Op zoek naar de pot met goud: Onze 10 favoriete plaatsen in Ierland

19 januari 2023 in Bestemmingen en Ierland

Het land van kliffen en Keltische muziek, van charmante pubs en bruisende steden, van dramatische landschappen en woeste kustlijnen … het is moeilijk om niet de hele tijd lyrisch te spreken over Ierland. Gelukkig zijn de Ieren nuchter en toegankelijk, waardoor je af en toe met je twee voeten terug op het groene eiland belandt. Deze 10 plaatsen in Ierland hebben ons hart gestolen, en doen ons telkens weer terugkeren.

Ga je voor het eerst naar Ierland met de camper? Dan raden we je van harte aan om (gedeeltelijk) de Wild Atlantic Way- roadtrip te volgen. Deze route 66 van Ierland geeft je een unieke inkijk in hoe mooi en divers Ierland kan zijn, met die adembenemende natuur altijd aan je zijde. Aangetrokken tot het Noorden? Deze camperroute brengt je langs de hoogtepunten van Noord-Ierland. Geen zin om een uitgestippelde route te volgen? Het eiland heeft een patent op de grootste aantal tinten groen ter wereld, dus verwacht exquise vergezichten en sprookjesachtige ontdekkingen achter elke bocht.

Onze 10 favoriete plaatsen in Ierland

1. Cliffs of Moher, County Clare

10 favoriete plekken ierland camper roadtrip moherFoto: Cliffs of Moher, ©Chaosheng Zhang

De kliffen van Moher zijn het uithangbord voor Ierlands’ reputatie als natuurwonder. Het woord dramatisch is een understatement, en magisch is het des te meer. Met zicht op de Atlantische Oceaan voelen de kliffen aan als het einde van de wereld. Een must-visit die een diepe indruk nalaat. Onze collega Cherelle doopte het tot 'misschien wel één van de mooiste uitzichtpunten waar ik ooit geweest ben'. En dat wil wat zeggen van een vrouw die half de wereld afreisde. 

2. Aran Islands,  County Galway

10 favoriete plaatsen camper roadtrip IerlandFoto: Inishmore, Aran Islands, ©Failte Ireland/Tourism Ireland

De Aran Islands zijn de laatste buitenpost van het oude Europa: hier werp je een blik in het leven van eeuwen terug. Het landschap is herkenbaar: stapelmuurtjes slingeren over alle eilanden heen, terwijl ze het kostbare groene land beschermen van de oceaanwind die hier eeuwig raast. De truien die hier gemaakt worden zijn wereldbefaamd, Aran-breigoed is een nationaal monument en geschenk dat generaties lang meegaat. Overnachten met de camper kun je hier

3. Rock of Cashel, County Tipperary

10 favoriete plaatsen ierland roadtrip hoogtepunten rock of cashelFoto: Rock of Cashel, ©Tipperary Tourism

Als een koning over de vallei waakt het heiligdom van Cashel over de Golden Vale. Dit. is. geschiedenis. op. z’n. mooist. Meer dan 1000 jaar aan clan cultuur, legendes en zelfs links met de vikingen vind je hier terug. Dit is één van de meest spectaculaire archeologische sites, van een ongeëvenaarde schoonheid. 

5. Cobh, County Cork

10 hotspots in Ierland roadtrip camper CobhFoto: Cobh, ©Luke Myers

Je kan er niets aan doen: van zodra je Cobh binnenrijdt, ga je glimlachen. Die kleurrijke huisjes aan de waterkant zitten daar voor iets mee tussen. Het betoverende havenstadje ligt op 30 minuten rijden van Cork en was gekend als één van de grootste Atlantische havens van weleer, zo was Cobh de laatste stop van de Titanic voor het noodlot toesloeg. In het heden is het havenstadje vooral een Instagram-waardige bestemming, waar je ook lekker kan eten. Onze aanrader: lunch bij Seasalt. Zak je in juni af naar deze regio, duik dan in de programmatie van het Midsummer festival of je iets leuks vindt. In Cork en de omliggende stadjes vallen er dan heel wat events en voorstellingen te bezoeken. 

6. Carrigaholt, County Clare

De westkust van Ierland is een must-visit voor hongerige walvissen en dolfijnen, net zoals een drukbezocht restaurant aan een snelweg. Het is geen verrassing dat bijna 1/3de van alle soorten van deze dieren in de Ierse wateren wordt waargenomen. In de omgeving van Carrigaholt alleen al zijn er meer dan 150 tuimelaars te vinden. Boek een boottripje en maak kans om deze zee-acrobaten te zien, en wie weet zelfs majestueuze walvissen. Ook in de graafschappen Donegal en Mayo zijn er kansen om walvissen te spotten.

7. De sets van Game of Thrones, Noord-Ierland

Het echte Westeros beleef je in Noord-Ierland. Menig filmmaker vindt hun weg naar Ierland, en we snappen waarom. Er zijn zoveel fotogenieke en bijna onwezenlijk mooie plaatsen. Nergens ter wereld zijn er zoveel scenes opgenomen van Games of Thrones dan in Noord-Ierland. De Groene Rivierlanden, Winterfell, de Ijzer-eilanden, … bezoek de sets in Noord-Ierland en waan je in die wereld van R.R. Martin. 

8. The Long Room, County Dublin

10 hotspots ierland roadtrip camper

Foto: The Long Room, © Tourism Ireland by Brian Morrison

Nog een uitstap die magisch aanvoelt is een bezoek aan The Long Room in Dublin. The Long Room in Trinity College is jouw rustpunt in de levendige hoofdstad. Er wordt gefluisterd in de wandelgangen dat deze bibliotheek de inspiratie was voor Harry Potter-bibliotheek, en wij zien de gelijkenissen. Kom extra vroeg om het ochtendlicht te zien binnenvallen en de menigte voor te zijn, en dompel je onder in één van ‘s werelds mooiste bibliotheken. Een aanrader voor elke boekenliefhebber! Er staan renovatiewerken gepland vanaf september '23, dus plan het op tijd in. Wandel daarna naar de Coffee Bean voor een welverdiend kopje koffie of thee. 

9. Waterford, county Waterford

roadtrip Ierland camper Dunmore EastFoto: Dunmore East © Courtesy Failte Ireland

Waterford, de oudste stad in Ierland, heet je welkom. Je stuit hier op een schat aan oude artefacten, architecturale meesterwerken en een eetcultuur van jewelste. In september vindt hier één van de grootste en beste foodfestivals in Ierland plaats, een culinair feest in een stad die zijn eigen brood heeft ('blaa' – een luchtig broodje). Proef zelf waarom Waterford een bourgondische hotspot in Ierland is. Vergeet ook niet om de regio buiten de stad te verkennen, hier kom je kustlandschappen tegen die bij de mooiste van Ierland horen. Het vissersdorp Dunmore East of het Copper Coast Geopark doen je in je arm knijpen van ongeloof. Perfect om met de camper te verkennen! 

10. National Park Connemara, County Galway 

10 hotspots Ierland camper roadtrip Connemara

Foto: DerryClare Lough © Chaosheng Zhang
Na die 9 hoogtepunten denk je ‘dit overtref je nooit’. Tadaa, en daar heb je Nationaal Park Connemara. Meer dan 2.000 hectares aan bergtoppen, grasland zo uitgestrekt dat het zeeën lijken en overal die onherroepelijk machtige oceaan in de verte: dit is een waar paradijs voor wandelaars en fietsers. De uitzichten benemen je de adem en lijken van tijd tot tijd computer-geproduceerd, zo knap zijn ze. Mocht je maar één county kunnen bezoeken, dan staat Galway bovenaan ons lijstje. Ruw, authentiek en altijd subliem. 

Begint het te kriebelen om de roadtrip van je leven naar Ierland te plannen? Bekijk  dan ons groot aanbod aan campers om te huren. Zo verken je het groene eiland op je eigen tempo in alle vrijheid! Staat je besluit al vast? Lees dan zeker ons artikel over de 15 beste campings in Ierland