Coronavirus: Gratis annuleren, reizen met een camper en meer. Lees alles over COVID-19. Lees meer

Camper schorsen

19 oktober 2017 in Campertips en -weetjes en Tips voor eigenaren

Camper schorsen.. We hopen dat je het niet nodig hebt omdat je je camper veel gebruikt en veel verhuurt, maar mocht je een tijdje je camper niet willen gebruiken en niet willen verhuren, dan biedt het zeker uitkomst. Meer informatie hierover geven we je in deze blog.

Goboony camper schorsen kenteken schorsen wegenbelasting schorsen

Informatie over camper schorsen

Bij Goboony willen we natuurlijk dat je camper zo weinig mogelijk stil staat. Mocht je onverhoopt toch van plan zijn om lange tijd geen gebruik te maken van je camper op de openbare weg (bijvoorbeeld, omdat je de camper in de stalling hebt staan), dan kan je de geldigheid van je kenteken schorsen. Daarmee worden ook de voertuiggebonden verplichtingen opgeschort. Je hoeft tijdens de schorsing dan niet je camper APK te laten keuren en WA te verzekeren. Ook hoef je geen wegenbelasting te betalen.

Wil je de camper wegenbelasting schorsen? Bedenk dan dat je wel rekening moet houden met een paar zaken. Een schorsingsperiode duurt maximaal een jaar, deze gaat in op de dag dat je de schorsing aanmeldt. De camper moet minimaal één maand geschorst zijn om ervoor te zorgen dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Hef je de schorsing binnen een maand op? Dan moet je alsnog over die periode belasting betalen. Mocht je je camper binnen die maand verkopen, dan hoef je niet te betalen.

Aan het schorsen van je camper zitten wel kosten verbonden. Hieronder zie je een overzicht van de tarieven die gelden in 2017:

  • Campers tot 15 jaar oud €  73,00
  • Alle andere campers €  24,00
  • Verlengen schorsing €  24,00
  • Campers tot 15 jaar binnen 1 jaar na ingangsdatum vorige schorsing € 120,00

Camper schorsing aanvragen

Je kunt de schorsing van je camper op twee manieren aanvragen. De eerste manier is via internet met je DigiD op de site van de RDW. Zodra je dit doet, gaat de schorsing in. Je ontvangt van de RDW binnen een paar werkdagen een bevestigingsbrief en een tenaamstellingsbewijs met de einddatum van je schorsing.

Je kunt de schorsing van je camper ook aanvragen bij een van de grotere PostNL-postkantoren of bij een RDW-balie. Deze vind je in Veendam, Zoetermeer en Den Bosch. Vergeet dan niet om het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs mee te nemen. Ook moet je een geldig legitimatiebewijs bij je hebben. Je kunt bij de postkantoren en RDW-balies ook terecht voor het verlengen van je schorsing.

Schorsing opheffen

De schorsing mag je gratis op heffen voor de einddatum. Ook dit kan gemakkelijk via de site van de RDW. Zodra je deze aanvraag hebt gedaan, wordt deze door de RDW verwerkt. Binnen enkele dagen ontvang je dan een nieuw Tenaamstellingsbewijs. Ook kunt u de opheffing aanvragen bij een van de eerder genoemde postkantoren en locaties van de RDW. Zodra de schorsing is opgeheven, ben je weer aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij je camper, zoals de APK, de verzekering en de wegenbelasting.

Hoe zit het met mijn verzekering tijdens het schorsen?

Als je je camper hebt laten schorsen, ben je formeel gezien niet verplicht om een verzekering te hebben. Echter raden we je wel aan om je camperverzekering te houden. Vaak kun je je verzekering sowieso niet opschorten, omdat je verzekering al in is gesteld op recreatief gebruik. Hierdoor is je verzekering al lager. Ook kunnen er in de stalling natuurlijk nog steeds dingen met je camper gebeuren. Zo is er natuurlijk altijd kans op diefstal, braak, stormschade en brand. En je wil niet het risico lopen dat je hier niet tegen verzekerd bent.

Wil je meer algemene informatie over de wegenbelasting voor je camper? Lees dan de blog!