieuzones in.

De oranje milieusticker (3)

De nog oudere voertuigen krijgen de oranje milieusticker met het nummer drie. Hier gaat het om nog meer vervuilende voertuigen. Ook deze voertuigen krijgen nu nog eigenlijk altijd toegang tot de milieuzones, maar het is waarschijnlijk dat deze in de nabije toekomst op meer plekken geweigerd zullen worden.

De rode milieusticker (4)

De rode sticker met het nummer vier is logischerwijs voor nog voertuigen die nog vervuilender zijn. Dit is een sticker voor oudere, vervuilende voertuigen met een dieselmotor en voor motoren en bromfietsen. Op dagen met zwaardere luchtvervuiling worden deze voertuigen niet toegelaten binnen de milieuzones.

De grijze milieusticker (5)

De grijze sticker is voor de meest vervuilende voertuigen van allemaal, met een dieselmotor. Met deze sticker moet je er rekening mee houden dat je in de nabije toekomst de milieuzones helemaal niet meer in komt.

Een andere handige tool is om snel te checken welk soort milieusticker jij nodig hebt is de website van de Franse overheid.

milieustickers frankrijk steden goboony

Om welke steden gaat het eigenlijk?

Zoals gezegd werd in juli 2016 begonnen met Parijs. In dit gebied mag je dus sinds die tijd alleen rijden als je beschikt over de juiste milieusticker voor jouw voertuig. De milieuzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 uur en 20:00 uur. Buiten deze tijden is het wel toegestaan om zonder sticker het gebied in te gaan. Op dagen met veel vervuiling in de lucht is er een groter gebied rondom Parijs waar een milieusticker verplicht is.

Sinds januari 2017 heeft ook Grenoble in de stad een permanente milieuzone. De zone is hier op maandag tot en met vrijdag geldig tussen 06:00 uur en tot 19:00 uur. Ook hier mag je buiten deze tijden zonder sticker de stad in.

Sinds 1 juni 2017 geldt er een milieuzone in Lille. Hier is de milieusticker echter alleen verplicht op dagen met veel luchtvervuiling. Naast Lille heeft Lyon ook een milieuzone op dagen met extra veel luchtvervuiling, evenals de steden Straatsburg en Toulouse.

Op de website met het complete overzicht van de milieuzones in Frankrijk vind je kaarten die ook precies aangeven waar een milieuzone begint en eindigt en wat andere belangrijke dingen zijn om rekening mee te houden in de zones van specifieke steden.

Milieusticker aanvragen

Als je je volgende vakantie naar Frankrijk op de planning hebt staan en je hebt gecheckt of je ook een milieusticker nodig hebt, is hier de laatste stap die je moet voldoen om daadwerkelijk een sticker aan te vragen. Je kunt de sticker ook aanvragen via de site autotolvignetten. Ze helpen je bij het aanvragen van de vignetten en kunnen ook al je vragen beantwoorden.

Heb je na het lezen nog een prangende vraag? Laat het ons weten! Kijk ook ook in ons actuele camperaanbod om je volgende camperreis naar Frankrijk alvast te regelen! #LETSGOTOFRANCE