Bespaar €480 per jaar, schors je camper

18 november 2020 in Campertips en -weetjes en Tips voor eigenaren

Ruim 90% van alle camperaars haalt zijn camper van de openbare weg als hij hem niet gebruikt. En maar 10% van alle camperaars gebruikt zijn camper meer dan 3 maanden per jaar. De kans dat jij dus ook je camper, minimaal in de winter, in de stalling hebt staan is erg groot. Maar heb je je camper al geschorst? Uit onderzoek is gebleken dat maar de helft van alle camperaars zijn camper schorst. Die andere helft laat minimaal €480 aan zijn neus voorbijgaan.

Goboony camper schorsen kenteken schorsen wegenbelasting schorsen

Informatie over camper schorsen

Bij Goboony willen we natuurlijk dat je camper zo weinig mogelijk stil staat. Maar als je camper een maand of langer in de stalling staat dan is het al interessant om hem te schorsen. Je hoeft dan namelijk geen wegenbelasting te betalen en dat scheelt veel geld. De wegenbelasting van een camper van circa 3.000 kg kost ongeveer € 80,- per maand (€ 90,- inclusief fijnstof toeslag voor campers ouder dan 12 jaar). Stel dat je camper van half oktober tot half april in de stalling staat (6 maanden), dan levert dat dus een besparing van € 480,- tot € 540,- op. Voor de kosten hoef je het niet te laten want schorsen kost eenmalig € 73,10 en voor campers ouder dan 15 jaar zelfs maar € 24,20 per schorsing.

Met het schorsen kun je zo €480,- besparen, maar worden ook de andere voertuiggebonden verplichtingen opgeschort. Je hoeft tijdens de schorsing dan niet je camper APK te laten keuren en WA te verzekeren.

Camper schorsing binnen 2 minuten online geregeld

Je kunt de schorsing van je camper eenvoudig via internet regelen met je DigiD op de site van de RDW. Zodra je dit doet, gaat de schorsing direct in voor de standaardperiode van 1 jaar. Je ontvangt van de RDW de bevestiging via de mail en betaalt dan direct geen wegenbelasting meer. Je kunt de schorsing weer op elk moment opheffen.

Schorsing opheffen

De schorsing hef je gratis weer op voordat je de camper weer uit de stalling haalt.. Dit gaat net zo gemakkelijk als het schorsen zelf via de site van de RDW en gaat onmiddellijk in. Je betaalt vanaf dat moment weer wegenbelasting. Zodra de schorsing is opgeheven, ben je weer aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij je camper, zoals de APK en de verzekering. 

Hoe zit het met mijn verzekering tijdens het schorsen?

Als je je camper hebt laten schorsen, ben je formeel gezien niet verplicht om een verzekering te hebben. Echter raden we je wel aan om je camperverzekering te houden. Vaak kun je je verzekering sowieso niet opschorten. Ook kunnen er in de stalling natuurlijk nog steeds dingen met je camper gebeuren. Zo is er natuurlijk altijd kans op diefstal, braak, stormschade en brand. En je wil niet het risico lopen dat je hier niet tegen verzekerd bent.

Wil je meer algemene informatie over de wegenbelasting voor je camper? Lees dan de blog!