5 mooiste wandelroutes van Europa

16 mei 2018 in Bestemmingen en Europa

Goede wandelroutes in Europa zijn er genoeg. Je kunt hele wandelvakanties maken, maar je kunt ook lekker reizen met de camper en dan zo nu en dan mooie wandelingen maken. Volg eerst een van de mooie wandelroutes door bijvoorbeeld Duitsland, kom vervolgens tot rust in je camper om vervolgens in een ander land je wandelschoenen weer aan te trekken. In deze blog nemen wij je mee in een aantal wandelroutes door Europa die zeker de moeite waard zijn.

Goboony blog wandelroutes cover

#1 Gendarmenpad, Zuid-Jutland, Denemarken

Vanuit Utrecht is het 600 kilometer rijden naar deze mooie wandelroute langs de kust van Denemarken. Deze wandelroute met een totale lengte van 84 kilometer loopt door het afwisselende landschap van Denemarken en laat de sporen die de ijstijd heeft nagelaten zien. Het startpunt van deze route is Skovby en zal je uiteindelijk brengen in Padborg. Deze wandelroute is geen zware route doordat de paden goed onderhouden zijn. Op sommige punten zul je over het strand moeten lopen en kan het wat zwaarder aanvoelen, maar het uitzicht in deze omgeving maakt een hoop goed. Tijdens het lopen van deze indrukwekkende route kom je van alles tegen. Zo loop je door authentieke vissersdorpjes, door bossen en langs gebieden waar vogels volop aan het broeden zijn. Kortom, deze route zal niet snel vervelen en mag zeker geschat worden onder een van de mooiste wandelroutes van Europa! Overigens is het ook nog eens een ideale route om te wandelen met kinderen.

#2 Sentier de Douaniers, Bretagne, Frankrijk

De doorgewinterde wandelaar kan bij deze wandelroute zijn lol op. De route is namelijk 2.000 kilometer lang en leidt langs de kust van Bretagne. Als het water laag staat kun je dichtbij het water lopen, maar als dit niet het geval is zul je hogerop moeten wandelen. Het is belangrijk om te weten dat deze route niet door steden heen leidt, maar vaak erlangs. Soms is het daarom ook verstandig om eten en drinken voor een hele dag mee te nemen. Zo kun je ongestoord blijven genieten van het uitzicht op zee. De route wordt getypeerd als halfzwaar. Dit komt doordat de paden vaak half verhard zijn en de hoogteverschillen maximaal 250 meter zijn. Een bijzondere verschijning tijdens deze route is de roze granietkust. Hier vind je spectaculaire rotsen met een roze tint. De stenen zijn ontstaan van aard magma en krijgen de roze kleur door de erosie. Deze route werd vroeger gebruikt door de douaniers om te patrouilleren en zo smokkelwaar tegen te houden en de scheepswrakken voor plundering te behoeden. De sentier de Douaniers loopt van Mont Saint-Michel en zal je uiteindelijk brengen naar Morbihan.

Goboony blog wandelroutes Bretagne

#3 De Preekstoel, Noorwegen

In dit rijtje ook een kortere wandelroute. Om deze mooie wandelroute af te leggen hoef je geen dagen uit te trekken. Beklim de preikestolen in een dag en geniet van het eindresultaat dat werkelijk verbluffend is. De Preikestolen (letterlijk: de Preekstoel) is een klif in Ryfylke en Rogaland en steekt 604 meter boven de Lysefjord uit. Deze rots is een belangrijke bezienswaardigheid in het westen van Noorwegen en geeft een prachtig uitzicht over de fjorden en bergen. Na een wandeltocht van 6 kilometer bereik je deze bijzondere rots. De Preekstoel heeft een bijzondere vorm. Het lijkt net alsof er met een mes een stuk uit de berg gehaald is. Dit komt doordat hier vroeger de Lysefjordgletsjer tegenaan lag. Toen deze verdween, heeft dit voor deze bijzondere inham gezorgt. Deze berg is goed te beklimmen, maar het is verstandig om goede wandelschoenen aan te trekken. Dit is handig omdat de paden niet uitstekend zijn en je te maken hebt met hoogteverschillen.

#4 Liechtensteinklamm in Sankt Johann im Pongau, Oostenrijk

De Liechensteinklamm in de Alpen is één van de mooiste ravijnen van Europa. Dit ravijn is ontstaan door de ondergrondse zijrivier van de Salzach en heeft voor een prachtige natuurverschijnsel gezorgd. Je kunt hier een kilometer lang over een houten steiger lopen langs bijzondere watervallen en rotsen. Deze wandeltocht lijkt misschien een eitje en je denkt er snel klaar mee te zijn, maar niets is minder waar. De omgeving is prachtig en je zult vaak even willen stoppen voor foto’s of om simpelweg even te genieten. De route is fysiek niet zwaar en daarom ook een ideale tocht om te wandelen met kinderen.  

Overigens kun je in de zomer de Liechtensteinklamm ook van binnen bewonderen. Door de kloof kun je wandelen over houten wandelpaden en bruggen. Ook hier moet je stevige schoenen aantrekken omdat het bijzonder glad kan zijn op verschillende plekken.

Goboony blog wandelroutes Oostenrijk

#5 Valbona-vallei, Albanië

Deze wandelroute is een van de mooiste wandelroutes van Europa. Albanie is een redelijk onbekend land, maar een ware trekpleister voor hikers. De bergen zijn er fantastisch en er hangt een nostalgische sfeer van herders die hun schapen hoeden en dorpjes met authentiek Albanese huizen. Daarbij heeft Albanië een breed uitgestrekte natuur waar je als wandelaar helemaal op je plek bent.

Als je gaat wandelen in Albanië, dan is Valbona een goede basis. Dit kleine dorpje ligt ver buiten de bewoonde wereld en leeft van de landbouw en de toeristen. Vanaf hier starten mooie wandelroutes van allerlei verschillende lengtes. Verder staan er in het dorpje maar een paar huizen, maar er is wel genoeg te doen. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijk eten in één van de restaurantjes daar.

In de zomer is de temperatuur niet heel hoog, maar dit is juist perfect als je van plan bent om een wandeltocht te gaan maken. Je wandelt tussen de bergen door en er zijn genoeg bomen die schaduw geven mocht het wel warmer worden. In het gebied van de Valbona-vallei vind je ook de Valbona waterval. Dit zorgt voor een rijk aantal bloemen en planten. Ook kun je tijdens je wandeltocht verschillende diersoorten tegenkomen.

Goboony blog wandelroutes Valbona

Heb je de perfecte camper gehuurd voor jouw wandelvakantie? Laat ons dan vooral weten hoe je het gehad hebt en of je nog mooie wandelroutes in Europa hebt ontdekt! Vertel ook de verhuurders over deze mooie wandelroutes. Zo delen wij samen de vrijheid. #LETSGOHIKING