Camperroute Noord-Duitsland

17 november 2020 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Duitsland

Duitsland heeft als vakantieland heel veel te bieden. Hippe steden, veel variatie in natuur en verschillende regio’s met elk hun eigen charme. Eerder stippelde ik al een aantal camperroutes door Duitsland uit zoals de zuidelijke Duitse Alpenroute. Met deze camperroute door Noord-Duitsland ontdek je het noorden van het land. 

Goboony Camperroute Noord-Duitsland

Roadtrip Noord-Duitsland, belangrijk informatie 

De roadtrip door Noord-Duitsland begint net over de grens in het Duitse waddengebied en eindigt in Bad Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal. De route is ongeveer 1.350km lang perfect voor een vakantie van 10 dagen tot 2 weken. Af en toe geef ik een aantal tips om de route nog wat langer te maken. Deze roadtrip is het leukst om te rijden met een camper. Heb je die zelf niet? Je kunt een camper huren via Goboony

Goboony Camperroute Noord-Duitsland route

Bij iedere locatie van de route geef ik tips voor campings en camperplaatsen. Je kunt dan zelf bepalen of je kiest voor een overnachtingsplek met of zonder voorzieningen. 

Ben je in een stad en wil je bijvoorbeeld een plattegrond van de stad? Of wil je wat meer weten over de geschiedenis van bepaalde gebouwen? Vaak kun je daarvoor terecht bij de plaatselijke VVV. Zij zijn ook op de hoogte van alle openingstijden en leuke evenementen. 

Als laatste is het goed om te weten dat je in Duitsland geen tol hoeft te betalen, wel zijn er een heel aantal steden met milieuzones. Je mag deze zones alleen in met bepaalde stickers. Meer informatie daarover lees je in het artikel over Duitse milieuzones

Camperroute Noord-Duitsland

De camperroute door Noord-Duitsland is opgedeeld in negen bestemmingen. De bestemmingen liggen op maximaal 4 uur rijden van elkaar vandaan. Soms is het wel leuk om de route wat te verlengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de navigatie in te stellen op snelwegen vermijden. Vaak rijd je dan de mooiste routes! 

  1. Borkum

De eerste bestemming van deze camperroute is het Duitse waddeneiland Borkum. Je kunt de boot nemen vanuit Emden in Duitsland. Actuele informatie over tijden en tickets van beide veerdiensten vind je op de website van Borkumlijn.

Borkum is het grootste Duitse waddeneiland. Het eiland is autovrij en de camper kan niet mee. Gelukkig kun je Borkum prima in een dagje bezoeken. Het eiland heeft meer dan 130 kilometer aan fietspaden, en dus is het er heerlijk fietsen. Je kunt op het eiland zelf een route uitkiezen of een routekaartje halen. Houd je niet zo van fietsen? Ga dan lekker wandelen. Er zijn 8 officiële wandelroutes, maar die hoef je niet per se te volgen. In het dorp Borkum kun je even pauze nemen op een terrasje of winkelen. Met mooi weer kun je kiezen voor een dagje strand. Goboony Camperroute Noord-Duitsland Borkum

Dichtbij Eemshaven ligt Landgoed de Camping. In Emden zijn een aantal camperplaatsen en een camping

  1. Oldenburg - Bremen - Hamburg

Vervolg je route hierna naar Hamburg. Je komt dan langs Oldenburg en Bremen. Je kunt zelf bepalen of je alle drie de steden wilt bezoeken of of je er een of twee uitkiest. 

Oldenburg is een kleine stad, maar heeft veel te bieden. Het oude centrum heeft prachtige gebouwen en je vindt er de Sint-Lambertuskerk en een oud kasteel. Bezoek ook de prachtige kasteeltuin. Je kunt je prima een dag vermaken in de stad. Overnachten kan op verschillende camperplekken

Ongeveer 40 minuten van Oldenburg vandaan ligt Bremen. Bremen is wat groter dan Oldenburg. Wandel door de wijk Schnoor, het oudste gedeelte van Bremen, bezoek de dom en neem een kijkje bij de Bremer Stadsmuzikanten. Er zijn verschillende musea zoals de Kunsthalle en het Übersee-Museum Bremen. Overnachten kan op verschillende camperplaatsen, ook buiten de milieuzone. 

Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland. Ook is het de belangrijkste havenstad. Een rondvaart door de haven mag daarom zeker niet ontbreken. Die kun je ter plekke boeken of online. In de stad zelf is van alles te zien. De oude havenpakhuizen die de wijk Speicherstadt vormen bijvoorbeeld en de Michaeliskirche. Breng zeker een bezoekje aan de Reeperbahn, dit deel van de stad is heel levendig en veel meer dan dat waar het om bekend staat. Een aantal musea in Hamburg zijn het Speicherstadtmuseum, het Gewürzmuseum en het Hamburg Museum. Overnachten kan op deze camperplaatsen.

Goboony Camperroute Noord-Duitsland Hamburg

Tip: Na Hamburg gaat de route iets meer zuidwaarts. Mocht je nog wat meer van de kust van Duitsland willen zien of een duik willen in de Oostzee? Sla dan punt 3 over en rijd door naar Mecklenburg-Vorpommern. Rijd dan via Berlijn naar Braunschweig. 

  1. Lüneburger heide

Ten zuiden van Hamburg ligt Naturschutzpark Lüneburger Heide. Dit is een van de grootste Duitse natuurparken. Je kunt het natuurpark vanuit verschillende plaatsjes bezoeken, onder andere vanuit Undeloh en Schneverdingen. In het park zijn 2000 kilometer aan fietspaden en 3 langeafstandsroutes. Het is er ook prachtig wandelen. Niet alleen het park zelf is mooi, rondom vind je overal typische boerderijen en houten klokkentorens. Het park staat van begin augustus tot midden september in bloei. Rondom het park vind je veel camperplaatsen via de app campercontact, maar je kunt ook midden in het park staan zoals op deze camperplaats

Goboony Camperroute Noord-Duitsland Lüneburger heide

  1. Berlijn (optioneel)

Na de Lüneburger heide kun je je weg direct vervolgen naar Braunschweig. Ben je net als ik gek op Duitse steden en heb je de tijd? Vervolg dan je weg naar Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Hier is ontzettend veel te doen en te zien, zoals de Berlijnse muur, het Holocaust monument, de Rijksdag en de Brandenburger Tor. Verder hebben wijken als Mitte, Kreuzberg en Neukoln allemaal hun charme. Wil je alles bekijken? Ga dan vooral op de fiets. Je kunt ook met de metro, maar op de fiets zie je net wat meer! Wanneer je zelf geen fiets meeneemt, zijn er genoeg plekken waar je een fiets kunt huren. In Berlijn zijn veel camperplekken om te overnachten.

  1. Braunschweig

Braunschweig ligt iets ten noorden van het Harz gebergte. Het is een Hanzestad met een rijke geschiedenis. Je vindt er veel bezienswaardigheden als het kasteel, de dom, Burg Dankwarderode en het stadsmuseum. Daarnaast zijn er in de stad twee parken voor een mooie wandeling. In de stad zijn genoeg restaurants en terrassen om even tot rust te komen en te genieten van een kop koffie en een pretzel. Je vindt in het stadje ook veel leuke winkeltjes. Er zijn meerdere camperplaatsen in Braunschweig

  1. Harz

Eerder schreef ik al eens een artikel over het Harz gebergte. Het Harz gebergte is een middelgebergte met als hoogste top de Brocken van 1142 meter. Een deel van het gebergte valt binnen Nationaal Park Harz. Er is veel te doen in het gebied en je kunt er gemakkelijk een paar dagen blijven. Natuurliefhebbers kunnen hier prachtig wandelen en fietsen. Een van de bekendste wandelroutes is de Goetheweg. Mocht je er van houden, je hebt hier de unieke kans om naakt te wandelen over de Harzer Naturistenstieg. Vind je dat nog niet spannend genoeg? Ga dan kanovaren of bergbeklimmen.

Het Harz gebergte heeft niet alleen veel te bieden voor de natuurliefhebber. Het gebied staat namelijk bekend om de oude stoomtreinen van de Harzer Schmalspurbahnen. Je kunt tussen verschillende stadjes reizen, maar ook met de trein naar de top van de Brocken. Naast de stadjes die met de trein te bezoeken zijn, zijn er nog een heleboel historische stadjes. Een daarvan is Quedlinburg, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat omdat het middeleeuwse centrum goed bewaard is gebleven. Je kunt rondom de Harz op verschillende plekken overnachten. Zelf vond ik camping Prahljust in Clausthal-Zellerfeld een heel fijne plek. 

Goboony Camperroute Noord-Duitsland Harz gebergte

  1. Weserbergland

Het Weserbergland is een gebied ten zuidwesten van Hannover. Het is een heuvelachtig gebied dat wordt doorkruist door de rivier de Wezer. In het gebied vind je twee natuurparken waar je prachtig kunt wandelen. Er zijn twee langeafstandspaden, Weserbergland-Weg en de Ith-Hils-Weg. Beide routes zijn sprookjesachtig mooi en lopen door bossen, over en langs rotsformaties en langs het water van de rivier. Je hoeft de routes niet helemaal te lopen, een deel is ook al mooi. Daarnaast kun je prachtig fietsen langs de Wezer. 

Een van de bekendste plaatsen in dit gebied is Hamelen, bekend van de rattenvanger van Hamelen. De stad is zeker het bezoeken waard. Overnachten kan in Hamelen op Hannes Weserblick. Vanaf hier ben je zowel te voet als op de fiets zo in het centrum.

  1. Münster

Münster is een levendige grote stad met vele gezichten. Een van de oudste universiteiten van Duitsland is in deze stad, waardoor het een echte gezellige studentenstad is. Het centrale plein van de stad, Prinzipalmarkt, is een goed beginpunt voor een wandeling door de stad. Vanaf hier ben je namelijk zo bij bezienswaardigheden als de St. Paulus-dom en het Rathaus. Ook andere kerken en bezienswaardigheden als het theater, zijn vanaf hier op loopafstand. In de stad zijn 30 musea, zoals het Stadtmuseum, het Kunstmuseum Pablo Picasso en het LWL-Museum für Naturkunde met een Planetarium. In het centrum van de stad is de beeldententoonstelling Skulptur, die iedere 10 jaar wisselt.

Rondom de stad liggen een aantal burchten, kastelen en landhuizen. Op de fiets kun je deze plekken goed bereiken. De fietstochten zelf zijn heel mooi en gaan door veel groen. Aan de rand van Münster vind je zowel een camping als een camperplaats

Goboony Camperroute Noord-Duitsland Munster

  1. Bad Bentheim

De route eindigt in Bad Bentheim een klein stadje net over de grens bij Oldenzaal. De stad is vooral bekend vanwege burcht Bentheim, die hoog boven de stad uitsteekt. Niet alleen de burcht zelf is mooi om te bezoeken, het uitzicht rondom is ook prachtig. Je kunt in Bad Bentheim overnachten op de parking naast het centrum en dichtbij de burcht. 

Na Bad Bentheim zit de reis er helaas alweer op. Laat je het me weten wanneer je deze camperroute door Noord-Duitsland hebt gereden? Ik hoor graag hoe je het vond en of je nog meer tips hebt!