Camperbeveiliging

19 september 2018 in Campertips en -weetjes en Tips voor eigenaren

Je hoort vaak genoeg verhalen over inbraken in campers en caravans. Wanneer je met je camper op pad gaat wil je natuurlijk niet dat er wordt ingebroken in jouw camper. Om de kans hierop te verkleinen hebben we een blog geschreven met tips over hoe je kunt zorgen voor goede camperbeveiliging en je camper kunt beschermen tegen eventuele overvallen.

Goboony camperbeveiliging

Parkeerplek

De parkeerplek van je camper is een belangrijke factor als het gaat om inbraken. Het beste is om te overnachten op speciale camperplekken zoals op camperplaatsen of campings, en niet aan de zijkant van een provinciale weg of snelweg. Campings en camperplaatsen zijn namelijk bijna altijd beveiligd door een hek, dit maakt het moeilijker voor inbrekers om iets te stelen. Ook zijn er veel camperplaatsen die over beveiligingscamera’s beschikken, inbrekers worden hierdoor afgeschrikt. Op de site van Camperstops vind je meer informatie over hoe je een goede plek kan uitzoeken om met je camper te overnachten. Wanneer je niet op vakantie bent probeer je camper dan niet teveel in het zicht te zetten. Er zijn ook veel camperstallingen waarin je je camper veilig zou kunnen plaatsen.

Ramen

Inbrekers proberen vaak via ramen in te breken. Ramen zijn namelijk een makkelijk doelwit omdat ze niet moeilijk open te breken zijn. Klapramen van campers zijn wat dat betreft toch inbraakgevoeliger dan raamkozijnen. Om inbraak te voorkomen kun je een metalen profiel gebruiken dat van buiten over de rand van het raam wordt geschoven, vanuit binnen wordt dan de uitsparing van het raam versterkt. Op deze manier kan het raam moeilijker open gemaakt worden vanaf buiten.

Deuren

Naast ramen lukt het inbrekers ook wel eens om deuren los te krijgen. Vooral campers met alleen een deurslot in het midden zijn hier gevoelig voor. De meeste oude modellen van campers hebben zo’n type deurslot. Met een extra slot is je camper meteen een stuk beter beveiligd. Let bij het monteren van extra sloten op deuren wel op dat je nog makkelijk naar buiten kunt. Wanneer er een noodsituatie plaats zou vinden moet je nog wel snel naar buiten kunnen gaan.

Alarm

Er bestaan speciale installaties die geschikt zijn voor campers. Deze werken met magneetcontacten op deuren, ramen en buitenkleppen. Gaat er een deur of raam open als de installatie op scherp staat? Dan gaat het alarm af en begint er een lampje te branden. De alarmcentrale krijgt dan een melding dat er wordt ingebroken. Draadloze alarminstallaties zijn iets duurder in aanschaf maar deze zijn dan ook makkelijker te installeren.

Kluis

Lukt het een inbreker toch om je caravan of camper binnen te komen, dan kan een kluis nog altijd veel ellende voorkomen. De kluis wordt op de vloer gemonteerd en vast geschroefd, zodat je de kluis niet zomaar mee kan nemen. In de kluis kan je je waardevolle spullen opbergen. Zorg er wel voor dat de kluis niet teveel in het zicht staat, anders is de kluis het eerste doelwit wanneer inbrekers binnen zijn gekomen.

Wielklem

Wil je voorkomen dat ze je hele caravan of camper stelen terwijl je slaapt of op stap bent? Zet dan een wielklem op een van de wielen. Deze wielklem voorkomt dat de camper makkelijk weg kan rijden, inbrekers kunnen dus niet makkelijk je camper pakken en wegrijden ermee. Naast wielklemmen zijn stuursloten en pedaalsloten ook nog een oplossing. Een stuurslot voorkomt dat je je stuur kan bewegen wanneer deze op slot staat en een pedaalslot zorgt ervoor dat het gaspedaal geblokkeerd wordt waardoor de camper niet weg kan rijden.

Gasmelder

Een jaar of vijf geleden verschenen er voor het eerst berichten in de media over zogenaamde ‘gas overvallen’ op campers in Europa. De angst zat er vanaf dat moment goed in bij de kampeerders. Ben je er zelf ook niet gerust op? Installeer dan een gasmelder. Deze gasmelder is in eerste instantie bedoeld om een lek in de eigen gasinstallatie te detecteren, maar zou in principe ook moeten aanslaan bij ‘kwaadaardig’ gas zoals bij een gas overval. Installeer een gasmelder altijd dicht bij de vloer, de stoffen van een kwaadaardig gas zijn namelijk zwaarder dan de normale lucht.

Heb jij nog tips met betrekking tot camperbeveiliging? Laat het me weten, zo kunnen we met zijn allen veilig blijven camperen!