Ontdek Oostenrijk: roadtrip langs een aantal highlights van het land

25 maart 2024 in Bestemmingen en Oostenrijk

Een reis om nooit te vergeten, dat is deze roadtrip door Oostenrijk. Onderweg kom je langs steden als Innsbruck en Wenen, maar ook dwars door de prachtige Alpen. Perfect dus voor wie houdt van de stad, maar wie ook houdt van de rust van de natuur. Roadtrip Oostenrijk, landschap

Waarom Oostenrijk?

Oostenrijk was ooit het hart van het machtige Habsburgse Rijk, dat een groot deel van Midden-Europa regeerde. Veel van de historische paleizen en monumenten in het land doen nog denken aan deze tijd. Wenen is een van de steden waar je die monumenten vindt. Ook was het ooit de thuisbasis van beroemde componisten zoals Mozart, Beethoven en Strauss. Het is ook waar de Weense School van de schilderkunst floreerde, met kunstenaars als Gustav Klimt.

Het land kent vele tradities. Daarbij denk je misschien direct aan jodelende dirndls in groene Alpenweiden. Niet gek, want tijdens lokale feesten zoals de oogstfeesten zul je die zeker treffen. Daarnaast hebben ze tradities als carnaval en adventsmarkten en kent de lokale keuken ook zo z’n tradities. Denk bijvoorbeeld aan Wiener Schnitzel, Apfelstrudel en Sachertorte.

De natuur van Oostenrijk is prachtig. Zo staat Tirol in het westen van Oostenrijk bekend om zijn prachtige Alpenlandschappen en skigebieden. Salzkammergut is een schilderachtig merengebied ten oosten van Salzburg. Tijdens deze roadtrip bezoek je het allemaal. 

Tip: heb je onze camperroute door Oostenrijk al bekeken?Roadtrip Oostenrijk, landschap fotograferen

Dit moet je weten voor je roadtrip door Oostenrijk

Voor je op roadtrip gaat, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Verkeersregels gaan we hier niet verder op in, omdat die voor zich spreken. Wel is het goed om te weten hoe het zit met tolwegen en milieuzones. 

Tolwegen

Voor het gebruik van snelwegen (Autobahnen) in Oostenrijk is een vignet verplicht. Er zijn kortetermijnvignetten en jaarvignetten beschikbaar. Je kunt ze gewoon kopen bij grensovergangen en tankstations, maar je kunt ze voor je reis ook online kopen. Het is trouwens wel zo leuk om af en toe ook van de snelwegen af te gaan. Let daarbij wel op of je niet over te steile weggetjes komt. Zelf moest ik halverwege de afdaling m’n busje al eens aan de kant zetten om m’n remmen even af te laten koelen. Toch is het af en toe zeker de moeite waard omdat je dan door mooie dorpjes komt. Doe het trouwens niet om onder het tolwegen vignet uit te komen. Die heb je sowieso nodig en zo kun je ook gewoon de snelweg nemen. Vaak is die in Oostenrijk trouwens nog steeds prachtig. Meer lezen over het vignet? In een eerder verschenen artikel vind je meer informatie over het Autobahnvignet in Oostenrijk.

Naast de snelwegvignetten zijn er een aantal tunnels en bruggen (Mautbrücken) waar je tol voor moet betalen. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld of een pinpas bij je hebt om deze tol te betalen.Roadtrip Oostenrijk, geparkeerde camper

Milieuzones

Waar in steeds meer Europese steden een milieuzone geldt, is dit in Oostenrijk nog niet het geval. De milieuzones hier gelden namelijk alleen voor vrachtverkeer en niet voor personenauto’s, waar campers onder vallen. Zie je dus bij het inrijden van de stad een bordje met informatie over milieuzones staan, laat je dan niet afschrikken!

Camper huren

Een roadtrip kun je natuurlijk ook gewoon met de auto maken. Tentje achterin en klaar is Kees. Toch richten we ons tijdens dit artikel op een roadtrip met de camper, omdat dat nou eenmaal de allerleukste manier is om een roadtrip te maken. Heb je zelf geen camper? Geen nood! Bij Goboony huur je campers in alle soorten en maten.

Auf geht's: op roadtrip door Oostenrijk

Met deze informatie in je dashboard is het tijd om de motor te starten en te gaan. De roadtrip door Oostenrijk begint in Innsbruck, op zo’n 10 uur rijden van Utrecht. Dat zou je in een keer kunnen doen, maar omdat je de camper bij je hebt, kun je onderweg natuurlijk ook een nachtje ergens slapen. 

  1. Innsbruck

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en de perfecte plek om in de Oostenrijkse sfeer te komen. Dit charmante stadje, omringd door bergtoppen, is namelijk prachtig. Hier kun je genieten van een kopje koffie in een van de gezellige cafés voordat je de omgeving gaat verkennen.

Innsbruck staat bekend om de fantastische wandel- en mountainbikepaden. Een mooie wandelroute die midden in de stad begint is bijvoorbeeld deze: loop eerst naar de Bergisel-Schans, een iconische locatie voor schansspringen. Hier bezoek je de Bergisel Skywalk, een uitkijkplatform met een prachtig uitzicht over Innsbruck en de omliggende bergen. Na je bezoek aan Bergisel kun je naar de Patscherkofel gaan, een berg in de buurt van Innsbruck. Hier kun je de kabelbaan nemen naar de top voor nog meer adembenemende uitzichten. Er zijn verschillende wandelroutes op de Patscherkofel, variërend in moeilijkheidsgraad. Een populaire wandeling is de "Zirbenweg," die door een bos van pijnbomen loopt.

Een andere must-do activiteit hier is een ritje met de Nordkette-kabelbaan, die je naar een hoogte van 2.256 meter boven zeeniveau brengt, waar je kunt wandelen en genieten van een panoramisch uitzicht. Deze kabelbaan gaat vanuit het stadscentrum van Innsbruck naar de top van de Nordkette-berg. Liever fietsen? De Nordkette heeft speciale downhill mountainbikepaden. Heel tof! Gezinnen kunnen gaan raften op de Inn. De rivier de Inn stroomt door Innsbruck en er zijn verschillende lokale bedrijven raften aanbieden.

Ben je niet zo’n thrillseeker? Er zijn ook tal van historische bezienswaardigheden in de stad, zoals het Keizerlijk Paleis en de Hofburg. Verder zijn er verschillende musea die gaan over de rijke geschiedenis van de stad en regio. Als je geïnteresseerd bent in de Oostenrijkse geschiedenis, zorg dan ook voor een tussenstop in het Schloss Ambras.

Camping Natterer See is een prachtige camping met uitzicht op een kristalhelder meer, ideaal voor watersporten en ontspanning. Geef je de voorkeur aan kleinschalige boerencampings? Dan zijn er tal van opties in de omgeving die je onder andere vindt via CampercontactRoadtrip Oostenrijk, kabelbaan

  1. Kitzbühel

Na je tijd in Innsbruck is het tijd om je camper te starten en richting Wenen te rijden. Maar niet in een keer. Onderweg stop je nog in een aantal dorpjes en stadjes die je een glimp van de Oostenrijkse cultuur geven. Ook zijn er talloze wandelpaden en fietsroutes die je mee de Alpen in nemen. Vooral de Kitzbüheler Alpen zijn een paradijs voor wandelaars en mountainbikers. Wil je daar wat langer de tijd voor nemen? Dan is Kitzbühel een fijne basis. 

Kitzbühel staat namelijk bekend om zijn prachtige wandelroutes, variërend van ontspannen wandelingen tot uitdagende bergtochten. Een aanrader is de wandeling naar de Hahnenkamm, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de regio. Ook zijn er veel fietsmogelijkheden, van ontspannen fietstochten langs de valleien tot uitdagende mountainbikeroutes in de bergen. Je kunt je eigen fiets meenemen, maar er zijn verschillende fietsverhuurders in de omgeving. 

Na een dag vol activiteiten even ontspannen? Dan zit je hier wel goed bij de vele wellnesscentra en spa's. Gewoon neerploffen op een terrasje in het sfeervolle oude stadscentrum van Kitzbühel kan natuurlijk ook. 

Een fijne camping in de buurt van Kitzbühel is Panorama Camping Westendorf. Deze ligt wat verder uit het stadje vandaan, maar heeft een prachtig uitzicht op de omringende bergen. De faciliteiten op de camping zijn goed en er is een broodjesservice aanwezig. Roadtrip Oostenrijk, Kitzbühel

  1. Flachau

Flachau is een populaire bestemming in Oostenrijk, vooral voor liefhebbers van de natuur. Het ligt in de regio Salzburgerland en heeft veel te bieden, zowel in de zomer als in de winter. 

In de zomer is Flachau een paradijs voor fietsliefhebbers. Er zijn tal van mountainbikepaden en fietsroutes in de omgeving, inclusief de Ennsradweg, een populaire fietsroute langs de rivier de Enns. Uiteraard zijn er hier ook heel veel mogelijkheden om te wandelen. Je kunt gemakkelijke wandelingen maken door de valleien of kiezen voor meer uitdagende bergwandelingen waarover je meer informatie vindt bij het lokale toeristenbureau.

Zin in iets totaal anders? Ga naar het Flachau Adventure Park, waar je onder andere kunt klimmen, tokkelen en boogschieten. Of loop door het dorpje langs de rivier en geniet van een kop koffie met een stuk apfelstrudel. Het moet ook een beetje vakantie zijn natuurlijk. Dicht bij Flachau zijn trouwens ook een aantal zwemmeertjes. 

In en rondom Flachau zijn vele campings, maar je vindt er ook een aantal mooie camperplaatsen. Zo sta je bij Parkplatz Jagdhof gratis als je in de herberg een hapje eet. Hetzelfde geldt voor Jausenstation SchauphofRoadtrip Oostenrijk, camper onderweg

  1. Graz

Graz is de op een na grootste stad van Oostenrijk en biedt een mix van historische charme, culturele bezienswaardigheden en prachtige natuur. Neem daarom de tijd om het historische centrum van Graz te verkennen, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier vind je smalle geplaveide straatjes, prachtige herenhuizen en historische gebouwen, zoals de Grazer Dom en het Uhrturm (klokkentoren). Schloss Eggenberg is een prachtig barok paleis en heeft uitgestrekte tuinen. Dit paleis staat op zichzelf ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Houd je van kunst? Ga dan naar Kunsthaus Graz, ook wel bekend als de "Friendly Alien" vanwege de opvallende architectuur. In het Universalmuseum Joanneum vind je ook verschillende musea. 

Tussen al die bezienswaardigheden door is het vaak fijn om even het groen op te zoeken in de stad. Ga bijvoorbeeld naar de Murinsel, een uniek drijvend eiland in de rivier de Mur, ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Vito Acconci. Hier kun je ontspannen, rondwandelen en genieten van het uitzicht op de stad. Liever even actief? Beklim de Schlossberg voor een panoramisch uitzicht over Graz. Je kunt trouwens ook de Schlossbergbahn-kabelbaan nemen.

Overnachten kan op Reisemobil-Stellplatz Graz. Deze ligt zo’n 7 km van het centrum van de stad, maar de bushalte is op 500m lopen, dus de verbinding is goed. Wanneer je op de camperplaats overnacht mag je gratis gebruikmaken van het zwembad. Roadtrip Oostenrijk, Graz

  1. Wenen

Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, is een stad vol geschiedenis, cultuur en prachtige architectuur. Bezoek het Kunsthistorisches Museum, het Schloss Schönbrunn, de Stephansdom en het Hofburg-paleis voor een diepgaand kijkje in de rijke geschiedenis van Oostenrijk. Neem tussendoor de tijd voor een ontspannende wandeling in het prachtige Stadtpark of huur een fiets en verken het Wiener Prater, een groot stadspark. Vergeet ook niet om af en toe een pauze in te lassen. Sowieso moet je in Wenen de beroemde koffiehuiscultuur verkennen. Geniet van een kopje koffie en traditionele Weense gebakjes in een van de historische koffiehuizen. Ga je zeker geen spijt van krijgen!

Na zo’n dag doorbrengen in de stad, zijn de meeste mensen wel toe aan een beetje rust. Dat kan natuurlijk lekker voor de camper, maar misschien nog wel beter met klassieke muziek. Omdat Wenen de geboorteplaats is van vele beroemde componisten, is er geen betere plek om dat zelf te ervaren. Overweeg dus zeker een bezoek aan een klassiek concert in een van de prachtige concertzalen van de stad. 

Een populaire camping in Wenen is Camping Neue Donau. Een fijne camping die van alle gemakken is voorzien en mooi ligt aan de oevers van de Donau. Liever op een camperplaats? Dichtbij het stadsstrand van de stad vind je Reisemobil Stellplatz Wien.Roadtrip Oostenrijk, gebouw in Wenen

  1. Salzburg

Na Wenen zet je de terugreis weer in. Maar niet voordat je gestopt bent in Salzburg. Een stad die weer zijn eigen charme heeft. Ook dit centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek de Dom van Salzburg, het Fort Hohensalzburg en de Getreidegasse, waar het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart te vinden is. Meer over zijn leven vind je ook in het Mozarteum. Verder is Salzburg beroemd als de setting van de film "The Sound of Music." Fan van de film? Ga mee op rondleidingen langs bekende filmlocaties en geniet van de prachtige landschappen uit de film.

Even ontspannen in het groen? Verken de prachtige tuinen van Schloss Mirabell. Je kunt buiten de stad ook nog even tot rust komen en een duik nemen in een van de meren ten oosten van de stad. 

De Wolfgangsee is een van de bekendste meren in de regio. Je kunt hier boottochten maken, zwemmen in het heldere water en een kijkje nemen in het schilderachtige stadje St. Wolfgang. De Mondsee is een ander pittoresk meer in de buurt van Salzburg. Bezoek hier zeker de kathedraal van Mondsee, waar de bruiloftsscène in "The Sound of Music" werd gefilmd. De Fuschlsee is omgeven door bossen en bergen en biedt mogelijkheden om te wandelen, fietsen en watersporten. Wil je hier overnachten? Onder andere aan de Wolfgangsee vind je volop mooie campings met ruime plekken en een mooi uitzicht.Roadtrip Oostenrijk, koe in de bergenZo eindigt je roadtrip door Oostenrijk. Een prachtige reis vol cultuur en natuur en natuurlijk lekker eten. Heb je na afloop van je reis nog tips? Laat het ons weten, zo weten ook andere camperaars welke plekjes ze echt niet over moeten slaan!