Goboony’s checklist voor een summerproof camper

10 juni 2018 in Campertips en -weetjes en Tips voor eigenaren

Misschien is je camper al weer op avontuur geweest, maar zo niet, dan is het nu de tijd om hem nog even helemaal klaar te maken voor de zomer. Om je camper zomerproof te maken hebben wij een checklist voor je opgesteld, zodat je niets vergeet. Zo kun je zorgeloos je camper mee op vakantie nemen of delen met anderen. Print de checklist uit en afvinken maar!
campervan

Technische en motorische check

# Lekkages

Als je camper lang in de stalling heeft gestaan kunnen er problemen ontstaan door waterschade. Check het dak en eventuele verkalking bij de ramen, openingen, deuren en airconditioners of er geen scheuren en lekkages zitten. Zelfs de kleinste scheurtjes kunnen zorgen voor ernstige waterschade voor je camper! Kom je wel oneffenheden tegen, laat deze dan direct repareren.

# Banden

Inspecteer de banden van je camper op scheuren en/of barsten. Controleer de bandenspanning en vul de banden bij. Ben je toe aan nieuwe banden? Raadpleeg dan de gebruikershandleiding van de fabrikant voor het juiste type.

# Vloeistofniveaus

Voor vertrek is het nodig om alle vloeistoffen te controleren. Denk daarbij aan het oliepeil, de koelvloeistof, remvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof. Het zal ervoor zorgen dat je geen onnodige schade aan je camper krijgt.

# Verlichting

Verlichting is natuurlijk erg belangrijk. Check even of alle lampen het doen en zet er eventueel nieuwe lampjes in. Let vooral ook even op het remlicht en achteruitrijlicht.

# Koelsysteem

Je koelsystemen zorgen ervoor dat je motor niet oververhit raakt. Ideaal want een oververhitte motor is erg vervelend en kostbaar om te herstellen. Door je koelsystemen regelmatig te checken op lekkage voorkom je ook dat je een oververhitte motor krijgt. Indien mogelijk is het ook goed om je waterpomp te checken.

# Werking dashboard

De werking van je dashboard is heel belangrijk. Je dashboard brengt je namelijk als eerste op de hoogte als bijvoorbeeld de oliedruk of het koelwaterniveau te laag is. Zo weet je direct dat je daar even verandering in moet brengen zonder dat je camper kapot gaat. Als je dashboard kapot is, moet je het zelf altijd controleren, maar voor je het weet schiet die check er bij in en is je motor kapot.  

# V-snaren

Check altijd even of je v-snaar nog op de juist spanning staat. De v-snaar is vaak erg belangrijk voor de laadstroom en in sommige gevallen zitten ook de waterpomp, stuurbekrachtiging pomp en airco pomp er aan verbonden. Deze zullen niet goed werken als er niet genoeg spanning op de snaar staat. Als er niet genoeg spanning meer op staat, kun je dit makkelijk strak laten trekken bij een garage.

# Brandstofslangen en -leidingen

Laat ook altijd even je brandstofslangen en leidingen checken op uitdroging, scheuren of andere beschadigingen. Heb je lekkages of zijn de slangen net op het randje van wel of niet goed? Laat ze vervangen, zo voorkom je vervelende en vooral ook gevaarlijke situaties.

# Accu + Laadcircuit accu(‘s)

Het is erg belangrijk dat voor elk seizoen dat de camper gebruikt wordt, de start- en de boordaccu gecontroleerd worden. Wanneer je de accu aansluit kan het zijn dat de motor wat ongeregeld loopt, de camper heeft namelijk altijd wat tijd nodig om weer op gang te komen.

Goboony checklist summerproof camper

Binnenkant

#1 Water

Controleer de waterleiding op lekkages en controleer de werking van de waterafsluiters- en pomp. Hierna moet je de waterleidingen, boiler en watertank reinigen, spoelen en vullen.

#2 Gasflessen aansluiten en apparatuur testen

Sluit de gasflessen aan check ze op lekkages. Wanneer de gasflessen zijn aangesloten is het tijd om alle apparatuur te testen. Denk hierbij aan de koelkast, de kachel en het gasstel.

#3 Werking verlichting interieur

De werking van de lichten in je interieur is ook altijd even goed om te doen. Misschien moet er een lampje vervangen worden, maar misschien is er ook wel ergens iets mis met de kabels of de accu. Daar kom je liever thuis achter dan al op vakantie.

Extra’s

#1 Schoonmaken

Inspecteer de camper op insecten, kleine beestjes, spinnenwebben en andere kleine ongewenste bezoekers. Denk er hierbij ook aan dat ze van kleine ruimtes houden, dus check deze ook! Daarnaast is het ook fijn om je camper even grondig te reinigen. Denk hierbij aan het textiel, maar ook aan het wassen van de gordijnen en kussens. Neem tot slot de vloeren, ramen en deuren goed af van vuil en stof. Een schone omgeving is voor iedereen prettig!

#2 Voortent

Als je een voortent aan je camper hebt, controleer deze dan op scheuren en gaten. Als zich problemen voordoen met het uitbreiden van de voortent, laat dit dan door een professional oplossen. De tent moet dan waarschijnlijk aangepast worden en dit is geen gemakkelijke klus om zelf te doen!

Camper Experience

Onze eigen werknemers William en Margje hebben zelf ook een busje gekocht, een heuse echte VW T3. Voordat ze op vakantie gaan, hebben ze hun busje eerst laten checken. Dit hebben ze gedaan bij Camper Experience, waar ze een vakantiecheck, total campercheck en total bus check voor T2, T3, T4 of T5 campers bieden. 

Camper verhuren

Hoe fijn is het om in de weken dat je de camper niet gaat gebruiken, toch kan bijverdienen. Door het verhuren van je camper, maak je anderen gelukkig en verdien je er zelf ook nog aan! Meer informatie kun je vinden in ons e-book ‘Zorgeloos Verhuren’. Heb je nog vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen! Staat je vraag er niet tussen? Mail dan even naar verhuren@goboony.nl of bel naar (+31) 85 401 68 32, we staan je graag te woord!

Doe deze check snel om daarna extra hard te genieten van jouw vakantie en ervoor te zorgen dat je huurders een onvergetelijke reis zullen ervaren. #LETSGOONAROADTRIP