Op roadtrip door Italië

13 maart 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Italië

Italië, land van overheerlijk eten en dansende dorpspleinen. Waar de wijnen rijkelijk vloeien en je geen hanggroepjongeren maar hanggroepbejaarden hebt. Land van gepassioneerde handgebaren, “nel blu dipinto di blu” en dramatische opera. Dit alles maakt Italië één van onze favoriete vakantiebestemmingen, en met alles wat dit prachtige land te bieden heeft is een roadtrip de ideale manier om Italië te ontdekken. In deze blog neem ik je mee op een roadtrip door italië en geef ik handige tips voor roadtrippers en camperaars.

Goboony-Roadtrip Italië-Foto 1

Prachtige roadtrip door Italië

Aosta
Wanneer je bij Chamonix de grens van Frankrijk naar Italië overgaat val je meteen met je neus in de boter. De Valle d’Aosta is zo’n plek waar je oneindig lang doorheen zou willen rijden. Eindeloze groene bergtoppen, kronkelige riviertjes en schommelende kabelliften (of op z’n Italiaans “funicolare”) maken deze vallei een prachtige plek. De straten en pleinen van Aosta zijn zomers Italiaans gezellig, met muziek, dans en lekker eten.

Liguria
Rijd vervolgens eventueel met een pitstop in Turijn door naar Liguria. Deze kleine kustregio staat natuurlijk bekend om het wereldbekende Cinque Terre, de vijf kleurrijke dorpjes gelegen op de rotswanden langs de kust. Vernazza wordt veelal bestempeld als de mooiste van de vijf, maar ze zijn stuk voor stuk de moeite waard. Voor wie iets minder toerisme wilt is het dorpje Lerici een kleurrijk havenstadje vlakbij de Cinque Terre. TIP: Loop links langs het water en de haven van Lerici, totdat je aan je linkerhand een tunnel ziet. Als je door de tunnel loopt vind je aan de andere kant een verborgen restaurantje met een adembenemend uitzicht en verrukkelijk eten! Ook vind je in Liguria verrukkelijke verse groente, en is het de geboorteplaats van de pesto. Elk dorp heeft een ander recept en stuk voor stuk zijn ze heerlijk.

Toscani
Je weg vervolgt zich door Toscane, langs de kust vind je hier allerlei schattige eilandjes, en meer het binnenland in historische steden als Florence, Sienna en natuurlijk Pisa. Wanneer je door het heuvellandschap van Val d’Orcia rijdt is het net alsof je door een schilderij uit de renaissance cruised. Stop onderweg zeker een keer bij een van de vele wijnboeren om te proeven van s werelds lekkerste wijnen. Kijk voor meer informatie deze roadtrip door Toscane.

Goboony-Roadtrip Italië-Foto 2

Lazio
Wanneer je doorrijdt naar Lazio denk je natuurlijk meteen aan Rome maar breng voordat je naar Rome scheurt vooral een bezoekje aan Civita di Bagnoregio. Civita wordt ook wel “het stervende dorp” genoemd, omdat dit dorp na een aardverschuiving en door de zachte tufsteen niet meer bewoonbaar is. Overdag is Civita, bereikbaar via een loopbrug te bezoeken en kun je genieten van alle verlaten gebouwen. Rome, ik hoef natuurlijk niemand te overtuigen van de pracht en authenticiteit van deze stad, maar ook buiten de stad zijn prachtige plekken te vinden. Hier vind je Villa d’Este, gebouwd voor kardinaal Ippolito d’Este, staat bekend om haar waterbeelden, watervallen, bassins, visvijvers en verspreid hierover maar liefst 500 fonteinen. Zoals je begrijpt is dit spektakelstuk zeker een bezoekje waard.

Calabria
Je we naar het zuiden vervolgt zich langs via Napels en Pompei naar Calabria, de regio in de punt van de laars. Deze regio zit vol met ongerepte natuur, heerlijke stranden perfect voor de watersport liefhebbers en prachtige uitzichtpunten. Het strand van Marasusa wordt ook wel “het pareltje van Calabrië” genoemd. Dit strand ligt langs een steile rotswand waar heel gewaagd tegenaan gebouwd is.

Puglia
Van Calabria rijden we langs de grotwoningen van Matera naar de regio Puglia. Deze regio loopt van de hak van de laars naar boven tot en met Lucera en San Severo. Puglia is nog niet zo heel lang ontdekt door het internationaal toerisme maar is met haar prachtige dorpen en stadjes, en fijne natuurparken de perfecte regio voor een roadtrip. Schreeuw “volare, ooh ooh” over de diepblauwe zee bij Polignano a Mare, bezoek Alberello en haar 1500 “trulli” (zie foto) of bezoek de levendige stad Bari.

Goboony-Roadtrip Italië-Foto 3

Appennino centrale
Wat is er lekkerder roadtrippen dan kronkelige bergweggetjes en prachtige uitzichten? Na alle stukken langs de kust is het tijd om de centrale Appennijnen van Italië te verkennen. Voor een goede wandeltocht door de bergen rijden we door naar natuurpark Gran Sasso e Monte della Laga. Je vindt hier de zuidelijkste gletsjer van Europa en de hoogste berg van de Appenijnen. Een stukje verder landinwaarts vind je de watervallen van Marmore, de hoogste door mensen aangelegde watervallen ter wereld.

Emilia-Romagna
Als je bent uitgeraasd in de bergen vervolgt je weg zich naar Emilia-Romagna. Deze regio is het epicentrum van vele beroemde Italiaanse producten. De Parmaham en Parmezaanse kaas uit Parma, tagliatelle Bolognesa en mortadella uit Bologna en balsamicoazijn uit Modena. Naast al deze lekkernijen vind je in deze regio de Etruskische opgravingen van Marzabotto, de mozaïeken van Ravenna en de stad Rimini. Genoeg dus om je rijkelijk te vermaken.

Veneto
Wanneer je verder omhoog rijdt kom je terecht in de regio Veneto. Deze regio is een van de meest bezochte regio’s van Italië en dat is natuurlijk niet voor niets. De hoofdstad Venezia lijkt wel één groot openluchtmuseum, je kijkt er je ogen uit en kunt natuurlijk zoals velen een tocht maken in een gondel. Ook de stad Verona is zeker de moeite waard. Verona staat bekend om haar opera, wat plaatsvindt in de Arena di Verona. Naast steden heeft Veneto een rijkelijk aanbod aan wijngaarden, stranden, rivieren en bossen.

Alto Adige
Het laatste deel van onze roadtrip door Italië is door het bergachtige Alto Adige. Het middelpunt van de industrie, de cultuur en het toerisme van Alto Adige is Bolzano. Het authentieke centrum van Bolzano kijkt uit  tegen een imposante muur van bergtoppen. Ook vind je hier Merano, een 19e eeuws kuuroord waar het tot op heden heerlijk vertoeven is maar het mooiste stadje van deze regio is Trento. De vele torens en paleizen van Trento zijn een lust voor het oog, maar ook vind je hier veel collecties van Etruskische, Romeinse en prehistorische voorwerpen.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? In de volgende blog vind je nog twee camperroutes door Italië.

Goboony-Roadtrip Italië-Foto 4

Mooie camperplaatsen op de route

Tips voor je roadtrip

Bij het plannen van een roadtrip komen natuurlijk best wat dingen kijken. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen in de verkeersregels? Heb ik milieustickers nodig? Waar kan ik mijn gasflessen vullen? Gelukkig hebben we daar bij Goboony al vaker over nagedacht. Zo vind je in de volgende blog meer informatie over milieustickers in Italië en hebben we daarnaast ook een blog over de verkeersregels in Italië. Wil je graag weten waar je gasflessen kunt vullen tijdens je reis? Op de volgende website vind je een overzicht van plekken waar je in Europa gasflessen kunt vullen.

Kijk op Goboony voor een groot aanbod van campers en Volkswagenbusjes om jouw roadtrip tot een unieke ervaring te maken!