Hoeveel kost een campervakantie?

28 juni 2022 in Camper- en campingtips en Voor reizigers

Of je nu kleine snoepreisjes tussendoor plant of net één lange zomervakantie, het budget speelt altijd een belangrijke rol bij het boeken van je vakantie. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag: “Hoeveel kost een campervakantie eigenlijk?”. Wij zetten alles op een rijtje voor jou! Zo weet je waar je aan toe bent. kost budget campervakantie mobilhome vakantiegeld Goboony

Hoeveel kost een campervakantie?

Op de vraag hoeveel een campervakantie kost, kunnen we helaas geen kort antwoord geven. Er zijn immers zoveel factoren die het budget beïnvloeden. Elke dag eten in sterrenrestaurants of gezellig zelf koken, op vakantie in eigen land of tussen de lavendelvelden in de Provence rijden? Wat we wel kunnen maken is een schaal met bijhorend dagbudget: van avontuurlijk reizen met een voorliefde voor de basics tot lekker luxe met alle toeters en bellen. 

Aan het ene uiterste zit de avontuurlijk dichtbij vakantie. Voor deze reizigers is op vakantie gaan genieten van de kleine dingen in het leven: een knapperig vers brood in de ochtend, een onverwacht vergezicht tijdens een wandeling, een praatje met de buurman terwijl je de watertank aan het bijvullen bent. Voor levensgenieters die ver weg & lekker luxueus gaan, het andere uiterste, is vakantie het ultieme zorgeloze moment van het jaar. Eindeloos ronddobberen in het zwembad op de camping? Yes please! Voor je laten koken in plaats van zelf achter het fornuis staan? Liefst elke middag en avond. Luxe is lekker, en zeker op vakantie. Wij dokterden uit hoeveel verschillende manieren van op vakantie gaan kost! 

Dagbudget per campervakantie

 
   Avontuurlijk dichtbij Ver weg & lekker luxeus 
Type camper € 95 € 185
Onderweg (brandstofkosten, tolwegen, kilometervergoeding vanaf 1.500 km) € 12 `€ 65
Overnachting € 10 € 50
Eten & drinken € 30 € 200
Dagbudget € 147 € 500
Totaal budget 2 weken/4 personen € 2.058 € 7.000

De richtprijzen zijn gebaseerd op een vakantie van twee weken voor een gezin (2 volwassenen + 2 kinderen) in het hoogseizoen. De camperprijs is inclusief onze Zorgeloos Reizen verzekering. Voor de bestemming dichtbij gebruiken we de Koblenz, Moezel (DE), een populaire bestemming bij Goboony. Voor de bestemming ver weg gebruiken we Sainte-Croix-du-Verdon (FR). Brandstofkosten zijn berekend op de dieselprijs anno juni 2022 (€ 22,50/100 km gemiddeld in Centraal-Europa).

Hoog- of laagseizoen

Heb je de mogelijkheid om in het laagseizoen te reizen? Go for it, want naast dat reizen in het laagseizoen heerlijk is, is het ook een stuk goedkoper! Dit overzicht is gebasseerd op de prijzen in het hoogseizoen, omdat we deze vraag vooral met betrekking tot het hoogseizoen krijgen. 

Type camper

Een grote factor in het totaalbudget is het type camper. Je leest hier hoeveel een camper huren gemiddeld kost per seizoen. Ga je voor een eenvoudige buscamper met basisuitrusting? Dan heb je al een camper voor twee volwassenen en twee kinderen voor € 95 per dag. Voor een luxueuze integraal camper met televisie, volledig uitgeruste badkamer en barbecue reken je al snel € 185 per dag. Deze prijzen zijn inclusief onze Zorgeloos Reizen verzekering. De huurprijs op Goboony wordt bepaald door de verhuurder zelf, dus prijzen kunnen verschillen van periode, regio of aanbieder. Indirect heeft het type camper dat je kiest ook impact op bijvoorbeeld kosten voor tolwegen. In Frankrijk betaal je bijvoorbeeld meer péage met een grote camper dan een compacte buscamper. 

Bestemming 

Het aantal kilometers dat je rijdt is één van de meest doorslaggevende factoren in de prijs. Met de huidige brandstofprijzen kan de rekening namelijk snel aantikken. Gemiddeld rekenen we € 22,50 per 100 km voor een camper aan verbruik. Dus reken maar uit!

Let op! Sommige campereigenaren rekenen ook een kilometervergoeding (€ 0,20/km) vanaf een bepaald aantal gereden kilometers. Er zijn ook kilometervrije campers, een slimme keuze als je verder weg trekt. Vergeet niet alleen de kilometers te tellen om naar en van je bestemming te komen, maar ook de kilometers die je ter plaatse rijdt. Er zijn ook campers die geschikt zijn om fietsen mee te nemen; een heerlijk en goedkoop alternatief om de omgeving van je bestemming te verkennen en ter plekke minder kilometers met de camper te maken. Om het goed te kunnen vergelijken met bijvoorbeeld een vliegvakantie, verdeel je natuurlijk de totale verplaatsingskosten over meerdere personen en over het aantal dagen dat je op vakantie bent. 

Keuze van verblijf

Ook qua verblijf kies je geheel naar wens je eigen comfortniveau. Avontuurlijk aangelegd? Dan wissel je gratis Natuurkampeerterreinen af met logeerplekken bij de boer. Daar betaal je niet voor je standplaats, maar koop je iets uit de boerderijwinkel. Je leest hier hoe je goede camperplaatsen in Europa kunt vinden. Dat kost je pakweg gemiddeld € 140 voor twee weken. Het andere uiterste zijn de chique 5 sterren campings waar je alle luxe van een hotel terugvindt, inclusief zwembaden en high-speed internet. Daar betaal je gemiddeld € 50 per nacht voor een gezin van vier personen. 

Zelf koken of uit eten

Het allergrootste verschil qua prijs tussen een avontuurlijke campervakantie en lekker luxe is hoe vaak je zelf in de kookpotten roert. Inkopen doen in de plaatselijke supermarkt, verse groenten van de plaatselijke markt en kaas van de kaasboer? Dan eet je voor € 30 euro per dag met het hele gezin. Zeker als je ook elk maaltje gezellig op het campingvuurtje gaat kokkerellen. Schuif je echter graag je benen onder tafel op vakantie, zowel ‘s middags als ‘s avonds, in de plaatselijke bistro? Dan kost dat je gemiddeld € 200 per dag per gezin. 

Factoren die we niet opnamen in de berekening 

We kunnen onmogelijk een individuele berekening maken voor elk van onze reizigers. Want het ene reisgezelschap gaat graag zonnebaden op een lokaal keienstrandje, terwijl andere avonturiers liever adrealine opzoeken in een groot klimpark. 

We hebben in onze berekening enkel camper-specifieke factoren opgenomen, maar de volgende factoren zijn het vermelden waard. Ze hebben namelijk ook een grote impact op je vakantiebudget! 

  • Activiteiten en attracties: slow travel waarbij je keitjes keilt op een lokaal meertje of met het hele gezin naar een wildwaterpark? Een verschil in beleving, maar zeker ook in prijs!
  • Het aantal reisgezellen: met vier volwassenen of zes kinderen op stap? Gaat je trouwe viervoeter mee op reis? Ook dat heeft effect op je reisbudget. Reken bijvoorbeeld een kleine meerprijs voor een hondje op de camping.
  • Uitrusting en souvenirs: breng je graag souvenirs mee terug naar huis? In een camper is er plek genoeg om die handgeknoopte hangmat mee terug naar huis te brengen. Een shopping spree op bestemming heeft ook weer impact op je, jawel, vakantiebudget! 
  • Lokale verplaatsingskosten: reis je ter plekke met het openbaar vervoer of gebruik je de camper om naar een parkeerplaats aan de stadsrand te rijden? Ook daar betaal je voor!

Kortom, voor elk budget is er een campervakantie. Zoek je budgetvriendelijke campers? Deze budgetvriendelijke voertuigen zijn jouw basis voor een slow travel vakantie. Als en rasechte bon vivant is luxe genieten een kinderspel met deze campers