Dit zijn de reistrends voor 2022: van workations tot bewuster reizen

12 januari 2022 in Tips voor reizigers, Tips voor eigenaren & Duurzaam reizen

Het is weer die tijd van het jaar waarin we allemaal even resetten en vooruit kijken naar het jaar dat komen gaat. We weten niet hoe het met jou zit, maar wij zijn klaar voor nieuwe avonturen (lees: avonturen die niet binnen onze eigen vier muren plaatsvinden)! Na een paar jaar van onzekerheid rondom reizen, is het nu tijd voor wat positief nieuws vanuit de reisbranche! Hoe ziet reizen anno 2022 eruit? Van op vakantie gaan in eigen land tot aan het plannen van zogenoemde workations. Dit zijn de reistrends voor 2022!
Goboony reistreinds 2022 workations bewuster reizen

  1. Social (media) distancing 

Heb jij tijdens de lockdown meer tijd op je telefoon doorgebracht dan je zou willen? Geen zorgen, dat hebben we allemaal gedaan. Nadat we de afgelopen twee jaar meer tijd binnen moesten doorbrengen dan normaal, werden social media platformen al snel onze nieuwe beste vrienden. 

Social media gaat dit jaar natuurlijk nergens naartoe, maar dat zou jij wel moeten doen! Digitale detox, offline vakantie of telefoonloos dagtripje… Welke draai jij er dan ook aan wilt geven, dit jaar zijn vakanties waarbij je je losmaakt van technologie populairder dan ooit! En het mooiste is: voor het volgen van deze reistrend hoef je je niet scheel te betalen aan luxe hotels of resorts. Spring gewoon in je auto of huur een camper, vertrek richting de natuur en geniet van het niet hebben van een wifi-verbinding. 

  1. Meer tijd in de natuur doorbrengen

Dat brengt ons bij de tweede reistrend: meer tijd in de natuur doorbrengen! We weten niet of deze trend voortkomt uit het feit we zo lang binnen opgesloten hebben gezeten of omdat we gewoon van het buitenleven houden, maar vakanties in de natuur en gevuld met buitenactiviteiten staan dit jaar bovenaan het lijstje van veel mensen. Lekker wandelen, fietsen, bergbeklimmen, zwemmen of yoga doen tijdens de zonsopgang!

We voorspellen ook dat mensen massaal het zien van natuurlijke fenomenen aan hun bucketlist gaan toevoegen. Of we het nu hebben over het noorderlicht, gigantische watervallen of unieke landschappen… We laten ons graag verbazen over de kracht van de natuur. Na deze pandemie omarmen we de natuur meer als ooit tevoren! 

  1. Bewuster reizen

Het concept “reis minder, reis beter” zweeft al een tijdje in de lucht, maar we voorspellen dat we in 2022 een stukje bewuster gaan reizen met z’n allen. Dan hebben we het hier niet alleen over het kiezen voor meer duurzame en eco-vriendelijke manieren van reizen, maar bijvoorbeeld ook over het steunen van lokale ondernemers en het vermijden van platgelopen bestemmingen. De discussie over onze co2-voetafdruk doet dit jaar nadenken over onze vakantiebestemming en hoe we daar op de meest duurzame manier kunnen komen. 

We voorspellen een toename van reizigers die op zoek zijn naar rustige en minder druk bezochte bestemmingen. Bestemmingen waar wachtrijen en hoge prijzen worden ingeruild voor rust en stilte. Daarnaast voorspellen we een verschuiving in de manier van reizen waarbij je zoveel mogelijk ziet in een zo kort mogelijke tijd. In plaats daarvan kiezen we vaker voor slow travel, waarbij je je helemaal in onderdompelt in de plaatselijke cultuur. 
Goboony reistreinds 2022 workations bewuster reizen

  1. Familievakanties

Veel gezinnen hebben veel voor hun kiezen gehad tijdens de pandemie. Denk bijvoorbeeld aan de opa’s en oma’s die hun (klein)kinderen lange tijd niet hebben kunnen zien. Daarom voorspellen we een toename van vakanties waarbij het hele gezin meegaat. Tijdens deze vakanties ligt de focus op het samen maken van nieuwe herinneringen en meer quality tijd met elkaar. Goed nieuws voor groepsaccommodaties dus! Maar ook de camper leent zich perfect voor dit soort vakanties, waarbij families met meerdere campers op pad kunnen gaan. Op die manier is iedereen verzekerd van voldoende ruimte en privacy en ben je toch samen. 

  1. Technologische oplossingen

Als we een constante factor hebben in deze gekke wereld, dan is het wel dat de technologie jaar na jaar blijft groeien. Van digitale vaccinatiepaspoorten tot online boekingsplatformen. Technologische oplossingen zullen de reis van iedere reiziger blijven vergemakkelijken en zijn zelfs een cruciaal onderdeel van onze vakanties. Deelplatformen zoals Goboony gebruiken die technologie en de digitale omgeving om zowel reizigers als eigenaren opties te geven die het boeken van bijvoorbeeld een last-minute vakantie makkelijker maken. 

  1. Spontane reizen

De pandemie laat een duidelijke verschuiving zien in hoe, of beter gezegd, wanneer we onze vakanties boeken. Door de onzekerheid van de steeds veranderende reisbeperkingen en het al dan niet doorgaan van onze plannen, werd onze gewoonte om geruime tijd van tevoren te boeken snel afgeleerd. We zien dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun vakantie op het laatste moment vast te leggen. Hoewel het boeken van een internationale langeafstandsvlucht een dag voor vertrek misschien niet zo handig is, voorspellen we wel dat veel mensen dit jaar last-minute besluiten om bijvoorbeeld een weekendje weg te gaan. We hebben allemaal genoeg weekenden op de bank met Netflix doorgebracht, nu is het tijd voor avontuur! En hey, spontaniteit is goed voor de geest!Goboony reistreinds 2022 workations bewuster reizen

  1. Op afstand werken

Hier bij Goboony werken we al op afstand sinds 2015. Vrijheid en flexibiliteit zijn natuurlijk niet voor niets onze kernwaarden! Tijdens de pandemie werd bijna ieder bedrijf gedwongen om naar “het nieuwe normaal” te gaan. “Je bent gemute” en “kun je mijn scherm zien?” heb je het afgelopen jaar ongetwijfeld voorbij horen komen. Toch heeft de wereld ook de voordelen van dat hele op afstand werken gezien. Remote working is here to stay! Zo hebben we gezien dat er al speciale visums zijn gelanceerd voor digital nomads, Kroatië biedt nu zelfs een aparte werkvergunning voor digital nomads aan! 

Dus of je nou een werkvakantie aan het strand op de planning hebt of de camper pakt en vanaf een camping werkt, op afstand werken is de perfecte manier om meer balans tussen werk en privé te creëren. Een balans waar we voor de pandemie alleen maar van konden dromen… Doei saai kantoor! 

  1. Lokale reizen

Tijdens de pandemie waren we genoodzaakt om in eigen land te blijven, maar hebben we daardoor ook ontdekt hoeveel moois er dichtbij huis is! We hebben weer leren waarderen wat er voor onze neus ligt. Daarom voorspellen we dat ook dit jaar vakanties in eigen land populair blijven. Een lokale reis is makkelijker te plannen, kan spontaan en is veel goedkoper. Het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker, wat dit jaar voor veel mensen een belangrijke afweging is. 

We hebben vaak het gevoel dat een vakantie pas echt telt wanneer we zo ver en zo exotisch mogelijk gaan, maar je kunt ook prima ontspannen op een bestemming dat om de hoek ligt. Ga dus op zoek naar avontuurlijke bestemmingen bij jou in de buurt, of beter nog, stap in je auto of camper en kijk waar de weg je brengt! 

  1. Unieke ervaringen

Lijstjes maken van bestemmingen waar je nog graag een keer naartoe zou willen. Herkenbaar? De enige vraag is wanneer je al deze bestemmingen van je bucketlist kunt afstrepen. Werk, relaties, verantwoordelijkheden, een pandemie… Het juiste moment vinden om zo’n reis daadwerkelijk te maken kan soms nogal een uitdaging. 

Daarom een belangrijke tip van ons voor jou: maak van 2022 het jaar waarin je prioriteit geeft aan de dingen die jij wil doen of plaatsen die je graag zou willen zien! Of je nu de mooiste fjorden in Noorwegen gaat ontdekken, een roadtrip door Montenegro gaat maken of alle Harry Potter filmlocaties afgaat, het zijn ervaringen die je leven verrijken. Na zoveel gemiste reismogelijkheden wordt dit absoluut het jaar waarin veel mensen volmondig ja zullen zeggen tegen nieuwe ervaringen. Yes!Goboony reistreinds 2022 workations bewuster reizenHuur een huisdiervriendelijke camper

  1. Huisdiervriendelijke reizen 

We kunnen het niet ontkennen: tijdens de pandemie hebben veel mensen een huisdier genomen. Door het thuiswerken kunnen we daarnaast veel meer tijd met onze harige vriendjes doorbrengen en dat heeft er ook voor gezorgd dat ze vaker meegaan op reis (indien mogelijk). Hondvriendelijke hotels, campings en restaurants worden steeds belangrijker. Huisdieren worden vaker geaccepteerd, zo bieden sommige hotels zelfs hondenbedden aan en in sommige omgebouwde campers vind je speciale slaapplaatsen voor je vriendelijke viervoeter. Ja, wij voorspellen een absolute trend voor 2022!

Laten we van 2022 het jaar maken waarin we de verloren tijd inhalen, ja zeggen tegen nieuwe ervaringen en de weg vrijmaken voor een betere toekomst in de reissector. Bekijk onze uitgebreide inpaklijst terwijl je plannen maakt voor nieuwe avonturen!