Schol, doe ze nog eens vol: een bierroute door Wallonië en Noord-Frankrijk

1 juni 2023 in Camper- en campingtips, België, Camperroutes & Frankrijk

Ongetwijfeld ken je een microbrouwerij of een trendy café in je buurt waar je een fris pintje kan drinken. Van prijsbeesten tot kleine ambachtelijke brouwerijen: ook Wallonië en Noord-Frankrijk hebben heel wat te bieden op vlak van bier. En met hun pittoreske dorpjes en prachtige natuur is het dé perfecte achtergrond voor een roadtrip. Voor ons ook meteen het excuus om een dorstlessende camperroute uit te stippelen. Met tips voor de leukste campings onderweg! 

Pssst… Drinken en rijden zijn geen goede combinatie. Bier drink je dus met verstand. Glaasje te veel op? Stel dan een BOB aan of parkeer je camper aan kant. 

Bierroute door Wallonië en Noord-Frankrijk met de camper Goboony

Een campertrip om op te klinken

Stop 1: Namen

Beginnen doen we in de slakkenstad: Namen. Naast zijn culinaire hoogstandjes en bruisende kunstscene, heeft de provincie ook heel wat in petto op vlak van bier. Zo kun je in Vezin een fantastische rondleiding krijgen in de microbrouwerij Mochenaire van Jean-Paul en zijn dochter. Beide nemen je mee achter de schermen van het brouwproces en op het einde van het bezoek kan je genieten van een degustatie. Voor wie nog dorst heeft, kan dan doorrijden naar de abdij van Maredsous, waar ze de traditie van de Benedictijnen voortzetten. Laat hier je smaakpapillen verleiden door het perfecte huwelijk: kaas en bier… Veel plezier! 

Campertips: In de omgeving van Maredsous, in de Ardennen, zijn er verschillende campings voor een nachtje kamperen met de camper in de buurt van de abdij. We raden Camping Le Grand Étang de la Molignée aan, een kleine privé camping die niet drukbezocht is. 

Stop 2: Dinant

Liefhebbers van bier moeten zeker ook een bezoek brengen aan Dinant, het stadje aan de Boven-Maas. Het beklimmen van de citadel is en blijft een must, maar er net buiten vind je de Notre-Dame de Leffe waar ze het gelijknamige beroemde abdij bier tappen.  In de kapel van het voormalige klooster, waarin Maison Dinant is gevestigd , wordt het verhaal verteld van de oorsprong van Leffe en de geschiedenis die het bier en de abdij rijk is. 

Een paar kilometer verderop word je in het ​​natuurreservaat Parc de Furfooz volledig ondergedompeld in het groen. Ideaal als je na het vele eten en drinken calorieën wilt verbranden door te fietsen of te wandelen. Ben je eerder in een romantische mood? Dan ben je bij Château de Vêves aan het juiste adres. Een Disneyfilm is er niets naast.

Campertips: Camping Paradiso is een familiale plek die in een groene omgeving aan het water ligt, vlak naast Furfooz. En er is voldoende ruimte voorzien voor je camper. Wil je graag een camping afwisselen met een camperplaats? Vind dan via campercontact een goede plek.

 

 

Stop 3: La Roche-en-Ardenne

Het knusse stadje La Roche-en-Ardenne staat vooral bekend om haar gigantische burcht en uitgestrekte bossen, maar je kan er ook heel wat interessante bier excursies doen. Wil je graag natuur en iets lekkers met elkaar combineren? Rij dan eens naar de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy, waar ze de authentieke Rochefort-trappist maken. Ook aan de andere kant van La Roche vind je Brouwerij Achouffe,waar de bekende La Chouffe wordt gebrouwen. In de streek produceren kleinere brouwers ook heerlijke biobieren. Een stop langs de oude Ardense boerderij die Lupulus brouwt is zeker en vast de moeite waard! 

Campertips: Klinkt slapen in de natuur als een droom? Dan is een overnachting op de Ardenne Camping in Maboge een uitstekend idee. Elke camper geniet bovendien van zijn eigen private standplaats. 

Stop 4: Chimay

We zetten onze route verder richting de laars van Henegouwen, waar we stoppen in Chimay. In dit voormalig prinsdom vind je historische pareltjes, fantastische wandel- en fietsroutes en niet te vergeten het wereldberoemde trappistenbier. Plezier verzekerd voor jong én oud! Wat mag niet ontbreken op je bucketlist? Een tripje aan de Espace Chimay en de Abdij van Scourmont waar de trappistenbieren- en kazen van Chimay gemaakt worden. 

Campertips: De toeristische camping van Chimay is een 3-sterrencamping midden in de natuur, op vijf minuten lopen van het historische stadscentrum en de bezienswaardigheden. Let op: er zijn wel maar zeven plekken voor campers. 

Campertrip naar Wallonië en Noord-Frankrijk bierroute Goboony

Stop 5: Lille

Bierliefhebbers zetten ook best Lille op hun verlanglijstje. Deze super gezellige stad heeft een lange traditie van bierproductie die helemaal teruggaat tot de middeleeuwen.  De regio is dan ook bekend om zijn ambachtelijke brouwerijen en unieke bieren. Lille heeft zelf in samenwerking met een 35-tal brouwerijen een kwaliteitslabel opgezet: Héritage Bière. Voor wie zich echt volledig wil onderdompelen is er ook een bierfestival van 26 tot 30 mei 2024 met allerlei activiteiten en rondleidingen. 

Campertips: wie graag langs het water wil flaneren of het centrum van Lille wilt bezoeken, parkeert zijn camper best aan de Parking du Champ de Mars. Voor een overnachting in een mooie setting boek je een verblijf bij Camping Les Alouettes et L’image

Stop 6: Saint-Omer

Hier vind je een van de laatste grote onafhankelijke brouwerijen in Frankrijk. Vandaag produceert de brouwerij van Saint-Omer maar liefst zo’n twee miljoen hectoliter per jaar. Daarnaast is het ook mogelijk om aan de rand van Saint-Omer de hightech brouwerij Goudale te bezoeken. Hier kan je het brouwproces, de filtratie en het bottelen bijwonen. En natuurlijk kun je er ook van een fris biertje genieten. Wil je graag wat natuur opzoeken? Maak dan een prachtig boottochtje in het beschermde moeras- en polderlandschap. 

Campertips: Camping Le Clairmarais ligt in de volle natuur en is ideaal voor wie graag op een idyllische plek verblijft. Wissel je bezoekjes aan brouwerijen af met een wandel-, fiets- of kanotocht. 

Stop 7: Montreuil-sur-Mer

Afsluiten doen we in de gastronomische hoofdstad van de Pas-de-Calais. In dit prachtige stadje vol restaurants en leuke cafés lijkt de tijd stil te staan. De smalle straatjes zijn ideaal om te voet of met de fiets te ontdekken en de wandeling rond de stad via de stadswallen is meer dan de moeite waard. De camper? Die parkeer je best aan de rand van de stad. Voor de bierliefhebbers een adres: La Brasserie Quentovic. Een artisanale brouwerij aan de Opaalkust die sinds 2012 blondjes, ambers en triples brouwt. Lest gegarandeerd je dorst!

Campertips: overnachten aan het strand? Dat doe je bij La Forêt aan Stella Plage. Vandaar kan je de Opaalkust ontdekken of terug inlands reizen. 

Bierroute Wallonië en Noord-Frankrijk met camper Goboony

Welke camperplaats kiezen?

Vergeten parkings vlak naast een haven, offroad weggetjes tot camperplaatsen aan een boerderij: met de app Park4night heb je een waaier aan leuke overnachtingsplekken binnen handbereik. 

Zin gekregen in een streekbiertje? Boek dan nu je camper en ga op ontdekking in Wallonië en Frankrijk. Meer inspiratie? Die vind je hier.