Met de camper naar Turkije

18 april 2019 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Turkije

Witte stranden met ruige rotsen, hoge bergen en steden vol cultuur en traditie. Jawel ik heb het hier over Turkije, een land dat de laatste jaren veel in opspraak is geweest, en niet altijd in positieve zin. Maar laten we vooral niet vergeten wat een adembenemend land dit is! Met 26 keer het oppervlakte van België, drie verschillende klimaatzones, twee van de zeven wereldwonderen uit de oudheid, 6530 km kustlijn en super gastvrije mensen, is Turkije een fantastisch land om per camper te ontdekken. In deze blog vertel ik je meer over dit prachtige land en laat ik je een mooie route zien, zodat jij klaargestoomd bent om met de camper naar Turkije te gaan.

Goboony Met de camper naar Turkije

Waarom op camperreis naar Turkije?

De meeste camperaars denken bij een campervakantie niet meteen aan Turkije. Het land staat natuurlijk voornamelijk bekend om haar luxe badplaatsen en all inclusive resorts. Wat men vaak onderschat is wat een fantastisch land Turkije is om op een roadtrip te ontdekken. Alles wat in een luxe resort compleet langs je heen gaat, maak je volledig mee tijdens een camperreis door Turkije. Je wordt overspoeld door diverse klimaatzones, authentieke cultuur en traditie en imponerende historische bouwwerken. Voor 2019 geldt er een positief reisadvies voor Turkije, er is dus niks om je zorgen te maken. Enkel de grenzen van Syrië en Irak zijn onrustig, maar de camperroute die ik je zal laten zien komt hier helemaal niet in de buurt. En misschien wel het mooiste van allemaal, in Turkije is vrij kamperen toegestaan. Dat is pas echte vrijheid!

Camperroute door Turkije uitgestippeld

Om jullie een duwtje in de juiste richting te geven heb ik een prachtige camperroute door Turkije uitgestippeld. De route brengt je langs de westkust en een stuk binnenland van Turkije, en is ongeveer 2.800 kilometer lang. Het is een mooie houvast voor als je zelf een route wilt uitstippelen.

 

 

Start Istanbul
De Bosporus die dwars door de grootste stad van Turkije loopt maakt Istanbul de enige stad ter wereld die in twee continenten ligt, Europa en Azië. Je vindt hier prachtige moskeeën, de Egyptische- en de Grand Bazaar, Romeins stadion Hippodroom en prachtige pleinen en bruggen. Kortom, een stad om je rijkelijk te vermaken. Als je je reis vervolgt rijd je via de ski-gebied Bursa richting de Turkse kust. In Bursa vind je een aantal mooie natuurparken die zeker de moeite waard zijn.

Çanakkale
De eerste kustregio waar je terecht komt is ook meteen een hele mooie. Çanakkale is zo’n regio die wel goed bereikbaar is maar waar het massatoerisme nog niet over de authenticiteit heeft gewalsd. In deze regio vind je het echte Turkije, met stoffige dorpjes vol kletsende locals en vee wat door de straatjes loopt. Ook vind je in deze regio de berg Ida, naast een mooi wandelgebied heeft komt deze berg veel terug in verhalen uit de oudheid. Çanakkale zelf is een mooie havenstad met een leuke boulevard. Maar de stad doet een beetje onder voor de ruïnes van Troje, wat een plek is die je niet mag missen.

Izmir
Op je weg naar Izmir kom je langs werelderfgoed Bergama, met haar Romeinse ruïnes. Net als de ruïnes van Troje is dit een prachtige plek die je echt niet langs je heen moet laten gaan. In de stad Izmir hangt een heerlijk ontspannen sfeertje. De stad ligt aan een mooie baai en zit vol met gezellige straatjes en kleine restaurantjes. Voor de watersportliefhebber raad ik een uitstapje naar Alaçatı aan.

Denizli
Je weg vervolgt naar Denizli, maar stop als je tijd hebt vooral nog even bij Selçuk. In deze mooie havenstad kan je heerlijke boottochten maken. Ook is het romantische bergdorpje Şirince een leuke plek om te bezoeken. Je kunt er onder anderen de wijnen van Şirince proeven. Denizli zelf ligt in het binnenland tussen hoge bergen, en kenmerkt zich door brede straten, mooie parken en grote markten. Het nabijgelegen Pamukkale, ook wel “White miracle of Nature” genoemd, is een adembenemend gezicht. Het is een gebied met hotsprings en prachtige witte rotsformaties en terrassen. Dit natuurfenomeen is een van de prachtigste plekken die je zult tegenkomen op je reis door Turkije.Goboony Met de camper naar Turkije

Fethiye en Kaş
Fethiye is een havenstad aan de Lycische kust en wordt omgeven door hoge bergen. Deze bosrijke omgeving staat vol met pijnbomen, tijm en laurier, wat een heerlijke geur met zich meebrengt. In Saklikent, ook wel de “verborgen vallei” genoemd, vind je Saklikent kloof. Het is een prachtige ervaring om door deze kloof te wandelen, sommige stukken loop je ook door de rivier. Omdat deze kloof niet gratis te betreden is, en erg toeristisch, gaan veel mensen ook naar de Gizlikent kloof. Deze kloof is gratis te bezoeken en een stuk rustiger. Ook vlakbij heb je de oude stad van Tilos. Een stad gebouwd op een berg, waar in de rotswanden vele tempels zijn gebouwd. Als je een stuk voorbij Fethiye rijdt kom je aan in Kaş, een pittoreske havenplaats. Je vind hier prachtige stranden, kunt er duiken of lekker door de smalle straatjes van het dorpje lopen. Ook is een dagtrip naar het Griekse eiland Megisti de moeite waard.

Antalya
Antalya is de grootste en meest bekende badplaats van Turkije. Elk jaar reizen hier vele toeristen naartoe, en dat is niet voor niets. Voor de echte cultuurliefhebber is er de oude wijk Kaleiçi, voor de natuurliefhebber is er het Kurşunlu Waterfall Nature Park en voor de echte luiwammes zijn er talloze stranden om heerlijk op neer te strijken. De oude wijk van Antalya zit vol met Turkse authenticiteit. Een wandeling langs de haven is dan ook een must do als je naar Antalya gaat. Is het je even te warm om aan het strand te liggen? In het Waterfall Nature Park kan je excursies doen door de jungle langs verkoelende watervallen, riviertjes en meertjes. Genoeg om je te vermaken dus.

Konya
Ten noordoosten van Antalya, een stuk het binnenland in vind je de stad Konya, van oudsher een religieus centrum, waar dan ook vele prachtige moskeeën te vinden zijn. Wil je echt wat cultuur snuiven, dan is het Mevlana Museum een spoedcursus over de Turkse cultuur. Alaeddin Hill, de heuvel in het centraal gelegen Alaeddin park, is de plek voor locals om te relaxen in de zon, met een lekkere kop Turkse thee of koffie. Konya is een rustige stad maar door het grote aanbod in cultuur en musea kan je er zeker een tijd vertoeven.

Nevşehir
Nevşehir is een stad gelegen in een bergachtig landschap wat een mysterieuze schoonheid met zich meebrengt. Een van de beste manieren om dit prachtige landschap te aanschouwen is een luchtballonvaart bij zonsondergang. Deze magische ervaring is dan ook erg populair bij toeristen. Sta je liever met beide benen (of wielen) op de grond? Dan zijn er ook prachtige wandelroutes en mountainbikeroutes. Op de volgende website vind je een overzicht met mooie mountainbikeroutes rond Nevşehir.

Sivas
Wanneer je de route vervolgt kom je aan in Sivas, een historische stad, gebouwd in de architectonische stijl uit het Seljuk tijdperk. Je vindt hier in de regio onder anderen Gökpınar Gölü, een kraakheldere turquoise lagoon waar je heerlijk in kunt duiken. Het knalblauwe water omgeven door groene bomen geeft een prachtig gezicht. In Sivas zelf vind je een aantal historische scholen, drukbezochte markten en een prachtig stadspark. Van de vele natuurlijke warmtebronnen in Turkije is Kangal Balikli Kaplica waarschijnlijk wel de bijzonderste. Het water zit hier namelijk vol met duizenden kleine visjes die massaal aan je beginnen te knabbelen wanneer je het water in loopt.

 

Ankara
Wanneer je je reis vervolgt komen we langs de hoofdstad van Turkije Ankara. De stadsmensen onder ons zullen zich hier als een vis in het water voelen, want Ankara is zo’n stad die nooit slaapt. In de stad en omgeving is er vanalles te doen. Zo kun je de Ankara Citadel bezoeken om je als Julius Caesar te voelen, en vervolgens een plons nemen in de derde eeuwse Romeinse baden. Breng een bezoek aan de oudste moskee van Ankara, de Arslanhane Carnii Moskee, of bezoek het Atatürk Mausoleum. Ankara is zeker ook een moderne stad. Zo heeft Ankara zelfs haar eigen (mini) Times Square genaamd Kizilay Square.

Eskişehir
Alweer de laatste maar zeker niet de minste bestemming op je reis is Eskişehir. Met de Porsuk rivier die door de stad loopt is een klein grachtenstelsel ontstaan wat de stad iets unieks geeft. Door de grachten dobberen schattige gondels waardoor je je niet echt in Turkije waant. Wil je de natuur in duiken dan is het Şelale-park een mooie uitvalsweg van de stad. Dit stukje Turkije is bij het grote toerisme nog zeker niet bekend en geeft jou de ruimte om nog een laatste keer op ontdekkingsreis te gaan voordat je weer richting huis rijdt.Goboony Met de camper naar Turkije

Tips voor je reis

Voordat je op reis gaat naar Turkije zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten. Hieronder geef ik je een aantal tips om je voor te bereiden op je reis naar Turkije.

  • In turkije is een visum verplicht. We raden je zeker aan om voor je reis al je visum te regelen. Op de volgende website kun je makkelijk online een visum voor Turkije aanvragen.

  • Je paspoort moet nog minimaal 150 dagen geldig zijn op het moment dat je in Turkije aankomt.

  • Je betaalpas dient gedeblokkeerd te worden voor Turkije. Dit kun je via de app van je bank of op de website simpel regelen.

  • Neem oordoppen mee. Als je niet zo’n diepe slaper bent is het verstandig om oordoppen mee te nemen. Er wordt namelijk via luidsprekers met flink volume, vijf keer per dag, opgeroepen tot gebed.

  • Op de meeste snelwegen en sommige bruggen moet tol betaald worden. Het is bij de tolstations niet mogelijk met cash te betalen. Belangrijk is dat je een juiste tolpoort voor toeristen neemt (aangegeven door HGS), anders kan je een boete krijgen.

  • Gasflessen vullen kan in Turkije bij sommige LPG tankstations. Ipragaz is een bedrijf waar je een gasfles en adapter met slang kunt kopen.

  • Ben je op zoek naar leuke camperplaatsen op je reis door Turkije? Op Campercontact vind je een overzicht met alle camperplaatsen in Turkije.

 

Wil jij eens verder dromen met wat voor camper je zo’n avontuurlijke reis zou willen maken? Bij Goboony vind je een groot aanbod campers, verhuurd door particulieren.