Camper-roadtrip langs de kastelen van de Loire

26 april 2024 in Bestemmingen en Frankrijk

Ontdek de Loire en al zijn koninklijke kastelen met een royale camper, fit for a king or queen. Deze roadtrip stippelt een 5-daagse tour uit waar jouw innerlijke Louis Quatorze van opkikkert. 
In het hart van Frankrijk slingert de rivier de Loire zich een weg door glooiende heuvels, bezaaid met wijngaarden en bossen. Tijdens de Renaissance liet het koninklijke establishment hun oog vallen op deze regio. Een geografisch en economisch strategische ligging en die prachtige omgeving liet hen beslissen: hier bouwen wij onze koningsvallei. Eeuwen later is de Loirevallei nog steeds de regio met de meeste kastelen in Frankrijk.

roadtrip loire kastelen camper Het kasteel van Azay-Le-Rideau,

Ik stippelde deze roadtrip langs de kastelen uit voor 5 dagen met de volgende disclaimer: de reisdagen zijn goed gevuld. Heb je de luxe om een paar dagen extra te nemen? Aarzel niet en verspreid de stops over verschillende dagen. De Loirevallei herbergt maar liefst 140 kastelen, dus deze selectie is een best-off. De kastelen liggen allemaal zeer dicht bij elkaar, in theorie kan je zelfs 1 camping of camperplaats als uitvalsbasis gebruiken voor alle dagen. We voorzien echter elke dag een andere slaapplek: voor de afwisseling, lokale handelaars te steunen of een praatje te kunnen slaan met echte locals. Deze regio is ook bijzonder toegankelijk met de fiets. Pak zeker fietsen mee als je de mogelijkheid heb, of huur een camper met fietsenrek. Aan de meeste kastelen zijn ruime parkings specifiek voor campers voorzien. De Loirevallei is op zijn mooist tussen april en oktober. Hou er rekening mee dat juli en augustus zeer druk kunnen zijn.

Handige links voor vertrek:

Royale roadtrip langs de kastelen van de Loire mét camper 

Dag 1

Stops: Kasteel van Chantilly, dorp Saint-Leu-d’Esserent, Orléans, Marcilly-en-Vilette
Slapen: Air de camping, Marcilly-en-Vilette, gratis

Kastelen roadtrip camper kasteel chantilly mobilhome hurenKasteel van Chantilly

Camper ingeladen en go! Het eerste kasteel spotten we al onderweg. Het kasteel van Chantilly, in de vallei van de Nonette, zijrivier van de Oise, nog boven Parijs. Het grote domein omvat ook uitgestrekte tuinen en landerijen, en huisvestte de paardrijschool. Lunchen doe je aan de oevers van de Oise, in Saint-leu-d’Esserent met een baguette en zicht op het water. Zet je tocht verder naar Orléans, het officieuze startpunt van de Loire-vallei. De kathedraal, die trots boven de oude stad uitsteekt, begroet je. Dwaal door de kleine straatjes, koop je boodschappen op één van de dagelijkse markten en pik een flesje wijn mee. ‘s Avonds slaap je op een camperplaats in ‘t groen, 20 min verder.

Dag 2


Stops: Château de Chambord, Vineuil, Château Cheverny
Slapen: Huttopia Les Châteaux

chambord kasteel camper roadtrip loire kastelen mobilhome huren

Kasteel van Chambord

Jouw ochtend start met vers brood op 100m van de camperplaats. Goed en wel uitgerust is het tijd voor het eerste échte Loire-kasteel: Château de Chambord. We beginnen groots, want wat Chambord onderscheidt van de andere kastelen is de enorme schaal en symmetrie. Het kasteel is enorm. En met enorm bedoel ik écht éééénorm. Met een omtrek van meer dan 13 kilometer en meer dan 400 kamers is dit kasteel typerend voor die grootsheid van de Franse monarchie uit die tijd. Het park van 5.500 hectare kan je te voet of met de fiets verkennen.

Bekomen van deze pracht en praal doe je in Vineuil, een klein dorpje tussen de kasteeldorpen in. Proef van de plat du jour op de place du village of drink een aperitiefje aan de camper. De kastelenhonger nog niet gestild voor de dag? Château Cheverny is het pronkstuk waar Kasteel Molensloot van Kuifje op is gebaseerd. Het is een klassiek 17-de eeuws kasteel, die in tegenstelling tot sommige renaissance kastelen, haast modern aanvoelt. Château Cheverny voelt erg intiem aan, en de prachtig ingerichte kamers doen je meteen ontspannen. Dit was een echt jachtkasteel, nog steeds worden er jachtpartijen georganiseerd en heeft het domein een eigen kennel waar ze Grand Blue de Cascogne-jachthonden kweken.

Voldoende kastelen voor de dag gehad? Rij dan door naar Huttopia Les Châteaux, een groene camping met veel plaatsen. Afkoelen van de dag doe je aan de rand van het zwembad!

Dag 3


Stops: Château d’Amboise, Tours, Château Villandry
Slapen: Overnachten bij dierenliefhebster Audrey of camping le Sabot

tuinen van kasteel villandry kastelen loire camper mobilhome roadtrip De prachtige tuinen van het kasteel van Villandry

Fris en monter start je de dag met … je raadt het goed: een kasteel. Het kasteel van Amboise is het boegbeeld van de kastelengordel. Vlak naast de oevers van de Loire is dit kasteel het eerste voorbeeld van hoe de Italiaanse architectuur stilaan de fakkel overnam van de gotische periode. Vooral de ligging naast de Loire is een echte eyecatcher. Lunchen doe je in Tours, een stad vol kunst en geschiedenis. Ga winkelen in Les Halles de Tours voor verse, lokale ingrediënten. Drink gerust nog een cappuccino in één van de gezellige zomerbars aan Tours beach en we vertrekken weer.

Château Villandry. Tuinliefhebbers omcirkelen deze plaats op de kaart en zetten er drie uitroeptekens bij want dit. is. waanzin. De weelderige tuinen zijn onderverdeeld in thematische secties: van de grote geometrische moestuinen tot bloembedden zover het oog reikt in de bloementuinen. Zelf een uitgewerkte watertuin en een echt renaissance doolhof vind je hier terug. 

Reis je met kinderen? Dan is dit een aangename afwisseling waar ze buiten kunnen rondhollen. Wanneer de avond valt, wacht het charmante dorp Crissay-sur-Mer nog op je. Het is bekroond als één van de mooiste dorpen in Frankrijk. Een avondwandeling hier is een pleister voor de ziel. Rij daarna door naar dierenliefhebster Audrey, die een deel van haar erf openstelt voor camperaars. Hier boek je best op voorhand een plekje. Geen plaats? Dan neem je een verkwikkende douche op camping le Sabot.

Dag 4


Stops: Château Chinon, Château d'Azay-Le-Rideau, Beaumont-en-Véron
Slapen: Domaine de la Courtinière

camper reis langs de kastelen loire chinon oeversEén van de talloze mooie uitzichten langs de Loire ter hoogte van Chinon

Overnachtte je bij Audrey, dan kan je bijna te voet naar het volgende kasteel. Château Chinon is misschien niet het meest interessante kasteel om binnen te gaan, maar een croissant eten op de andere oever met zicht op Chinon? Onbetaalbaar. Na deze rustige ochtend rij je een beetje terug richting Tours voor een bezoek aan Château d’Azay-Le-Rideau. Het kasteel lijkt op een windstille dag boven het water te zweven, want het werd gebouwd op een klein eilandje in een aftakking van de Loire. Dit domein is on point, zorgvuldig gerestaureerd en de tuinen bijna systemisch onderhouden.

De rest van de dag is om te besteden aan het goede leven. Stop bij een lokale fromagerie en koop kazen uit de streek: Crottin de Chavignol, Valençay en Sainte-Maure-de-Touraine. De geitenkaas ‘Saintet-Maure-de-Touraine’ wordt op enkele kilometers van de kastelengordel gemaakt. De passende wijn voor bij jouw kaastafel zal je bij Annick en Francis vinden, de wijnboeren waar je overnachten kan. Op het Domaine de la Courtinière in Beaumont-en-Véron mag je 24 uur gratis verblijven met de camper. Je meldt je aan door hallo te gaan zeggen in de wijnwinkel (en wie weet een wijnproeverij mee te pikken).

 

Dag 5


Stops: Montsoreau, Chateau du Brissac, Angers

loire kastelen angers saumur montsareau camper mobilhome huren

L: De oevers in Angers, R: de wijngaarden rond Saumur en Montsoreau 

Dag 5 is één grote ode aan de rivier de Loire. Je start in Montsoreau, geklasseerd als één van de mooiste dorpen in Frankrijk. Het kasteel zelf, dat versmolten is met de omliggende dorpen, werd bekend door de roman “De Dame van Montsoreau” van Dumas. Ben je hier op zondag, koop dan kraakvers fruit op de markt op Place du Mail. Volg dan gezapig de Loire stroomafwaarts. Dit is het trage Frankrijk van weleer. Voel het ritme vertragen hoe verder weg je van de beroemde kastelen gaat. Lunchen doe je op een plek naar keuze met uitzicht op de rivier. Onze favoriete lunchstop was een kleine parking met zicht op … ja, een kasteel! Rij van dorpje naar dorpje tot je aan het gehucht La Taudière komt. Van hieruit volg je de lokale wegen naar Chateau du Brissac, het laatste kasteel van deze roadtrip.

Met Château du Brissac eindig je letterlijk met een hoogvlieger, want dit kasteel is het hoogste kasteel in Frankrijk, met maar liefst 7 verdiepingen. De uitgesproken barokke stijl en rijke interieurs, gecombineerd met de weelderige tuinen, zorgen voor een afsluiter in schoonheid. Nog tijd op overschot voor de rit terug naar huis van 6 uur? Rij verder tot in Angers, via het dorpje Trézalé. Beiden zijn officiële ‘villages fleuris’ van Frankrijk, dus verwacht je aan Instagramwaardige kiekjes. Liever stadscentra vermijden op het einde van deze kastelentrip, maar toch nog Angers meepikken? Deze wandeling van 9 km toont je de regio rond Angers, met z’n wijngaarden, oevers aan de Loire en het kleine Savennières.

Voelt het te druk aan? Hou Azay als afsluitend kasteel en haal dag 5 uit de planning. De vorige kastelen hebben een echte cultstatus en doen je duizelen na hun bezoek. Veel reisplezier!