10 ongelofelijke bestemmingen voor een najaarsvakantie met camper

19 augustus 2022 in Bestemmingen en Europa

Zeg maar bye bye tegen die hete zomermaanden. Het najaar brengt prachtige bestemmingen met weinig toeristen en lage prijzen. Gooi daar bovenop nog aangename temperaturen en je weet waarom die nazomer zo kostbaar is. Deze tien bestemmingen prijken bovenaan ons lijstje voor het laagseizoen, inclusief te gekke activiteiten om te doen in die periode!Goboony originele bestemmingen camper najaar laagseizoen Trek erop uit en geniet van dat laagseizoen. Ben je lid van Pasar? Dan boek je een camper met korting dankzij je ledenvoordeel!

10 ongelofelijke bestemmingen voor een najaarsvakantie met de camper

1. National Park Peak District, Verenigd Koninkrijk

Het VK is trotse eigenaar van maar liefst 15 uitgestrekte nationale parken, die stuk voor de stuk de moeite zijn. In Peak District ontdek je Outlander-waardige vergezichten, kastelen en verscholen lodges. De goudbruine zee aan bomen herbergt een ongelofelijke variëteit aan paddestoelen in oktober, dus plan zeker een geleide wandeling terwijl je de weidse countryside verkent. Wildplukken is hip, paddenstoelen plukken is hipper! Rondom de Dark Peak stuit je zelfs op oude vliegtuigwrakken tijdens je wandeltochten. Zet je wandeluitrusting maar vast op je paklijst! Maak het jezelf makkelijk en huur ter plaatse een camper. Zo staat het stuur al direct aan de juiste kant. 

2. Centraal Massief, Frankrijk

Centraal Massief, misschien wel het mooiste geheim van Frankrijk, schittert tussen mid september en eind oktober. Wild en ongerepte natuur, waar oude vulkanen het landschap bepalen. Water en vuur boetseerden eeuwenlang het landschap tot granieten massieven en vulkanen met kraters, overdekt met groen fluweel. Waan je alleen op de wereld in deze groene long. 

Altijd warm genoeg met de juiste lagen
Ook als je dit najaar naar het zuiden trekt, is het slim om voldoende lagen in te pakken. Vooral vroeg in de ochtend en later op de avond is een extra laagje wel zo fijn, vooral als je in de natuur op ontdekkingstocht gaat. Met een buitenoutfit opgebouwd uit lagen ben je voorbereid op alle weersomstandigheden. Kies en combineer materialen en pasvormen slim en blijf warm, droog en comfortabel; wat het weer ook doet. Alles over het 3-lagensysteem lees je hier.

3. Sevilla, Spanje

Zongarantie, weinig toeristen en oogstfeesten over heel Andalusië. Naast de onbetwistbare charme van Sevilla en de uitgestrekte stranden, biedt het laagseizoen een rits aan gastronomische events. Markeer het derde weekend van oktober in je agenda als je graag van het goede leven geniet, want je rijdt van het ene culinaire festival naar het andere met de camper. 

Ook leuk: Sevilla is bij uitstek een stad om per fiets te verkennen. Laat de camper dus ook gerust even staan en zet je benen aan het werk. Trap bijvoorbeeld naar archeologisch park Itálica of trek de heuvels van werelderfgoed Sierra del Norte in.

4. Piëmont, Italië 

Nog zo’n must-visit bestemmingen voor bourgondiërs is Piëmont: minder druk dan broertje Toscane of Ligurië en dichterbij dan Sicilië. Het najaar betekent ook een ode aan de meest favoriete schimmel van Italië: de truffel. Proef de Barolo’s van vorig jaar, steek de Ponte nel Cielo over of vier samen met de Italianen de Fiera del tartufo bianco vanaf oktober. Dat is een volledig feest gewijd aan witte truffels. Niet verwonderlijk dat de hellingen van Alba de bakermat zijn van de slow food beweging. 
Goboony bestemmingen najaarsvakantie camper laagseizoen

5. Beieren, Duitsland

Vergeet Beieren niet op jouw lijstje te zetten. Niet voor de oktoberfeesten, maar wél voor de adembenemende meren. Beieren is officieus het ‘Lake District van Duitsland’. De bergmeren Königssee en Hintersee hebben Kristalhelder water, en zijn omringd door bergkammen die alle tinten tussen diepgroen en roestbruin aannemen. In de Chiemsee ontdek je je innerlijke Robinson Crusoe op één van de talrijke eilandjes. Aan de oevers van de Eibsee voelt Canada vlakbij. 

Vergeet ook zeker je wandelschoenen niet in te pakken. Beieren is namelijk de meest bergachtige Duitse deelstaat. Het hooggebergte, de alpenweiden, meren, rivieren en bossen maken de deelstaat tot een waar wandelwalhalla. Daarnaast kun je hier geweldig mountainbiken en kajakken. Genoeg te doen!

6. Brugge, België

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken. Wacht (!) voor je doorscrolt, en laat me even een betoog geven voor Brugge in het najaar. Dwarrelende blaadjes aan het Prinselijke Begijnhof, een jong koppeltje dat dartelt over de Bonifaciusbrug, de talrijke gezellige barretjes om een koffie te drinken op een buitenterras… Dat verkoopt zichzelf, toch?! Bij fotogenieke plekken hoef je de bus met toeristen niet weg te fotoshoppen. En Brugge heeft zichzelf stevig heruitgevonden qua moderne bestemming met tal van goede restaurants en een kunstencentrum met de allures van een kathedraal. Bovendien wijk je snel uit naar Cadzand, Kruishoofd en als het moois dat Zeeuws-Vlaanderen te bieden heeft. 

Minder bekend dan Brugge, is de mooie omgeving van de stad. Het Brugse Ommeland bestaat uit polders, weilanden, beekjes en historische gebouwen. Ervaar het platteland per fiets of te voet en stop bij een van de vele, authentieke kapelletjes langs de weg. 

7. Douro-vallei, Portugal

Nog zo’n prachtige najaarsbestemming met de camper is Porto. Minder verzekerd van zon dan Sevilla, maar de vallei van de Douro maakt dat ruimschoots goed. De zon zit hier immers in de bladeren van de wijnranken verstopt. De Gouden rivier heeft eind september tot begin november zijn naam niet gestolen. Dat machtige zicht van de wijngaarden zover als het oog reikt... Da’s goud waard. Porto is bovendien één van de hipste steden in Portugal. Ook zo gefascineerd door Azulejos, de typische Portugese tegels, als ik? Het Banco de Materiais (de Materialenbank) voelt aan als een museum, maar is in feite een bank. Eigenaars over heel Porto komen hier dat ene ontbrekende tegeltje zoeken om hun historische gevels te herstellen. Een must visit voor design-, illustratie- en renovatieliefhebbers. 

8. Saksen, Duitsland

Flinke stappertjes, unite! In Duitse Saksen ontdek je zes heel verschillende gebieden, waar Saksisch Zwitserland er één van is. Het hoogst gelegen kasteel in Duitsland wacht er op jou: het imposante Königschei. Aan de rotsformatie Bastei vind je de meest gefotografeerde brug van de streek. De regio is goed gekend voor z’n fikse maar adembenemende (letterlijk en figuurlijk, afhankelijk van je conditie) wandelingen. De ochtendmist in oktober, die door de grillige pieken van het Elbezandsteengebergte slingert, maakt het plaatje helemaal compleet.

9. Epirus, Griekenland 

Op zoek naar zon, strand en rust maar weinig zin in volgeboekte all-ins? Neem de camper en ontdek het noordwesten van Griekenland. Hier wissel je luilekkere stranddagen in de regio rond Parga af met uitstapjes naar monumentale bergdorpjes rond Metsovo. In dit onontdekte gebied (voor toeristen dan), rij je quasi alleen rond. De hele regio Metsovo is een eco-bestemming, met dus veel gemoedelijke en groene campings. 

10. Salgótarján, Slowakije

De mooiste periode om Slowakije te bezoeken is mei, wanneer de fruitgaarden aan de rand van de weg in volle bloei staan, én de herfst. Een indian summer in Bratislava is er, ergens anders ter wereld, twee waard. Op die zachte dagen ontdek je een klein land in al zijn grootsheid. Kastelen, nationale parken, het Tatra-gebergte, een bruisende metropool op mensenmaat... En dat allemaal op een paar uur rijden van elkaar. Een aanrader is het Nationaal park Šomoška in Salgótarján. Je vindt er namelijk een uniek natuurfenomeen, de Stenen Waterval. Combineer met een uitstapje naar het plaatselijke kasteel voor een complete, bijna-buitenaardse ervaring. Budgetproof en perfect om per camper te doen. 

Er zijn zoveel redenen waarom de maanden september en oktober prachtige reismaanden zijn met de camper. En het allermooiste? Je hoeft zelf geen camper te hebben. Via Goboony huur je zo een tweepersoons camper voor een romantische uitje of een gezinscamper om herinneringen met de hele familie te maken!