7 tips voor bergbeklimming met een camper

14 juli 2015 in Camper- en campingtips en Tips voor reizigers

De bergbeklimming komt er weer aan! Niet alleen in de Tour gaan de renners de berg op, ook veel vakantiegangers met een camper rijden dit jaar over de bergpassen van onder andere Frankrijk, Italië en Spanje. Het rijden met een camper is wat anders dan met een normale auto, maar met onze tips & tricks op zak kan jij gegarandeerd genieten van een mooie, relaxte reis.

1. Neem de tijd

Een camper gaat nou eenmaal niet zo snel de berg op als een normale personenauto. Het kan daarom ook zo zijn dat je tijdens een bergbeklimming een aantal personenauto’s achter je aan hebt rijden. Laat je vooral niet opjutten, en probeer een plekje te zoeken waar je even stil kan staan en de auto’s voorbij laat gaan. Neem rustig de tijd wanneer je over de bergpassen rijdt, en geniet van het uitzicht!

Camper in de bergen

2. Rij op een rustig moment van de dag

Met een camper over de bergpas rijden kan zowel erg leuk als frustrerend zijn. Vaak kan je genieten van prachtige uitzichten, alleen kan het ook erg druk zijn op de berg. Rij daarom op een rustig moment van de dag, zodat je optimaal kan genieten en niet in de file hoeft te staan!

3. Zet na een klim niet gelijk de motor af

Nadat je op je bestemming bent aangekomen, is het een goed idee om de motor nog eventjes door te laten lopen. Zeker bij oudere campers zorgt dit ervoor dat de koelvloeistof in de motor nog blijft koelen. Als je de camper gelijk uitzet kan het zo zijn dat de motor niet meer wordt gekoeld.

4. Draai genoeg toeren met de motor

Door de motor veel toeren te laten draaien, gaan de ventilatoren en waterpomp sneller draaien. Dit zorgt er voor dat je motor dus beter wordt afgekoeld, als je veel toeren draait. Het is belangrijk om de temperatuurmeter van jouw camper in de gaten te houden. Lees daarom ook de volgende tip!

Toerenteller

5. Let op de temperatuurmeter

In de zomer kan het erg warm zijn, en de motor moet vaak hard werken om de berg op te komen. Als je merkt dat de temperatuurmeter richting het rode vlak gaat, en je al genoeg toeren draait, kan je het best de airco uitzetten en de verwarming en blowers aan. Hierdoor kan de motor de koeling optimaal benutten, en wordt overige warmte weggevoerd van de motor. Als de temperatuurmeter nu nog steeds aangeeft dat de motor erg warm is, zoek dan een plekje om te stoppen zodat de motor wat kan afkoelen.

6. Vraag om tips aan de verhuurder!

Als je de camper bij jouw verhuurder gaat ophalen, vraag dan om wat tips en tricks over het rijden met die specifieke camper. De verhuurder heeft vaak een hoop ervaring in het rijden met zijn of haar camper, en kan jou goed op weg helpen. Je kan bijvoorbeeld vragen in welke versnelling je het best bergopwaarts kan rijden.

7.  Spaar de remmen

Als je bergafwaarts gaat, is het belangrijk om je remmen te sparen. Het is een goed idee om dezelfde versnelling te gebruiken voor zowel bergop- als afwaarts. Hierdoor rem je af op de motor, en spaar je dus je remmen. Als je dan toch je remmen moet gebruiken, doe dit dan kort en krachtig. Zorg er ook voor dat je met niet al te veel snelheid bergafwaarts rijdt.

Wij wensen jou veel plezier met jouw reis!

Ben jij nog op zoek naar een camper? Neem dan eens een kijkje op onze site! We hebben alvast de campers waarmee je op wintersport kunt ook even op een rijtje gezet.