Verken de valleien van de Adour en de Aure

16 september 2022 in Bestemmingen en Frankrijk

Op zoek naar een stukje Frankrijk dat nog niet ontdekt is door het grote publiek? De Adour en de Neste d'Aure stromen door het berglandschap van de Pyreneeën, en zoeken een wilde weg tot aan de prachtige bergketen van Néouvielle. Deze streek is bezaaid met authentieke dorpjes en kleine musea die het verhaal vertellen van de mensen hier. Een waar paradijs voor gemzen en wandelaars, zonder twijfel, en een regio vol verrassingen en grandioze landschappen! 

Goboony camperroute Pyreneeën Frankrijk

Deze route verscheen eerder in '52 roadtrips door Frankrijk', een Michelin-gids met de mooiste routes om Frankrijk in alle vrijheid te verkennen. Elk van de roadtrips staat in teken van één van de volgende 5 thema's: kunst en erfgoed, geschiedenis, gastronomie, weidse panorama's en natuur. Het boek vind je terug bij Lannoo.

Met de camper door de Pyreneeën

Frankrijk is een prachtig land om te ontdekken met de camper. Je kunt er maanden in verdwalen, en elke regio heeft zijn eigen karakter en rijke geschiedenis. De Pyreneeën verschijnen zelden of nooit op mensen hun radar, wat erg jammer is. In de zomer wandel je alleen met als compagnon de route enkele gemzen, en je ontsnapt er aan de zomerse warmte zonder in te boeten op zon. Deze camperroute is ook perfect om te volgen, als je onderweg bent naar Spanje met de camper. De volgende zaken zijn handig om weten voor je vertrekt:

  • In Frankrijk betaal je tol, de zogenaamde péages. 
  • Deze route brengt je door een bergachtig gebied met een camper. Controleer zeker de motorolie, remmen en vergeet de oprijblokken om waterpas te kunnen slapen. 
  • Voorzie twee of drie dagen extra als je graag wandelt, om hier en daar een korte voettocht te voorzien.
  • Van december tot april kunnen bepaalde cols gesloten zijn wegens sneeuw. Ideaal om te skiën, dat wel!
  • Bij winterse weersomstandigheden leg je best de nodige voorzichtigheid aan de dag, zeker bij de Bielsatunnel. 

Camperroute doorheen de valleien van de Adour en de Aure

 

De hoogtepunten van deze reis

  • Steek de Col d'Aspin over, een heilige graal voor fietsers, maar ook voor wie van een prachtig panorama houdt.
  • Klim te voet naar het Hospice du Rioumajou.
  • Leef als een herder en ontdek een dag lang de bergweiden in de vallei van Campan.
  • Laat je verwennen in het kuuroord van Bagnères-de-Bigorre.
  • Wandel naar de Col d'Aubert voor het ontvergetelijke uitzicht op de meren, die terrasgewijs aan de voet van de Néouvielle liggen. 

Stad van het water en stenen dorpen

Midden in de Hautes-Pyrénées ligt Bagnères-de-Bigorre, een stad die al in de oudheid bekend was om haar thermen. De stad ligt op een hoogte van 550m, in een pastorale omgeving die de vallei van Campan en de hoogvallei van de Adour aankondigt. Breng eerst wat tijd door in de stad voor je eer op weg gaat. Geniet van het zwavelhoudende water en van de andere, meer ludieke bassins. Hongertje na het baden? Le jardin des Brouches serveert je smaakvolle gerechten op basis van lokale producten. +1 punt voor het gezellige interieur! 

Wissel het water voor stenen en rijd zuidwaarts naar de grotten van Médous. Je kan er een grotwandeling van 1km maken, langs talrijke stalactieten, stalagmieten en calcietafzettingen. In de toegangsprijs is ook een boottochtje op de ondergrondse rivier inbegrepen, erg leuk om te doen met kinderen! Wie dat wil, kan ook het nabijgelegen dorp Ast bezoeken. Daar bevindt zich het Maison des Ferrère, die meesters waren van de lokale barrokkunst. De broers, die houtbewerker en beeldhouwer waren, maakten vooral liturgische werken die je overal in de kerken in de streek terugvindt. Een fikse portie geschiedenis me dunkt. 

Overnachten: De viersterrencamping Monloo in Bagnères-de-Bigorre is een ideale uitvalsbasis voor deze regio. Met zicht op de bergtoppen relax je hier heerlijk aan het natuurlijke zwembad, terwijl je voldoende ruimte hebt. Zelfs in het hoogseizoen! Prijs: vanaf €21 voor 2 personen 

De streek van de Mounaques

camperroute Pyreneeën Frankrijk

De route voert je naar Campan. Onderweg duikt af en toe de Midi de Bigorre op. Je herkent de bergtop meteen aan de televisieantenne die er bovenop prijkt. De berg verheft zich trots boven de vallei. Die is niet alleen bekend om haar zuivere lucht, maar ook om de weteschappelijke installaties die er staan. In 2009 werd de vallei uitgeroepen door 'internationaal sterrenreservaat'. Of je nu omhoog of omlaag kijkt, overal is er wel wat te zien op weg naar Campan, waar men een oude traditie weer tot leven hebben geroepen, nl. die van des mouaques. Deze levensgrote poppen worden gemaakt van vodden en hoo, en bij mooi weer sieren ze de straten en balkons van de stad. 

Overnachten: Op deze camperplaats op de route Col de Aspin betaal je €14,50 voor een all-inclusive. 's Nachts valt het verkeer wat stil, en zeker als je meer achteraan zet geniet je van alle rust. 

De klim naar Apsin en de afdeling naar Arreau 

Voorbij Sainte-Marie-De-Campan lijkt het landschap in de vallei van de Adour de Payolle op dat van de vallei van Campan, maar dan bergachtiger en ruwer.  Voor je en rechts van je kijk je bijna voortdurend uit op de Arbizon (2831m). Ook de Pic du Midi duikt weer op, achter je en rechts van je, terwijl je door het Bassin de Payolle rijdt. Je bereikt zo het gehucht Espiadet, dat aan de voet van marmergroeven ligt. Het gegeerde groene marmer met rode en witte nerven ontdek je o.a. in zuilen in Versailles en de Opéra van Parijs. Voorbij Espiadet slingert de weg omhoog naar de Col d'Aspin. Doorkruis schitterende dennenbossen, die verderop weer plaats maken voor meer open bergweiden. Boven op de top geniet je van een bijna ongelofelijk, weids uitzicht. Vervolgens begint de steile afdeling. Enkele kilometers verder zit je nog maar 704m hoog. 

Rechts kijk je neer op de vallei met het dorp Aspin. Aan de samenvloeiiing van de Neste d'Aure en de Neste du Louron ligt Arreau tussen de top van de Peyresourde en die van de Aspin. Het dorp met de mooie, leien daken bezit in het charmante centrum twee kerken, een markthal, aangename oevers en huizen met typische treken van de streek. De stad kan zelfs prat gaan op twee kastelen: die van Nestes en die van Ségure. 

Overnachten: De gemeentelijke camping van Arreau moet het vooral hebben van zijn ligging. Zo vlakbij het centrum is wel fijn 's avonds, je wandelt bij valavond doorheen het historische centrum om nog een hapje te gaan eten. Verder is de camping vrij basic met een gezellige sfeer. Prijs: Vanaf € 13 in hoogseizoen voor 2 personen, exclusief elektriciteit

camperroute Pyreneeën Frankrijk Goboony

Langs de vallei van Aure

Voor je de loop van de Neste d'Aure volgt, bevelen we nog een ommetje aan naar het dorpje Jézeau, waar het pittoreske kerkje nog wat schatten blootgeeft. Eens terug in Arreau, rij je zuidswaarts en ontdek je een regio die eeuwenlang bruiste en een hoge welvaart kent. Je rijdt nar Ancizan, het eerste dorp dat je nu tegenkomt, met heel wat huizen uit de 16de eeuw. Dit is ook het land van de appel - voor cider of als eetappelen -en elk jaar in de herfst wordt dat fel gevierd. Bij het verlaten van het dorp. 

Bij het verlaten van het dorp, kruis je de pouys - de morenenheuvels die door smeltende gletsjers mee naar beneden worden gesleurd. De weg naar Guchan biedt een prachtig uitzicht op een berachtige horizon, waar de scherpe piramide van de Pic de Lustou opvalt. Een beetje verder ligt Saint-Lary-Soulan, een dorp dat in het winterseizoen tienduizenden ski-en snowboardliefhebbers aantrekt. In de zomer is dit dé belangrijkste toegangspoort tot het Néouvielle-reservaat en het vertrekpunt voor sublieme wandelingen in de bergen. Bovendien is het dorp zelf erg charmant en heeft het zijn eigenheid behouden. Azet, een dorp 6 kilometer ten oosten, is een belvedère met een fantastisch panorama. 

Rij verder naar Tramezaïgues, waarvan het kasteel de vallei verdedigde tegen de Aragonese invallen. Hier begint de vallei van de Rioumajou, langs de D19.

Excusie in de vallei van de Rioumajou

Even een kleine zijuitstap langs de zijrivivier, de Rioumajou. Hier verandert de flora naar pijn- en loofbomen. De beboste vallei van de Rioumajou gunt het je om vlak aan de oevers te geraken, wat elders moeilijker is door de steile rotswanden. De weg eindigt 12 km verder, ter hoogte van Frédançon, waar overigens ook een prima camperplaats is. Van hieruit begint een makkelijke wandeling van +- 1uur heen naar de Hospice du Rioumajou, die je langs veel watervallen brengt. Een absolute aanrader! 

Overnachten: Op de camping Le Lustou kom je tot rust na een fikse dag rondrijden en wandelen. In het hoogseizoen bestel je hier vers brood en de eigenaars zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Bovendien spreken ze vloeiend Engels, een unicum in deze streek. Prijs: Vanaf €22 voor twee 2 personen. 

Op weg naar de bergketen van Néouvielle

Camperroute Pyreneeën Frankrijk Neouvielle

Eens terug op de hoofdweg, is het tijd voor het hoogtepunt van de route: het natuurreservaat Néouvielle. Dit massief, waar gemzen, Europese patrijzen en watermollen leven heeft heel wat troeven: met meer dan 70 meren, waarin 570 soorten algen voorkomen, kun je onbeperkt wandelen in de zomer. 

Even voorbij het gehucht Fabian is er een splitsing: links ja je naar Piau-Engaly, en rechts gaat de D292, die jij volgt, richting het hart van het massief en de regio van de meren. Hij voert doorheen de vallei en overwint een barrière van rotsblokken door zich via harspeldbochten naar boven te slingeren. Hier zijn honderden wandelingen te maken langs de meren, kies een dagtocht uit of ga voor een meerdaagse huttentocht. In de zomer zet je je reis verder naar het meer van Cap-De-Long en zijn dam. Het stuwmeer en z'n ontoegankelijke oevers is vaak tot mei bevroren en vormt een fjord aan de voet van de Néouville. Hier eindigt deze route, maar Frankrijk heeft nog veel in petto voor jou. 

Kan je niet genoeg krijgen van deze regio? Verken Andorra nog verder, waar je een van de mooiste wintercampings van Europa vindt, doe een uitstap naar Lourdes of trek naar het historische Perpegnan en de bijhorende badsteden Les Barcarès en Saint-Nazaire.