Nijmeegse Vierdaagse bezoeken met de camper

6 juli 2016 in Bestemmingen en Nederland

Wie uit Nijmegen en omgeving komt kijkt er waarschijnlijk al maanden naar uit: De Nijmeegse Vierdaagse en de Nijmeegse vierdagenfeesten. De hele stad staat jaarlijks tien dagen in het teken van de wandeltocht en jaarlijks komen hier heel wat mensen op af; 1,5 miljoen bezoekers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2015. Er worden veel leuke dingen in de stad georganiseerd. Kijk op de website Vierdaagsefeesten.nl voor een actueel overzicht van de evenementen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. 

# Start Nijmeegse Vierdaagse

Op 19 juli 2016 startte de 100e editie van het wandelevent en éénmalig werd het deelnemersaantal verhoogd van 46.000 naar 50.000 wandelaars. Het merendeel van de lopers behaalde de finish maar helaas vallen er jaarlijks ook duizenden wandelaars uit. Dit komt doordat ze niet voldoende getraind hebben of gedurende de dag blessures oplopen.

Start Nijmeegse Vierdaagse Waalbrug

# Route Nijmeegse Vierdaagse

De eerste wandeldag staat bekend als de dag van Elst en zal verder onder anderen de plaatsen Lent, Bemmel, Huissen, Valburg, Slijk Ewijk en Oosterhout aan doen. Het laatste deel van dit parcours, de dijk tussen Oosterhout en Lent is het meest zwaar. Dit omdat de lopers in de verte de spoorbrug en later de Waalbrug al zien liggen, terwijl ze nog ruim een uur moeten lopen.

Start Nijmeegse Vierdaagse dag van ElstDe meeste mensen vallen uit op de tweede dag, de dag van Wijchen. Dat zijn vooral de ongetrainde lopers: zij hebben de vierdaagse misschien toch iets onderschat! Deze dag wordt sinds 2002 ook wel “roze woensdag” genoemd. Dit omdat de route tot 2006 langs homo-vriendelijke uitgaansgelegenheden liep en er een heus volksfeest ontstond. De mensenmassa belemmerde de lopers en daarom is er in 2006 gekozen voor een nieuwe route. De naam “roze woensdag” is echter gebleven en daarom kleden veel wandelaars en mensen langs de kant zich in het roze!  Naast Wijchen doen de wandelaars ook onder anderen Beuningen en Weurt aan.

Start Nijmeegse Vierdaagse Roze woensdagDag drie is de dag van Groesbeek en staat vooral in het teken van de beruchte Zevenheuvelenweg. Wie denkt dat Nederland plat is heeft het mis! Wandelen over de Zevenheuvelenweg is een ware uitputtingsslag, zowel fysiek als mentaal. Je moet nog zo ver, en je hebt het al zo zwaar. Gelukkig helpen mensen aan de kant door de wandelaars aan te moedigen en velen hebben dat nodig! De zere voeten en moeie benen vergeten ze en binnen no time laten de wandelaars de heuvels achter zich. Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen militairen die mee wandelen bij de Canadese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog.

Start Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanmoediging
De laatste wandeldag is de dag van Cuijk, met natuurlijk als hoogtepunt de finish over de St. Annastraat, welke voor de Vierdaagse is omgedoopt tot de Via Gladiola. Dit is ook een top plek om je camper neer te zetten! Je kan de hele dag wandelaats aanmoedingen en je hebt alles bij de hand. Toeschouwers geven de wandelaars traditioneel gladiolen, deze zijn op de finish dag van de Nijmeegse Vierdaagse op zo’n beetje iedere hoek van de straat te koop. De wandel-helden worden onthaald door een grote schare toeschouwers en wachtende vrienden en familie. Alle ontberingen en pijnen 'verdwijnen' en bij de Wedren ontvangt men het felbegeerde 'Vierdaagse-kruisje'.

Start Nijmeegse Vierdaagse wandelaars krijgen een kruisje

# Afstanden Nijmeegse Vierdaagse

Deelnemers aan de Vierdaagse lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer; militairen lopen 40 km met 10 kg bepakking of 50 km zonder bepakking. Voor wie 50 kilometer per dag niet genoeg vindt had in 2016 geluk! Dat jaar werd er een oude traditie in eren hersteld, speciaal voor de 100e editie. Het was dat jaar mogelijk om 55 km per dag te wandelen. Deze afstand was tot en met 1966 verplicht voor mannen in de leeftijd van 19 tot en met 49 jaar.

Nijmeegse Vierdaagse militairen lopen 40 of 50 kilometer

# Inschrijven Nijmeegse Vierdaagse

Inschrijven voor de Nijmeegse Vierdaagse kon in 2016 van 1 februari tot 1 april. Op 8 april was de loting. Dit was nodig omdat er te veel mensen zich hadden aangemeld voor de 100e editie. Wandelaars die tussen 2010 en 2015 4 Vierdaagsen hebben uitgelopen waren verzekerd van een startbewijs. Mensen die niet 4 Vierdaagsen voltooid hadden binnen die periode konden zich later inschrijven. Omdat meer dan 50.000 wandelliefhebbers de 100e editie wilden meemaken moesten de overige mensen afwachten of ze wel ingeloot werden. Helaas werden veel mensen teleurgesteld omdat ze uitgeloot werden. Veel mensen lopen de Nijmeegse Vierdaagse toch nog mee, al is het dan illegaal. Dit is niet toegestaan omdat de route niet is berekend op nog meer wandelaars. Zou je zelf een keer mee willen lopen? Hou dan de website van de Nijmeegse Vierdaagse in de gaten. Voor je het weet is het zo ver en kan je je voor de Nijmeegse Vierdaagse 2017 inschrijven.

Nijmeegse Vierdaagse dijk

# Slaapplaatsen Nijmeegse Vierdaagse Camping

Je camper kan je op verschillende campings in de buurt kwijt. Er zijn meerdere speciale Nijmeegse Vierdaagse campings rondom Nijmegen. Zo ben je altijd in de buurt van de start en finish. Wij hebben er een aantal voor je opgezocht, zoals de nijmeegse vierdaagse campingvierdaagse camping en 4daagse-camping. Allemaal dicht bij de start. Ook in de nabijgelegen dorpen zijn speciale Nijmeegse Vierdaagse campings te vinden zoals bijvoorbeeld in Malden en Weurt. Natuurlijk zijn er ook genoeg campings in de omgeving die niet alleen tijdens de vierdaagse geopend zijn.

Met de camper naar de Nijmeegse Vierdaagse

# Nog wat feitjes

*Wist je dat er ook een speciaal Nijmeegse Vierdaasge lied bestaat? Gedurende de vier wandeldagen zal je’m vaak voorbij horen komen. Even een paar keer doorlezen en voor je het weet zing je het lied uit volle borst mee!

*Elk jaar doen er deelnemers (onder wie een aantal militairen) uit ruim zeventig landen mee. De militairen delen onderweg vaak stickers en speldjes uit aan kinderen langs de kant.

*Het is één keer voorgekomen dat de Vierdaagse werd afgelast. Dat was in 2006. Nadat er de eerste dag twee mensen waren overleden door de hitte, en er voor de dagen erna hetzelfde weer verwacht werd, besloot de Vierdaagse-commissie na één dag het evenement af te gelasten. Voor deze gelegenheid werd een herinneringsspeld uitgereikt aan de wandelaars die waren begonnen aan deze nooit voltooide Vierdaagse.

*Bert van der Lans heeft in 2015 voor 69e keer deelgenomen aan de Vierdaagse en deze voor de 68e keer uitgelopen. Hij is daarmee recordhouder. In 2006 heeft hij geen eindbeloning ontvangen door de algehele afgelasting na de eerste dag.

*De feitjes komen van Wikipedia*

Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanmoedigen

Heb je afgelopen jaar de Nijmeegse Vierdaagse gemist? Niet getreurt, volgend jaar heb je weer een kans om het mee te maken. Wacht niet te lang met het boeken van een camping plaats voor je camper. De vraag naar camper plaatsen is groot en op = op!