Alles over tv kijken op de camping

26 april 2022 in Campertips en -weetjes en Tips voor eigenaren

De een moet er niet aan denken, de ander vindt het heerlijk: tv kijken op de camping. Vind je het stiekem wel fijn om ook op vakantie het nieuws of je favoriete serie te kunnen kijken? Dan heb ik goed nieuws voor je. Tv kijken in de camper hoeft namelijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met deze tips kun jij ‘s avonds gewoon lekker voor de buis kruipen en hoef je geen aflevering meer te missen.

Goboony tv kijken in de camper

Tv kijken in de camper

Ik zet alle manieren om tv te kijken in de camper op een rijtje. 

1. Internet

Je hoeft niet per se een televisie in je camper te installeren om tv te kunnen kijken. Via het internet met je telefoon, tablet of laptop lukt het ook. Daar zijn een aantal verschillende manieren voor. 

Via de provider

Je kunt tv kijken via tv-apps van verschillende Nederlandse providers als Ziggo, KPN, Youfone, Caiway, online.nl en XS4ALL. In België zijn dit oa. de apps van VRTnu, VTM GO, GoPlay en Streamz. Met die apps kun je overal binnen de EU tv kijken. Vaak zelfs gratis als je thuis ook op hun net bent aangesloten.  

Via andere apps/websites

Je kunt ook via andere apps tv kijken. Denk voor Nederland bijvoorbeeld aan de gratis NPO start app - of via npostart.nl. Wil je graag naar de Belgische tv kijken, maak dan gebruik van VRT NU. Daarmee kun je live programma’s kijken of later programma’s terug kijken. Wil je ook naar RTL en SBS en dergelijke kijken? Voor € 7,95 per maand kun je live tv-kijken via NLZIET. Films en series kijk je het beste via Netflix of een van de andere streamingdiensten. 

Goboony tv kijken op de camping Netflix

Voor alles geldt natuurlijk wel dat het belangrijk is dat je bereik hebt. Dat kan via het wifinetwerk van de camping, want dan hoef je geen gebruik te maken van je eigen bundel. Dat scheelt enorm in kosten. Toch kleven daar wat nadelen aan. Zo laat de wifi op de camping nog wel eens wat te wensen over en werkt NPO vaak niet als je verbonden bent met een buitenlands netwerk. Wil je toch graag gebruik maken van de wifi? Vraag dan of je een plekje kunt krijgen waar het bereik goed is.

Zelf maak ik eigenlijk nooit gebruik van wifi op de camping. Ik heb een grote bundel en mijn telefoon heeft een 5G-verbinding. Zo kan ik altijd gebruik maken van de NPO start-, VRT NU- of de Netflix-app. Óf ik maak een hotspot aan om via mijn laptop te kijken. Natuurlijk is het bereik niet altijd even goed, vooral als ik in het bos of tussen de bergen sta. Maar die avonden pak ik er gewoon een boekje bij ;). 

→ Meer weten? Hier lees je alles over goed en veilig internet in de camper.

2. Digitenne

Digitenne is ideaal voor als je met name in Nederland op vakantie gaat. Met digitenne kun je namelijk draadloos en digitaal tv kijken. 

Internet en een schotel zijn niet nodig omdat digitenne gebruik maakt van de signalen van zendmasten die overal in Nederland staan. Je ontvangt die signalen door een antenne op je camper. Dit signaal wordt ook wel het DVB-T2 signaal genoemd en die kan worden opgepikt door tv’s waar een DVB-T2 ontvanger is ingebouwd.

Het nadeel van digitenne is dat je er in het buitenland geen gebruik van kunt maken. Althans, het kan wel, maar dan ontvang je lokale zenders en geen Nederlandse. Ook is digitenne alleen beschikbaar voor klanten van KPN. De kosten zijn €18,- per maand - plus €25,- aansluitkosten. 

TV-Vlaanderen is de aanbieder voor de Vlaamse markt. Via een tv-antenne die je zelf installeert, ontvang je het DVB-T2 signaal en kies je uit een 50-tal zenders. Via de webshop bestel je jouw oplossing op maat. Opgelet: het bereik van zo'n antenne dekt enkel Vlaanderen en Brussel! 

3. Satelliet tv

Ga je graag met de camper naar het buitenland en wil je ook daar graag tv kijken? Dan is satelliet tv misschien de beste optie. 

Via de schotel kun je op vakantie naar honderden wereldzenders kijken en dat helemaal gratis. Net als bij digitenne kun je lokale zenders kijken, maar je kunt ook Nederlandse tv kijken via BVN. Echt alle Nederlandse zenders kijken? Dan is een abonnement nodig. Die sluit je af via Canal Digitaal. In België is TV-Vlaanderen de grootste aanbieder van TV via satelliet! 

Als je alle apparatuur al hebt, kun je een los abonnement afsluiten. Moet je alles - schotel, schotelantenne en satellietontvanger - nog nodig hebben, dan kun je kiezen voor een complete startersset waarbij alles is inbegrepen. 

Goboony tv kijken op de camping satelliet

Wat trouwens wel goed is om te weten, ook met een schotel ben je niet altijd voorzien van goede tv. Bomen of gebouwen kunnen het signaal belemmeren. Daarnaast ben je ook vaak wel even bezig met het goed zetten van de schotel. Misschien herinner je je de scènes in ‘We zijn er bijna’ waarbij er uren met de schotel wordt gedraaid en campers worden verreden voor het beste signaal - waarbij in de avond blijkt dat het allemaal voor niks was, want er is niks leuks op tv ;).

4. Kabel tv

Sommige campings of camperplaatsen met comfort plaatsen hebben, naast een aansluiting op gas en water, ook een aansluiting op de kabel. Het is dan wel verstandig om een coaxkabel mee te nemen. Die kabel moet lang genoeg zijn om de tv-aansluiting op de kampeerplaats te verbinden met je tv in de camper. 15 meter is vaak genoeg, maar om het zeker te weten, kun je het beste vooraf even contact opnemen met de camping of camperplaats. 

Het nadeel van kabel tv is dat je niet helemaal zelf kunt bepalen welke zenders je kunt ontvangen. Vaak hangt het er net vanaf wat de camping of camperplaats in heeft gesteld. En in het buitenland kun je logischerwijs geen Nederlandse tv kijken. 

Wat past het beste bij jouw wensen?

Wil je tv kijken op de camping? Het beste is om na te gaan welke van de opties het beste bij jouw wensen past. Wil je af en toe een filmpje kijken, dan volstaat tv kijken via internet waarschijnlijk wel. Vind je het gezellig om ‘s avonds voor het slapengaan naar je vaste programma’s te kijken, dan is het misschien beter om te kiezen voor digitenne of satelliet tv. De keuze tussen die twee hangt dan vooral weer af van je reisplannen. Reis je het liefst naar alle uithoeken van Europa, dan is satelliet tv de way to go!

Meer tips voor camperaars