Roadtrip in Marokko

2 november 2018 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Marokko

Een roadtrip door Marokko vergt even wat voorbereiding, maar het zal een reis worden die je nooit meer vergeet. Je bent natuurlijk even onderweg om in het zuiden van Spanje aan te komen, maar daarna ben je er met de boot zo.  Dompel je onder in de rijke cultuur van het land, maar geniet ook zeker van de verschillen in de natuur en vergeet ook niet het lekkere eten.

Start je reis met de camper door Marokko waar jij wil

Je kunt vanaf Spanje vanaf zes verschillende havens naar vier verschillende havens in Marokko reizen. Dagelijk zijn er ongeveer 55 overtochten verzorgd door acht verschillende maatschappijen. Keuze genoeg dus, al kan dat misschien ook wat keuze stress opleveren. Zoek dit van tevoren even goed uit. Vergelijk de tijden en prijzen van de verschillende maatschappijen en kijk ook hoe ze aansluiten op jouw route. Op deze website vind je de meest actuele informatie over de overtocht tussen Spanje en Marokko.

Goboony met de camper naar Marokko route

Het noorden van Marokko

Vanuit Spanje is Tanger een van de dichtstbij gelegen havensteden. Het is de op één na oudste stad van Marokko en door de ligging aan de Straat van Gibraltar speelt de stad een belangrijke rol in het vervoer van goederen en mensen tussen Europa en Afrika. Net als alle andere oude steden in Marokko heeft Tanger een waanzinnig mooi historisch centrum, beter bekend als de medina. Binnen de muren van een 15e-eeuws Portugees fort is het een labyrint van smalle, kronkelende steegjes. Net buiten de medina is de Grand Socco is de dam van Tanger. Dit is de plek waar de ontmoetingsplek van de stad, de plek waar het allemaal gebeurt. De witte poort – Bab Fass – vormt de romantische entree voor de medina. Ideaal om gewoon lekker op een bankje te gaan zitten en het dagelijks leven van de mensen om je heen te observeren.

Daarna reis je door naar Chefchaouen. Chefchaouen ligt iets ten zuiden van Tanger en wordt ingeklemd door het ruige Rifgebergte. Het mooiste van dit plaatsje is het betoverend mooie oude centrum. Dit centrum is blauw en wit geschilderd en je kunt er eindeloos dwalen. Ook leuk is dat je er kennis maakt met een heel andere kant van Marokko. Het stadje voelt als een oase van rust, niet alleen door het kalmerende blauw van de huizen, maar ook door de rustige medina en de relaxte inwoners. Nog meer ontspannen? Ga dan naar de Plaza Uta el-Hammam, dit plein wordt omringd door kleine restaurants en cafés waar je heerlijk kunt eten (tajine met lamsvlees en pruimen bijvoorbeeld) en drinken (muntthee!). Door de ligging is Chefchaouen ook de ideale startplaats voor trekkingen door het Rifgebergte. Laat je in het stadje even goed informeren over gidsen en de verschillende routes die je kunt wandelen.

Goboony met de camper naar Marokko

Vervolg dan je route naar Fez. Als je gek bent op cultuur en geschiedenis, dan is dit de place to be. Deze historische stad is nog volledig ommuurd door een prachtige stadsmuur. Binnen deze muren vind je veel leuke eethuisjes, winkeltjes en andere leuke gelegenheden. Je kunt er ook voor kiezen om lekker te verdwalen tussen deze stadsmuren, zo zie je immers het meest! Tijdens deze wandeling kom je allerlei moskeeën, tombes en musea tegen. Je kunt hier zeker een paar dagen doorbrengen voordat je de hele stad gezien hebt. Hierna kun je doorrijden naar het Atlasgebergte. Dit is een rit van negen uur over goed aangelegde wegen.

Het Atlasgebergte

Vanaf Fez is het ongeveer negen uur rijden totdat je het Atlasgebergte bereikt. Dit prachtige gebergte zal een van de hoogtepunten van je roadtrip door Marokko zijn, zowel letterlijk als figuurlijk. Met bergtoppen die de 4.000 meter aantikken is het Atlasgebergte een indrukwekkende verschijning. Tijdens de tocht door het Atlasgebergte kom je prachtige gebieden tegen. Het rijden met de camper in dit gebied vergt wel wat stuurmanskunsten door de soms steile wegen, maar de beloning is een fenomenaal uitzicht. De landschappen zijn niet continu hetzelfde en veranderen om de kilometer. Doordat de wegen recent nog gerenoveerd zijn is het geen probleem om hier met de camper doorheen te trekken. Gelukkig maar want dit gebergte mag je namelijk niet missen! Absoluut de moeite waard is de Todghakloof. Deze kloof bevindt zich in het oostelijke deel van het Atlasgebergte en heeft op sommige plaatsen rotswanden tot wel 160 meter hoog.

Goboony-met-de-camper-naar-Marokko

Het veelzijdige Marrakesh

Marrakesh is de volgende stop op de route. Deze stad kent veel bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld de Majorelletuin waar planten te zien zijn uit vijf verschillende continenten. Indrukwekkend! Bezoek ook het museum dat midden in de tuin ligt hier kun je allerlei islamitische kunst bewonderen. Centraal in Marrakesh ligt de Djemaa el Fna. Dit is een plein waar ‘s ochtends een markt gehouden wordt, maar dit is geen standaard markt. Tussen de marktkoopmannen die authentieke Marokkaanse producten verkopen vind je ook slangenbezweerders, verhalenvertellers, vuurspuwers en traditioneel geklede muzikanten. Rondom dit plein kun je een hapje eten of genieten van een koud drankje in de Marokkaanse zon.

Marrakesh is ook de perfecte uitvalsbasis voor een overnachting in de Sahara. Vanaf hier kun je een excursie ondernemen naar de woestijn van Erg Chegaga. Deze biedt de hoogste zandduinen van Marokko. De toppen van de duinen kunnen 250 meter hoog worden. De reistijd vanaf Marrakesh is best lang, namelijk zo’n negen uur. De laatste twee uur leg je af in een een 4WD of op een kameel. Hier kun je in Marrakesh genoeg informatie over vinden.

Goboony-met-de-camper-naar-Marokko

De westkust

Na Marrakesh rijd je door naar Agadir, de grootste badplaats van Marokko. Ga een dagje naar het strand, breng een bezoekje aan de souk en onderneem een tripje naar Paradise Valley. Die naam zegt eigenlijk al genoeg! Vanuit Agadir vervolg je de route langs de kust omhoog om zo via Essaouira, Casablanca en Rabat weer terug te reizen naar Tanger.

Tips voor een roadtrip in Marokko met je camper

Als je met de camper door Marokko rijdt, dan moet je op een aantal dingen letten. Er gelden in Marokko drie verschillende snelheden. Binnen de bebouwde kom mag je 60 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom 100 kilometer per uur en op de autowegen 130 kilometer per uur. Hierop wordt streng gecontroleerd door de politie en de boetes kunnen hier flink bij oplopen.

In Marokko kun je overal tanken. Alleen in het zuiden van Marokko zijn er minder tankstations aanwezig. Er wordt dan ook aangeraden om te tanken waar mogelijk. Je wilt namelijk niet stil komen te staan met een lege tank. Niet alleen het tanken is anders in Marokko. Ook het gedrag in het verkeer is anders in Marokko. De voorrangsregels zoals wij die in Nederland kennen gelden in Marokko niet. Er wordt bijvoorbeeld niet gestopt voor voetgangers en hier houden de bestuurders achter jou ook geen rekening mee. Rem dus niet zomaar en als je remt, doe dit rustig. Houd er ook rekening mee dat er op veel snelwegen tol geheven wordt. Dit kun je contant betalen, dus zorg voor genoeg cash geld. Verder moet je in Marokko op de volgende punten letten.

  • Bestuurders van rechts hebben altijd voorrang (ook op rotondes)

  • Railvoertuigen hebben altijd voorrang

  • Bij verkeersovertredingen moet de boete direct betaald worden

Goboony-met-de-camper-naar-Marokko

Tjdens je reis door Marokko is het ook goed om te weten waar je kunt overnachten. Gelukkig staan er in de campercontact app zo’n 300 camperplaatsen in Marokko, keus genoeg dus. Kijk ook even in Facebook groepen over camperreizen. Er is vast een enthousiaste reiziger die in Marokko is geweest die je nog veel meer kan vertellen!

Zo heb je in ieder geval een idee van de route die je kunt rijden door Marokko. Als je graag met de camper naar Marokko wil en je wilt nog meer informatie, neem dan gerust even contact met ons op. Bij Goboony hebben we een heel team van (camper)reizigers die je overal bij kunnen helpen. Alvast een kijkje nemen bij campers die je kunt huren? Kijk dan even bij ons camper aanbod.