Met een baby in de camper

23 april 2019 in Ervaringen, Tips voor reizigers & Camperreisverhalen

Reizen met een baby geeft enkele uitdagingen. Een kinderwagen neemt best veel ruimte in beslag en je kunt ook niet te veel rijden op een dag. Je lijkt dus erg gelimiteerd, maar niks is minder waar. Voordat ik papa werd ging ik met de auto op pad zodat ik elke dag een andere plek kon verkennen. Deze vrijheid heb ik teruggevonden door met de baby in de camper op reis te gaan.

Goboony Querido baby camper uit raam kijken

Een stukje voorgeschiedenis

Kamperen is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn eerste kampeertrip was toen ik net 1 jaar oud was en sindsdien ben ik elk jaar minimaal een keer per jaar terug te vinden in de Ardennen en trek ik het liefst een paar weken ervoor uit om heerlijk Europa door te crossen. Ik wilde op mijn 18e dan ook zo snel mogelijk mijn rijbewijs halen en een auto kopen, zodat ik helemaal vrij was om te gaan wanneer ik maar wilde. Mijn ultieme gevoel van vrijheid is dan ook om op vrijdagochtend te besluiten om een weekendje weg te gaan en vervolgens die middag de auto in te laden en te vertrekken. 

De zomer van 2018 zag er voor mij echter iets anders uit. In maart werden mijn, toen nog, vriendin en ik de trotse ouders van Quinn. Meneertje vond het leuk om zes weken te vroeg te komen, dus dan ben je extra voorzichtig. Kamperen zat er voorlopig niet in, dus we besloten een weekje in een bungalowpark te verblijven. Dit gaf echter toch niet die voldoening en dat gevoel van vrijheid, dus zochten we naar een oplossing.

Dan gaan we toch met de camper!

Zo ontstond het idee om met de camper door Ierland te crossen. Alles voor handen, niet moeilijk doen als het regent en een lekker warm bedje voor Quinn. De roadtrip ging helaas niet door omdat de mooiste dag van je leven plannen toch iets meer tijd kostte dan vooraf gedacht. We besloten dus om onze roadtrip te verschuiven naar de zomer van 2019 en het maar gewoon onze huwelijksreis te noemen. Kan toch best een jaar na de bruiloft…

Hoe mooi was het dat ik dan in februari bij Goboony op kantoor terecht kwam. Nee, ik was zeker niet op zoek naar een gratis camper, maar het aanbod om een keer de Goboony Bus te lenen sloeg ik natuurlijk niet af. 

Goboony Querido baby camper camperplaats

Testtrip met de Goboony Bus

Na een maand lang elke dag tegen de mooie Volkswagen T3 van Goboony aan te kijken besloot ik om eindelijk op het aanbod in te gaan. Een goed excuus om even te oefenen! 

Wat komt er eigenlijk bij kijken als je met een baby de camper in stapt? Na even spitten door het blogarchief van Goboony kwam ik er achter dat er eigenlijk nog niks was geschreven met dit onderwerp. Laat het nou net mijn taak bij Goboony zijn om medecamperaars (ja, ik durf mezelf nu ook een camperaar te noemen) van de beste tips en tricks te voorzien. 

Tip #1: Driepuntsgordel

Je leest deze blog, dus ik neem aan dat je ook geïnteresseerd bent in tips voor camperen met baby’s. De eerste tip: Check of er een driepuntsgordel in de camper te vinden is. Zeker bij de oudere campers kunnen er achterin nog wel een heupgordels te vinden zijn. Dit is wettelijk gewoon toegestaan, maar de meeste kinderstoeltjes zijn hier niet op ingericht. Zo ook die van ons niet. Gelukkig stond de camper waar ik mee weg ging gewoon voor de deur, dus kon ik het zelf even controleren, maar als je een camper huurt, vraag het dan vooraf even aan de verhuurder. De Goboony camper had gelukkig op de achterbank een driepuntsgordel zodat Quinn veilig achter in zijn stoel kon zitten. Een andere optie bij oude campers is trouwens om de kinderstoel op de passagiersstoel vast te maken, maar dit is net als bij personenauto’s alleen mogelijk als daar geen airbag te vinden is of deze uit te schakelen is.

Vrijdag: Camper mee naar huis en Quinn ophalen

Vrijdagmiddag; snel nog even mijn werk afronden, sleutels pakken en samen met Valentijn het GoForm invullen. Ook wij moeten alles netjes invullen. Nadat we alles doorgelopen hadden en Valentijn mij alle geheime vakjes had laten zien kon ik eindelijk de motor starten en lekker richting huis rijden. Ik voelde me als een koning op de weg! Quinn moest nog wel even opgehaald worden bij de gastouder, maar dat was gelijk een test om hem in zijn stoel te krijgen. 

Zoals menig ouder wel weet vergt de kinderstoel nog wel eens wat oefening. In een camper is dit totaal niet het geval. Je hoeft je niet in de meest vreemde houdingen te wringen om je kind in zijn/haar stoel te krijgen, want je gaat gewoon in de camper staan en zet hem/haar met de grootste eenvoud in het stoeltje.

Na deze eerste camperervaring met Quinn viel mij gelijk een volgend pluspunt aan camperen op. Hoewel er een binnenspiegel in de camper zat, kon ik deze niet gebruiken om daadwerkelijk het verkeer achter mij te zien. Ik stelde ‘m dus zo op dat ik Quinn kon zien en wat was het fijn om niet alleen z’n ‘dah’s’ te horen, maar nu ook te kunnen zien dat hij dan blijkbaar naar buiten wijst. “Kijk eens papa, een trein!”

Goboony Querido baby camper binnen

Zaterdag: ROADTRIP!

Oké, geen echte roadtrip, want we bleven dit weekend gewoon in eigen land. Marlous wilde nog een keer naar Burgers Zoo in Arnhem, dus we besloten te vertrekken naar een rustige camping in Otterlo die we via internet gevonden hadden. ‘s Ochtends hadden we iets meer tijd nodig om in te laden, maar dit had grotendeels ook te maken met het feit dat we veel te veel spullen meenemen. Stiekem toch wel spannend, zo’n eerste keer met de camper. We kwamen dus veel later dan gepland aan in Otterlo en besloten snel ons stekkie voor het weekend in te richten. 

Tip #2: Denk goed na over de slaapplaats van je baby

Wij hadden in dit geval twee opties. Beneden op het uitklapbed of boven onder het hefdak. Aangezien Quinn, net als papa, een wilde slaper is, besloten we dat hij lekker samen met mama beneden mocht slapen. Dit bracht voor ons al enkele uitdagingen met zich mee. Het uitklappen van het bed betekende namelijk ook dat we een deel van onze leefruimte kwijt waren. Het wijntje ‘s avonds moesten we dus op de voorstoelen doen. Gelukkig konden we die omdraaien en hadden we daar ook een tafeltje tot onze beschikking om het kaartspel op uit te stallen. 

Goboony Querido baby camper blog

Tip #3: Misschien toch maar geen buscamper?

Achterklep open, kinderwagen en tassen eruit zodat we ruimte hebben om het bed op te maken voor als het bedtijd is voor Quinn. Leggen we voor nu de spullen wel even op de voorstoelen. Bed boven ook maar gelijk doen? Mm, waar gaan we eigenlijk zitten? Dan leggen we alle tassen wel even boven op het bed. Zo, stekkie is ingericht! Hoe laat is het? Half 7!? Heb jij nog zin om te koken schat? Nee, ik ook niet. Uit eten dan maar? #&*%, dan moet dat hefdak natuurlijk weer naar beneden! 

Ik heb niet voor niks het woordje ‘misschien’ toegevoegd aan de titel van deze tip. Het lijkt nu natuurlijk alsof het allemaal veel te klein was, maar hier moet ik nog wel twee dingen bij opmerken. Het was medio maart en niet echt sprake van strandweer. Hoewel het niet regende, wilde we de deuren zoveel mogelijk dicht houden om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Daarnaast waren we gewoon veel te laat vertrokken en hadden we zo laat geen zin om nog te koken. We hadden namelijk de laatste Hello Fresh maaltijd van huis meegenomen en die staan niet echt bekend om lekker simpele campingmaaltijden. 

Tip #4: Wacht even tot warmer weer of neem een goede verwarming mee!

Zoals gezegd was het weer niet optimaal, maar we hadden gehoopt dat de camper ons genoeg warmte zou bieden. Marlous en ik hielden het prima uit, maar Quinn had toch echt last van de kou en kon niet goed slapen. En als Quinn niet slaapt, dan slapen papa en mama natuurlijk ook niet. We waren enigszins voorbereid met een klein kacheltje, maar dit bleek niet genoeg. Achteraf gezien vermoeden we dat de kou die van het achterraam afkwam, waar Quinn met zijn hoofd lag, genoeg was om hem wakker te houden. 

Goboony Querido baby camper spelen

Conclusie

Gaan wij nog een keer met Quinn de camper in? Jazeker! Alleen de volgende keer zoeken we toch even naar een grotere camper en kiezen we een iets warmere periode uit. De vloerruimte was net genoeg voor Quinn om te spelen, maar hij had het waarschijnlijk veel leuker gevonden als hij lekker buiten in het gras kon wroeten. Het was dan voor ons ‘s avonds ook fijner geweest om lekker buiten te zitten en niet helemaal op fluisterniveau hoefde te praten. De plannen voor de roadtrip door Ierland zijn er nog steeds, dus hou de blogs in de gaten, want daar zal ik ook zeker over gaan schrijven. 

Laat je zeker niet afschrikken door mijn ervaringen. Ik heb namelijk alle fouten gemaakt zodat jij je ze niet meer hoeft te maken. Neem mijn tips dus mee en huur een gezinscamper en ervaar de luxe (in verhouding met een tentje natuurlijk). Als je nog baby-gerelateerde vragen hebben, mag je me ook even mailen (querido@goboony.com).