Vergelijk de uitstoot van je camperreis met andere reisopties

15 juni 2023 in Voor reizigers en Duurzaam reizen

Hoe milieuvriendelijk is een camperreis? Dat hebben we een onderzoeker gevraagd aan het Centre for Sustainability, Tourism and Transport aan de Breda University of Applied Sciences. Hij heeft de CO2 uitstoot van verschillende populaire vakanties berekend.

Bereken de CO2 footprint van je camperreis

Ben jij een camperreis aan het plannen en ben je benieuwd wat de uitstoot is? Bereken het met onze CO2 rekentool en vergelijk je uitkomst met de reizen hieronder.

Bereken de uitstoot van jouw reis
 

De CO2 uitstoot van populaire reisopties

Hieronder vind je de CO2 uitstoot van verschillende populaire vakantie opties, kijkend naar de reis en het verblijf. We hebben gerekend voor een familie van 4 personen en een vakantie van 2 weken.

Vliegbestemmingen met hotel

Goboony duurzaam camperreizen

Vergeet de intercontinentale vluchten niet

Dit zijn beide Europese bestemmingen. Maar vergeet niet dat veel bestemmingen die nu populair zijn buiten Europa liggen. Een intercontinentale vlucht geeft natuurlijk veel meer uitstoot dan de vluchten hierboven. Een retourvlucht van Amsterdam naar New York stoot bijvoorbeeld 3080 kilogram CO2 uit. Daar komt nog de uitstoot van je verblijf bij.

De uitstoot van hotelovernachtingen

Wat verder opvalt is de hoge uitstoot van hotelovernachtingen. Met name op bestemmingen met hoge temperaturen kun je een flinke footprint verwachten, vanwege voorzieningen als zwembaden en airconditioning. Maar ook in eigen land zijn hotels een optie met een relatief hoge footprint. Dit is dus iets waar je rekening mee kunt houden. Als je bijvoorbeeld kiest voor een privé appartement dat wordt gedeeld via Airbnb kun je de uitstoot van je verblijf al verlagen van 899 naar 280 kilogram CO2.

Over het algemeen geldt nu eenmaal dat meer luxe ook leidt tot meer uitstoot. Dus een hotel met airco, zwembad, all inclusive buffet en roomservice tikt flink aan. Een hotel of resort is bovendien gebouwd voor toerisme. Dus ook alle footprint die volgt uit de bouw en het onderhoud van de accommodatie is direct toe te wijzen aan de vakanties die je er viert. Dat is een ander verhaal als je bijvoorbeeld kiest voor een privé appartement dat wordt gedeeld op Airbnb. De bouw en het onderhoud ervan zijn niet veroorzaakt door toerisme.

Bestemmingen in eigen land om naartoe te rijden

Goboony duurzaam camperreizen

Europese bestemmingen om naartoe te rijden

Goboony duurzaam camperreizen

Kamperen is een heel groene optie

Zoals de uitstoot van het verblijf duidelijk laat zien is kamperen een heel milieuvriendelijke optie, met name als je het vergelijkt met het verblijf in een hotel. Dit geldt voor kamperen met een camper, en nog meer voor kamperen in een tent. Dat kamperen een heel groen verblijf biedt is op zich niet zo verrassend als je bedenkt dat een camping vooral bestaat uit een grasveld met wat bescheiden faciliteiten.

Kilometers maken het verschil

Wat meteen duidelijk wordt als je naar de uitstoot van de reizen kijkt, is dat de reisafstand een heel directe invloed heeft op je totale uitstoot. Dat is geen verrassing, maar wel belangrijk om rekening mee te houden. De bestemming in Zweden is meer dan 4 keer zo ver als de opties in eigen land en dat is ook te zien in de totale uitstoot van de reis.

Denk eerst aan je behoefte, daarna aan de bestemming

Vaak begint het plannen van een vakantie met een punaise op een wereldkaart, of een lijstje hippe bestemmingen. Maar als je wil reizen met een kleine footprint is het aan te raden om eerst na te gaan waar je eigenlijk behoefte aan hebt op vakantie. Zoek je ontspanning aan het strand, een avontuur in de natuur, cultuur in de stad, of nog iets anders? Als je dat weet, kun je er bewust een bestemming bij zoeken die dichter bij huis ligt.

Vliegen of rijden, wat is de conclusie?

In de meeste gevallen zal een kampeervakantie met de camper of de auto zeker leiden tot een lagere CO2 uitstoot dan een vliegvakantie, des te meer als je vliegt naar een luxe accommodatie die is gebouwd voor toerisme.

Je kunt je footprint verder kleiner houden door te kiezen voor een elektrische auto of camper, of één die je huurt van een particulier. Dat laatste is groener dan een auto of camper die speciaal gemaakt is om te verhuren. Een particulier verhuurd voertuig is immers beschikbaar voor toerisme door het simpelweg te delen. Dat veroorzaakt geen extra uitstoot.

Tenslotte is de makkelijkste manier om je footprint klein te houden door te kiezen voor een bestemming dichterbij huis. Dat geldt natuurlijk voor elke manier van reizen.

Vliegen of rijden, wat brengt de toekomst?

Bij het vergelijken van vliegen en rijden is het tenslotte nog belangrijk om alvast naar de nabije toekomst te kijken. In hoeverre kunnen beide manieren van vakantie vieren milieuvriendelijker worden?

Voor camperreizen is er een goede kans dat het in de nabije toekomst aanzienlijk milieuvriendelijker wordt. De eerste elektrisch aangedreven campers zijn namelijk al een paar jaar op de markt. Als we daarbij bedenken hoe snel EV technologie zich ontwikkeld heeft in de laatste jaren, dan ligt het in de lijn der verwachting dat elektrische campers steeds geavanceerder en steeds meer gemeengoed gaan worden.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor elektrische auto’s. Die zullen ook steeds meer geschikt worden voor vakanties in Europa. Het is dan natuurlijk ook nodig dat de internationale laadinfrastructuur zich blijft ontwikkelen.

In de luchtvaart wordt er voornamelijk op twee manieren gewerkt om de CO2 uitstoot te verminderen. De eerste is het ontwikkelen van vliegtuigen met elektrische- of waterstofaandrijving. De tweede is het bijmengen van Sustainable Aviation Fuel (SAF).

Als het gaat om de elektrificatie van vliegtuigen is het doel om voor 2030 de eerste commerciële vluchten te laten plaatsvinden met volledig elektrisch aangedreven toestellen. Daarbij is het wel belangrijk om te benoemen dat in het beste scenario dan 70 passagiers mee kunnen en er alleen korte afstandsvluchten kunnen worden gemaakt. Kijkend naar de huidige aantallen passagiers die door de luchtvaart worden vervoerd, is er nog geen zicht op een scenario waarin we volledig uit kunnen met elektrische vliegtuigen. Des te meer omdat er ook heel wat ontwikkeling en investering nodig zal zijn om de laadinfrastructuur op internationale vliegvelden te realiseren.

Wat SAF betreft is het niet realistisch om te verwachten dat het op korte termijn een significante impact zal hebben. Als we bijvoorbeeld kijken naar Air France KLM was SAF in 2022 goed voor 0,15% van het totale brandstofgebruik. Dat is op zijn best een bescheiden bijdrage te noemen. Daarnaast zou je je ook kunnen afvragen of de bronmaterialen voor SAF niet meer potentie hebben als ze buiten de luchtvaart worden ingezet.

Al met al is het nog niet duidelijk wat precies verwacht kan worden van een serieuze vergroening van de luchtvaart. Daarentegen lijkt verdere elektrificatie het reizen met de camper of de auto een steeds groener alternatief te maken.

Andere milieuvriendelijke opties

Tot nu toe hebben we vooral gekeken naar vliegen en rijden, maar natuurlijk zijn er nog veel meer opties. Laten we daarom vooral nog even kijken naar treinreizen, wandelen en fietsen. Allemaal heel milieuvriendelijke manieren van reizen.

Reizen met de trein

Goboony duurzaam camperreizen

Treinreizen is heel milieuvriendelijk

Het is meteen duidelijk dat treinreizen de meest milieuvriendelijke optie is die we tot nu toe hebben gezien. Als je dus wil reizen met een kleine footprint is de trein een heel goede optie.

Wel is het zo dat een rondreis door de natuur met een verblijf in meer afgelegen gebieden lastig of soms zelfs onmogelijk te plannen is met de trein. Internationale treinverbindingen zijn vooral beperkt tot steden, dus om op je natuurbestemming te komen ben je dan afhankelijk van lokaal vervoer. Dat kan vooral lastig zijn als je met je eigen kampeerspullen wil reizen.

Je moet ook op tijd beginnen met plannen vooraf, niet alleen vanwege de verbindingen, maar ook omdat ticketprijzen steeds duurder worden naarmate je vertrekdatum dichterbij komt. Vaak moet je vooraf ook een stoel reserveren voor internationale treinverbindingen. 

Ondanks het feit dat treinreizen dus met wat meer planwerk komt, is het natuurlijk alsnog een heel goede optie om van A naar B te komen met een kleine footprint.

Wandelen en fietsen

Twee andere manieren van reizen met een heel kleine footprint zijn wandelen en fietsen, met name als je ze combineert met het verblijf in een tent.

Anders dan treinreizen ben je met wandelen en fietsen bovendien net zo flexibel als met een camper. Je kunt ter plekke bedenken wat je wil doen en waar je naartoe wil. Wel ben je iets meer beperkt qua reisafstand. Dat is op zich geen probleem, maar het heeft wel praktische consequenties. Met een camper kun je er bij slecht weer bijvoorbeeld voor kiezen om je te verplaatsen, en dan ben je zo 100 kilometer of meer verderop. Dat is natuurlijk niet zo makkelijk als je gaat wandelen of fietsen.

Conclusie: Hoe milieuvriendelijk is een camperreis?

Dus, hoe milieuvriendelijk is camperreizen nou echt? Hoewel er groenere manieren van reizen zijn, is het voor de meeste mensen zeker een flinke stap in de goede richting. We weten namelijk dat de overgrote meerderheid die voor het eerst een camper huurt anders het vliegtuig of de auto pakt naar een hotel, resort, appartement of vakantiehuis. Dat zijn allemaal vakanties met een veel grotere CO2 footprint dan een camperreis.

Wil je hier meer over weten? Luister dan ook onze podcast.

Bereken de CO2 uitstoot van jouw camperreis

De beste manier om er achter te komen hoe milieuvriendelijk jouw camperreis zal zijn, is om onze CO2 rekentool te gebruiken. Je krijgt binnen een minuut een inschatting van de totale CO2 uitstoot van jouw reis. Die kun je dan gemakkelijk vergelijken met de andere opties hierboven.

Bereken de uitstoot van jouw reis