Ontdek Schotland: een avontuurlijke roadtrip door de mooiste landschappen

20 december 2023 in Bestemmingen en Verenigd Koninkrijk

Schotland is een fantastisch land voor een roadtrip. Je vindt er prachtige routes dwars door de Hooglanden, ruige kusten, oude steden en vele schilderachtige landschappen. Denk je aan die landschappen en steden dan poppen er waarschijnlijk allemaal mooie beelden op in je gedachten. Tijd om die gedachten eens om te zetten en het allemaal met je eigen ogen te aanschouwen. Deze roadtrip door Schotland neemt je mee langs alle hoogtepunten.roadtrip Schotland camper

Waarom Schotland?

Schotland staat bol van de fascinerende geschiedenis. Het land wordt al bewoond sinds de prehistorie. Er zijn oude archeologische vindplaatsen zoals de neolithische dorpjes Skara Brae op het eiland Orkney, die ouder zijn dan de Egyptische piramides. 

De Schotten hebben altijd onafhankelijk van Engeland willen zijn, daar zijn heel wat oorlogen om geweest. De beroemde Schotse onafhankelijkheidsstrijd was een conflict tussen Schotland en Engeland in de 13e en 14e eeuw. Wanneer je in Schotland bent, is het zeker de moeite waard om hier meer over te weten te komen.

Als je door Schotland reist, zul je zeker mannen in een kilt zien rondlopen. Elke clan heeft zijn eigen unieke patroon en het dragen van kilts is een manier om trots te tonen voor Schotse afkomst. Verder is de doedelzak een iconisch Schots muziekinstrument dat vaak wordt geassocieerd met militaire parades en traditionele evenementen.

Maar niet alleen de geschiedenis en de cultuur maken Schotland het bezoeken waard. De Hooglanden zijn beroemd om hun ruige bergketens, meren - ook wel lochs genoemd - en historische kastelen. De Eilanden van Schotland, zoals de Hebriden en de Orkney-eilanden, bieden adembenemende kustlijnen, oude ruïnes en een rijke Vikinggeschiedenis.

Hoe kom je in Schotland?

Je kunt niet vanuit Nederland of België met de veerboot naar Schotland varen. Je kunt wel een boot nemen naar het noorden van Engeland. Vanuit IJmuiden gaat er een boot naar Newcastle, deze wordt uitgevoerd door DFDS Seaways en gaat dagelijks. De overtocht duurt ongeveer 17 uur. De overtochtprijs is vanaf €55 p.p.. Deze prijs is gebaseerd op een enkele overtocht met 4 personen met een auto en een overnachting in één hut. De ferry komt aan in de haven van North Shields, vanaf daar is het nog zo'n 1,5 uur rijden naar de Schotse grens. Naar Edinburgh is het ongeveer 3 uur rijden. 

Je kunt ook de boot nemen vanuit Rotterdam, je komt dan aan in de haven van Hull. Vanaf daar is het een stukje verder rijden naar Schotland. 

Wat je ook kunt doen is het vliegtuig pakken naar Schotland en vanaf daar verder te reizen met de camper. Je kan via Goboony een camper huren in Schotland.roadtrip Schotland uitzicht

Om rekening mee te houden

Het verkeer

Voor je naar Schotland gaat, zijn er een paar dingen om vooraf alvast rekening mee te houden. Allereerst natuurlijk het rijden aan de linkerkant. Dat is in het begin even wennen, maar eigenlijk horen we altijd van iedereen dat het snel went. Bij rotondes en dergelijke is het altijd even goed uitkijken, maar vrijwel iedereen is daardoor extra alert en doet het goed. 

Ook goed om te weten is dat snelheden langs de weg staan aangegeven in miles per seconden. 1 km staat gelijk aan 0.62 mi. Dan weet je dat alvast even!

Je zult in Schotland ook vaak over heel smalle wegen rijden. Die zijn anders dan onze wegen op het platteland omdat ze omheind zijn door struiken of hoge bermen. Af en toe kan dat lastig zijn wanneer je elkaar moet passeren. Op sommige stukken zul je achteruit moeten manoeuvreren om de tegenligger op een breder stuk te kunnen laten passeren. 

Het weer 

Waar je in Schotland ook rekening mee moet houden is het weer. Het Schotse klimaat kan onvoorspelbaar zijn. Regen is niet ongebruikelijk, maar er zijn ook prachtige zonnige dagen. Het is altijd raadzaam om lagen kleding mee te nemen om voorbereid te zijn op wisselende weersomstandigheden. Schotland staat bekend om zijn "four seasons in one day" fenomeen, waarbij je binnen een paar uur verschillende weertypes kunt ervaren.

Knutjes

Het natte klimaat zorgt in de zomer ook voor ontzettend veel knutjes, dat zijn kleine mugjes zo groot als fruitvliegjes, maar deze steken wel. In het voorjaar zul je veel minder last van deze mugjes hebben. In de zomer kun je voor wandelingen een hoed met een gaasje opzetten. In het najaar zijn ze weer verdwenen. Dan is het wel een stuk natter, maar volgens een jongen uit Engeland - die ik sprak na een meerdaagse hike in Chili -, is Schotland in die periode de allermooiste plek op aarde. 

Wildkamperen

In Schotland is wildkamperen toegestaan. Daarbij zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Zoals overal geldt dan wel het principe ‘leave no trace’ oftewel laat geen sporen achter. Laat een plek achter zoals je hem aantrof of eigenlijk nog beter, houd voldoende afstand van huizen en kom niet op privéterrein. Je mag tijdens het wildkamperen een kampvuur maken, maar gebruik daarvoor zo veel mogelijk een plek waar al eerder kampvuur is gemaakt. Maak het vuur ook niet te groot en houd een eventueel kampvuurverbod in de gaten, mocht het een periode lang te droog zijn geweest. Staan er al veel campers op een plek? Reis dan weer verder. Anders wordt de druk op de natuur te groot. roadtrip Schotland wildkamperen camper

Roadtrip Schotland

In Schotland zijn een aantal uitgestippelde routes. De bekendste daarvan is de NC500. Een absolute aanrader voor wie op roadtrip wil door Schotland. Deze en een aantal van de andere routes hebben we samengevat in dit artikel over camperroutes in Schotland

De roadtrip die we in dit artikel maken is een uitgebreidere route dan de 5 routes in bovenstaand artikel. Wel voegen we de NC500 aan de route toe.

  1. Edinburgh

Deze roadtrip door Schotland start in de hoofdstad van Schotland: Edinburgh. Hier vind je eeuwenoude kastelen en geplaveide straatjes die samensmelten met het moderne leven. Bezoek Edinburgh Castle, dat trots oprijst boven de stad en je meeneemt op een reis door de Schotse geschiedenis. Slenter door de geplaveide straten van de oude stad en proef de heerlijke Schotse delicatessen in gezellige pubs.

Ook erg tof om te bezoeken: Mary King's Close. Dit is de fascinerende ondergrondse stad van Edinburgh. Hier zijn straten en gebouwen onder het moderne straatniveau bewaard gebleven. Whiskey liefhebber? Ga naar het Scotch Whisky Experience in Edinburgh om meer te leren over de kunst van whisky maken.

In de buurt van Edinburgh kun je overnachten op de Edinburgh Caravan and Motorhome Club Campsite, een grotere camping met uitstekende voorzieningen.roadtrip Schotland Edinburgh

  1. Naar het Noorden

Vanuit Edinburgh rijd je verder naar het noorden om de adembenemende Schotse natuur te ontdekken. Maak een tussenstop in Stirling om het indrukwekkende Stirling Castle te bewonderen en meer te leren over de Schotse onafhankelijkheidsstrijd.

Van Stirling rijd je door naar Pitlochry, een charmant dorpje met gezellige winkeltjes. Tussen beide plaatsen is voor het toerisme bureau een mooie route uitgezet, de Perthshire Tourist Route. Je gaat daarbij even van de snelweg af en komt langs allerlei mooie spots! 

Mocht je na deze tocht al pauze willen nemen, kies dan voor de gezellige boerencamping Maragowan Caravan Club Site in Killin, gelegen aan de oever van de rivier de Dochart en omringd door bergen. Een heerlijk plek om even bij te komen van de eerste indrukken voordat je doorreist naar het Cairngorms National Park voor een onvergetelijke wandeltocht door prachtige valleien en langs kristalheldere meren. Je kunt ook met de mountainbiken door dit ruige landschap.

  1. NC500

Via het Cairngorms National Park rijd je door naar Inverness, waar de NC500 begint. Hier vind je uitgebreide informatie over de North Coast 500, maar voor deze route passen we de volgorde iets aan. 

Na Inverness ga je eerst naar Golspie, dan naar John O'Groats en dan naar Thurso. Vanaf Durness rijd je dan door naar Ullapool en vanuit daar naar Applecross. Wie dan het adembenemend mooie Isle of Skye wil bezoeken, is al in de buurt. 

Mocht je niet veel tijd hebben en Schotland in de zomer bezoeken, dan zou je de NC500 ook over kunnen slaan. De route is inmiddels erg bekend en super populair. Vanaf Inverness kun je dan ook direct doorsteken naar Isle of Skye. Wanneer je deze keuze maakt, kom je een heel eind langs Loch Ness! Vanuit Inverness kun je het meer ook bezoeken.

  1. Isle of Skye

Isle of Skye is een van de meest betoverende bestemmingen van Schotland, bekend om zijn dramatische landschappen en adembenemende uitzichten.

Een van de meest spectaculaire plekken op Skye is de Quiraing, een ruige bergpas met indrukwekkende landschappen. Maak een wandeling over de goed gemarkeerde paden om te genieten van adembenemende vergezichten. De Fairy Pools zijn natuurlijke poelen en watervallen in Glen Brittle. Hoewel ze verleidelijk zijn om in te zwemmen, kan het water erg koud zijn, dus wees voorzichtig als je besluit om een duik te nemen. Dunvegan Castle, een historisch kasteel dat al meer dan 800 jaar wordt bewoond door de clan MacLeod. Verken de prachtige tuinen en maak een boottocht om de zeehondenkolonie te zien. De kleurrijke hoofdstad van Skye, Portree, is een schilderachtig stadje met gezellige pubs, restaurants en winkels. Maak een wandeling langs de haven en geniet van de pittoreske omgeving. 

Begin je dag op Isle of Skye vroeg om de drukte te vermijden en de beste kans te hebben op helder weer. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om populaire attracties zoals de Old Man of Storr te bezoeken.roadtrip Schotland Old man of Storr

  1. Isle of Mull

Nog niet klaar met de ruige Landschappen en mystieke eilanden? Ga dan naar het eiland Mull. Ontdek het pittoreske Tobermory, beroemd om zijn kleurrijke huizen. Als je weer teruggaat naar het vasteland, breng je nog een bezoekje aan het historische havenstadje Oban waar je de lekkerste zeevruchten eet.

Op Isle of Mull vind je Shieling Holidays, een heerlijke plek om te kamperen. 

  1. Loch Lomond & The Trossachs National Park

Onderweg van Oban naar Glasgow kom je langs Loch Lomond & The Trossachs National Park. Het is hier prachtig wandelen langs het grootste meer van Groot-Brittannië. Aan het meer vind je de gezellige camping Milarrochy Bay in Balmaha.

  1. Glasgow

Glasgow is een bruisende stad vol cultuur, kunst, geschiedenis en levendige straten. Op een regenachtige dag vind je hier volop musea zoals de Kelvingrove Art Gallery and Museum, het Riverside Museum en het Gallery of Modern Art (GoMA). 

Op een droge dag is het juist heerlijk slenteren door de straten. Bezoek Merchant City, een trendy buurt vol restaurants, bars, boetieks en kunstgalerijen. Hier vind je ook het indrukwekkende Glasgow City Chambers. Ook vind je overal in de stad street art. Ga sowieso op zoek naar het kunstwerk van de Duke of Wellington met een verkeerskegel op zijn hoofd!

Ook de wijk West End is het bezoeken waard. Het is een trendy buurt met prachtige Victoriaanse architectuur, boetiekjes, antiekwinkels, cafés en gezellige pubs. Het is ook de thuisbasis van de Universiteit van Glasgow en de prachtige botanische tuinen.

  1. Dumfries

Dumfries is de perfecte afsluiting van deze roadtrip door Schotland. Dumfries is een knus en schilderachtig stadje, met charmante straatjes en de rivier de Nith, die dwars door de stad stroomt. Iets ten zuiden van het stadje kun je overnachten op de rustige en landelijke camping Castle Point Caravan Site, waar je kunt genieten van de serene omgeving en een prachtig uitzicht.roadtrip Schotland Schotse Hooglander

Vanuit Dumfries rijd je terug naar Newcastle, waar je de boot naar huis pakt. Op de boot terug denk je nog even terug aan de prachtige roadtrip door Schotland, want het land heeft sowieso je hart veroverd!