Verschillende soorten campers en de voor- en nadelen op een rij

16 november 2016 in Camper verhuren , Camper- en campingtips, Tips voor reizigers & Tips voor eigenaren

Campers, je hebt ze in alle typen, soorten en maten. Door de bomen zie je bijna het bos niet meer, dus wat is nu eigenlijk het verschil tussen alle soorten campers? In deze blog leggen we de voor- en nadelen uit van de verschillende campers, maar vertellen we je ook de prijzen van een nieuwe of tweedehands camper voor als je een camper wilt kopen en wat de huurprijzen zijn. Dit alles zodat jij straks weet welke camper je het beste kunt huren of kopen! 

Vier soorten campers

Wie een camper wil huren of juist wil aanschaffen, is vaak een jaar bezig om een goede keus te maken. Eerst moet je uitvinden welke camper het beste bij je past en daarna ga je op zoek naar die ene perfecte camper waarvan de prijs je ook aanstaat. Best een opgave! Om alle campers uit elkaar te houden, kun je ze het makkelijkste onderverdelen in vier soorten. Dit zijn: de buscamper, alkoof camper, integraal camper, half-integraal camper.

Buscamper de voor- en nadelen

De meeste buscampers hebben veel weg van een bestelbus en zijn geschikt voor twee tot vier personen. Toch heb je hier ook allerlei verschillende maten in. Een Volkswagen busje is vaak een stuk kleiner dan een Pössl camper, maar het zijn beide buscampers. Bedenk goed van tevoren hoeveel staruimte je wilt hebben. In een grotere bus kun je vrijwel altijd staan en in een bus als een Volkswagenbus kun je vaak het hefdak omhoog zetten voor meer ruimte. 

  • Het voordeel van een buscamper is dat je deze kan gebruiken als een gewone personenauto. De kleinere buscampers kunnen vaak ook op een gewone parkeerplek staan. 

  • Het nadeel is dat er iets minder ruimte is. En er is vaak geen natte cel aanwezig. Overigens hebben veel buscampers wel een porta potti. 

Een nieuwe buscamper kost ongeveer €45.000,- en een tweedehandse buscamper heb je al voor €8.000,-. Wil je een buscamper huren, dan liggen de prijzen in het hoogseizoen tussen de €300 en €950. 

Goboony buscamper huren soorten campers

Alkoof camper de voor- en nadelen

Een alkoof camper herken je meteen aan z’n grote uitbouw boven de cabine. In de alkoof vind je slaapplaatsen voor meerdere personen.

  • Het voordeel van deze camper is dat hij geschikt is voor meerdere personen, bijvoorbeeld een groot gezin. Je hebt ook veel opbergruimte en kun beddengoed gewoon in de alkoof laten liggen. 

  • Nadelen van de alkoof camper zijn dat hij windgevoelig is, hoger is dan normale campers en dat je rekening moet houden met een hoger brandstofgebruik.

Een nieuwe alkoof camper kost rond de €55.000,-  een tweedehandse alkoof camper heb je al voor €12.000,-. Wil je een alkoof camper huren, dan liggen de prijzen in het hoogseizoen tussen de €450 en €1100. 

Goboony-alkoof-camper-huren-soorten-campers

Half-integraal camper de voor- en nadelen

De half-integraal camper (ook wel semi-integraal genoemd) is een combinatie van een alkoof camper en een integraal camper.

  • Het voordeel is dat de alkoof van deze camper veel kleiner is, dan de alkoof van een alkoofcamper. Daardoor vang je minder wind waardoor het brandstofgebruik lager is dan bij de alkoof camper en je hebt ook minder kans om met de alkoof ergens tegen aan te rijden.

  • Het nadeel is dat het nog steeds een groot voertuig is, waardoor je je rijstijl iets aan moet passen. Ook moet je even goed opletten bij het aantal bedden. Vaak zit er bij een half-integraal camper geen bed boven de cabine, maar zit er een vast bed achterin. Ook kan het zijn dat de eethoek om te bouwen is. Mocht er wel een bed boven de cabine zitten dan is dat een hefbed.

Voor een nieuwe half-integraal camper ben je tussen de €50.000,- en €75.000,- kwijt. Een tweedehandse kost vanaf circa €15.000,-. Wil je een half-integraal camper huren, dan liggen de prijzen in het hoogseizoen tussen de €500 en €1200. 

Goboony-halfintegraal-camper-huren-soorten-campers

Integraal camper de voor- en nadelen

De integraal camper is de laatste van het rijtje. Het is een ruime camper en zijn er van heel luxe tot een schattige retro Hymer. 

  • Voordelen zijn dat de ruimte vaak optimaal benut wordt omdat het camperdeel en de cabine één zijn. Boven de cabine is vaak nog plaats voor een extra hefbed. Andere voordelen zijn dat de cabine erg ruim is en je minder snel roest zal tegenkomen omdat dit deel van kunststof is gemaak.
  • Nadelen zijn dat de kreukelzone minder goed is (door gebruik van kunststof materialen) en dat deze type campers wat aan de dure kant zijn.

Een nieuwe integraal camper kost al snel meer dan €100.000,- (maar ze komen ook voorbij voor €165.000,- en zelfs €219.000,-- !!). Een tweedehands exemplaar is al vanaf circa €20.000,- te vinden. Wil je een integraal camper huren, dan liggen de prijzen in het hoogseizoen tussen de €450 en €1200. 

Goboony-integraal-camper-huren-soorten-campers

Extra tips:

1. Test je toekomstige camper: Ben je van plan een camper te kopen? Zoals je ziet is er heel wat keuze en je koopt niet even snel een nieuwe camper. Een miskoop is wel het laatste wat je wilt! Huur daarom eerst eens een camper om te kijken welk type camper bij jou past. 
2. Koop een camper via een camper makelaar: Motorhome Depot (NL) en Dicar (BE) staan voor je klaar om je te helpen bij het vinden van een camper. 
3. Verdien geld met je camper: Verhuur je camper om de kosten te dekken. Lees eens ons e-book "Zorgeloos verhuren" voor meer informatie. 
4. Hoeveel kost een camper? Hier heb vind je nog een handig overzicht met informatie over de huurprijzen van alle soorten campers