Elektrische camper bouwen - Interview met Pjotr en Erik van evan 

16 januari 2020 in Voor reizigers en Duurzaam reizen

Pjotr en Erik zijn gek op camperreizen en willen de wereld graag een stukje verduurzamen. Reizen met een camper is natuurlijk al een stuk beter dan met het vliegtuig, maar het zou helemaal mooi zijn als je ook kunt reizen in een elektrische camper. Met dat idee zijn Pjotr en Erik evan gestart. Ze zijn nu bezig met een crowdfunding campagne, zodat ze later in 2020 3 geëlektrificeerde Volkswagen T2 campers kunnen verhuren. 

Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?

Wij zijn Pjotr en Erik. Wij wonen in Utrecht en Den Bosch, maar we kennen elkaar van onze studietijd in Delft. We zijn nu allebei zo’n 6 jaar aan het werk, maar we zijn elkaar niet uit het oog verloren. Momenteel zijn we werkzaam in de duurzame energie en mobiliteit. 

Goboony evan elektrische camper bouwen

Vertel, wat zijn jullie plannen?

Wij zijn evan gestart, waarmee we als allereerste in Nederland elektrische en duurzame campervans verhuren. Vanaf de zomer van 2020 maken we het zo voor iedereen mogelijk om de wereld te ontdekken op een duurzame manier. 
Om dat te doen gaan we het volgende doen:

  1. We kopen 3 klassieke Volkswagen T2 campervans in
  2. We maken deze volledig elektrisch
  3. We verhuren ze aan iedereen die ermee op reis wil

We gaan laten zien hoe gaaf het is om elektrisch te rijden. Onze campervans zijn schoner, stiller en rijden comfortabeler dan de huidige fossiele campervans. Dat is goed nieuws voor jou als je op reis gaat, maar zeker ook voor onze planeet. Bovendien geven we je tips en alle benodigdheden mee (denk aan een laadpas en manieren om je route te plannen) voor een onbezorgde en comfortabele reis!

In 2020 gaan we van start met de eerste campervans, om vervolgens duurzaam reizen voor meer en meer mensen mogelijk te gaan maken. Dit aan de ene kant door het enthousiasme voor elektrisch rijden en duurzaam reizen aan te wakkeren, maar zeker ook door slim gebruik te maken van bestaande voertuigen en materialen en deze met zoveel mogelijk mensen te delen! 

Goboony evan elektrische camper bouwen

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Pjotr: In het afgelopen jaar is mijn dochter Yara geboren. Door haar ben ik een stuk kritischer naar mijn eigen plek op de wereld gaan kijken en heb besloten niet meer te gaan vliegen, zoveel mogelijk vegetarisch te eten en mijn impact te vergroten. Daarom heb ik ook een campervan (op diesel) gekocht, die ik zelf direct wilde elektrificeren. Ik merk dat dit nog enorme kosten met zich meebrengt. Het idee om campervans te elektrificeren laat me niet los en ik heb hier inmiddels met veel mensen over gesproken. Samen met Erik, die net een Volkswagen T2 gehuurd had, kwamen we toen op het idee om campervans te verhuren zodat heel veel mensen kunnen genieten van elektrisch en duurzaam reizen!

Hebben jullie al vaker gereisd in een camper? 

Erik: Afgelopen voorjaar in Mexico huurden mijn vriendin en ik samen een VW T2 campervan om mee rond te reizen. Vond ik echt heel tof om te doen! Het gevoel van vrijheid in combinatie met de knusse sfeer maakten dat we een hele toffe tijd hebben gehad samen. Toen ik wat jonger was heb ik een keer in de Rocky Mountains in de VS rondgereisd met een camper en een aantal jaar terug nog een keer bij de Australische oostkust.

Pjotr: Mijn allereerste camperreis was in 2006 met m’n ouders en 2 zusjes, waarmee ik de westkust van Noord-Amerika heb verkend. Dat was al geweldig om achterin met m’n zusjes spelletjes te kunnen spelen tijdens het rijden, en om in de natuurparken te kunnen overnachten. Daarna hebben we in 2016 nog zo’n zelfde reis door Canada gemaakt, en nog meer genoten van de vrijheid en de natuur. Eind 2018 heb ik samen met mijn vriendin een VW T4 campervan gekocht, en deze Ted gedoopt. Daar hebben we al de nodige trips mee gemaakt, onder andere naar natuurcampings in Nederland, maar ook naar Frankrijk, Italië en Oostenrijk.

Wat was jullie mooiste camperreis?

Pjotr: Wij hebben samen met Ted in de zomer van 2019 de Bloemenrivièra in Italië bezocht. De reis daar naartoe was al een feestje met heel veel mooie kampeerplekken aangeraden door vrienden, maar de plekken die we aan de rivièra hebben bezocht waren de mooiste tot nu toe. Van een tuin van een boer met olijfbomen en eigen hangmat tot een camping met zwembad op loopafstand van een boulevard met palmbomen en strand. En in het achterland een prachtig gebergte voor mij om met de racefiets te verkennen!

Erik: Het voorjaar van 2019 was voor mij de eerste keer dat ik met een campervan op pad ging. Dit was dus een gehuurde VW T2 in Mexico. We stonden hier echt onder de palmbomen aan het strand op Playa Chamicos bij Tulum, of direct aan het bijzonder blauwe water van het meer bij Bacalar. Google maar even, dan snap je wat ik bedoel haha. 

Wat is volgens jullie het leuke aan reizen met een camper?

Pjotr: De vrijheid, verscheidenheid en onverwachte schoonheid van kampeerplaatsen die je ontdekt, de knusheid en huiselijkheid die je overal mee naartoe kunt nemen en de vrijheid om de zon achterna te reizen.

Erik: Ten opzichte van het vliegtuig is het ook leuker dat je het landschap ziet veranderen en je altijd even kunt stoppen als je iets moois tegenkomt. Dit geeft veel meer het reisgevoel dan wanneer je ergens in een vliegtuig stapt en ergens anders er weer uit. Daarnaast vond ik het met die T2 leuk dat iedereen die busjes zo vet vindt. Dit leidde heel natuurlijk tot leuke gesprekken en contacten. 

Goboony evan elektrische camper bouwen

En wat maakt reizen in een elektrische camper dan nog leuker?

Allereerst zijn er wat praktische voordelen. Zo is de campervan een stuk stiller dan de fossiele variant en hoef je niet bang te zijn dat de motor er mee ophoudt. Daarnaast is het weten dat je geen negatieve impact hebt op alle mooie plekken die je onderweg tegenkomt. Veel reizigers houden van de natuur en vinden daardoor duurzaamheid belangrijk. Veel reizen is helaas vaak nog niet zo duurzaam en dat wringt weleens. Door op deze manier wel op een duurzame manier te kunnen reizen klopt dit voor je gevoel gewoon wel helemaal. 

Hoe zien jullie de toekomst van het reizen met een camper?

Reizen met de camper is natuurlijk een heel mooi alternatief voor reizen met het vliegtuig. Steeds meer mensen willen liever niet meer vliegen en de komende jaren verwacht ik ook wel dat vliegen duurder zal worden, die vrijstelling van alle belastingen zal niet blijven. Hierdoor zullen meer mensen kiezen voor een reis met de camper. Ook de campers zelf zullen wel veranderen, met name de oude. De regels voor milieuzones zullen uitgebreid worden en steeds meer gebieden mag je straks niet meer in met een te oude auto. Hier zullen ook de natuurgebieden onder gaan vallen waar je eigenlijk juist naartoe wilt met je camper. Steeds meer mensen hebben drukke levens in de stad en willen graag de natuur in als ze vrij zijn. Die natuur willen ze zo puur mogelijk ervaren. Dan is het fijn als je dat kunt doen met een stille en schone campervan die je alle comfort biedt die je wilt tijdens je vakantie.

Als laatste zie je dat we langzaamaan toe gaan naar een circulaire deeleconomie waarin er niet per se veel meer campervans zijn, maar deze wel meer gebruikt gaan worden zodat er meer mensen van kunnen genieten. Slim materiaalgebruik moet er voor gaan zorgen dat campervans zo duurzaam mogelijk worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de materialen die nodig zijn voor de accu’s. Wij gebruiken nu tweedehands accu modules van Tesla en daarin blijven we op zoek naar de beste oplossingen.

Hoe zijn jullie op de naam gekomen?

We zijn gestart vanuit Electric Vanlife, geïnspireerd door #vanlife op onder andere YouTube en Instagram. Deze naam was wat lang voor in een logo bijvoorbeeld en daarnaast nogal technisch en feitelijk over onze plannen. Uit een uitgebreide brainstorm is uiteindelijk de afgekorte versie, evan, gekomen. Met als voordeel dat evan direct ook vriendelijker klinkt, wat goed aansluit bij de beleving die we mensen mee willen geven.

Wat zijn jullie toekomstplannen met evan?

Duurzaam reizen gaaf, leuk en de nieuwe norm maken.

Over een aantal jaar willen we enkele tientallen campervans hebben en marktleider zijn in Nederland voor mensen die met een duurzame (elektrische) campervan op pad willen. We hopen bovendien duizenden mensen overtuigd te hebben van het feit dat duurzaam reizen mogelijk, makkelijk en heel leuk is, zodat ze geïnspireerd zijn om daar ook zelf stappen in te zetten.
We focussen ons dan niet alleen meer op de Volkswagen T2 campervans, maar kijken ook naar andere campervans. Denk dan bijvoorbeeld aan goedkopere alternatieven, of juist grotere en luxere bussen. Dit om een breder publiek te kunnen bedienen en onze impact te vergroten. 

Goboony evan elektrische camper bouwen

Wat hoop je met evan te bereiken? Wat is je missie?

Onze missie is het verduurzamen van alle bestaande campervans om ze op de weg te houden, zuinig om te gaan met materialen en geen vervuiling te veroorzaken. We willen koploper zijn en blijven in het verduurzamen van campervans wereldwijd om zo gave alternatieven te bieden voor milieubelastende vormen van reizen. Zo willen we verder groeien en nieuwe duurzame initiatieven ontwikkelen die tof zijn voor onze reizigers en die de markt in balans brengen met de draagkracht van de planeet.

Voor wie is evan bedoeld?

Voor fans van kamperen, nostalgische campervans en duurzaamheid is evan dé manier om op reis te gaan. Het combineert alle voordelen van elektrisch rijden met al het mooie van kamperen en genieten van de natuur. Is er nog iets wat je graag met anderen wil delen? We zijn op dit moment bezig met een crowdfunding campagne waarbij je je duurzame reis met evan voor 2020 al kan boeken. Als je als 1 van de allereersten op vakantie wilt met een elektrische Volkswagen T2, neem dan eens een kijkje op onze campagnepagina. Als je nu al boekt geniet je direct ook van alle extra’s die we aan onze eerste fans aanbieden. Daarnaast kun je investeren voor een mooi rendement. 

Is er nog iets wat je graag met anderen wil delen?

We zijn op dit moment bezig met een crowdfunding campagne waarbij je je duurzame reis met evan voor 2020 al kan boeken. Als je benieuwd bent, neem dan eens een kijkje op onze campagnepagina. Als je boekt via onze campagne geniet je direct van alle extra’s die we aan onze eerste fans aanbieden. Daarnaast kun je investeren voor een mooi rendement. Zo kun je als 1 van de allereersten op vakantie met een elektrische Volkswagen T2!