De complete camper winterstalling checklist!

19 oktober 2016 in Campertips en -weetjes en Tips voor eigenaren

De herfst is begonnen, tijd om je camper winterklaar te maken! Gebruik deze winterstalling checklist, zodat je niets vergeet. De lijst zal je helpen de camper zo in de stalling te plaatsen dat je ‘m binnen no time gebruik- en/of verhuurklaar hebt wanneer je de camper nodig hebt. Handig toch! Dus print de lijst uit en vinken maar! Ben je nog op zoek naar een camper stalling? Download hier ook ons complete overzicht van camper stallingen

Goboony's camper winterstalling checklist
Goboony-winterstalling-checklist-camper

Wat je moet doen vóór je jouw camper naar de camperstalling brengt

 1. Wees zorgvuldig bij het zoeken naar een camperstalling. De voorwaarden kunnen namelijk flink verschillen, net als de prijs. Vraag bijvoorbeeld wie er aansprakelijk is wanneer er schade ontstaat of als de camper gestolen wordt. Verstandig is om in ieder geval een doorlopende verzekering af te sluiten.
 2. Laat, voordat je je camper weg zet, eerst nog een kleine onderhoudsbeurt uitvoeren (bij een autodealer).
 3. Verhoog de bandenspanning tot maximaal 0,5 bar boven de voorgeschreven waarde. Hiermee voorkom je vlakke stukken op het loopvlak en kun je comfortabel blijven rijden.
 4. Weet je nu al dat je je camper een lange tijd niet zal gebruiken? Zet de camper dan op blokken om de wielen te ontlasten.
 5. Controleer vloeistoffen en oliën op hoeveelheid en kwaliteit.
 6. Verwijder de accu’s. Het beste is om deze thuis opgeladen te bewaren. Zet ze neer op een vorstvrije plek nadat je ze hebt opgeladen. Sluit ze aan een zogenaamde druppellader, hierdoor blijven de accu's in goede conditie.
 7. Leeg de leidingen, watertank en de boiler. Vergeet ook niet het waterreservoir en de tank van het spoeltoilet te legen.
 8. Draai de warmwaterkranen in de keuken en badkamer open en open de veiligheids- en aftapkraan: zet de hendel rechtop.
 9. Blaas waterleidingen leeg om bevriezing te voorkomen.
 10. Zorg ervoor dat de brandstoftank helemaal vol zit. Zo voorkom je condensvorming in de tank. De motor zal hierdoor ook makkelijker starten.
 11. Ontkoppel de gasflessen. In de meeste stallingen mogen gasflessen niet blijven zitten, dit in verband met de verzekering.
 12. Plaats voldoende grote vochtvreters en leeg deze regelmatig.
 13. Zorg ervoor dat je de camper schoon wegzet. Loop kastjes en de koelkast na op etenswaren en laat niets achter.

Goboony's Camper Winterstalling Checklist voorruit vorst

Wat je moet doen wanneer je de camper gaat stallen

 1. Laat de ventilatieopeningen in de camper open staan en zet het dakluik op een kier.
 2. Zet de kastdeuren open en de koelkast op de ventilatiestand.
 3. Zorg dat de stoel- en bankkussens rechtop staan.
 4. Zorg er voor dat de rollo’s en horren naar boven zijn, het is slecht voor de veren om ze naar beneden te laten.
 5. Zet de versnellingspook in de vrij stand om eventuele beschadigingen van de tandwielen te voorkomen.
 6. Plaats de camper of de caravan op een vlakke ondergrond. Zo zal je de camper het minst belasten.
 7. Trek de handrem niet aan. Zo voorkom je dat de handremkabel kan gaan bevriezen of vastroesten, waardoor je de camper niet meer kan verplaatsen.
 8. Plaats wielkeggen voor en achter de wielen om wegrollen te voorkomen. De camper staat immers niet op de handrem of in de versnelling.
 9. Haal de ruitenwissers van de ruit af, bijvoorbeeld door een kurk tussen arm en ruit te plaatsen. Dit voorkomt vervorming van de bladen.
 10. Zijn er uitdraaisteunen aanwezig? Vet deze dan in en gebruik ze! Neem de slinger mee naar huis als kleine antidiefstalbeveiliging.

Goboony's Camper Winterstalling Checklist winter auto

Wat je moet doen wanneer je je camper uit de camperstalling haalt

 1. Staat je camper een flinke tijd stil en zijn de startaccu en boordaccu een lange tijd losgekoppeld geweest? Dan kan het zijn dat de motor even onregelmatig loopt. Niet schrikken, na een aantal kilometers rijden is dat (als het goed is) voorbij. Geef je motor dus even de tijd om weer te ontwaken uit zijn winterslaap.
 2. Controleer de bandenspanning en vul de banden bij. Voelen de banden “afgeplat” tijdens het rijden? Zoek dan bijvoorbeeld een klinkerweg. Een “slecht” wegdek zorgt ervoor dat de banden sneller zullen herstellen.

Voor je het weet is de winter voorbij en kan je zelf weer op pad met je camper. Of kun je je camper gaan verhuren! Heb jij al plannen gemaakt voor een volgende reis?