De ultieme roadtrip door de Provence met de camper

29 juni 2023 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Frankrijk

Wat hebben de geur van lavendel, het geluid van krekels en de aanblik van oudjes die een gemoedelijk potje jeu de boules spelen met elkaar gemeen? Het antwoord is de Provence! Een van de meest geliefde bestemmingen in Frankrijk voor een roadtrip. De Provence in een camper ervaren is de beste manier om met eigen ogen te ontdekken wat deze regio in het zuidoosten van Frankrijk zo bijzonder maakt. Klaar om een paar van de mooiste bezienswaardigheden van dit land te ervaren? Deze route door de Provence leidt je er dwars doorheen!
Goboony roadtrip Provence camper

Roadtrip door de Provence

De Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk en strekt zich uit van de rivier de Rhône in het westen tot de Italiaanse grens in het oosten, tot de Franse Alpen in het noorden en de Côte d'Azur in het zuiden. Dit verklaart de meer officiële geografische naam: Provence-Alpes-Côte d'Azur. Van met sneeuw bedekte bergen tot de glinsterende Middellandse Zee, de Provence is ontzettend divers. De meeste reizigers denken bij de Provence echter aan glooiende heuvels, vaak bedekt met bloeiende lavendel, pittoreske dorpjes en diepe kloven uitgehouwen door snelstromende rivieren. Deze route neemt je mee door de meer landinwaarts gelegen gebieden, met als kers op de taart een parel van een kustplek. Dus pak je slippers en zonnebrandcrème maar alvast in, want het is tijd om aan boord van een van onze campers te springen en richting die dromerige dieppaarse heuvels te vertrekken! 
Goboony roadtrip Provence camper

Stop 1: Avignon

De eerste stop tijdens deze roadtrip door de Provence is een stad, maar niet zomaar eentje! We hebben het natuurlijk over de stad met de beroemde Pont d'Avignon, een prachtige brug die deel uitmaakt van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanuit het stadscentrum reikt deze brug over de rivier de Rhône. Helaas eisten meerdere oorlogen, overstromingen en de kracht van erosie door de jaren heen hun tol en dat zie je terug in de structuur van de brug. De brug is door de jaren heen meerdere keren verbouwd en herbouwd, totdat de inwoners van Avignon het uiteindelijk opgaven. Wat vandaag de dag is overgebleven is een iconiosche halve brug. 

Overnacht op Camping Pont d'Avignon, waar je met een beetje geluk je camper kunt parkeren op de staanplaatsen met uitzicht op de brug! Toch is de stad Avignon zoveel meer dan de beroemde brug, breng bijvoorbeeld ook een bezoekje aan het Pausenpaleis dat boven de ommuurde stad uittorent. De voormalige pausen van de katholieke kerk woonden ooit in Avignon, voordat ze hun kamp opsloegen in het Vaticaan. Het paleis is absoluut het bezoeken waard (wel vooraf even reserveren!). Maak ook vooral een wandeling door de rest van het levendige stadscentrum. Avignon is namelijk de ideale plek voor een eerste kennismaking met de Provence. Dwaal over de met marmer betegelde pleinen, schuif aan in een van de vele restaurants, geniet van de Provençaalse keuken en laat de geur van klassieke kruiden zoals rozemarijn, oregano en tijm je overspoelen. 
Goboony roadtrip Provence camper

Stop 2: de dorpjes van de Luberon

Ga vanuit Avignon in oostelijke richting en rijd in de richting van het bergmassief de Luberon. Dit bergachtige land staat bekend om zijn wijnstokken, tarwe- en lavendelvelden, olijfboomgaarden en feloranje okermijnen. Waar het noordelijke deel van de Luberon meer een alpine sfeer heeft, neigt het zuiden meer naar een mediterraan klimaat. 

Het hoogtepunt van deze regio, is dat het bezaaid is met schilderachtige, eeuwenoude dorpjes. Onze favorieten zijn Gordes, Bonnieux, Roussillon, Lacoste en Ménerbes. Ze hebben allemaal dezelfde schattige smalle straatjes en kleurrijke huizen met luiken, maar met een verschillend karakter. Sla ook zeker Fontaine-de-Vaucluse niet over! Op deze uitzonderlijk mooie plek ontspringt de grootste natuurlijke bron van Frankrijk uit de aarde. Nog een belangrijke tip: neem lekker de tijd voor de Provençaalse charme van de Luberon, haast je niet in één dag van dorp naar dorp. Door de Provence rijden moet deel uitmaken van het plezier, geen middel om een doel te bereiken. 

Stop 3: Plateau de Valensole

Zet de ramen van je camper maar open en adem eens goed diep in, want richting Plateau de Valensole komt de geur van je lavendel tegemoet. In dit deel van de Provence vind je bij ieder uitzicht een eindeloze zee van paars, met af en toe een onderbreking van geel door de zonnebloemvelden.

Wil je de regio op het hoogtepunt ervaren? Zorg ervoor dat je je roadtrip tijdens het bloeiseizoen plant, dat loopt van half juni tot begin augustus. Wil je het meest gefotografeerde lavendelveld van de Provence bezoeken? Bezoek dan Lavandes Angelvin in de ochtend en wees de drukte voor. Hoewel er natuurlijk ook niets boven een zonsondergang tegen een lavendelkleurig decor gaat. 
Goboony roadtrip Provence camper

Stop 4: Gorges du Verdon

Bereid je voor om versteld te staan. De Gorges du Verdon is een van de meest bezochte rivierkloven van Frankrijk en terecht! Het is de langste rivierkloof van Europa, die door de krachtige rivier de Verdon is uitgehold tot een enorm krijtplateau. Afgezien van de duizelingwekkende diepte, die je het beste kunt bewonderen vanaf de kliffen van de kloof (let op: niet voor angsthazen), is het vooral de felblauwe kleur van het water dat het aanzicht zo magisch maakt. 

Rondom de Gorges du Verdon vind je een netwerk van slingerweggetjes, met soms vrij steile stukken. Toch raden we aan om dit deel van de route te rijden en jezelf te trakteren op onvergetelijke uitzichten. Vind je het spannend om met de camper in de bergen te rijden? Lees deze 7 tips voor een bergbeklimming met een camper! Blijf je toch liever dichtbij de zeespiegel? Neem dan een andere route en ga voor een verfrissende duik in het ongerepte Sainte-Croix dat aan de voet van de kloof ligt. 

Stop 5: Aix-en-Provence

Vertrek richting het zuiden voor de volgende halte van deze ultieme roadtrip door de Provence: Aix-en-Provence. Aix-en-Provence vertaalt zich losjes als 'de wateren in de Provence', verwijzend naar de oude waterbronnen van de stad die door de Romeinen werden gebruikt. Aix-en-Provence wordt om die reden ook wel eens 'de stad van de duizend fonteinen' genoemd.

Net als Avignon barst Aix-en-Provence van de Provençaalse charme. Volgens sommigen is dit zelfs bij verrwege de mooiste stad van de regio. Geniet van architectonische hoogstandjes uit de 16e en 17e eeuw die verspreid door de stad liggen. Wandel langs de boulevard met torenhoge platanen, waarvan de schors met camouflagepatroon net zo iconisch is voor de Provence als lavendel. Drink een glas ijskoude rosé naast een van de met mos bedekte fonteinen, koop een souvenir in een van de kleurrijke winkeltjes of koop wat streekproducten op de lokale markt. 
Goboony roadtrip Provence camper

Stop 6: Nationaal Park Calanques

Nadat je het beste van het binnenland van de Provence hebt ervaren, is het tijd om richting de kustlijn te gaan. Rijd in ongeveer een uur richting het zuiden, waar Marseille en de prachtige stranden van het Massif des Calanques op je wachten. Het Nationaal Park Calanques ligt ingeklemd tussen de steden Marseille en Cassis en bestaat uit talrijke kustinhammen, omringd door metershoge kalkstenen kliffen. De kiezel- en fijne zandstranden geven je toegang tot het turquoise water. Of je het gebied nu van bovenaf verkent op een van de vele wandelpaden of vanuit je comfortabele zonovergoten strandlaken, de Calanques zijn zeker een bezoekje waard. 

Een belangrijk ding om te onthouden wanneer je de Calanques bezoekt tijdens je roadtrip door de Provence, is dat het nationaal park niet makkelijk te betreden is met een voertuig. De toegang tot het park wordt gereguleerd, omdat de lokale autoriteiten dit unieke natuurlijke landschap graag willen behouden. Dus ben je van plan om het park een bezoek te brengen, dan is het de moeite waard om op een van de vele campings in de omgeving te overnachten en vervolgens het VVV-kantoor te raadplegen voor de meest recente informatie over toegang tot de Calanques. 

Deze route door de Provence eindigt met je tenen in het zand, maar dit hoeft natuurlijk niet het einde te zijn! Zin om door te gaan of je route door je nieuwe favoriete Franse regio uit te breiden? Bekijk een van deze 4 camperroutes door Frankrijk