Roadtrip in Marokko

2 mei 2018 in Bestemmingen

Een roadtrip door Marokko is voor iedereen die het grootste gedeelte van Europa al gezien heeft en klaar is voor het echte avontuur. Voor wie tegen de droogte van de Sahara kan is Marokko een prachtig land om te ontdekken in de camper. Om een roadtrip in Marokko te maken moet je je wel eerst goed voorbereiden. Marokko is een land waar in de geschiedenis veel verschillende volken aan de macht geweest zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat Marokko een rijke geschiedenis heeft die tot op de dag van vandaag nog zeer goed zichtbaar is in de gebouwen en het landschap. Ideaal om hier tijdens je roadtrip in Marokko eens goed naar te kijken. 

Start je roadtrip in Marokko waar jij wilt!

Marokko heeft drie verschillende luchthavens waar jij naartoe kunt vliegen. Daar stap je de camper in en kan jouw roadtrip door het prachtige Marokko beginnen.

Als je gek bent op cultuur en geschiedenis, dan is het leuk om in Fez te beginnen. Deze historische en oudste stad van Marokko is nog volledig ommuurd door een prachtige stadsmuur. Binnen deze muren vind je veel leuke eethuisjes, winkeltjes en andere leuke gelegenheden. Je kunt er ook voor kiezen om lekker te verdwalen tussen deze stadsmuren, zo zie je immers het meest! Tijdens deze wandeling kom je allerlei moskeeën, tombes en musea tegen. Je kunt hier zeker een paar dagen doorbrengen voordat je de hele stad gezien hebt. Hierna kun je doorrijden naar het Atlasgebergte. Dit is een rit van negen uur over goed aangelegde wegen.

Goboony blog roadtrip Marokko Fez

Tussenstop in Oujda

Vind je 9 uur te lang rijden? Stop dan onderweg in Oujda. Dit is één van de zeven grote steden die Marokko rijk is en het is zeker een bezoek waard. Oujda heeft zowel oude als moderne stadsdelen en heeft veel bezienswaardigheden. Zo zijn er bijvoorbeeld twee oude stadspoorten die leiden naar de historische binnenstad en aan de rand van de stad vind je een oase, super bijzonder om te zien. Vanuit daar kun je het bos bezoeken die bij de universiteit ligt. Na hier een paar dagen doorgebracht te hebben kun je de roadtrip voortzetten naar het Atlasgebergte.

Het Atlasgebergte

Vanaf Fez is het ongeveer negen uur rijden totdat je het Atlasgebergte bereikt. Dit prachtige gebergte zal een van de hoogtepunten van je roadtrip door Marokko zijn, zowel letterlijk als figuurlijk. Met bergtoppen die de 4.000 meter aantikken is het Atlasgebergte een indrukwekkende verschijning. Tijdens de tocht door het Atlasgebergte kom je prachtige gebieden tegen. Het rijden met de camper in dit gebied vergt wel wat stuurmanskunsten door de soms steile wegen, maar de beloning is een fenomenaal uitzicht. De landschappen zijn niet continu hetzelfde en veranderen om de kilometer. Doordat de wegen recent nog gerenoveerd zijn is het geen probleem om hier met de camper doorheen te trekken.
Mocht je dit echt niet durven, huur dan een auto en laat de camper voor een dagje staan. Dit gebergte mag je namelijk niet missen!

Goboony blog roadtrip Marokko Atlasgebergte

Het filmachtige Aït-Ben-Haddou

Voor wie Game of thrones, the Gladiator of Lawrence of Arabia gezien heeft is Aït-Ben-Haddou een prachtige tussenstop tijdens de roadtrip in Marokko. Beleef hier de film alsof je er zelf bij bent geweest. Bezoek de plekken van één van de films en schiet mooie foto’s voor in de collectie.

Ook zonder de sets van de film is deze stad de moeite waard om te bezoeken. De stad is namelijk uitgeroepen tot werelderfgoed en trekt jaarlijks ongeveer 25.000 bezoekers. Binnen de stadsmuren vind je een markt waar de verkopers hun spullen aan jou proberen te verkopen. Hier wil je misschien niet te lang blijven hangen. Dan kun je ook de stad van buitenaf bekijken. Aan de overkant van de rivier heb je prachtig uitzicht over de gebouwen van de stad.

Het veelzijdige Marrakesh

Vanaf Aït-Ben-Haddou is het nog drie uurtjes rijden naar Marrakesh. Deze stad kent veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bezoek bijvoorbeeld de Majorelletuin waar planten te zien zijn uit vijf verschillende continenten. Deze tuin kun je tegen betaling bekijken en geeft je ook toegang tot het museum wat in deze tuin staat. In dit museum kun je allerlei islamitische kunst bewonderen.
Centraal in Marrakesh ligt de Djemaa el Fna. Dit is een plein waar ‘s ochtends een markt gehouden, maar dit is geen standaard markt. Tussen de marktkoopmannen die authentieke Marokkaanse producten verkopen vind je ook slangenbezweerders, verhalenvertellers, vuurspuwers en traditioneel geklede muzikanten. Rondom dit plein kun je een hapje eten of genieten van een koud drankje in de Marokkaanse zon.

Goboony blog roadtrip Marokko Marrakesh

Tips voor een roadtrip in Marokko met je camper

Als je met de camper door Marokko rijdt, dan moet je op een aantal dingen letten. Er gelden in Marokko drie verschillende snelheden. Binnen de bebouwde kom mag je 60 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom 100 kilometer per uur en op de autowegen 130 kilometer per uur. Hierop wordt streng gecontroleerd door de politie en de boetes kunnen hier flink bij oplopen.
In Marokko kun je overal tanken. Alleen in het zuiden van Marokko zijn er minder tankstations aanwezig. Er wordt dan ook aangeraden om te tanken waar mogelijk. Je wilt namelijk niet stil komen te staan met een lege tank. Niet alleen het tanken is anders in Marokko. Ook het gedrag in het verkeer is anders in Marokko. De voorrangsregels zoals wij die in Nederland kennen gelden in Marokko niet. Er wordt bijvoorbeeld niet gestopt voor voetgangers en hier houden de bestuurders achter jou ook geen rekening mee. Rem dus niet zomaar en als je remt, doe dit rustig. Houd er ook rekening mee dat er op veel snelwegen tol geheven wordt. Dit kun je contant betalen, dus zorg voor genoeg cash geld. Verder moet je in Marokko op de volgende punten letten.

  • Bestuurders van rechts hebben altijd voorrang (ook op rotondes)

  • Railvoertuigen hebben altijd voorrang

  • Bij verkeersovertredingen moet de boete direct betaald worden

Goboony helpt jou aan een geschikte camper. Kijk op ons platform, huur een droomcamper en maak de roadtrip van je leven! #LETSGOARABIC