Met de camper naar Noord-Macedonië

18 november 2021 in Bestemmingen, Camperroutes, Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt om met de camper naartoe te gaan, maar deze verborgen parel in de Balkan is het absoluut waard om ontdekt te worden! Ga je op avontuur in Noord-Macedonië, dan wordt je getrakteerd op filmische rotsformaties, kraakheldere meren en bossen die groener dan groen zijn. Naast natuurliefhebbers, kunnen ook cultuurliefhebbers hun hart ophalen met de 950 kerken en kloosters die het land rijk is. Kortom: een camperbestemming buiten de gebaande paden! 
Goboony camperroute Noord-Macedonie

Met de camper naar Noord-Macedonië

Wist je dat ongeveer 85% van dit land uit bergen bestaat? Een walhalla voor wandelaars en bergliefhebbers! Maar ook voor camperaars is Noord-Macedonië een fascinerende bestemming. Het land wordt nog niet overspoelt door hordes toeristen en de bevolking is buitengewoon vriendelijk en gastvrij. Zin om na Macedonië nog een ander land te ontdekken? Reis dan door met de camper naar Kroatië.

Met de camper overnachten in Noord-Macedonië

In Noord-Macedonie zijn er genoeg campings en camperplaatsen te vinden om te overnachten. Let wel: qua camperfaciliteiten is het echt een land in ontwikkeling. Dus het kan handig zijn om een camper te huren die van alle gemakken is voorzien. Vrij kamperen is helaas niet toegestaan.

Overige informatie

Het is verplicht om een gevarendriehoek, sleepkabel, veiligheidshesje en verbandtrommel aan boord te hebben. Daarnaast is het meenemen en gebruiken van radardetectie apparatuur verboden (ook in dingen als navigatieapparatuur en telefoons moet de functie voor signalering van vaste flitspalen of trajectcontroles zijn uitgeschakeld!). Tot slot geldt dat van 15 november tot en met 15 maart alle voertuigen die buiten de bebouwde kom rijden moeten zijn voorzien van winterbanden (behalve wanneer sneeuwkettingen worden meegevoerd). 

Camperroute door Noord-Macedonië
Goboony camperroute Noord-Macedonie

  1. Skopje 

De hoofdstad van Noord-Macedonië is Skopje, gelegen aan de rivier Vardar. Skopje is het startpunt van deze route door het, naar mijn mening, mooiste land van de Balkan. Je proeft hier dan ook echt de orientaalse sfeer; de stad is rijk aan oude bazaren, Turkse theehuizen en prachtige moskeeën. Met als hoogtepunt moskee Mustafa Pasha. Een van de meest bekende historische bouwwerken is de 214 meter lange brug die de Oude Bazaar met het nieuwe gedeelte van de stad verbindt. Zeker een wandelingetje waard!

Parcheggio Misto 2 is een prima plek als je overdag de stad wilt bekijken. Het centrum is dichtbij en het parkeerterrein is goed onderhouden. Daarnaast zijn er veel leuke restaurantjes in de buurt te vinden. 

  1. Bitola

Aan de voet van Bitola ligt Nationaal Park Pelister, een bergachtig gebied dat bij uitstek geschikt is om te fietsen en wandelen. Wel opletten geblazen, want in het park wonen onder andere wolven, beren en lynxen! In Bitola zelf vind je veel moskeeën en gezellige marktjes waar je Turkse koopwaar vindt. Absoluut de moeite waard om hier lekker rond te slenteren en te genieten van het inheemse sfeertje. Bitola is namelijk de oudste stad van Macedonië! De ruïnes van Heraclea Lyncestis zijn hier het levensechte bewijs van. 

In Bitola zijn niet veel mogelijkheden om te overnachten, dus ik raad je aan om ‘s ochtends vroeg naar Bitola te gaan en einde dag door te rijden naar de volgende plek op deze route: Ohrid. 
Goboony camperroute Noord-Macedonie

  1. Ohrid

Dat badplaats Ohrid op de UNESCO Werelderfgoedlijst zal je vast niet verbazen als je door de stad loopt; de nederzetting telt namelijk maar liefst 365 kerken. Eentje voor elke dag van het jaar! Mede hierdoor wordt Ohrid ook wel het Jeruzalem van Europa genoemd. De historische binnenstad is dan ook een genot om naar te kijken met haar kleurrijke huizen, oude monumenten en pittoreske zandstrandjes. 

Zoek je een mooie camperplaats voor een klein prijsje in Ohrid? Boek dan een plekje op Camper Stop Kj Divono. De camping is voorzien van gloednieuw sanitair en bij mooi weer kun je in het nabijgelegen meer zwemmen. 
Goboony camperroute Noord-Macedonie

  1. Struga

De populaire badplaats Struga staat vol met kerkjes, kloosters en glooiende heuvels. Het bekendste klooster van de stad is het Sveti Spas klooster, dat midden in de bergen ligt. Ieder jaar is het hier een drukte van jewelste tijdens carnaval; mensen komen van heinde en ver om duivels, demonen en andere mythische figuren te bewonderen. Sla ook zeker de watervallen van Vevchani niet over. Je kunt een wandeling langs de watervallen en door het omliggende natuurgebied maken. Het water is hier zo zuiver, dat je het zelfs kunt drinken! 

Camping Lakeside is een kleine camping op slechts 300 meter van het strand en het centrum van Struga op slechts 4 kilometer. En het leukste van deze camping vind ik: je wordt bij aankomst hartelijk ontvangen met koffie en raki! 

Enthousiast geworden om met de camper naar Noord-Macedonië te gaan? Begrijpelijk! Huur jouw favoriete camper bij Goboony en plan die heerlijke roadtrip richting de Balkan. Op naar nieuwe herinneringen!