Welke bus ombouwen tot camper?

14 juni 2021 in Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Tips voor reizigers, Tips voor eigenaren & Camper bouwen

Het bouwen van een eigen camper begint met de zoektocht naar een geschikte bus voor jouw camper. En dit kan best overweldigend zijn! Want hoe weet je of een bus bij jou past en welke bussen zijn überhaupt geschikt om om te bouwen tot een camper? Je leest er alles over in deze blog waarin Esther en Kay, oprichters van het camperbouw blog by NOMADS, hun tips delen over welke bus ombouwen tot camper! 

Huur eerst een camper

Nog voordat je überhaupt een bus gaat kopen, doe je er verstandig aan eerst verschillende modellen campers te huren. Zo ervaar je niet alleen of reizen met een camper bij jou past, je ontdekt ook meteen welke indeling je prettig vindt of juist helemaal niet. 

Toen wij onze eerste camper bouwden, hadden we nog nooit in een camper gereisd. Hierdoor bouwden we een indeling die achteraf niet helemaal goed bij ons paste. Zo kozen wij voor een slaapbank constructie, maar bleek achteraf dat een vast bed die we niet twee keer per dag op- en af hoeven te breken veel beter bij ons past. Ook ontbrak er een comfortabele werkplek. Deze ervaring hebben we meegenomen bij de bouw van onze huidige camper. Door verschillende modellen te huren, trap je niet in dezelfde valkuil als wij. 

Goboony bus ombouwen tot camperWij huurden bij Goboony een retro Volkswagen busje. Hierdoor konden we ervaren of dit type bus en formaat bij ons past.

Hoe je de perfecte bus vindt

Er zijn verschillende types en merken bestelbussen waar je een camper van kunt maken. Van klein tot groot en van retro tot hagelnieuw. In principe kun je van vrijwel elke bestelbus een toffe camper maken. Het belangrijkste is dat de bus aansluit bij jouw wensen. Pak hiervoor pen en papier en begin met het bepalen van je beschikbare budget. Specificeer ook hoeveel hiervan je wil uitgeven aan de ombouw.

Zet daarnaast jouw gewenste faciliteiten op een rij. Hierbij spelen de mate van gewenste comfort en wat voor type reiziger je bent een belangrijke rol. Ga je full ime reizen of gebruik je de camper alleen voor vakanties? Ben je van plan om veel off grid te kamperen of sta je liever op campings met voorzieningen? Bezoek je graag steden met je camper of zoek je graag de natuur op? Heb je veel opbergruimte nodig? Dit zijn allemaal zaken die van invloed zijn op de benodigde ruimte en daarmee het formaat van de buscamper. Denk hier dus goed over na en maak een schets van de indeling voordat je op zoek gaat naar een geschikte bus en laat je alvast inspireren door deze zelfbouw campers

Goboony bus ombouwen tot camperOnze eerste camper in Nieuw-Zeeland was veel kleiner dan onze huidige camper. Dit komt omdat onze behoeften zijn veranderd. Daarom is het super belangrijk dat je dit op papier zet voordat je gaat zoeken naar een bus.

Goboony bus ombouwen tot camper

Extra aandachtspunten

Voordat je begint met zoeken naar jouw bus, zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee dient te houden om verrassingen te voorkomen, zoals btw en BPM. Doorgaans zijn prijzen van dealers zonder 21% btw weergegeven. Vergeet dit niet om bij de prijs op te tellen. De hoogte van de BPM is afhankelijk van de netto cataloguswaarde, de leeftijd van de bus en de brandstof waar de bus op rijdt. Bedragen variëren tussen de €0 en €11.000 euro. Daarnaast is het verstandig om in je te verdiepen in de door de RDW en Belastingdienst gestelde inrichtingseisen wat betreft campers. In grote lijnen komen deze overeen met die van de RDW, maar zijn die van de Belastingdienst specifieker geformuleerd en iets strenger. Voorkom verrassingen door je in te lezen in de wet- en regelgeving zelfbouw campers, voordat je een bus koopt! 

Tip: Met het e-book Wetgeving & Papierwerk haal je alle kennis in huis die je nodig hebt om je bus te kunnen bouwen. Dit scheelt jou weer uren zoekwerk! Bovendien voorkom je dat je dezelfde dure fouten maakt als wij deden tijdens de bouw van onze camper. Hiermee bespaar je veel geld!

Populaire bussen voor campers

Bestelbussen zijn er in verschillende lengte- (L1, L2, L3 en L4) en hoogtematen (H1, H2 en H3). Helaas zijn dit geen universele maten en verschillen ze dus per merk en type bus. Om het jou makkelijker te maken, hebben we de meest populaire bussen hieronder op een rijtje gezet. 

  1. Kleine bussen

Goboony bus ombouwen tot camperPopulaire kleinere buscampers zijn de Volkswagen Transporter T4 en T5 modellen. Daarnaast zijn een Renault Traffic, Fiat Talento, Opel Vivaro en Citroën Jumper L1/H1 ook zeer geschikt als basis voor een compacte camper.

Het grote voordeel van kleinere buscampers, is dat ze zuiniger zijn in verbruik, wendbaarder, makkelijker in te parkeren en veel lichter zijn. Hierdoor betaal je minder wegenbelasting. Met een beetje creativiteit zijn ze handig in te delen, waardoor ze ondanks het kleine formaat van veel gemakken zijn voorzien. Let op: sommige kleine bussen moeten worden voorzien van een hefdak om aan de fiscale inrichtingseisen te kunnen voldoen.

  1. Middel- en grote bussen

Goboony bus ombouwen tot camperFiat Ducato’s, Peugeot Boxers en Citroen Jumpers zijn zeer populair als basis voor campers. Deze bussen zijn identiek qua onderstel en formaat, omdat ze allemaal van dezelfde fabrikant zijn. Alhoewel de motoren soms wel van elkaar verschillen. De bussen zijn aantrekkelijk vanwege de rechte wanden en relatief brede laadruimte. Ten opzichte van bijvoorbeeld een Mercedes Sprinter win je 10 centimeter, waardoor je een dwarsbed kunt plaatsen tot wel 1.95 meter. Hiermee houd je veel ruimte over in de camper voor andere faciliteiten!

  1. Renault Master/Opel Movano 

Goboony bus ombouwen tot camperRenault Masters en Opel Movano’s komen ook uit dezelfde fabriek rollen en zijn wederom zeer geschikt om een camper van te maken. Bovendien zijn ze doorgaans iets voordeliger dan Fiat Ducato’s.

Wij hebben een Renault Master L3/H3 en zijn daar tot nu toe zeer tevreden mee. Enig nadeel is dat het dak van een H3 uitvoering minder stevig is, omdat het is gemaakt van polyester. Dit geldt niet voor de H1/H2 uitvoering, maar wij hadden de hoogte nodig om volledig rechtop in de bus te kunnen staan.

  1. Mercedes Sprinter/Volkswagen Crafter

Goboony bus ombouwen tot camperEen Mercedes Sprinter is misschien wel de meest gewilde bus als camper. Dit komt omdat ze zeer betrouwbaar en comfortabel zijn en rijden als een zonnetje. Ze staan erom bekend vele kilometers te kunnen rijden en jaren mee te gaan. Helaas hangt er hierdoor een hoger prijskaartje aan. Ook Volkswagen Crafters zijn zeer solide bussen als basis voor campers. Qua formaat zijn ze gelijk aan Mercedes Sprinters: allebei zijn ze iets langer en hoger dan andere bussen.

Goboony bus ombouwen tot camper

Aandachtspunten aanschaf van een bus

Wanneer je een bus op het oog hebt, is het altijd verstandig om de onderhoudshistorie op te vragen bij de dealer. Hierin kun je zien of en wanneer onderdelen zijn vervangen en of er reparaties hebben plaatsgevonden. De onderhoudshistorie zegt vaak al veel over de staat van een bus. Controleer de bus daarnaast op roestplekken, ook onder de bus. Zo zijn er nog een aantal belangrijke aandachtspunten. Om er echt zeker van te zijn dat je geen kat in de zak koopt, kun je een onafhankelijke aankoopinspectie laten uitvoeren. De kosten hiervan betalen zich doorgaans dubbel en dwars terug, doordat je hiermee een sterkere onderhandelingspositie hebt.

Wil je voordat je een camper gaat ombouwen eerst eens ervaren hoe het is? Huur eens een buscamper via Goboony of lees hoe je de camper indeling van je dromen maakt! Liever gelijk aan de slag met een camper bouwen? Bekijk deze 7 tips die jou direct op weg helpen