Wegdromen aan het water: 10x campings in Italië aan een meer

3 april 2023 in Bestemmingen en Italië

Het Gardameer is ongetwijfeld het bekendste - en meteen ook het grootste - Italiaanse meer. Er rond vind je tientallen campings, waar het tijdens het hoogseizoen ontzettend druk kan zijn. Maar gelukkig zijn er ook campings in Italië aan een meer waar het iets rustiger is en je optimaal kunt genieten van la dolce vita. We sommen ze graag voor je op!

Camping Italië aan meer Goboony camper mobilhome huren

Lago di Braies, Dolomieten

10 campings in Italië aan een meer

Tijdens de zomermaanden lopen de temperaturen in de Italiaanse steden vaak hoog op. Kamperen in de Italiaanse natuur is dan een uitstekend idee, zo geniet je van de lokale fauna en flora, de deugddoende zonnestralen op je snoet én kun je op tijd verkoeling zoeken in één van de vele charmante meertjes die Italië rijk is. En smullen van een heerlijke gelato, natuurlijk!

1. Camping aan Lago di Lugano

Het Luganomeer - dat deels in Zwitserland ligt -  is ook een van de bekendere meren in Italië. Op de oever van de noordoostelijke kant van het meer vind je het Camping La Sbianca, een gevestigde waarde sinds de jaren ‘80 die nog steeds wordt gerund door de founding family Ferrario. 

Op 20 minuten stappen van de camping ben je in het pittoreske stadje Porlezza. Hier is het heerlijk wandelen langs het meer, met uitzicht op de bergen en heuvels. In het sfeervolle stadscentrum vind je gezellige restaurants, boetiekjes en geniet je van die authentieke, Italiaanse architectuur, die overgoten wordt met de bergcultuur. 

Prijs: vanaf € 40 voor twee personen in het hoogseizoen (all-in)
Adres: Via Osteno 46, 22018 Porlezza (CO)

2. Camping aan Laghetto di Piona

Laghetto di Piona is een klein meertje dat grenst aan het grote Comomeer. Het rustige strand - dat vooral bestaat uit gras en stenen - en het ondiepe water maken van deze locatie de ideale plek om pootje te baden en lekker uit te rusten.

Direct aan het strand ligt de kleinschalige Camping el Logasc. Vroeger stond hier een boerderij waar zuivel werd geproduceerd, maar sinds 2019 is er alleen nog maar het kampeerterrein. Een kleine, gezellige camping met een hart voor dieren (dieren logeren gratis). Opgepast, volg nauwgezet hun richtlijnen om de camping op te rijden, want standaard stuurt de gps je doorheen een tunneltje dat te laag is voor de meeste campers! Aan de overkant zie je de abdij van Piona, een prachtig klooster waar al eeuwenlang door monniken een speciale kruidenlikeur wordt gebrouwen. 

Prijs: vanaf € 22 voor twee personen in het hoogseizoen (excl. elektriciteit).
Adres: Via Logasc 5, 23823 Colico (LC)

3. Camping aan Lago di Comabbio

Campings italie aan meer Varese GoboonyLinks: relaxen aan de waterzijde, rechts: het meer van Varese

Het Meer van Comabbio maakte vroeger deel uit van het Meer van Varese. Nu zijn ze nog met elkaar verbonden door het kanaal van Brabbia. Lago di Comabbio is een  vrij rustig meer waar vooral veel geroeid wordt, maar de natuur errond leent zich perfect voor verschillende wandeltochten

Op de oever van het Meer van Comabbio vind je Camping La Madunina. Het kampeerterrein wordt omringd door groen en beschikt ook over een stukje privé strand. Geen zin in strand? Dan brengt het zwembad ook verkoeling. Op deze camping maak je gegarandeerd Italiaanse vrienden, want ook Italianen vinden hun weg naar deze campeggio

Prijs: vanaf € 23 voor twee personen in het hoogseizoen (all-in)
Adres: Via Dei Martiri 12, 21020 Varano Borghi (Va)

 

4. Camping aan Lago d’Orta

Vlakbij het bekende Lago Maggiore ligt Lago d’Orta, ofwel het Ortameer. De ideale vakantiebestemming om je geliefde mee naartoe te nemen, want het wordt ook wel eens het ‘meest romantische meer van Italië’ genoemd.  Een must see als je naar het Ortameer gaat, is het piepkleine eilandje San Giulio, dat in het midden van het meer ligt. Het wordt vooral gekenmerkt door de Romaanse basiliek en het klooster, en wanneer je op het eiland rond wandelt kom je overal bordjes tegen met inspirerende teksten. 

Overnachten kan op Camping Orta, een van de eerste campings op de oevers van Lago d’Orta. De camping is vrij groot, maar door het vele groen en de vele terrassen op het kampeerterrein geniet je toch van ultieme rust. Het panoramische uitzicht op het meer en de bergen zorgen voor een extra zen-effect. De bar serveert ook kwaliteitsvolle pizza. When in Rome ... ;) 

Prijs: vanaf € 40 voor twee personen in het hoogseizoen (all-in)
Adres: Via Domodossola 28, 28016 Orta San Giulio (NO)

5. Camping aan Lago di Caldonazzo

Een zacht kiezelstrand, helder water en bovenal: rust. Dat vind je aan het Meer van Caldonazzo, dat ten noorden van het Gardameer ligt. De Valsugana-vallei, waar het meer gesitueerd is, was één van de eerste bestemmingen voor duurzaam toerisme. Het meer ligt in de regio Trentino, een gebergte waarvan sommige sites ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. We hoeven je dus vast niet te vertellen hoe mooi dit gebied is en welke adembenemende wandelingen je hier kunt doen. 

Op de zuidelijke oever van het Meer van Caldonazzo vind je Camping Fleiola, die sinds de jaren ‘60 gerund wordt door de familie Tomasi. Pluspunt: een van de zonen is getrouwd met een Nederlandse, waardoor er op de camping ook Nederlands wordt gesproken. 

Prijs: vanaf € 58 voor twee personen in het hoogseizoen (all-in)
Adres: Viale Trento 42, 38050 Calceranica al Lago (TN)

6. Camping aan Lago di Molveno

camping dolomieten meer italië Goboony camper mobilhome hurenLinks: Meer van Molveno, rechts: vallei in de machtige Dolomieten

Aan de andere kant van de provincie Trente vind je het Meer van Molveno. Dit meer vormt de grens tussen de Brenta Dolomieten (een van de UNESCO-werelderfgoedsites) en de Paganella-berg. De place to be voor hikers en durvers, want de Dolomieten is dé regio bij uitstek voor trekkers en mountainbikers. Of wat dacht je van een paragliding sessie over het meer?

Aan de voet van de Brenta Dolomieten ligt Camping Molveno. Vanop de camping geniet je van een spectaculair uitzicht over het meer, met op de achtergrond de gigantische bergtoppen van de Dolomieten. Hier weten ze hoe te genieten van het (sportieve leven): ze verwelkomen volop de mountainbikers, klimmers en zeilers die hun hartje kunnen ophalen in de omgeving. Geen grote luxe hier, maar wel een uitvalsbasis met prachtig zicht en alle faciliteiten vlakbij (een supermarkt op slenterafstand). 

Prijs: vanaf € 54 voor twee personen per nacht (all-in)
Adres: Via Lungolago 27, 38018 Molveno (TN)

7. Camping aan Lago d’Idro

Op een boogscheut van het Gardameer vind je Camping Belvedere, een charmante camping die op de oevers van het Idromeer ligt. Surfpoint Vantone grenst aan de camping (en het meer), waar je terecht kunt om te surfen, kajakken, suppen en nog veel meer watersport plezier. Hier draait het echt volop rond watersport! 

Op slechts 6 kilometer wandelen vanaf de camping kom je bij Treviso Bresciano, een uitkijkpunt in de bergen van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het meer. Daarnaast kun je ook nog een uitstap maken naar de Nardis-watervallen. 

Prijs: vanaf € 42,50 voor twee personen in het hoogseizoen (incl. 3A elektriciteit, 6A is € 1 extra per dag)
Adres: Via Vantone 33, 25074 Idro (BS)

8. Camping aan Lago Trasimeno

Het Trasimeense Meer behoort tot een van de grootste meren van Italië. Het ligt in het gelijknamige natuurpark, dat ook het grootste is van de regio Umbrië. In het meer zit ontzettend veel vis, wat maakt dat het park errond de ultieme broedplaats is voor trekvogels. Natuurliefhebbers zullen hier dus zeker aan hun trekken komen!

Op de oever aan de oostelijke kant van het Trasimeense Meer ligt Camping Eden Park. Deze camping met rustieke elementen wordt omringd door dennenbomen die veel schaduw bieden op hete zomerdagen. Dit is ook het ideale vertrekpunt voor een daguitstap naar Perugia, de hoofdstad van de regio Umbrië. Hier vind je onder meer ‘Galleria Nazionale dell'Umbria’, de belangrijkste kunstgalerij van de streek. Prijs-kwaliteitverhouding is hier zeker correct. 

Prijs: vanaf € 17 voor twee personen
Adres: Viale Del Lavoro 18/A, fraz. Torricella - 06063 Magione (PG)

9. Camping aan Lago di Bolsena

Agricampeggio S.Antonio Lagovillage is een boerderijcamping vlakbij het Meer van Bolsena. Wie op zoek is naar de perfecte camping om te verblijven met kinderen, is hier aan het juiste adres. Er zijn verschillende dieren die vrij rondlopen op het terrein, zoals kippen, schapen, hangbuikzwijntjes, pony’s, konijnen meer. Animatie verzekerd en een heerlijk rustige plek, ook tijdens het hoogseizoen. De eigenaar is zeer hands-on en nooit te beroerd om je verder te helpen mét een glimlach. Hier komen wij graag terug! 

Vlakbij de camping ligt het dorpje Capodimonte. Het heeft een klein haventje en een prachtig historisch centrum. De trekpleister van het dropje is Rocca Farnese, een imposant fort dat uitkijkt over het Meer van Bolsena. Het fort is privébezit, maar er zijn wel delen die open zijn voor toeristen en waar je op aanvraag een rondleiding kunt krijgen. 

Prijs: vanaf € 20 voor twee personen in het hoogseizoen
Adres: Viale Sant'Antonio 221, 01010 Capodimonte (VT)

10. Camping aan Lago di Bracciano

Camping Rome italië aan meer

Links: Het meer van Bracciano, rechts: door het Italiaanse platteland cruisen

Het Meer van Bracciano ligt vlakbij de Italiaanse hoofdstad Rome. Aan de rand van het meer vind je Camping Porticciolo, een gezellige camping met veel groen en bomen die zorgen voor schaduw tijdens de zomer. Het ondiepe water en het kiezelstrandje aan de oever zijn de ideale speelplek voor kinderen. Er is ook een 1500m2 grote hondenwei, dus ook je viervoeter kan zich hier helemaal uitleven. Een goede uitvalsbasis om een daguitstap naar Rome te plannen. Die ovenverse pizza 's avonds smaakt des te beter na een dag plonsen in het meer. Heb je graag een hypermoderne camping, dan is deze misschien niet aan jou besteed. Maar het sanitair is netjes en omgeving maakt veel goed. 

Rond het meer zijn er tal van watersportverenigingen waar je terecht kunt om te surfen, kajakken, roeien of varen. Breng zeker ook een bezoekje aan het dorpje Bracciano, en met name het 15de eeuwse kasteel, waar je niet alleen kunst, maar ook wapens van de Italiaanse adel kunt bewonderen.

Prijs: vanaf € 11 voor twee personen in het hoogseizoen (excl. elektriciteit)
Adres: Via del Porticciolo, 2, 00062 Bracciano RM, Italië

Jouw rondreis door Italië aan het plannen? Neem dan eens een kijkje bij de 7 mooiste campings in de Dolomieten of onze 2 favoriete camperroutes in Italië! Blijf je vooral in het noorden? Dan nemen we je mee langs alle meren in Noord-italië