Verborgen woestijnjuwelen: 7 Europese bestemmingen die de sci-fi magie van Dune omarmen

21 februari 2024 in Bestemmingen, Denemarken, Frankrijk , Italië, Nederland, Noorwegen & Spanje

bestemmingen dune film woestijngebieden camper roadtrip mobilhome huren

7 Europese bestemmingen die je naar de set van Dune brengen

In maart 2024 mogen we het tweede deel van Villeneuve’s Dune verwelkomen. Het zijn films die de ademt benemen en een wereld schetsen die erg futuristisch én menselijk aanvoelt. Naast de gedetailleerde sets stelen natuurlijk ook de landschappen de show. De film werd gedraaid in Jordanië en Namibië, maar ook dichter bij huis kan je je op de set van Dune wanen. Op deze 7 bestemmingen in Europa waan jij je op de woestijnplaneet Arrakis. We beloven geen Timothée Chalamet of Zendaya boven op de top, wel een indrukwekkend schouwspel. Goed nieuws bovendien: je bereikt allemaal met een camper! 

1. Pilat Dune, Bordeaux (FR)

De duin van Pilat is de hoogste duin in Europa, dus een vergezicht over Aquitanië gegarandeerd. Eens je de klim van 110 m hebt voltooid, zie je sportievelingen de duin af parapenten of zandboarden. Probeer ‘s ochtends vroeg of laat op de avond te komen om het “Alleen op de wereld” gevoel te hebben, tijdens de zomer kan het druk zijn! Perfect combineerbaar met een citytrip Bordeaux of een strandvakantie in Aquitanië. 

Pilat Frankrijk bestemmingen dune film woestijngebieden camper roadtrip mobilhome huren

2. Soesterduinen, Utrecht (NL)

Koester de Soesterduinen. Deze duinen bevinden zich niet aan de zee, maar op de Utrechtse Heuvel, een prachtig gebied voor wandelingen. Van harte aan te raden in het najaar, als de winterheide de omgeving een donkerroze gloed geeft en een najaarsstorm de nodige dramatiek brengt. Gaat goed samen met een bezoek aan de Hoge Veluwe, een citytrip naar Utrecht of kusthoppen in Zeeland.

3. Porto pino, sardinia (IT)

Wie Sardinië zegt, zegt la dolce vita. In het uiterste zuiden van het Italiaanse eiland doe je van zon, zee, strand én duinen. Porto pino is gekend voor zijn hagelwitte stranden en kristalblauwe zee, de Seychellen op z’n Italiaans. Onze tip: zet de wekker om 5 am, pik een zonsopgang mee en ga dan een espresso drinken met de locals in de plaatselijke koffiebar. 

italie duinen bestemmingen dune film woestijngebieden camper roadtrip mobilhome huren

4. Tabernaswoestijn, Spanje (SP)

De filmwereld leeft hier. Niet omdat Timothee Chalamet hier een gevecht van leven op dood lijkt te voeren om elk hoekje, maar deze woestenij waren jaren dé place to be om spaghettiwesterns op te nemen. Maar liefst 17 films werden in deze uithoek van Andalusië gedraaid. Je waant je in Arizona, Texas of … op Akkaris. Bezoeken doe je best tussen april en juni. Tabernas laat zich excellent combineren met het Nationaal park Sierra Nevada en een strandvakantie aan Costa Tropical.

Spanje bestemmingen dune film woestijngebieden camper roadtrip mobilhome huren

5. Råbjerg Mile, Skagen (DK)

Råbjerg Mile is het Noordelijke broertje van Pilat. Deze wandelende duin ligt in het uiterste noorden van Denemarken. Een surrealistisch landschap, waar regelmatig films worden gedraaid. De perfecte tussenstop op een rondreis of als uitbreiding van deze roadtrip langs de Deense eilanden. Een zuchtje wind doet hier meteen het stof opwaaien, een gewaarschuwd man is er twee waard (en brengt een sjaal mee).

Denemarken duin bestemmingen dune film woestijngebieden camper roadtrip mobilhome huren

6. Fataga vallei & Maspalomas, Gran Canaria (SP)

Fataga mag zichzelf een nominee noemen op de werelderfgoedlijst en terecht. De witte dorpen lijken wel een mirage tussen de ruige wanden. De dorpen zelf zijn een groene oasis, maar in de zomer lijkt de vallei buitenaards. Gran Canaria barst van fotogenieke plekken: dramatische kliffen, vulkanische formaties en verstopte duinen zoals die van Maspalomas. Met een minimum aan fantasie zie je hier zo de zandwormen opduiken! Een camper huren in Gran Canaria doe je makkelijk via ons zusterplatform Yescapa. 

Gran Canaria bestemmingen dune film woestijngebieden camper roadtrip mobilhome huren(Links: de Fataga Vallei, rechts; het duinenlandschap van Maspalomas) 

7. Stadlandet & Kill (NO)  

Deze bestemming brengt je niet naar hete oorden, wél naar het koele Noorden. De films werden nl. deels gedraaid op het eiland Kinn en in Stadlandet, beiden liggen in het Noordwesten van Noorwegen. Berucht onder zeelui voor de ruwe weersomstandigheden, geliefd onder filmmakers voor bijna absurd onwerkelijke landschappen. Hier wandel je letterlijk in Caladan, de thuiswereld van het huis van Atreides. Noorwegen is een droombestemming voor natuurliefhebbers en roadtrippers, wegens het allemansrecht op kamperen

Noorwegen bestemmingen dune film woestijngebieden camper roadtrip mobilhome huren

Lees jij graag over die unieke plekjes waar filmmakers hun inspiratie vandaan halen? Deze Disneybestemmingen wachten op je. Ligt het magische genre je meer? Tijd om een roadtrip langs alle Harry Potter-film locaties uit te stippelen!