Alles over het internationale rijbewijs

12 september 2018 in Camper- en campingtips en Tips voor reizigers

Ooit van een internationaal rijbewijs gehoord? In sommige landen heb je dit rijbewijs nodig. Het internationale rijbewijs is in feite alleen maar een vertaling van een nationaal rijbewijs. Ga je binnenkort naar het buitenland en vraag je jezelf nu af of je zo’n internationaal rijbewijs nodig hebt of niet? Lees dan snel verder.

Goboony internationaal rijbewijs

Wat houdt het internationaal rijbewijs in?

Voor veel landen heb je, om er met een auto of camper op de weg te mogen rijden, naast je reguliere/nationale rijbewijs ook een internationaal rijbewijs (IRB) nodig. Dit internationale rijbewijs is dus geen vervanging voor je reguliere rijbewijs, het is een aanvulling. Wanneer je niet over een regulier rijbewijs beschikt, is je internationale rijbewijs dus niet geldig. Vaak heb je geen internationaal rijbewijs nodig, vooral niet in Europa. Maar toch is het altijd goed om dit even te checken.

Internationaal rijbewijs, welke landen

Maar in welke Europese landen heb je nu een internationaal rijbewijs nodig en in welke niet? Deze lijst laat vertelt je meer over het internationaal rijbewijs en in welke landen in Europa je een internationaal rijbewijs nodig hebt. In de landen waarin het wordt aangeraden, raden wij aan je er even iets verder in te verdiepen.


Azerbeidzjan Ja
Montenegro Het wordt aangeraden
Oekraïne Het wordt aangeraden
Servië Het wordt aangeraden
Wit-Rusland Het wordt aangeraden

Hoe vraag je een internationaal rijbewijs aan?

Een internationaal rijbewijs kan aangevraagd worden bij de ANWB. Het aanvragen ervan werkt eigenlijk bijna hetzelfde als bij een regulier rijbewijs. Je hebt een recente pasfoto nodig die voldoet aan alle eisen, en je moet beschikken over een regulier rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kan je niet online aanvragen, het is alleen mogelijk om er een aan te vragen in fysieke winkels. Dit is dan ook meteen de reden waarom het moeilijk is om vanuit het buitenland een internationaal rijbewijs aan te vragen. Als je er een bent vergeten aan te vragen, omdat je het bijvoorbeeld vergeten bent of je hebt je vergist in de verloopdatum, en je bent al op reis naar een ander land, dan is het je enige optie om je reguliere rijbewijs en recente pasfoto op te sturen naar je familie/vrienden zodat zij het voor je kunnen regelen. De kosten van het internationaal rijbewijs zijn € 18,95 per jaar voor niet-leden van de ANWB en € 17,95 voor leden van de ANWB.

Verschillen internationaal en regulier rijbewijs

Het eerste verschil tussen het internationale en het reguliere rijbewijs is de geldigheid. Het reguliere rijbewijs is voor 10 jaar geldig. Het internationale rijbewijs moet elk jaar worden vervangen, dit gaat als het goed is binnenkort wel naar een geldigheid van 3 jaar. Een tweede verschil is dat het reguliere rijbewijs een pasje is en het internationale rijbewijs een document is.

Heb je dit internationale rijbewijs echt nodig?

De meningen verschillen over het internationale rijbewijs. Volgens velen wordt er in een land waar het internationale rijbewijs wordt aanbevolen vaak niet gecontroleerd of je er eentje op zak hebt. Ook zijn er klachten dat er makkelijk gefraudeerd zou kunnen worden met het document. Verder vinden veel mensen het niet fijn dat het regelen van een internationaal rijbewijs in de handen ligt van een commercieel bedrijf (de ANWB) in plaats van de overheid. Wij zouden jullie aanraden om voor de zekerheid toch een internationaal rijbewijs aan te schaffen wanneer het aangeraden wordt, dan krijg je ook geen eventuele problemen wanneer je wél een keer gecontroleerd wordt.

Had je plannen om binnenkort naar een land te reizen die hiertussen staat? En misschien wel met een camper? Kijk dan vooral nog even bij de ANWB op de site voor nog meer informatie en zoek alvast je droomcamper uit om op pad te gaan. Lees hier welk rijbewijs je nodig hebt voor een camper