Ga op 'wereldreis' met een camper

26 juli 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Tips voor reizigers, Camperroutes & Nederland

Met de camper op wereldreis, wie droomt daar nu niet van? Om alvast een beetje in de stemming te komen voor een wereldreis kun je nu een mini-wereldreis maken door Het Andere Friesland. Zuidoost Friesland wordt ook wel Het Andere Friesland genoemd en is een onderscheidende regio in de provincie. Wil je genieten van rust, natuur en een divers cultureel aanbod? Dan raden we aan om deze mooie route met bijzonder thema te rijden, oftewel: ga op 'wereldreis' met een camper door Het Andere Friesland! 

Ga op 'wereldreis' met een camper

Bossen, duinen en pittoreske dorpjes; niet direct waar je aan denkt als je aan Fryslân denkt, toch? Toch is niets minder waar! In Het Andere Friesland vind je namelijk een aantal plaatsen die doen denken aan wereldse bestemmingen. Denk aan Moskou, Egypte, Canada en Willemstad. Je zou deze plaatsen op de wereldbol waarschijnlijk op een hele andere plek aanwijzen, toch zijn al deze plaatsen ook te vinden in ons waterrijke Friesland! Je komt al deze plaatsen tegen als je de ongeveer 100 kilometer lange Camperroute Wereldreis gaat rijden. Klaar om op een uniek avontuur te gaan? 
Goboony wereldreis camper

#1 Canada

Je begint deze wereldreis in Canada, een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf, gelegen op de grens van de dorpen Elsloo en Appelscha, vlakbij Nationaal Park het Drents-Friese Wold. De plaatsnaam is vernoemd naar de gelijknamige boerderij vanuit waar het buurtschap is ontstaan. Vergeet in Canada niet om lekker een verfrissende duik in het Canadameer te nemen.

#2 Koloniën van Weldadigheid

Vervolgens breng je een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Een bijzonder plekje om te stoppen tijdens deze reis! Breng zeker een bezoekje aan het Nationaal Gevangenismuseum. Hier werden vanaf 1823 landlopers en bedelaars opgesloten en aan het werk gezet. Het doel van de gevangenis was de gevangenen laten meewerken aan een sociaal experiment: arme mensen in ijverige burgers transformeren. Lees: ijverige burgers die van braakliggend terrein productieve landbouwgrond gingen maken. Erg interessant om hier meer over te leren! Let ook even op de Hoofdbrug, een unieke hefbrug in de sluis van Oosterwolde.Goboony wereldreis camper

#3 Egypte

Je vervolgt je reis naar het gehuchtje Egypte bij Nijeberkoop. De naam is waarschijnlijk afgeleid van een gelijknamige boerderij. De kans zit er overigens dik in dat je vanuit hier zelfs het gebrul van tijgers kunt horen, want vlakbij bevindt zich een opvang voor grote katachtigen die hier zijn opgevangen vanuit dierentuinen en circussen.

Breng de nacht door op Camperplaats Kalkovens Gorredijk. De camperplaats ligt vlakbij het centrum, op loopafstand van winkels en horeca, en er is een aanlegplaats voor boten. In de zomer zie je hier veel boten voorbij komen die de turfroute varen. Vanuit de camperplaats kun je naar verschillende dorpen en natuurgebieden fietsen! 

#4 Moskou

Je gaat daarna verder richting Moskou, nabij Donkerbroek. Moskou is een klein buurt buurtschap dat in de volksmond Moskou genoemd werd omdat aan de andere kant van de Opsterlandse Compagnonsvaart een buurtschap genaamd Petersburg ligt. Later kreeg het buurtschap daadwerkelijk de naam Moskou. Fun fact! Het oudste huis is nummer 1, dat werd gebouwd in 1867. 

Overnacht op Camping Fries & Fraai, een natuurkampeerterrein in Hoornsterzwaag. Vanaf de camping kun je lekker gaan kajakken, zwemmen, trampoline springen, wandelen en nog veel meer! Genoeg te doen dus. Qua voorzieningen is de camping van alle gemakken voorzien, met schoon sanitair en een gegarandeerd warme douche. 
Goboony wereldreis camper

#5 Willemstad

Vervolgens sluit je de reis zomers af in Willemstad bij Appelscha. Deze plaats is vermoedelijk genoemd naar zijn eerste bewoner rond de 19e eeuw: Willem de Wilde. 

Overnacht met je camper op Camperplaats Appelscha, gelegen op een unieke locatie in het dorp Appelscha. De camperplaats ligt in een groene omgeving en op steenworp afstand van het toeristische centrum van Appelscha èn het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat is drie vliegen in één klap! 

Wat deze zogenaamde wereldreis helemaal compleet maakt? Is dat als je bovenstaande route precies volgt, je (met een beetje fantasie) de vorm van de omtrek van Afrika hebt gereden! Nu alleen nog je favoriete camper huren en je bent klaar om op wereldreis te gaan!