Aantal verhuurders van campers neemt fors toe

26 april 2023 in In de media en Over Goboony

In 2023 noteerden we als camper deelplatform, de grootste van Nederland, een forse stijging van het aantal verhuurders die hun camper aanbieden voor recreatieve activiteiten. In één jaar tijd tijd is het aantal verhuurders bij Goboony in Nederland met zo’n dertig procent toegenomen en groeide van 2300 naar 3500 verhuurders! Tijd om met een paar verhuurders te spreken over het succes achter het verhuren van hun campers. 

Aantal verhuurders van campers neemt fors toe

Ook de bedragen voor verhuur stegen in een jaar tijd, van gemiddeld € 1600 naar € 1700 euro per boeking. Verhuurders verdienen nu gemiddeld jaarlijks tussen de 6.000 en 10.000 euro. CEO, Mark de Vos, koppelt deze groei aan de afgelopen corona-jaren, waarbij de aanschaf van campers een enorme stijging doormaakte. ‘Deze nieuwe eigenaren zijn gaan ondernemen en willen nu minimaal hun eigen kosten dekken. Of zelfs op de verhuur van hun camper winst maken.’ Opvallend hierbij is dat het ondernemerschap onder campereigenaren juist steeds meer jongere verhuurders aantrekt. De gemiddelde leeftijd van verhuurders daalde spectaculair, van 48, naar gemiddeld 43 jaar.
Goboony aantal verhuurders van campers neemt fors toe

  1. Frederiek van Ruiten (22 jaar, Roelofarendsveen)

Onder deze verhuurders ook veel millennials. Zoals bijvoorbeeld Frederiek van Ruiten. Al op haar achttiende toerde ze rond met haar eigen bus en verkocht van daaruit ijsjes onder de naam ‘Fred IJspret’. Met deze ondernemerservaring in haar rugzak richtte ze in 2022 Van Ruiten Camperverhuur op. Nu heeft ze maar liefst vier nieuwe buscampers in de verhuur. Haar bedrijf kende vorig jaar een voorspoedig start. Vooral van april tot en met november stroomden de boekingen binnen. Ze hanteert per seizoen en per camper verschillende prijzen. ‘Ik kijk altijd goed naar de tarieven van de andere campers op Goboony, want ik wil mijn huurtarieven scherp houden,’ aldus Van Ruiten. Ze maakt zelf haar campers schoon bij terugkomst. Schades vallen mee. Sowieso heeft Van Ruiten haar campers goed verzekerd. ‘Natuurlijk is het uitlenen van je bezit soms eng. Huurders moeten wennen aan een camper. Bijvoorbeeld aan de hoogte. Het kan altijd dat ze het complete dak eraf rijden, omdat ze een viaduct niet goed inschatten. Om dit te voorkomen heb ik op mijn campers opvallende hoogtestickers geplakt.’ 

Bekijk hier de camper van Frederiek.
Goboony aantal verhuurders van campers neemt fors toe

  1. Sharon Jansen (25 jaar, Leiden)

Ook Sharon Jansen zag al op jonge leeftijd verdienmogelijkheden in de camperbranche. Al op haar vijftiende startte ze haar eigen camperplaats en ontving zo vele gasten. Geïnspireerd door hun verhalen kocht ze in 2021, gedurende de coronaperiode, een eigen, wat oudere buscamper, waarmee ze vele uitstapjes maakte. Ook bood ze deze camper voor verhuur aan. In 2022 verhuurde ze haar camper vijftien keer via Goboony en verdiende zo’n € 13.000. ‘Voor jongeren bieden deze extra inkomsten nagenoeg de enige mogelijkheid om ook zelf een camper te bezitten,’ ligt Jansen toe. Dankzij deze inkomsten was het zelfs voor Jansen mogelijk haar wat oudere camper in te ruilen voor een nieuwe. ‘Mijn droomcamper’, zo jubelt ze.

Bekijk hier de camper van Sharon.
Goboony aantal verhuurders van campers neemt fors toe

  1. Cora Voorham (45 jaar, Dongen)

Cora Voorham biedt twee campers te huur aan, een buscamper en een zogenaamde Corado half integraal. Uitlenen doet ze zonder angst of zorg. De campers zijn beide goed verzekerd. ‘De ervaring leert dat mensen die je camper huren, daar zo blij mee zijn dat zij er echt met respect en zuinig mee omgaan,’ aldus Voorham. Cora verhuurt haar buscamper pas sinds juni 2022. Deze is dat jaar in totaal voor 8 weken ingeboekt. Dat leverde haar € 6180,- op. De Carado half-integraal ging in juli 2022 in de verhuur. Deze bleek zeer populair. Voor een uitleen van 13 weken, mocht zij welgeteld € 9337 aan opbrengsten inboeken.

Bekijk hier de camper van Cora.