Klimmen en kamperen: 5x campings in Fontainebleau

21 april 2023 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Frankrijk

Fontainebleau is een waar paradijs voor klimmers, boulderaars en wandelaars. Het stadje ligt op een kleine 70 kilometer ten zuidoosten van Parijs - amper een uurtje met de auto - en wordt omringd door een groot bos met imposante rotsformaties. De ideale uitvalsbasis voor een actieve kampeervakantie! Wij gingen op zoek naar enkele leuke campings in Fontainebleau, vlakbij de bekende klim- en wandelgebieden. 

camping fontainebleau boulder klimmen camper huren mobilhome goboony

Wat te doen in Fontainebleau?

De rotsblokken in het bos van Fontainebleau zijn slechts een paar meter hoog, en daarom een echte trekpleister voor zowel beginnende als ervaren klimmers of boulderaars. Op de website van Office National des Forêts vind je meer informatie over de streek en kun je een kaart downloaden met klimgebieden en bijhorende parkeerplaatsen. Ook wandelaars komen hier behoorlijk aan hun trekken in deze bossen.

Met tientallen uitgestippelde wandelingen op verschillende niveaus ontdek je deze groene long op je eigen tempo. Weetje: Claude Denecourt, één van de grondleggers van de moderne wandelsport, ontwikkelde in de bossen van Fontainebleau 'sentiers blues' of 'blauwe paden', die samen een netwerk van 150 km vormden. Tot dan werd het bos als een ondoorgrondelijke plek beschouwd, dat je vooral te paard betrad. Claude maakte van Fontainebleau een populaire wandelbestemming, en mede dankzij de treinverbinding met Parijs werd deze regio een voorlopig in natuurtoerisme! 

Een andere bezienswaardigheid is het kasteel van Fontainebleau, dat door verschillende Franse staatshoofden eeuwenlang werd gebruikt als verblijfplaats en jachtresidentie. Het kolossaal gebouw staat bovendien ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 

5x campings in Fontainebleau

De meeste kampeerterreinen liggen net buiten (of op de grens met) Fontainebleau. Via platformen zoals HomeCamper kun je ook een staanplaats boeken bij mensen thuis die vlakbij de klimgebieden wonen.

 

1. Camperplaats in Cély

De gemeente Cély ligt tussen de klimgebieden Rocher du Duc (Champcueil) en Le Cuvier (Fontainebleau). Hier verhuurt Maria een camperplaats op haar 5.000 m2 grote domein. De kampeerplek is volledig afgesloten en omringd door bomen.

Prijs: vanaf € 10 per nacht
Meer info en adres op aanvraag via de website van HomeCamper

2. Camping Les Prés

Op 10 minuutjes rijden vanaf het centrum van Fontainebleau vind je Camping Les Prés. Van hieruit kom je snel bij verschillende klimgebieden, zoals Les Trois Pignons en Franchard Isatis. Op de camping zelf kun je ook klimgidsen & topo's kopen of crashpads voor tijdens het boulderen. 

Prijs: vanaf € 13,80 per nacht (excl. elektriciteit)
Adres: 1 Chemin des Prés - 77880 Grez-sur-Loing 

3. Camping Les Courtilles du Lido

Camping Les Courtilles du Lido bevindt zich ten oosten van Fontainebleau. Iets verder van de klimgebieden, maar nog steeds dichtbij het stadscentrum. Ideaal voor wie graag een bezoek wil brengen aan het alom bekende kasteel van Fontainebleau. De kasteeltuin met gigantische vijver is gratis toegankelijk en leent zich perfect voor een idyllische picknick.

Ga je toch liever klimmen of boulderen? Op de website van de camping vind je tal van informatie over de klimgebieden in de buurt. 

Prijs: vanaf € 24 voor twee volwassenen met camper (excl. elektriciteit)
Adres: Chemin du Passeur, 77250 Moret-Loing-et-Orvanne

4. Camperplaats in Bois-Le-Roi

Ten noorden van het bos van Fontainebleau ligt de gemeente Bois-le-Roi. Hier woont Fabien, die op zijn domein ongeveer 10 staanplaatsen voor tenten en campers aanbiedt. Er is een toilet en douche voorzien op het terrein en ook de mogelijkheid om elektriciteit te gebruiken. De woning ligt vlakbij enkele boulder locaties, zoals Rocher Canon en Rocher Saint-Germain. 

Prijs: vanaf € 11 per nacht
Meer info en adres op aanvraag via de website van HomeCamper.

5. Camping La Musardière

Camping La Musardière is één van de grotere campings in Fontainebleau. Het kampeerterrein ligt vrij centraal in het bos, op wandelafstand van het klimgebied Les Trois Pignons. De camping zelf is vrij basic, maar beschikt wel over een buitenzwembad én een sauna. Ideaal voor wie zijn armen en benen even wil laten rusten na een stevige klim- of bouldersessie. 

Prijs: vanaf € 27 per nacht 
Adres: Route des Grandes Vallèes. 91490 - Milly La Foret

Met Parijs achter de hoek is Fontainebleau een uitgelezen bestemming om een sportief lang weekend te combineren met een fikse dosis stad en cultuur. Bekijk zeker de lage-emissieszones in Frankrijk om te bekijken of je best de camper in Fontainebleau achterlaat!