Heb ik een BTW-nummer nodig om te kunnen verhuren?

5 maart 2024 in Hoe het werkt en Over camper verhuren

Je zit erover na te denken om je camper te verhuren, maar je vraagt je wellicht af of je een BTW-nummer nodig hebt om te kunnen verhuren? We vertellen je graag alles over. 

Heb ik een BTW-nummer nodig om te kunnen verhuren?

Je kunt bij ons kiezen voor een particulier of een zakelijk account. Het enige verschil is dat je voor een zakelijk account uitbetaald wordt op een zakelijke rekening en voor onze betaalprovider wat extra informatie zal moeten aanleveren.

Belasting
Voor Nederland geldt het volgende:

  • BTW
    De Belastingdienst kan verhuur als zakelijk zien (ongeacht of je een bedrijf hebt) en dan moet je BTW afdragen. Echter: de "kleine ondernemersregeling" stelt je vrij als je minder dan € 20.000 omzet uit verhuur behaalt. Verhuurders komen hier in de regel niet aan.
  • Inkomstenbelasting of box 3?
    Indien je inkomsten alleen de kosten dekken (+ afschrijving), dan hoef je geen belasting te betalen.
    Indien je inkomsten hoger zijn dan al je kosten (+ afschrijving) of je gebruikt de camper zelf helemaal niet? Dan moet je de camper opgeven als bezitting in box 3. Over de waarde van de camper betaal je dan 0,6 - 1,6% belasting (afhankelijk van je totale vermogen). Dit is het geval bij bijvoorbeeld een camperwaarde van € 30.000. Dit is € 180 - € 480 belasting in box 3 per jaar. Meer lezen over inkomstenbelasting over jouw huuropbrengst? Dit artikel van de Belastingdienst legt perfect uit wat je weten moet.
  • Wegenbelasting
    De Belastingdienst stelt dat bij bedrijfsmatige verhuur het "halftarief" geldt. Zolang de verhuur dus niet bedrijfsmatig is, maar particulier, betaal je het "kwarttarief". 

Factuur
Als zakelijke verhuurder ben je verplicht om een factuur op te maken als je camper geregistreerd is op je bedrijf. Een belangrijke redenering hierbij is dat wij, als Goboony, jouw camper niet verhuren. Jij verhuurt je camper en wij faciliteren deze verhuur door onze diensten hiervoor aan te bieden. Een factuur dient dus te worden opgemaakt op naam en adres van de huurder, welke je kunt terugvinden op het GoForm of op de huurovereenkomst. 

De facturen worden pro forma opgesteld en je hoeft ze niet naar de huurders te sturen. Zij betalen een hoger bedrag, inclusief servicekosten. Voor het factureren kun je uitgaan van je huurinkomsten. Het bedrag dat je ontvangt, inclusief BTW, wordt op de factuur vermeld als jouw inkomsten. Je hoeft de dagverzekering niet op te nemen in de facturatie, omdat je deze niet rechtstreeks aan ons betaalt. Daarom is er geen facturatie voor de dagverzekering.

Hier vind je een voorbeeldfactuur die je kunt gebruiken als opzet voor jouw facturering.

Extra info over zakelijk verhuren
We hebben een beknopte handleiding gemaakt die de manier van werken van Goboony en de verwachtingen schetst, als je als zakelijke verhuurder/bedrijf wil verhuren via Goboony. Via deze link bekijk je onze richtlijnen voor zakelijke verhuurders.

Verhuur je camper op Goboony
Het is gratis! Je bepaalt zelf aan wie en wanneer je verhuurt.