Wintercampings Nederland

25 januari 2020 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Winterkamperen wordt steeds populairder. De echte die-hard winterkampeerders gaan natuurlijk op pad met een tent, maar ook in een camper is het een leuke uitdaging om warm te blijven. We schreven al enkele blogs over winterkamperen, maar waar kun je eigenlijk winterkamperen in Nederland? Maar wat zijn nu de beste en leukste wintercampings in Nederland?Goboony Wintercamping Nederland camper sneeuw

Door heel Nederland winterkamperen

Met dit mooie lijstje wintercampings heb ik rekening gehouden met een beetje spreiding. Het maakt dus niet uit waar in Nederland je wilt kamperen, overal zijn wel mooie winterklare kampeerplekken in Nederland te vinden. Maar ook in de rest van Europa vind je prachtige wintercampings, bekijk hier onze tips voor wintercampings in Europa, wintercampings in Duitsland of België. Lees snel verder en kies je plekje voor jouw volgende winteravontuur.

#1 Natuurkampeerterreinen

Een Natuurkampeerterrein is eigenlijk de beste plek om te winterkamperen in Nederland. Deze kampeerterreinen liggen in rustige natuurgebieden zoals bijvoorbeeld in de Hoge Veluwe en zijn altijd heel eenvoudig. Ideaal voor rustzoekers die niet op zoek zijn naar grote animatieteams, zwembaden en uitgebreide restaurants. Winterkampeerders vallen perfect in die doelgroep. In de winter zal je toch niet zo snel een zwembad in duiken. Hieronder vind je 4 leuke Natuurkampeerterreinen waar je heerlijk kunt winterkamperen. Er zijn er echter 22 die in de winter geopend zijn, dus vind je hier niet jouw volgende wintercamping, bekijk dan de volledige website op de winterkamperen pagina van Natuurkampeerterreinen. Om op een Natuurkampeerterrein te overnachten dien je wel in het bezit te zijn van een Natuurkampeerkaart. Deze bestel je via Natuurkampeerterreinen of bij aankomst op een van de terreinen. 

#1.1 Borger
We trappen af met Natuurkampeerterrein Borger in Drouwen. Het terrein ligt op de Hondsrug en valt onder Staatsbosbeheer, dus je kunt hier ‘logeren bij de boswachter’. Zelfs in de winter is boswachter Henk Dolfing zo gastvrij om een plekje in het bos open te houden voor camperaars. Je vindt op het terrein plekken met stroom, een camperstortplaats en misschien wel het allerbelangrijkste, een kampvuurplaats.

Adres: Steenhopenweg 5, 9533 PN Drouwen, Drenthe

#1.2 Amstelkade
Ja, ook in de Randstad is het mogelijk om in de winter te kamperen. Natuurkampeerterrein Amstelkade in Wilnis is niet alleen een kampeerterrein, maar ook een theehuis en zorgboerderij waar mensen met een verstandelijke beperking het terrein en de dieren verzorgen. Verder kun je er vuurschalen lenen om lekker naast de camper een vuurtje te stoken met hout dat ook verkrijgbaar is op het kampeerterrein en is het sanitair heerlijk verwarmd.  Een ideale plek om in de winter een weekendje lekker te ontsnappen van het drukke (Rand)stadsleven. 

Adres: Amstelkade 61, 3648 KA Wilnis, Utrecht

#1.3 Beek en Hei
Camping Beek en Hei heeft voor mij een speciaal plekje, het is namelijk de camping waar ik voor het eerst met mijn zoon ging kamperen (zie blog met een baby in de camper). Het was in maart, dus echt winterkamperen was het niet meer te noemen. Wel is camping Beek en Hei een echte aanrader voor winterkampeerders. Je vindt er namelijk luxe verwarmd sanitair (met familiedouches) en extra dekenservice. Op alle Natuurkampeerterreinen dien je in het bezit te zijn van een Groene Kaart, maar bij Beek en Hei vind je ook plekken die niet onder het Natuurkampeerterrein vallen, dus ook niet-natuurkampeerders kunnen hier terecht.

Adres: Heideweg 4, 6731 SN Otterlo, Gelderland

#2 Familiecamping De Vossenburcht

Misschien wel een van de beste wintercampings van Nederland met een zeer luxe sanitairgebouw. Dat sanitairgebouw lijkt normaal niet zo heel bijzonder, maar in de winter is het misschien wel de enige faciliteit waar je nog echt gebruik van maakt op een camping. De plaatsen zijn met 100 m2 lekker ruim, maar in de winter is het toch lekker rustig, dus heb je toch het hele veld voor jezelf. De stroomvoorzieningen op de kampeerplaatsen en het camperservicestation zijn natuurlijk geen overbodige luxes. 

Ga je kamperen in de sneeuw op Familiecamping De Vossenburcht, neem dan voor de kinderen een slee mee en maak een lekkere winterwandeling door de bosrijke omgeving met prachtige heidevelden en vennen. Je kunt natuurlijk ook lekker opwarmen in een café in een van de leuke dorpjes in de buurt of in nabijgelegen Meppel. 

Adres: Bezoensweg 5, 7955 PT, IJhorst, Overijssel

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

#3 Camping De Duinpan

Ook in de winter gaat Camping De Duinpan gewoon door. De naam zegt het al; deze camping ligt in de duinen wat het een bijzondere wintercamping in Nederland maakt. De Nederlandse stranden zijn erg populair in de zomer, maar in de wintermaanden kun je er heerlijk rustig wandelen. Geniet met een dikke sjaal en muts op van prachtige sneeuw over de duinen en een winterse zeewind. 

De camping beschikt over een verwarmd toiletgebouw en zelfs in de winter gaat de broodjesservice gewoon door. De 100 m2 ruime plaatsen beschikken over eigen elektra-aansluitingen en gratis wi-fi. Elektrisch kacheltje aan en onder de dekens Netflix kijken dus.

Adres: Duindamseweg 6, 2204 AS Noordwijk, Zuid-Holland

Goboony Wintercamping Nederland blauwe vwt3

#4 Landgoed De Wielewaal

In november bezocht Margje deze camping en ervaarde hier zelf het winterkamperen. Lees hier meer over in haar blog over wintercamping De Wielewaal.

Landgoed De Wielewaal ligt prachtig tussen de bossen en aan het water wat in de winter prachtige plaatjes oplevert. Zeker in de ochtend tijdens golden hour is een camera geen slecht idee om je herinnering te vereeuwigen. De camping zelf beschikt over een verwarmd sanitairgebouw en op het hele terrein zijn kampvuurtjes toegestaan wat de camping erg populair maakt onder de diehard winterkampeerders.

Adres: Wielseweg 9, 3896 MB, Zeewolde, Flevoland

#5 Camping Lauwersoog

Een andere camping waar het verschil tussen zomer en winter heel mooi is, is Camping Lauwersoog. In de zomer een leuke gezellige camping, maar in de winter een prachtige, knusse camping met ook hier mooie uitzichten in de winter. De camping ligt namelijk tussen Nationaal Park Lauwersmeer en Werelderfgoed Waddenzee. 

Overdag kun je een heerlijk wandeling maken in het gebied en als je wilt opwarmen loop je bij terugkomst lekker restaurant het Booze Wijf in voor een warme hap. Ook in de toiletgebouwen is het dankzij de vloerverwarming lekker warm. Kortom, een fijne wintercamping in Nederland dus!

Adres: Strandweg 1, 9976 VS, Lauwersoog, Groningen

#6 Camping De Bocht

Ook in Brabant kun je heerlijk kamperen in de winter. Neem bijvoorbeeld Camping De Bocht. Een gezellige camping met leuke speeltuin voor de kinderen, want wie zegt dat je in de winter niet ook lekker door de speeltuin kunt klimmen? 

Camping De Bocht ligt in Oirschot en laat dit nou net een van de leukste winterplekjes van Nederland zijn. Op het marktplein kun je lekker schaatsen en worden er zelfs activiteiten als ijshockey en curling georganiseerd. 

Adres: Oude Grintweg 69, 5688 MB Oirschot, Noord-Brabant

#7 Camperplaats Vechtdal

Tot slot nog Camperplaats Vechtdal. Het is natuurlijk geen camping, dus officieel hoort het niet thuis in dit lijstje. Een kenmerk van winterkamperen is echter dat je lekker warm in je campertje blijft, dus denk voor je volgende winteravontuur ook gewoon aan camperplaatsen. 

Camperplaats Vechtdal is het hele jaar geopend en wat deze camping in de winter zo bijzonder maakt zijn de hottubs. Jawel, een eigen mini-wellness center naast je camper. De camping stond al eerder bij ons in de spotlight, dus ik vond dat ze ook hier een plekje verdienden. 

Adres: Den Hulst 20, 7711 GN Nieuwleusen, Overijssel

Goboony Wintercamping Nederland kampvuur

Heb je jouw plekje voor het winteravontuur gevonden? Top! Misschien wil je nog wat meer lezen over tips voor campervakanties in de winter. Of staat je besluit al vast en is het enige wat nog rest het huren van een camper via Goboony? Bekijk ook onze tips voor wintercampings in Belgie en onze top 5 campings van Nederland met een sauna

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.