De ultieme route voor een roadtrip door Sardinië in een camper

14 september 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Italië

Welkom op Sardinië, het op een na grootste eiland in de Middellandse Zee. Bij de Italianen bekend als Sardegna! Dit grote eiland is niet zo toeristisch als zijn grote broer Sicilië, waardoor het erg in trek is bij de echte avonturiers. Sardinië belooft prachtige stranden, turquoise wateren en een ongerepte kustlijn. In deze 7-daagse route voor een roadtrip door Sardinië in een camper laten we je alle schoonheid van het eiland ontdekken. 
Goboony ultieme route roadtrip Sardinië camper

Roadtrip door Sardinië in een camper

Duik de rijke geschiedenis van dit eiland in, inclusief Spaanse, Romeinse en Byzantijnse invloeden. Je krijgt meer dan genoeg mogelijkheden om het lekkerste eten te proeven, van ijskoude drankjes te genieten en versteld te staan van ongelofelijke uitzichten. Klaar om dit verfijnde Italiaanse eiland te verkennen? Laten we van start gaan! 

Overtocht naar Sardinië met de camper

Laten we beginnen met kijken hoe je het beste op Sardinië kunt komen met een camper. Je hebt hiervoor verschillende opties:

  • Als je graag met je eigen of gehuurde camper naar Sardinië vanuit Nederland wilt reizen, staat je een lange rit van ruim 25 uur te wachten. Je rijdt via Noord-Frankrijk naar het zuiden. Nadat je door heel Frankrijk gereden bent, kun je de veerboot nemen van Toulon naar Porto Torres. Aangezien dit de meest aannemelijke reisoptie is, beginnen we de onderstaande route door Sardinië vanuit Porto Torres. 
  • Als alternatief kun je rechtstreeks naar Sardinië vliegen en daar een camper huren. Je kunt ook naar Rome of Genua vliegen en vanaf daar de veerboot pakken (nadat je er een mooie citytrip aan vastgeplakt hebt natuurlijk!). In dat geval kom je aan in Olbia, dus rijd onderstaande route gewoon in omgekeerde volgorde. Het is een cirkelvormige route, dus je kunt deze aanpassen op basis van jouw reisplannen. 

De ultieme route door Sardinië 
Goboony ultieme route roadtrip Sardinië camper

  1. Porto Torres

Porto Torres is een van de grootste havens van Noord-Sardinië en biedt de perfecte mix van geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Aangezien je waarschijnlijk al een lange reis hebt gemaakt om hier met de camper te komen, doen we het rustig aan voor de eerste dag van deze roadtrip. Neem de tijd om Porto Torres te verkennen en je over te geven aan het langzame ritme van Sardinië. 

Als je geïnteresseerd bent in Romeinse ruïnes, of geschiedenis in het algemeen, is het zeker de moeite waard om het Antiquarium Turritano te bezoeken. Dit archeologische museum toont de rijke geschiedenis van Porto Torres en beschikt over vele unieke voorwerpen, zoals de Domus van Orpheus en de Pallottine Baths. Ook een aanrader om door het levendige stadscentrum van Porto Torres te wandelen. Je zult genoeg plaatsen vinden waar je een aantal heerlijke Sardijnse delicatessen kunt proeven, zoals favata en monzette. Heeft de reis naar Sardinië je meer vermoeid dan verwacht? Ga lekker naar het strand voor een lui dagje. Porto Torres staat bekend om zijn zandstranden, dus parkeer jezelf op een van deze stranden en geniet van het ultieme zomergevoel. We raden Spiaggia delle Acque Dolci aan, perfect om te zwemmen. 

Verblijf op Campsite International. Deze eenvoudige camping is ideaal gelegen om op het eiland aan te komen en er te overnachten. De camping heeft daarnaast alles wat je nodig hebt, inclusief elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Wat extra fijn is? Dat je hier ‘s ochtends vers brood kunt bestellen! 

  1. Sassari

Na een dagje ontspannen in Porto Torres, is het tijd om je roadtrip door Sardinië voort te zetten. De eerstvolgende stop is Sassari, op ongeveer een half uurtje rijden van Porto Torres. Sassari is de op een na grootste stad van Sardinië en staat bekend om zijn aanzienlijke kunstcollectie. Je kunt rustig een aantal dagen in dit stadje doorbrengen om alles te bekijken! Zo vind je er elegante neoklassieke architectuur, zoals Piazza d’Italia en de Teatro Civic. Zorg er ook voor dat je een stop maakt bij de Rosello-Fontein. In de buurt zijn er genoeg gelegenheden om lekker te lunchen!

  1. Alghero 

Rijd vanuit Sassari verder richting Alghero en maak onderweg een stop bij de Neptunusgrot. Deze druipsteengrot werd in de 18e eeuw ontdekt door lokale vissers die hun ogen niet konden geloven! De naam is een verwijzing naar de Romeinse god van de zee, Neptunus. Je kunt een boot nemen naar de grotten of de 654 treden van de Escala del Cabirol trotseren. Na je bezoek aan de grot is het tijd om verder te rijden naar Alghero. Dit duurt ongeveer 40 minuten, maar de tijd vliegt voorbij met dat adembenemende uitzicht op de kust. 

Wandel in Alghero langs de oude muren die de stad omringen en ga dan naar het geplaveide oude centrum. Bewonder de torenhoge Cattedrale di Santa Maria en de Chiesa San Michele, met zijn kleurrijke betegelde koepel. In het Museo del Corallo di Alghero kun je rood koraal aanschouwen, evenals sculpturen en sieraden die daaruit zijn gevormd. Er zijn ook veel tentoonstellingen over geschiedenis en wetenschap, waardoor dit museum een hit is voor het hele gezin! Of wat dacht je van een wandeling over het strand tijdens zonsondergang om je dag af te sluiten? Voor de meest rustige ervaring raden we aan om naar Bombarde Beach of Spiaggia di Maria Pia te gaan. 

Verblijf op Camping La Mariposa, wat op een korte loopafstand van het stadscentrum van Alghero ligt. Krabbel je bed uit en geniet ‘s ochtends van je ontbijt met uitzicht op zee! 
Goboony ultieme route roadtrip Sardinië camper

  1. Bosa

Drink je laatste kopje Italiaanse koffie in Alghero voordat je vertrekt naar het pittoreske Bosa, wat ongeveer een uur rijden is via een prachtige route langs de kust. Bosa staat bekend als een van de mooiste dorpen van heel Italië, dat zegt wat als je naar de concurrentie kijkt! Het is een stad met niet meer dan 8.500 inwoners, verspreid over de heuvels met uitzicht op zee. De kleurrijke gebouwen zien eruit alsof ze zo uit een ansichtkaart zijn geplukt, dus vergeet je camera niet mee te nemen! 

Wandel naar het prachtige kasteel van Serravalle. Dit indrukwekkende bouwwerk waakt over Bosa en dateert uit het jaar 1112! Het is een steile wandeling, dus probeer dit ‘s ochtends of als de zon ondergaat ‘s avonds te doen. In Bosa Marina vind je een bekroond strand dat bekend staat om zijn uitstekende waterkwaliteit. Neem dus je zwemkleding mee en test het water zelf uit! Rondom het strand vind je veel eetgelegenheden waar ze verse zeevruchten serveren. Naast zijn schoonheid, staat Bosa ook bekend om de productie van Malvasia, een dessertwijn. Dus strijk neer bij een plaatselijke bar voor een glas of, nog beter, ga naar een van de vele lokale wijngaarden voor een rondleiding. Hier leer je hoe de wijn gemaakt wordt en kun je natuurlijk proeven! 

Zet je camper neer langs het strand op het gezellige Area Attrezzata Camper di S’Abba Druche. Naast sanitaire voorzieningen en goede afvalverwerking is er ter plaatse ook een uitstekend restaurant waar je kunt genieten van verse zeevruchten en een drankje. 

  1. Iglesias

Hopelijk heb je niet te veel van de Malvasia genoten, want het is weer tijd om op pad te gaan voor de volgende stop van deze roadtrip! Op ongeveer 2,5 uur rijden van Bosa ligt Iglesias. De naam van dit stadje klinkt misschien een beetje Spaans (en niet alleen vanwege die beroemde zanger); Iglesias is eigenlijk Spaans voor ‘kerken’ en werd zo door de Aragonezen genoemd die het in 1324 veroverden. 

Bezoek de kerk van St. Franciscus. Deze kerk werd in de 16e eeuw door de Aragonezen gebouwd met behulp van vulkanisch gesteente. Door de eeuwen heen is deze kerk gebruikt als kazerne, gymzaal en zelfs als bakkerij. Het werd in 1928 bijna gesloopt, maar is sindsdien gelukkig in zijn oude glorie hersteld. Zin in een sportieve activiteit? Haal je wandelschoenen tevoorschijn en betreed de Cammino Minerario di Santa Barbara. Deze wandeling neemt je mee langs een historisch mijnpad en langs natuurlijke pracht en praal. Het is zeker een lange route, maar je kunt de route inkorten en onderweg stoppen bij een restaurant. Mijnbouw was een essentieel aspect van de rijkdom en welvaart van deze regio. Sla het indrukwekkende Porto Flavia zeker niet over. Deze 600 meter lange tunnel is door mijnwerkers gegraven en eindigt in een oversteek boven zee. Het werd gebruikt om schepen te vullen die mineralen naar Noord-Europa vervoerden. Vanaf hier kun je ook uitkijken op de Pan di Zucchero, een rotsformatie die uit de zee lijkt op te rijzen. 

Logeer bij Società Agricola Donne Rurali di Villamassargia. Zet je camper onder de olijfbomen en het voelt alsof je in een klassieke Italiaanse film bent gestapt. Deze camping zorgt voor een idyllisch verblijf, compleet met verse olijfolie uit hun eigen winkel. Huisdieren zijn ook welkom en de kinderen zullen de speelplaats erg waarderen! 
Goboony ultieme route roadtrip Sardinië camper

  1. Cagliari

Heb je tijd over en heb je zin om nog wat langer te roadtrippen? Neem de lange weg naar Cagliari langs de kust, via Sant Anna Arresi en Pula. De kortere route is natuurlijk ook een optie, als je dat prettiger rijden vindt. Ga in dat geval direct het binnenland in, dan bereik je binnen een uur de stad Cagliari; de hoofdstad van Sardinië! Veel mensen komen alleen naar Sardinië om deze levendige stad te bezoeken, je hebt hier dan ook meer dan genoeg te doen. De stad heeft iets voor elk type reiziger, of je nu op zoek bent naar rustige stranden, interessante musea wilt bezoeken of je je tegoed wilt doen aan heerlijk eten. Het kan allemaal!

Vond je het archeologisch museum in Porto Torres interessant? Of heb je het juist overgeslagen om naar het strand te kunnen gaan? Hoe dan ook, we raden een uitstapje naar het Museo Archeologico Nazionale di Cagliari ten zeerste aan! Hier vind je Romeins keramiek, bronzen gereedschappen en kunstvoorwerpen uit het Nuraghische tijdperk tot het Byzantijnse tijdperk. Het historische centrum van Cagliari is verdeeld in vier wijken: Castello, Villanova, Stampace en La Marina. Castello is een citadel op een heuveltop vol doolhofachtige steegjes, aristocratische huizen en twee indrukwekkende wachttorens: Torre di San Pancrazio en Torre dell’Elefante. Stampace is de plek waar de arbeidersklasse woonde en is de thuisbasis van de Santa Restituta-crypte. Villanova staat op zijn beurt juist meer bekend als de meest hippe wijk van Cagliari en staat dan ook vol met kleurrijke huizen. Tot slot biedt La Marina het beste nachtleven van de stad! 

Zet je camper neer op Camper Cagliari Park. Hoewel dit misschien niet de mooiste camping is tijdens je reis naar Sardinië, is de ligging echt ideaal. Na een dag in de stad rondslenteren, kun je zo naar je camper teruglopen. Ook perfect als je zin hebt om het nachtleven van Cagliari te ontdekken! Ook kun je op de camping fietsen huren om de omgeving verder te verkennen. 
Goboony ultieme route roadtrip Sardinië camper

  1. Tortoli

Het duurt ongeveer twee uur om van Cagliari naar Tortoli te rijden. Hierna heb je waarschijnlijk wel zin om je benen even te strekken, dus parkeer je camper en wandel naar Pedra Longa. De Pedra Longa markeert het einde van een klif, tussen de Golf van Orosei en Santa Maria Navarrese. Je vindt hier, naast het grandioze uitzicht, een heerlijk restaurant waar je onder het genot van een hapje kunt genieten van een welverdiende pauze. Voordat je Tortoli weer verlaat, kun je ook naar de Torre di Bari gaan. Deze eeuwenoude toren bevindt zich op een rots en kijkt uit op de blauwe zee. Het is in verrassend goede staat. Je kunt er gemakkelijk omheen lopen! 

  1. Arbatax

Vanuit Tortoli is het slechts tien minuten rijden naar Arbatax! Ga in Arbatax naar de indrukwekkende Rocce Rosse. Deze imposante rotsformatie ligt direct bij de haven en heeft een roodachtige kleur. Je kunt dit onderdeel maken van een grotere wandeling langs de haven. Daarna is het wel weer eens tijd om wat zonuren op het strand te pakken! Dus ga naar Riva Di Ponente voor kristalhelder water en witte zandstranden. Er is hier meer dan voldoende parkeergelegenheid. 

Op Camping Villaggio Telis kun je vanuit de schaduw van je camperplaats genieten van een panoramisch uitzicht. De camping beschikt over een privéstrand en een eigen zwembad. Er vertrekken zelfs boottochten direct vanaf de camping, zodat je de baai verder kunt verkennen. 

  1. Olbia

Op ongeveer 2,5 uur rijden ligt Olbia, een kuststad die bekendstaat om de cafécultuur en de middeleeuwse basiliek San Simplicio. Olbia wordt omringd door 60 kleine eilanden die deel uitmaken van de Olbia-Tempio. Ga naar Piazza Matteotti om te genieten van een van de vele cafés die door de stad verspreid liggen en slenter door de geplaveide straten. Nog een must-do: een boottocht maken! 
Goboony ultieme route roadtrip Sardinië camper

  1. Porto Cervo

Kun je geloven dat we de laatste stop van deze roadtrip door Sardinië al hebben bereikt? Het is tijd om richting het noorden te rijden en de cirkelvormige route te voltooien. Vanuit Porto Cervo kun je gemakkelijk terugrijden naar de veerhaven. Sta lekker vroeg op en geniet van een extra grote kop koffie, want er is nog meer dan genoeg te doen in Porto Cervo voordat je weer huiswaarts keert. 

Wat dacht je van de Stella Maris kerk? Deze is gelegen op een heuvel met uitzicht op de kust en werd tussen 1966 en 1968 gebouwd in de stijl van moderne mediterrane architectuur. De gladde witte structuur doet denken aan Griekse gebouwen en is anders dan de meeste kerken die je in Italië ziet. Liefhebbers van moderne kunst zullen dol zijn op een uitstapje naar het Monte di Mola Museum, waar jaarlijks talloze (politiek gemotiveerde) tentoonstellingen plaatsvinden. Voel je meer voor een ontspannen afsluiting van je vakantie op Sardinië? Dan is een laatste dagje strand zeker op zijn plaats. Een van de mooiste stukken kust van Porto Cervo is de baai van Cala di Volpe. Een waar paradijsje, omringd door weelderig groen en smaragdgroene wateren. Ook Cala Liscia Ruja en Cala Petra Ruja zijn aanraders. Beide prachtige stranden die doorgaans minder druk zijn. Vanaf hier kun je ook een bootje huren om de baaien van de Costa Smeralda te verkennen. 

We hebben een echte traktatie voor de laatste nacht van je roadtrip door Sardinië: Villaggio Camping Acapulco. Deze camping ligt direct aan het strand en biedt het beste uitzicht op de zonsondergang tijdens je roadtrip op het eiland. Ze zijn erg vriendelijk en behulpzaam op de camping, je kunt hier altijd terecht voor meer tips over de omgeving. 

Sardinië is een magische plek en het is moeilijk om al zijn schoonheid in slechts één roadtrip vast te leggen, maar we hebben zeker ons best gedaan! Deze ultieme route laat je in ieder geval alle hoogtepunten en het hart van dit levendige eiland bewonderen. Kijk hier als je op zoek bent naar meer camperroutes in Italië