De camperkoelkast: welke zijn er en hoe werken ze?

3 mei 2022 in Campertips en -weetjes , Camper bouwen & Voor campereigenaren

Het fijne van een camper is dat je álles bij je hebt. Een bed, een toilet en ook een camperkoelkast. Zo blijven je biertjes altijd koel en kun je wanneer je onderweg een mooi plekje tegenkomt, altijd stoppen voor een spontane picknick met een koud sapje en broodbeleg. Maar welke koelkasten voor de camper zijn er eigenlijk? En hoe werken die? We leggen het je uit. 

Goboony camperkoelkast

Twee soorten camperkoelkast

Er zijn twee soorten camperkoelkast: een absorptiekoelkast en een compressor koelkast.

1. Absorptie koelkast

Een absorptie koelkast is een koelkast die koelt door de natuurkundige reactie tussen ammoniak en waterstof. Daardoor neemt het koelelement van de koelkast warmte op en blijft je koelkast lekker koud. Dit zorgt er wel voor dat er warmte vrijkomt uit de koelkast, en omdat die warmte weg moet kunnen is het belangrijk dat er een rooster in de buitenkant van je camper geplaatst is. 

Een absorptiekoelkast zit eigenlijk standaard in grote campers met een vaste keuken, maar ook bijvoorbeeld Volkswagenbusjes met een Westfalia inbouw hebben vaak zo’n koelkastje. Mocht deze koelkast standaard in jouw camper zitten, dan zijn de roosters om de warmte weg te laten sowieso geplaatst. Je hoeft je dan dus niet zorgen te maken dat de warmte niet weg kan.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van een absorptie koelkast is dat deze camperkoelkast werkt op zowel 12 volt, 220 als of gas. Als je gastank goed gevuld is, kun je dus prima een paar dagen wildkamperen terwijl je koelkast het gewoon blijft doen. Wel gebruikt de absorptiekoelkast veel energie, wel 2 tot 4 keer zoveel als een compressor koelkast. Zorg er dus voor dat je de koelkast vooral op gas gebruikt als je niet aan de stroom staat. Sta je op de camping, dan zet je hem op 220 volt. 

Zet je camperkoelkast voordat je gaat rijden wel áltijd op 12 volt. Het kan gevaarlijk zijn om te gaan rijden met de camper op de gasstand. Sommige campers hebben een automatische omschakeling, dan hoef je daar niet op te letten. Ook niet bij het tankstation. Er zit een kleine vertraging in voordat je koelkast terugschakelt naar gas, daardoor kan er geen vlam kan ontstaan. Heeft je camper die automatische omschakeling niet, zet je koelkast dan altijd even zelf op 12 volt. 

We laten je hier zien hoe je hem op de goede stand zet: 

Wat verder fijn is is dat een absorptie koelkast vaak niet zoveel geluid maakt. Zo lig je dus niet de hele nacht naar het gebrom van de koelkast te luisteren. 

Wat dan weer minder fijn is is dat de koelkast een tijdje nodig heeft om koud te worden en minder goed werkt als het buiten boven de 30°C is. Op zich kunnen producten natuurlijk  best een tijdje in een niet heel koude koelkast staan, maar als het echt warm is, is het verstandig om het eten dat snel verkeerd wordt, niet te lang te bewaren. Ga je van huis op een hele warme dag, zet de koelkast dan tijdens het rijden vast aan op 12 volt, hij kan dan alvast beginnen met koelen. 

→ Bouw je zelf een camper en wil je graag een absorptie koelkast plaatsen die draait op LPG? Dan is het slim om de handleiding van de koelkast te checken. Soms vervalt de garantie als je de koelkast gaat gebruiken op LPG.

2. Compressor koelkast

Een compressor koelkast is een compacte koelkast die je eigenlijk kunt vergelijken met de koelkast thuis. Hij werkt op stroom en koelt door middel van een koelmiddel dat door een gesloten kringloopsysteem stroomt. Dit koelmiddel neemt warmte op en zodoende blijft jouw koelkast lekker koud. 

Compressor koelkasten zijn er in verschillende vormen en maten. Van een gewoon koelkastje met een deurtje tot koelkasten in de vorm van een koelbox. In mijn eigen camper heb ik die laatste. Die heb ik op een plankje en op wieltjes gezet zodat ik hem makkelijk uit de kast schuif. 

Goboony camperkoelkast, compressor koelkast

Voor- en nadelen

Voor mensen die een camper zelf inbouwen of voor mensen met een camper die geen vaste koelkast heeft, is de compressor koelkast ideaal. Dat komt doordat een compressor koelkast energiezuinig is. Je kunt hem dus prima gebruiken op je huishoudaccu en in combinatie met een zonnepaneel - mocht je niet op een camperplaats of camping met stroom staan. Je hoeft ook niet steeds het instrumentenpaneel in de gaten te houden. Veel compressor koelkasten hebben een accu bewakingssysteem die de koelkast automatisch uitschakelt bij een lage accuspanning. Zo trekt deze koelkast je accu dus niet leeg. 

Ook fijn is dat de koelkast snel koud wordt. Ook als het buiten zomers warm is, blijft de koelkast koud. Dat is prettig, want dat is juíst zo’n moment dat een ijskoud biertje er wel in gaat. Veel compressor koelkasten hebben trouwens ook een klein vriesvakje, handig!

Als we dan toch ook een nadeel aan deze koelkast moeten noemen dan is het dat deze soms wat lawaaiig is. Of lawaaiig, die van mij bromt alleen zachtjes. En heel eerlijk, aan dat geluid raak je snel gewend. Wil je toch helemaal in stilte genieten, dan kun je hem ook even uitzetten. Hij blijft lang koud en mocht hij toch wat zijn opgewarmd, dan wordt hij binnen no-time weer koud als je hem aanzet. 

Absorptie koelkast op de juiste temperatuur

Een van de nadelen van de absorptie koelkast is dus dat deze niet koud genoeg blijft in de zomer. Gelukkig kun je daar wat aan doen. 

Zo kun je het bovenste rooster dat aan de buitenkant van de camper zit weghalen. Op die manier kan de lucht beter circuleren en kan de warme lucht van achter de camper makkelijker weg. Als het buiten warm is, kan de warmte zich namelijk ophopen. Je kunt ook een ventilator achter het rooster plaatsen. Die gaat boven een bepaalde temperatuur automatisch aan en zorgt op die manier ook voor een goede circulatie als het te warm wordt. Je zou ook de koelkast een standje warmer kunnen zetten. Je koelkast hoeft dan minder hard te werken, waardoor er ook minder warmte ontstaat. Misschien wat tegenstrijdig, maar je koelkast wordt zo echt een beetje kouder. 

Goboony camperkoelkast, absorptie koelkast

Ook in de winter kun je trouwens problemen krijgen met je absorptie koelkast. Er wordt dan namelijk vanaf buiten ook koude lucht aangevoerd. De koelkast raakt dan in de war en gaat nog harder koelen. Dit kun je gemakkelijk oplossen door een van de twee roosters aan de buitenkant van je camper af te dekken. Zo’n afdekplaat krijg je bijna altijd bij je camper inbegrepen. 

Mocht je camper al een camperkoelkast hebben, dan is dat vaak een absorptiekoelkast. Met onze tips hopen we dat je koelkast het goed blijft doen. Ga je zelf een camper bouwen? Dan is het vaak een slimmere keuze om een compressor koelkast te kiezen. 

Meer tips voor camperaars