5x Strand België

1 september 2020 in Bestemmingen en België

België mag dan klein zijn, de vakantie mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt een bezoek aan mooie steden goed combineren met een bezoek aan de natuur. Eerder schreven we al over mooie natuur in België en in dit artikel 5x strand in België. 

Je kunt alle stranden in dit artikel bezoeken met de kusttram, maar je kunt ook een kleine roadtrip in een camper langs de kust maken. Via Goboony kun je een camper huren en overnachten kan op de leukste campings aan zee in België 

  1. Strand Oostende

Oostende ligt precies in het midden aan de Belgische kust. Het stadje zelf is een mooi historisch stadje waar je je goed kunt vermaken. Vanaf de winkelstraten loop je zo de altijd gezellig boulevard op. Het strand van Oostende is een groot en gezellig strand, waar met name families graag komen. Het kan er druk zijn, maar er is altijd nog een plekje te vinden (buiten de corona periode om). Langs het strand van Oostende vind je vele faciliteiten en het strand is ook goed onderhouden. Daarnaast zijn er altijd lifeguards aanwezig. Het strand is zo’n 7 km lang en 80 m breed.

Overigens is het goed om te weten dat het strand op te delen is in vijf stukken. Oosterstrand, Klein Strand, Groot Strand, Sportstrand, Mariakerke Strand en het Raversijde Strand. Je vindt hier ook stukken van de Atlantikwall en bunkers. 

Goboony strand België Strand Oostende

  1. De Panne Strand

De Panne strand is het breedste strand van België. Ook dit is een goed strand voor families omdat er veel vermaak is voor kinderen. Het strand heeft fijn zand en er is ook een prachtig natuurgebied in de duinen. Met mooi weer hangt hier een leuke sfeer en vind je naast families ook veel surfers, op dagen met veel wind vind je hier juist veel kitesurfers. Overal langs het strand vind je handige faciliteiten (toilet), horeca en er is reddingsbrigade aanwezig die ook EHBO kunnen verlenen.

Goed om te weten: als er geen reddingsbrigade aanwezig is, is het verboden om te zwemmen. 

  1. Strand de Haan

Strand de Haan is een rustiger strand van 12 km lang en 50-80 m breed (afhankelijk van de getijden). Het is in de zomer wel gezellig, maar nooit overvol. Ook hier is de reddingsbrigade aanwezig en wordt het strand goed onderhouden en schoon gehouden. Voor een hapje en een drankje kan je terecht in de vele horecagelegenheden. Even actief zijn kan hier ook goed. Wat dacht je van een strandwandeling, een paar golven pakken of een dagje varen met een zeilboot. 

Voor wie ervan houdt, in het westen vind je het enige naturistenstrand van de Vlaams kust, Bredane. 

  1. Nieuwpoort Strand

Nieuwpoort Strand biedt meer dan alleen een dagje zonnebaden op het strand. Er zijn tal van recreatiemogelijkheden als surfen, zeilen, kajakken, duiken, kite surfen en waterskiën. Op echt zonnige dagen kan het hier heel druk zijn, maar wanneer je even een stukje doorloopt en het dorp voorbij gaat, heb je alle ruimte. Dit strand krijgt extra pluspunten omdat het al vier keer de Blauwe Vlag heeft gekregen, dit is een internationale milieu onderscheiding. Ook in 2020 heeft Nieuwpoort Strand deze ontvangen. Je bent hier zeker van zwemwater van hoge kwaliteit en echt schone stranden. 

Goboony strand België Nieuwpoort strand

  1. Knokke - Heist 

Knokke-Heist is een van de meest bekende badplaatsen van België. Het strand is hier meer dan 12 km lang. Mensen die naar Knokke-Heist komen, komen niet alleen voor het strand. De mondaine badplaats biedt veel meer dan dat. Luxe boetiekjes, chique restaurants en strandtenten en ook mooie natuur. Aan de grens met Nederland ligt natuurgebied Het Zwin, aan de andere kant vind je natuurgebied Baai van Heist. Het strand van Knokke-Heist is in vier stukken op te delen: Heist, Duinbergen, Albertstrand en het Zoute. De laatste twee zijn in de zomer vaak het drukste. Alle stranden hebben een reddingsbrigade, maar wanneer deze niet aanwezig is, is zwemmen verboden. Let ook goed op de kleuren van de vlag, om te zien of zwemmen veilig is.

Goed om te weten: in de zomer zijn honden niet toegestaan op het strand van Knokke-Heist. 

Wat is jouw favoriete strand van België?