Welk rijbewijs nodig voor een camper?

7 juli 2021 in Alles voor je eerste camperreis, Tips voor reizigers & Verkeersregels

Tijdens het webinar over camperreizen die ik regelmatig geef, krijg ik vaak de vraag welk rijbewijs je nodig hebt voor een camper en of je met een autorijbewijs überhaupt wel een camper mag besturen? Daarom leg ik in deze blog uit wanneer je welk rijbewijs nodig hebt voor een camper! 

Goboony welk rijbewijs voor camper

Een camper besturen met rijbewijs B

Goed nieuws, want voor de meeste gangbare campermodellen heb je in principe gewoon genoeg aan autorijbewijs B. Wel zijn hier een aantal regels aan verbonden. Met rijbewijs B mag je namelijk een camper rijden wanneer deze een maximaal toegestane massa van 3.500 kg heeft en is ingericht voor het vervoer van maximaal 8 personen, exclusief bestuurder. 

De maximaal toegestane massa is hoe zwaar de camper maximaal mag wegen op het moment dat je ermee gaat rijden, dus het gewicht van de camper, plus het gewicht van de bagage en het gewicht van de inzittenden. De inrichting voor het vervoer van het aantal personen heeft betrekking op de voorzieningen voor de inzittenden, denk aan een stoel en/of een autogordel. 

Op het kentekenbewijs van de camper staat ook altijd aangegeven wat het rijklaar gewicht is, wat de maximaal toegestane massa is en voor hoeveel personen de camper is ingericht. Staat er op het kentekenbewijs dat de camper 3.100 kg weegt en het laadvermogen 400 kg is, mag je dus in theorie met rijbewijs B de weg op. Houd er wel rekening mee dat extra belading, denk aan fietsen, inventaris, watertank, etc., nog niet zijn meegerekend. Dit resulteert namelijk vaak in een overschrijding van het maximale gewicht. Veel camperaars rijden onbewust met een te zware camper, waar je een flinke boete voor kunt krijgen. Zeker iets om goed te checken voor je op reis gaat dus! 

Wanneer rijbewijs C of C1 nodig?

Campers zijn natuurlijk een stuk groter en zwaarder dan een personenauto. Daardoor heb je in sommige gevallen een ander rijbewijs nodig dan alleen rijbewijs B. Heeft een camper een maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kg? Dan heb je het rijbewijs van de categorie C nodig, ook wel het groot rijbewijs genoemd. Voor campers zwaarder dan 3.500 kg, maar niet zwaarder dan 7.500 kg, volstaat rijbewijs C1. Rijbewijs C1 is een soort light-versie van rijbewijs C. 

Wat dus het verschil maakt of je rijbewijs B of rijbewijs C nodig hebt, is of de maximaal toegestane massa lager of hoger is dan 3.500 kg. Wat het verschil maakt tussen rijbewijs C of rijbewijs C1 is of de camper zwaarder of lichter is dan 7.500 kg. 

Let op! Een overbeladen camper, dus een camper die zwaarder is dan de aangegeven maximaal toegestane massa, mag nooit. Ook niet als je in het bezit bent van rijbewijs C. 

Goboony welk rijbewijs voor camper

Wanneer rijbewijs D nodig? 

Is de camper ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen, exclusief bestuurder? Dan is het rijbewijs D (autobus) van toepassing. Gelukkig staan er op ons platform op dit moment geen campers die meer dan 8 personen kunnen vervoeren, dus rijbewijs D zul je niet snel nodig hebben! 

Overige tips