Zo bouw je het perfecte kampvuur

15 juli 2015 in Camper- en campingtips en Tips voor reizigers

Een van de dingen die camperaars en kampeerders graag doen is het bouwen van een kampvuur. Wij geven je een paar tips zodat jij tijdens je vakantie een mooi kampvuur kan bouwen. Benieuwd waar je het beste kunt verblijven als je een kampvuurtje wilt bouwen naast je tent, camper of caravan? Bekijk onze top 5 kampvuurcampings in Nederland!

Stap 1 – Zorg dat je op een goede plek een kampvuur bouwt

Het is geen goed idee om vlak voor je camper of logeerplek een kampvuur te bouwen. Een goede vuistregel is dat je ongeveer 5 meter van andere objecten verwijderd moet zijn. Je kan het best een kampvuur bouwen op een vlakke ondergrond, waar je makkelijk een kuiltje in kan graven voor het kampvuur. Zorg ook altijd dat je toestemming hebt om een kampvuur te bouwen! Ga zelf na wat de regels zijn op jou locatie, en vraag als je op een camping staat altijd aan de campingbeheerder om goedkeuring.

Kampvuur

Stap 2 – Bereid je kampvuur goed voor

Een kampvuur kan extra leuk (en lekker) worden met bijvoorbeeld marshmallows, worstjes of broodjes. Een biertje of een flesje wijn kan het kampvuur ook een stuk aangenamer maken. Tenslotte is het belangrijk om er voor te zorgen dat je het vuur snel uit kan maken als dit nodig is. Zorg dat er voldoende water aanwezig is om het vuur te doven wanneer dit nodig is.

Stap 3 – Verzamel de goede materialen

Als je eenmaal voorbereid bent op het maken van je kampvuur, is het belangrijk om de materialen te zoeken waarmee je het vuur gaat maken. Voor een goed vuur heb je 3 dingen nodig. Ten eerste heb je takken nodig van ongeveer 50-70 centimeter. Deze takken vormen straks de basis wanneer je het vuur gaat aansteken. Als tweede moet je zorgen dat je beschikt over wat kleine (droge) takjes, en wat bladeren of stro. Ten derde is het noodzaak om wat grote blokken hout te vinden, die, als je het vuur eenmaal aan hebt, er voor zorgen dat het vuur blijft branden.

Stap 4 – Bouw het kampvuur op

Leg in het midden van de cirkel de kleine takjes en bladeren neer. Als je dit hebt gedaan, kan je de takken van ongeveer 50 centimeter in een tent vorm er om heen bouwen. Zorg dat je een kleine opening vrij laat zodat je straks nog makkelijk de kleine takjes in het midden van de cirkel aan kan steken. Ook is het belangrijk dat je genoeg ruimte tussen de houtstukken laat, zodat de er genoeg zuurstof bij kan komen.

Hout kampvuur

Stap 5 – Steek het kampvuur aan

Als de “tent” eenmaal staat, kan je takjes en bladeren met een lucifer aansteken. Zodra het vuur goed brandt kan je de grote stukken hout er op leggen. Je kan nu de worstjes en de marshmallows aan een stokje rijgen, en ze gaan roosteren boven het vuur. Veel plezier!

Stap 6 – Laat je kampvuur netjes en veilig achter

Zorg ten eerste dat het vuur helemaal uit is! Er mogen geen gloeiende stukjes meer te zien zijn. Gebruik water, en blijf nog even zitten totdat je zeker weet dat het vuur uit is. Je kan er dan voor kiezen om het as en overblijfselen van het vuur op te vegen, en dit in een afvalzak te stoppen. Zorg uiteraard wel dat er dus geen gloeiende of warme takjes meer tussen zitten. Je kan daarna gewoon je afvalzak weggooien.

Happy Camping!