Goboony vroegboek onderzoek 2018

Het zomerseizoen ligt alweer even achter ons en de koude maanden liggen in het verschiet. Het ideale moment om alvast over je volgende zomertrip na te denken. Want: ‘Wie in december zoekt, is degene die goedkoop boekt’. Vakantiegangers die voor de jaarwisseling een camper reserveren, profiteren namelijk van de beste prijs én het grootste aanbod van beschikbare campers.

Goboony was benieuwd hoe dit ‘vroegboeken’ in zijn werk gaat. Het deelplatform voor campers, dat in 10 Europese landen actief is, deed hier daarom grootschalig onderzoek naar. Hierbij werd gekeken naar de zogeheten ‘vroegboekers’, die een camper reserveren in de maanden december, januari en februari.

Naast het moment van boeken, werd er onder andere gekeken naar de leeftijd van vroegboekers, de camper-kenmerken en faciliteiten die zij belangrijk vinden en de meest populaire merken van campers.

Nederlanders kampioen vroegboeken, Italianen zijn last minute boekers

Van alle Europese landen telt Nederland bij uitstek de meeste vroegboekers. Maar liefst 57% van de Nederlanders boekt namelijk zijn of haar camper voor de zomerperiode in de maanden december, januari of februari. Hiermee staan Nederlanders bovenaan het lijstje van Europese vroegboekers.

Op plek twee, op grote afstand van de Nederlanders, vinden we onze Zuiderburen terug. Van de Belgen boekt 28% een camper in de vroegboek-maanden. Na België volgt het Verenigd Koninkrijk, waar slechts 9% een camper reserveert in de maanden december, januari of februari.

Italianen zijn met afstand de minst fanatieke vroegboekers, want maar liefst 96% van de Italianen die een camper huurt, boekt deze pas als de zomerperiode al is begonnen.

Goboony-vroegboek-onderzoek-vroegboekers-per-land

Meeste Nederlandse vroegboekers zijn tussen de 41 en 55 jaar

Boekers van middelbare leeftijd regelen liever op tijd hun camper, zo blijkt. Van alle vroegboekers is 41% tussen de 41 en 55 jaar. Ook boekers tussen de 26 en 40 jaar (24%) en boekers tussen de 56 en 65 jaar (24%) zijn goed vertegenwoordigd onder de vroegboekers.

Aangenomen kan worden dat senioren dankzij hun pensioen flexibeler zijn als het aankomt op het regelen van hun vakantie. Ditzelfde geldt voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar die vaak nog niet gebonden zijn aan een vaste baan of kinderen.

De flexibiliteit van deze beide groepen vakantiegangers zie je dan ook duidelijk terug in hun boekgedrag. Slechts 4% van de jongeren en 7% van de 65 plussers boekt namelijk een camper in de vroegboekmaanden.

Goboony-vroegboek-onderzoek-vroegboekers-per-leeftijdscategorie

Twee keer zoveel vraag als aanbod naar campers met airconditioning

Vakantiegangers die naar het zuiden gaan, denk aan Italië, Portugal en Spanje, boeken vaak eerder hun camper om verzekerd te zijn van een camper met airconditioning. Dit is geen onverstandige zet, want de vraag naar campers met airco is bijna twee keer zo groot als het beschikbare aanbod.

De kans is daarom groot dat je zonder airco komt te zitten als je te laat een camper boekt. En dat is geen leuk vooruitzicht als je naar een land afreist waar het boven de 30 graden kan worden.

Compacte campers populair onder camperliefhebbers

Een goede reden om op tijd te boeken is de mogelijkheid om als eerste te kunnen kiezen uit het aanbod van beschikbare campers. Zo blijken compacte campers veruit het populairst onder de camper huurders van Goboony.

Een compacte camper is meestal een busje of bestelwagen. Ze zijn te gebruiken in het alledaagse verkeer, maar mét alle faciliteiten om op vakantie te gaan.

De vraag naar dit soort campers is 2,2 keer groter dan het aanbod. Op tijd reserveren kan er daarom voor zorgen dat camperliefhebbers meer kans maken op het huren van hun (compacte) droomcamper in de zomerperiode.

Volkswagen camperbusje veel te laat geboekt

De droom van elke surfer en vrije geest: op pad met je eigen retro Volkswagen camperbus. Het volkswagenbusje is de belichaming van het hippietijdperk; van het erop uit trekken en je eigen weg gaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze iconische camper nog steeds erg populair is onder camperliefhebbers.

Goboony vroegboek onderzoek Volkswagen busje

Mensen die op merk zoeken, zijn dan ook vrijwel altijd op zoek naar een Volkswagenbusje. Opvallend is dat de doelgroep die op pad wil met een Volkswagenbusje vooral bestaat uit jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar.

Jongeren (18-25 jaar) staan niet bepaald bekend als vroegboekers. Deze Volkswagenbusjes worden dan ook over het algemeen vaak pas relatief laat geboekt. Vroegboekers zijn dus praktisch verzekerd van zo’n iconisch Volkswagenbusje als zij deze boeken in de maanden december, januari of februari.

Wij zien dat de vraag naar Volkswagenbusjes over het hele jaar maar liefst 4,4 keer groter is dan het aanbod. Vroegboeken is dus een absolute aanrader.