Rijden in de bergen met je camper: zo raak je zonder stress de berg op!

25 november 2022 in Alles voor je eerste camperreis, Camper- en campingtips & Tips voor reizigers

Ga je op campervakantie? Dan is de kans natuurlijk groot dat je bergen en hellingen tegen gaat komen. Gelukkig zal dat voor jou geen probleem zijn, want wij geven je hier dé tips om veilig een berg op en af te rijden!

Rijden in de bergen met camper tips Goboony​​​​​​Als bestuurder van een camper kan het rijden in de bergen heel spannend zijn, vooral als de wegen steil zijn. Het is dan ook verstandig je goed voor te bereiden.

De voorbereiding

Begin thuis met de voorbereiding van jouw campertrip. Dat scheelt je een hoop gedoe achteraf. Is de camper of caravan helemaal in orde? De campers die via Goboony verhuurd worden, zijn altijd netjes gekeurd. Ga na of je de nodige de benodigde spullen mee hebt voor als het toch mis gaat, zoals een verbanddoos, gevarendriehoek, een sleepkabel en reservelampjes. Plan het rijden van lange afstanden daarnaast buiten de spitsuren, vooral als het buiten heet is. Filerijden op een bergweg in de hitte vraagt veel van de motor. Door files te vermijden, voorkom je dat de motor oververhit raakt. Zorg er tenslotte voor dat de camper voldoende brandstof heeft om de berg op en af te rijden. Je komt in de bergen vaak geen tankstations tegen. Reis je in een tussenseizoen of winterseizoen? Vergeet dan zeker niet na te gaan of je sneeuwkettingen voor je camper hebt. 

Neem de tijd

Rijden op een bergweg is anders dan de vlakke snelwegen. Je kan verschillende dingen tegenkomen als fietsers, mensen die wandelen, bussen, tegenliggend verkeer, smalle wegen en scherpe bochten. Concentreer je daarom goed op de weg, neem de tijd en pas je rijstijl aan. Wil je mooie foto’s maken of even van het uitzicht genieten? Parkeer de camper dan op een veilige plek en geniet van het moment. Vervolgens kan je weer met volle concentratie de weg op!

Voorrangsregels in de bergen

De voorrangsregels bij een helling of berg zijn heel simpel: stijgend verkeer heeft altijd voorrang op dalend verkeer. Maar let wel op bussen! Bussen hebben namelijk altijd voorrang in de bergen. Daarnaast toeteren grote bussen vaak als ze een bocht naderen. Stop dan ruim voor de bocht, zodat de chauffeur voldoende ruimte heeft om de bocht veilig te maken.

Rijden in de bergen tips en tricks Goboony

Bergop rijden

Oké, je bent er klaar voor. De weg gaat omhoog en je merkt meteen dat extra gas geven geen nut heeft. De snelheid van de camper neemt af. Schakel daarom terug naar een lagere versnelling en geef wat meer gas. Het is normaal als de toerenteller tussen de 3000 – 4000 zit. Versnelt je camper niet? Verminder dan je snelheid en schakel terug. Slaat de schrik om het hart wat betreft het aantal PK? Volgens het ANWB kun je zelfs met oldtimers met 71 PK de berg op, al zal dit trager gaan dan een camper met 160 PK. Heb je een laag vermogen en zie je een borg onderaan met 'verboden voor caravans '? Bekijk dan alternatieve opties om zeker te zijn. 

Optrekken op een steile helling

Sta je even stil op een helling, probeer dan op de juiste manier op te trekken om slijtage aan de koppelingsplaat te voorkomen. Wat is de juiste manier? Dat is met power optrekken! Laat de motor op toeren komen en laat dan heel geleidelijk de koppeling los. Zo trekt je camper met kracht op. Door voldoende afstand te houden met de voorligger voorkom je dat je continue de koppeling moet intrappen.

Parkeren op een helling

Parkeren op een helling is natuurlijk niet ideaal, maar soms heb je gewoon geen keus. Zorg er dan in ieder geval voor dat je de camper veilig parkeert. Dat doe je in een paar simpele stappen:

  • Gebruik altijd de handrem.
  • Zet je camper in de eerste versnelling.
  • Plaats een zwaar object achter de wielen van het voertuig.
  • Draai het stuur de andere kant op. Als de camper dan toch wegrolt, zal deze slechts draaien. Zo kan het voertuig nooit de berg afrollen.

Bochten

Bergwegen staan bekend om scherpe bochten en hele steile afdalingen langs de wegen. Neem de bochten daarom heel voorzichtig en let op je snelheid. Het is ook niet verstandig om in de bochten te remmen of schakelen. Doe dit voor je een bocht neemt. Nader je een hele steile bocht? Neem dan de buitenbocht bij het rijden in de bergen. Grotere campers hebben namelijk een grote overhang vanaf het achterwiel. Als je een hele steile bocht neemt, kan de achterkant van de camper tegen het wegdek schuren. Voorkom schade aan de camper dus door de bocht ruim te nemen. Als je niet zeker weet of de camper de bocht aankan, laat een medereiziger dan uitstappen om de inschatting beter te maken.

Berg af rijden

Bij de daling bij het rijden in de bergen, is het belangrijk dat je zowel op de motor als met je rempedaal remt. Door de camper in de juiste versnelling te houden zal je camper op de motor remmen, hiermee voorkom je dat je alles van je remmen vraagt. Met een zwaar beladen camper op een bergweg rijden kan ook slecht zijn voor de remmen. Let erop dat je ‘pompend’ remt, niet de rem constant ingedrukt houdt. Laat de camper rustig vaart maken om vervolgens wat harder te remmen. Als je blijft remmen, verglazen de remmen waardoor ze niet goed meer kunnen werken. Ook adviseren veel campereigenaren in de derde versnelling de berg op te rijden, maar ook af te dalen. Dat is gemakkelijker remmen.

Rijden in de bergen met camper tips Goboony

Voorkomen van oververhitte motor

Het is geen pretje om met een oververhitte motor aan de kant van een steile weg te staan. Een heuvel op en af rijden vraagt veel van de motor. Houd daarom de temperatuurmeter in de gaten. Deze geeft aan wat de temperatuur van de koelvloeistof in de motor is. Als de temperatuurmeter oploopt en dus niet netjes in het midden blijft staan, kan je twee dingen doen: de verwarming aanzetten of een stop maken. De verwarming aanzetten kan werken wanneer de meter net iets boven het midden uitkomt. De motor kan de warme lucht door de verwarming beter kwijt. Dit is niet altijd de juiste oplossing. Als de meter al ver richting het rode gedeelte zit, kun je beter een stop maken. Parkeer je camper, zet de motorkap open en laat de motor draaien tot deze weer op de juiste temperatuur (bedrijfstemperatuur) is. Je kan nu nog even genieten van het uitzicht of een uitgebreide lunch met spectaculaire vergezichten maken!

In het kort

  • Rij je bergopwaarts, schakel dan terug naar een lagere versnelling
  • Naar beneden schakel je ook terug naar een lagere versnelling zodat je op de motor remt
  • Probeer pompend te remmen en niet constant ingedrukt houden
  • Stijgend verkeer heeft altijd voorrang op dalend verkeer (behalve bussen, die hebben altijd voorrang)