Roadtrip Zwitserland: ontdek de pracht van de Alpen

7 december 2023 in Bestemmingen en Zwitserland

Een roadtrip door Zwitserland is altijd fijn. De bergen maken het een paradijs voor de outdoor liefhebbers, maar ook de schilderachtige dorpjes, boeiende musea en toffe steden maken het land het bezoeken waard. Onderweg is er genoeg tijd om je smaakpapillen kennis te laten maken met Zwitserland. Van alleen het idee al aan kaasfondue, loopt het water me in de mond. Start de motor dus maar snel, we maken er een onvergetelijke reis van. Roadtrip Zwitserland Goboony bergen

Waarom op roadtrip door Zwitserland?

Zwitserland heeft een boeiende plek in de wereld. Als neutrale natie zijn er talloze internationale organisaties gevestigd, waaronder de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Als reiziger zul je daar niet heel veel van meekrijgen. Waarschijnlijk bezoek je het land vooral vanwege de prachtige natuur en de knusse dorpjes. 

Zwitserland wordt gedomineerd door de Alpen, ongeveer 60% van het land wordt bedekt door bergen. Dit maakt het land een paradijs voor buitensporten zoals skiën, snowboarden, wandelen en bergbeklimmen. In de dorpjes kun je terecht voor chocolade en kaasfondue. Ook in de dorpjes aanwezig: klokken en klokkenmakers. Zwitserland staat wereldwijd bekend om merken als Rolex, Patek Philippe en Swatch. Mocht je daar niet zo van zijn, dan is het alsnog leuk een kijkje te nemen bij een lokale klokkenmaker. De horloge-industrie heeft een lange geschiedenis en staat bekend om vakmanschap en innovatie.

Wil je je onderdompelen in de lokale cultuur? Jaarlijks zijn er veel festivals en feesten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Alpenhoorn Festival, de Basler Fasnacht (carnaval), en de Zibelemärit (uienmarkt)?

Neem trouwens de tijd om op zoek te gaan naar het beroemde Zwitserse legermes, geproduceerd door Victorinox en Wenger. Het bevat verschillende handige tools, zoals een mes, schroevendraaier en blikopener. Wat mij betreft een onmisbaar item in de camper en tijdens het kamperen. Snel even een broodje smeren, flesje wijn opentrekken, of een tandenstoker gebruiken? Met het Zwitsers zakmes kan het allemaal. Roadtrip Zwitserland Goboony huisje

Dit moet je weten voor vertrek

De taal

Het is goed om te weten dat Zwitserland vier officiële talen heeft: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. De taal die in een bepaald deel van het land wordt gesproken, varieert afhankelijk van de regio. Duits wordt het meest gesproken, vooral in het oostelijke deel van het land. Echter is dat Duits niet altijd even makkelijk te verstaan. Het verschilt op veel vlakken erg van het Duits dat door onze oosterburen wordt gesproken. Zoek vooraf vooral even op hoe je bijvoorbeeld een kopje koffie in het Zwitsers Duits - en in het Frans en Italiaans - besteld. Toch altijd leuk om je een beetje aan te passen aan de locals. Vaak tovert het een glimlach op hun gezicht. 

Tolwegen

Als je van plan bent om op de snelwegen in Zwitserland te rijden, moet je een vignet aanschaffen. Heb je dat niet, dan kun je rekenen op een minder grote glimlach van de politie. Het vignet is verplicht voor alle voertuigen, inclusief campers en auto's, en is geldig voor een jaar. Het moet aan de binnenkant van de voorruit worden geplaatst. Je kunt ze net voor of over de grens aanschaffen bij een benzinestation. Voor sommige tunnels en bruggen moet je extra tol betalen. Houd dus voldoende cash of je pinpas of creditcard bij de hand. 

Hier lees je alles over het tolvignet van Zwitserland.

Milieuzones

Zwitserland heeft in het kanton Genève een tijdelijke milieuzone. Deze is van kracht wanneer er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Controleer van tevoren dus of dit van kracht is. Je kunt ook kijken of je camper aan de milieu eisen voldoet en in aanmerking komt voor een sticker, daarmee mag je de zone dan in. Je kunt de camper ook buiten de zone parkeren en op de fiets of met het ov verder gaan. 

Met de camper

Zwitserland kun je op allerlei manieren ontdekken. Wandelend, op de fiets, met de trein, met de auto of met de camper. Wat mij betreft is en blijft die laatste het allerfijnste. Je hebt altijd je huisje bij je, bent niet gebonden aan een vaste plek en regelmatig heb je vanaf de camping een 5-sterren view. Veel beter dan een hotel waar je de hoofdprijs voor betaalt en niet eens in het ondergaande zonnetje van je zelfgemaakte maaltje kunt genieten. Zelf ben ik het liefste met m’n Volkswagenbusje op pad, maar grotere campers geven precies hetzelfde gevoel. Zelf ervaren? Check dan eens welke campers je allemaal bij Goboony kunt huren!Roadtrip Zwitserland Goboony camper

Route: roadtrip door Zwitserland

In drie weken tijd kun je het hele land ontdekken. Met deze route ontdek je eerst het noorden en ga je via het midden naar het zuiden van het land. De route begint in Basel, op zo’n 7,5 uur rijden vanaf Utrecht. 

Dag 1-2: Basel

Basel is een stad vol kunst en cultuur. Je vindt er meer dan 40 musea. Bezoek vooral het Kunstmuseum Basel en het Fondation Beyeler voor een dosis Zwitserse kunstgeschiedenis. Ook leuk: ga met een gids mee op een stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden of boek een foodtour zodat je je al etende een weg door de stad baant. 

Om de stad te bezoeken kampeer je het beste op Camping Waldhort. Vanaf hier ben je met het ov zo in de stad. Roadtrip Zwitserland Goboony Basel

Dag 3-4: Luzern

Rijd naar het betoverende Luzern, waar je kunt wandelen langs de oude stadsmuren en de beroemde Kapelbrug kunt bewonderen. Wandel ook door de smalle geplaveide straatjes van de oude stad en bewonder de goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur. Stop onderweg zeker bij de gezellige cafés en boetieks. Mis het Zwitsers Verkeersmuseum niet om meer te leren over de geschiedenis van transport in Zwitserland, of duik in de wereld van de rotsformaties en fossielen in Gletschergarten. Fan van klassieke muziek? In het Richard Wagner Museum kom je alles te weten over het leven van componist Wagner. 

Voor wie liever de natuur in gaat, is het mogelijk om een boottocht te maken op het meer van Luzern. Of ga de nabijgelegen bergen in zoals en beklim toppen zoals de Rigi, Pilatus en Stanserhorn. Kamperen doe je ook aan de oevers van het meer op Camping International Lido.

Dag 5-7: Lugano

Lugano, aan het schilderachtige Luganomeer, is echt prachtig. Maak een wandeling langs het meer of ga mee op een boottocht. Vanaf het water is het zicht op de bergen prachtig. Wandel daarna door Parco Ciani en neem even pauze met een picknick. Liefhebbers van kunst brengen hier ook een bezoekje aan Museo d'Arte della Città. Het centrum van de stad is ook prachtig. Je vindt er volop leuke winkeltjes en chocolatiers. 

Zin om de omgeving te verkennen? Neem de kabelbaan naar de top van de Monte Brè of de funiculaire naar de top van de Monte San Salvatore voor adembenemende uitzichten over de stad, het meer en de Alpen. Je kunt in de omgeving ook prachtig wandelen. Populaire routes zijn onder andere de Sentiero dell'Olivo langs olijfgaarden en de Alpe Vicania-route met spectaculaire uitzichten.

Camping Lugano Lake bevindt zich in een weelderig groen landschap. Je kunt de camper ook parkeren op Area di Sosta Lugano

Dag 8-13: Zermatt

Zermatt is autovrij en alleen met de trein te bereiken. Parkeer je camper dus dicht bij een station en pak de trein naar dit knusse dorpje waar je overal zicht hebt op de Matterhorn. Dat maakt deze bijzondere piek ook direct het symbool van het dorpje. 

Nog beter uitzicht hebben op die piek? Neem de Gornergrat-bahn naar de Gornergrat. Of neem de kabelbaan naar het hoogste kabelbaanstation van Europa en geniet van het uitzicht op het panoramaplatform. Verder zijn er in de omgeving talloze wandelpaden, variërend van eenvoudige wandelingen tot uitdagende bergtochten. Bij de lokale VVV kun je hier veel informatie over inwinnen. Een route is bijvoorbeeld de Marmotte Trail. Deze wandeling langs de Zermatt-vallei biedt de kans om bergmarmotten te spotten, vooral in de lente en vroege zomer.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Alpen, breng dan een bezoek aan het Museum of Alpine History om meer te leren over de bergbeklimmingen en de ontwikkeling van Zermatt.Roadtrip Zwitserland Goboony koe

Dag 14-18: Grindelwald

Rijd naar het pittoreske Grindelwald, omringd door de Eiger, Mönch en Jungfrau bergen. Neem de Jungfraubahn-trein naar het hoogste treinstation van Europa en geniet van het adembenemende uitzicht op de Aletschgletsjer en omliggende bergtoppen. Neem de kabelbaan naar het plateau First of naar de Männlichen en maak vanaf daar mooie wandelingen. Een mooie route in de omgeving is de Eiger Trail. De Bachalpsee is ook het bezoeken waard. Als laatste is er de Grindelwald-gletsjerkloof met indrukwekkende watervallen en uitdagende wandelpaden. 

Vind je wandelen niet genoeg? De Grindelwald-First Flyer is een toffe zipline en op de Lütschine-rivier kun je wildwatervaren en kajakken. Doe je liever rustig aan? Wengen is een autovrij dorp dat op een korte treinrit van Grindelwald ligt. Ideaal voor een dagje uit. 

Verblijf op Camping Eigernordwand voor een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen. De camping is van alle gemakken voorzien en wordt op verschillende websites hoog gewaardeerd door eerdere gasten. 

Dag 19: Thun

Thun, gelegen aan de Thunersee, is een charmante oude stad met het indrukwekkende Schloss Thun. Doe hier lekker rustig aan en maak een wandeling langs de oever van het meer. TCS Camping Gwatt Thunersee ligt direct aan het meer. Op de camperplaats Stockhorn Arena overnacht je gratis.Roadtrip Zwitserland Goboony landschap

Dag 20-21: Bern

Wandel door de sfeervolle geplaveide straatjes van de oude stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bewonder ook de goed bewaarde middeleeuwse architectuur en de iconische Zytglogge klokkentoren. In het Bundeshaus kun je mee met een rondleiding en de geschiedenis van de Zwitserse politiek ontdekken. Het Einsteinhaus is het huis waar Albert Einstein woonde toen hij zijn beroemde relativiteitstheorieën ontwikkelde. Het museum geeft een inkijkje in zijn leven.

In de Rosengarten kom je even tot rust. Je vindt er prachtige rozentuinen en een panoramisch uitzicht op de oude stad. Het is vooral mooi wanneer de rozen in bloei staan. Voor een nog beter uitzicht over de stad, maak je een korte rit met de Gurtenbahn naar de top van de Gurten.

Neem ook de tijd om de lokale markten van Bern te verkennen zoals de Wochenmarkt en de Käfigturm-Markt, waar je verse producten en leuke souvenirs kunt kopen.

Overnachten doe je net buiten de stad op TCS Camping Bern Eymatt. De camping ligt op een idyllisch plekje, zo'n 6 km buiten de stad. De stadsbus stopt voor de ingang en brengt je in een paar minuten naar het centrum. Roadtrip Zwitserland Goboony huisjes

Zo zit de roadtrip door Zwitserland er alweer op. Wil je meer inspiratie opdoen voor je reis door dit prachtige land? Deze camperroute door Zwitserland neemt je op de Grandtour of Switzerland!